Chleb żytni na zakwasie w keksówce

Chleb żytni na zakwasie w keksówce

Chleb żytni na zakwasie w keksówce

Kolejny przepis na chlebek z keksówki. Keksówka pozwala nam tworzyć chleby wilgotniejsze i unikać rozpływania się ich na płaski placek. Wyrastanie wymaga, większej ilości czasu niż w przypadku bochenków.  Łatwiej piec takie chlebki ludziom, którzy jeszcze nie opanowali formowania bochenków  lub nie mają odpowiednich naczyń. Składniki: 160 g zakwasu żytniego (nakarmionego kilka godzin wcześniej, u mnie 12) 400 g wody 500 g mąki żytniej typ 720 (wypiek ze zdjęć 150 g żytniej, reszta pszennej pełnozi... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni bez szafek

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.