chleb - 26084 przepisów (strona:407/1739)

Wytrawny piernikowy chleb 146

nadchodzącą jesień! Zreszta nie tylko, ponieważ ten wypiek jest tak pyszny i łatwy w przyrządzeniu, że każda okazja, jak i jej brak będą dobre, by go przygotować :) Piernikowy chleb, ale niech Was nie zmyli nazwa. Nie jest to chleb słodki, deserowy jak np. popularny wypiek bananowy. Pachnące nuty korzennego piernika są bardzo wyczuwalne, ale czuć też aromatyczny rozmaryn, a pikanterii(...)miksujemy do powstania konsystencji bułki tartej. Mąkę mieszamy z pokruszonymi piernikami, drożdżami i wszystkimi przyprawami. Mleko i wodę podgrzewamy i zalewamy mąkę. Dodajemy papkę z […] Artykuł Wytrawny piernikowy chleb pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Chleb pszenno - żytni na zakwasie 111

Chleb pszenno - żytni to jeden z moich ulubionych, ma głęboki, lekko kwaskowy smak, chrupiącą skórkę i pachnie niesamowicie cudnie. Jeszcze ciepłą piętkę odkrawam i zajadam samą choć wiem że nie jest to całkiem zdrowe ale....no właśnie, kto piecze chleb ten wie co czuję. Nie da się nie skosztować. Polecam upieczcie sobie taki chlebek koniecznie. Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami 144

wiśni z nalewek i te również suszę, są mięsiste i smakują obłędnie, alkohol podczas suszenia odparuje a zostaje sam smak. Tym razem suszone wiśnie użyłam do wypieku pysznego bochna chleba o głębokim smaku, polecam do wypróbowania. Chleb według J.Hamelmana z bloga Kuchnia Gucia . Chleb na zakwasie z suszonymi wiśniami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni 153

Dziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym bardziej ze użyłam tutaj mięty polej która ma lekko cytrynowy zapach. Dodatek bazylii tajskiej, lekko anyżowej idealnie pasuje do rabarbaru i mięty. Polecam przepis bardzo gorąco tym bardziej że pracy przy chlebie mało, trochę(...)więcej czasu ale nawet niewprawiony piekarz poradzi sobie z wypiekiem. Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania 180

więc wszystko jest w tytule posta czyli chleb jest pszenny, chleb wypiekany w garnku żeliwnym i w ogóle się go nie wyrabia. Zostawiony sam sobie rośnie jak szalony. Smakuje obłędnie, ma głęboki kwaskowaty smak, chrupiącą skórkę i mięciutki miękisz. Polecam dla leniuchów. Chleb pszenny z garnka bez wyrabiania. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Fit zdrowy chleb z orzechami włoskimi 156

Przedstawiam wam przepis na super szybki i prosty w wykonaniu chleb. Jest bardzo zdrowy i super sprawdzi się dla tych którzy nie tolerują glutenu, laktozy albo ograniczają jedzenie cukru. Dodatkowo można najeść się nawet jedną kromką, więc jest to super opcja dla osób na diecie. Podczas krojenia może się kruszyć ale to normalne przy sypkich składnikach.  Składniki(...)godzin. Piec 20 min w 175 °C.Wyjąć z foremki, odwrócić do góry spodem i piec luzem na blaszce jeszcze ok. 30-40 min. Odstawić chleb na kratce, aby miał dostęp do powietrza. Gotowe 😊   Dziękuję 💓 #fit#zdrowy#healthy#chleb#nasionachia#siemielniane#płatkiowsiane#słonecznik#olejkokosowy#orzechywłoskie

Słodka Strefa
Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką 147

Czarnuszka ma w sobie co najlepsze i leczy wszystko oprócz śmierci tak mawiają znawcy więc tym razem postanowiłam dodać ją do chleba. Mak i czarnuszka to idealne połączenie, polecam. Chleb jest mięciutki i sprężysty z chrupiącą skórką, wypieczecie ze mną? Chleb pszenno - żytni z makiem i czarnuszką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 136

lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30-40 minut, aby wyrosło. Piec w temperaturze 200 C przez około 45-60 minut. Po upieczeniu wyjmij od razu chleb z formy, aby się nie spocił. Połóż go na drewnianej desce do wystygnięcia. Chleb możemy jeść po 12 godzinach.  P o wyjęciu chlebka z piekarnika zapach świeżo pieczonego chleba

Przepisy i porady kulinarne
Chleb na dzikich drożdżach z wody z kwiatów akacji i chabrów 160

akacji i pięknych niebieskich kwiatów chabra bławatka. Chaber rośnie przez całe lato w zbożach najczęściej i tam go zrywajcie, z dala od dróg i szos. Woda pachnie obłędnie a chleb jest puszysty, pachnący z chrupiącą skórką. Pracy przy wypieku mało tylko trochę czasu potrzeba od momentu zrobienia wody zakwasowej do momentu wyjęcia pachnącego chleba z piekarnika. Zapewniam jednak że warto(...)Chleb na dzikich drożdżach z wody z kwiatów akacji i chabrów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Sztuka wyrastania i chlebek z zieloną wkładką 165

szczegółowej inspekcji jednego z piekarników. Tego z funkcją parowania. I wiecie, co odkryłam...? Że ma specjalny program do wyrastania! Przetestowałam go najpierw na słodkich bułeczkach z porzeczkami, następnie na chlebie, na który przepis znajdziecie poniżej - i jestem zachwycona! Nie dość, że można ustawić idealną dla danego rodzaju ciasta temperaturę, to jeszcze piekarnik sam z siebie utrzymuje odpowiednią wilgotność(...)muszę przyznać, że trochę naoszukiwałam... W Danii świeży bób jest nieosiągalny, sięgnęłam więc po mrożony. Bardzo chciałam coś przygotować, myślałam długo, aż w końcu wpadłam na pomysł upieczenia chleba. Tylko te pomidory... Nie bardzo pasowały do mojej wizji. W końcu wykombinowałam, że użyję suszonych; i choć wiem, że sezon na świeże, dorodne jest teraz w pełni, mam nadzieję, że wybaczycie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb dla lenia z nasionami konopi 164

Chleb powstał bo nie miałam czasu, no tak, trochę przygotowań a potem do lodówki i czekamy. Ja podam moje godziny natomiast można sobie je regulować. Godzina w tą czy w tamtą chlebowi nie zaszkodzi. Wyrabiamy i pieczemy? Chleb dla lenia z nasionami konopi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z płatków różanych i kwiatów bzu czarnego 149

Pachnący, pyszny, z chrupiącą skórką i mięciutkim sprężystym miękiszem chleb dziś przedstawię. Kwiatów bzu czarnego już pewnie nie znajdziecie ale za to płatki róż znajdziecie przez całe lato. Zabawa w wypiekanie chleba z dzikich drożdży wciągnęła mnie bardzo i eksperymentuje by potem zajadać przepyszne pieczywo. Nie przypuszczałam nigdy że dzikie drożdże można praktycznie wyhodować ze wszystkiego, magia. Zapraszam na zabawę(...)dzikimi drożdżami. Chleb na dzikich drożdżach z płatków różanych i kwiatów bzu czarnego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Buleczki jogurtowe z tahini czyli Niedzielne Sniadanie odc.103 160

bułeczek,.  W sobotni poranek po krótkiej przejażdżce rowerem, która okazała się bardzo, bardzo przyjemna postanowiłam coś upiec na śniadanie. Już jakiś czas temu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej.  Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki jogurtowe. Mięciutkie, pachnące chałwą choć wcale

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pszenno-żytni chleb z ziarnami dyni i słonecznika 143

Dzisiaj mam dla Was przepis na bardzo prosty pszenno-żytni chleb na drożdżach. Jego smak fajnie wzbogaca spora ilość ziaren dyni i słonecznika. Dzięki nim jest również bardziej sycący. Jego zrobienie nie przysporzy Wam problemów, a będziecie z pewnością mile zaskoczeni przyjemnym smakiem i fajnie chrupiącymi ziarnami. »»» CZYTAJ DALEJ

Marder&Marder Manufacture
Foccacia z manchego i bazylią 133

pyszny chlebek czyli focaccia z manchego i bazylią. Focaccia to jeden z moich ulubionych dodatków do grilla . Ta jest szczególna, bo wyrastała przez w lodówce. Bardzo lubię piec chleb, który rośnie przez noc. W ten sposób zaoszczędzam mnóstwo czasu i swobodnie mogę się zająć grillowaniem . Kiedy mięso jest już na ruszcie to i focaccia z manchego pięknie się rumieni(...)piekarniku. Lubię nadziewaną focaccia . Jest to tak smaczny chleb, że można go jeść prosto z blachy. Focaccia z manchego jest pyszna posmarowana romesco. Jednak dzisiejszy przepis na focaccia różni się nieznacznie, bo ciasto długo wyrasta w lodówce. Jak widać na zdjęciu focaccia ma wspaniałą "podziurkowaną" strukturę. Smak jest również inny. To zasługa długiego i powolnego wyrastania. Focaccia z manchego Składniki

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania