chleb - 25827 przepisów (strona:407/1722)

Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem 186

Dobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał. Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu. Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania. Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni na drożdżach 153

Chleb upieczony w domu smakuje najlepiej...to chyba każdy wie...ja piekę od czasu do czasu..a wtedy zajadamy się nim ze smakiem...tym razem skorzystałam z  tego  przepisu..Chlebek wyszedł smaczny, tylko jak dla mnie i moich domowników zresztą też nie potrzebna ta sól na wierzchu.. 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody(...)wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Piec około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać chleb wodą i pozostawić na kratce do wystygnięcia

Moje domowe kucharzenie
Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni 183

pyszny bochen. Doczekać w tym roku polskiej złotej jesieni już nam chyba nie dane więc jak pisze Amber wspólne pieczenie da nam ciepło, słońce i dobry nastrój więc pieczemy. Chleb wybrała dla nas Małgosia z Akacjowego bloga . Chleb jest pyszny, zwarty i sprężysty jak przystało na rasowego zakwasowca. Polecam gorąco ten pyszny, jesienny wypiek naładowany dobrym nastrojem wszystkich piekarzy(...)piekarenek. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
domowy pełnoziarnisty chleb z orkiszu 137

składniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300

Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny z oliwkami 147

Uwielbiam oliwki a te zanurzone w chlebie smakują wybornie. Ja tutaj użyłam oliwek czarnych ale jeśli wolicie zielone też będą ok., zielone jednak mają bardziej wyrazisty smak. Chleb robi się dość szybko razem z wyrastaniem a po około godzinie wyrośnięty bochen wjeżdża do piekarnika, popróbujcie koniecznie, polecam. Chleb pszenny z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grzanki ziołowe 149

zrobić je na zapas, bo długo przechowują się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do pieczonych grzanek z dodatkiem ziół dodaję olej jedynie w celu, by zioła "przykleiły" się do kostek chleba. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Moje z dodatkiem oregano podałam z kremem pomidorowo-paprykowym. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 kromki chleba 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego oregano Wykonanie(...)kromki chleba pokroić w kostkę dowolnej wielkości. W miseczce wymieszać z olejem i rozkruszonym w palcach oregano wrzucić na rozgrzaną patelnię, bez okruszków, bo się przypalą. Najlepiej, by leżały w jednej warstwie. Od czasu do czasu zamieszać lub porzucić na patelni, by równo się przypiekły. Gdy się zrumienią są gotowe do podania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wesołe kanapki dla dzieci - z chlebem bezglutenowym 120

tego co posiadałam w danej chwili. Wy możecie je przyrządzić w dowolnych wzorach i nadać szynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek. Moje kanapki: chleb bezglutenowy (*) żółty ser serek wiejski kabanos rzodkiewka pomidor ogórek kiszony papryka czerwona marchewka (w plastrach i tarta) groszek sałata szczypiorek koperek  pestki dyni siemię lniane czarnuszka  (*) Przygotowałam kanapki(...)formie bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba . Śmiało mogę polecić ten wypiek, ponieważ jest naprawdę smaczny i przygotowany z certyfikowanych składników. Jeśli musicie (Wy lub dziecko) być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, nie możecie spożywać cukru, mleka, jaj - to z czystym sumieniem polecam produkty z tej piekarni. Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego

Di gotuje
Chleb gryczany dla leniwych 201

skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :)  W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka

pyszne zdrowości
11 WRZEŚNIA – XVIII LUBELSKIE ŚWIĘTO CHLEBA – LUBLIN 140

września zajrzyjcie do Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie piekarze i cukiernicy z całego regionu będą obchodzić już XVIII Lubelskie Święto Chleba. Zapowiada się pyszna, tradycyjna i bardzo chrupiąca impreza. Artykuł 11 WRZEŚNIA – XVIII LUBELSKIE ŚWIĘTO CHLEBA – LUBLIN pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Chleb żytnio - pszenny na drożdżach 127

Mój kolejny bochen chleba tym razem wypiekany bez foremki. Rósł jak na przysłowiowych drożdżach i wyrósł pięknie. Polecam ze świeżym masełkiem, pyszny. Pieczecie już chleby czy jeszcze nie udało mi się Was namówić? ten bochen uda się każdemu więc pieczemy? Chleb żytnio - pszenny na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
26-28 SIERPNIA – ŚWIĘTO CHLEBA I PIERNIKA – JAWOR 132

Już 26 sierpnia startuje trzecia edycja Święta Chleba i Piernika w Jaworze. To będzie wielka, pachnąca i chrupiąca feta w staropolskim stylu. Artykuł 26-28 SIERPNIA – ŚWIĘTO CHLEBA I PIERNIKA – JAWOR pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów 148

gotową pastą możecie zapasteryzować np. w piekarniku i przechowywać długo na ciężki okres zimy;) Warto więc właśnie teraz zrobić spory zapas na zimę, bo ajwar naprawdę smakuje doskonale do chleba, wędlin, sera a nawet hummusu. Podajcie go jako dip na imprezie, a zobaczycie, jak szybko znika Drukuj Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)miski wraz z czosnkiem, przyprawami i resztą oliwy. Blendujemy. Chłodzimy i cieszymy się pysznym smakiem. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/ajwar-pasta-chleba-papryki-baklazanow/ BosowKuchni       Artykuł Ajwar – pasta do chleba z papryki i bakłażanów pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb z orzechami 117

Chleb na zakwasie żytnim z mieszanką orzechów i rodzynek. Słodki w smaku, ale dobrze smakuje z wszystkimi dodatkami. Oryginalny przepis pochodzi stąd , przepis na formę keksówkę 10x30. Duża szklanka to 400 ml, czyli 190 gram mąki żytniej i 170 gram mąki pszennej 1 1/2 dużej szklanki mąki pszennej typ 450 1 duża szklanka mąki żytniej typ 2000 200 gram mieszanki(...)ciasto wyraźnie urośnie, wypełni całą blaszkę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 240C. Piec 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200C. Piec przez 40 minut. Po tym czasie wyciągnąć chleb z foremki i dopiec przez 15 minut bez formy. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Pozostawić do wystudzenia na 12 godzin, np. na noc. marcelina

Czerwony Gupik
Chleb z pieczonymi ziarnami 127

Chleb na zakwasie z dużą ilością ziaren. Oryginalny przepis pochodzi  stąd , u mnie zabrakło mąki żytniej chlebowej, a słonecznik zastąpiłam dynią i orzechami nerkowca. Bardzo przyjemy chleb, szczególnie przez te chrupiące ziarna. Zaczyn: 75 gram mąki pszennej 90 gram wody 2 łyżki zakwasu 35 gram siemienia lnianego 100 gram wody 30 gram siemienia lnianego 10 gram pestek dyni(...)wyrośnięcia 2-3 godziny.  Piekarnik nagrzać do 230C. Piec w tej temperaturze przez 40-50 minut, aż skórka będzie ładnie zrumieniona. Na dno piekarnika można wrzucić kostki lodu. Chleb kroić na drugi dzień, po całkowitym ostudzeniu. marcelina

Czerwony Gupik
chleb tostowy paleo (bez glutenu). 139

tostami? Dzisiaj podsunę Wam proste rozwiązanie na śniadaniowy chlebek tostowy , do przygotowania w mikrofalówce (tak wiem w jaskini nie było takich wynalazków ). Jest to przepis 2w1 na muffinki lub chleb na tosty. Proste, szybkie i mnóstwo możliwości podania np. można je jeść na słodko, z wędliną, z owocami, lub z czymkolwiek chcecie. Tylko 5 składników jest potrzebnych do ich przygotowania(...)przekroić wzdłuż na 2 lub 3 plastry (w zależności jak wysokie nam urosły). Krążki opiekamy np. na grillu do sandwichów lub tosterze i czekamy, aż się zarumienią. Tak ugrillowany chleb tostowy paleo jest gotowy do podania. Jest bajecznie chrupiący i o niebo lepszy i zdrowszy od tradycyjnego tostowego pieczywa! Muffinki można też przygotować w piekarniku, rozgrzewamy go do 180 stopni

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania