chleb - 25827 przepisów (strona:413/1722)

Czarny chleb na drożdżach 192

Czarny chleb, pyszny chleb z dodatkiem piwa, z dodatkiem kawy a rezultat? No ja mogę Wam tylko napisać że jest pyszny, aromatyczny z posmakiem kminku, pyszny a Wy dowiecie się tego dopiero wtedy jak upieczecie sami a dodam że robi się go bardzo sprawnie. Zachęcam do pieczenia. Jest to przepis którego autorką jest Sara Lewis a znalazłam go u Bayaderki(...)klik ] Czarny chleb na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym 124

Chleb bardzo prosty w wykonaniu, zostawiamy na noc zarobione ciasto a rano pieczemy. To chleb dla leniwych bo pracy przy nim naprawdę mało, no chyba że doliczymy zrywanie pokrzywy to się trochę wydłuży. Z pokrzywy zrywamy tylko młode wierzchnie listki bo reszta będzie niesmaczna. Jak zrobić zakwas pszenny znajdziecie tutaj [ klik ] Polecam gorąco. Chleb pszenny z pokrzywą na zakwasie pszennym

Moje Małe Czarowanie
Chleb z semoliny 155

Semolina czyli gruboziarnista mąka lub drobna kaszka otrzymywana z twardej pszenicy durum. Tak o semolinie napisała Wikipedia a ja Wam napiszę że chleb z jej udziałem jest rewelacyjny. Miąższ jest zwarty i wilgotny, super na kanapki z wędliną czy dżemem. Chleb robi się prosto wystarczy tylko zakupić mąkę i pieczemy. Chleb z semoliny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Prosty chleb na zakwasie żytnim 123

Pierwszy chleb na zakwasie żytnim upiekłam na swoje stoisko w ramach projektu „Kuchnia historyczna, o którym pisałam Wam na początku lipca. TUTAJ możecie sobie przypomnieć ten tekst. Zakwas na ten chleb pożyczyłam od koleżanki, która już ich trochę upiekła. Angelika dzięki za rady i przepisy!     Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej (typ 650) 1 płaska łyżeczka soli(...)wody 8 g świeżych drożdży 150 g aktywnego zakwasu Czytaj dalej... Artykuł Prosty chleb na zakwasie żytnim pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Łatwy chleb pszenny z gara (na zakwasie)… 323

Dzisiaj króciutko, bo świętujemy urodziny naszej małej Gwiazdeczki. Co prawda wielka rodzinna impreza jest dopiero w sobotę, ale za to … Czytaj dalej →

brunetkawkuchni
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 141

Pamiętam, że jak byłam dzieckiem chodziliśmy z babcią po świeże pieczywo do małej, niepozornej piekarni, w której półki uginały się od świeżego, pachnącego chleba. Oprócz bułek, chleba, bułki wrocławskiej (paryskiej) babcia kupowała też często chałkę hojnie obsypaną kruszonką lub pyszny, maślany chlebek o wdzięcznej nazwie: pięcioraczki (składały się z pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend(...)świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam go w keksówce z 7 kawałków (stąd też nazwa siedmioraczki), można kroić

Rozpustne gotowanie
Chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką. 122

swojski, domowy chleb, a jeszcze jak pachnie czarnuszką, to już w ogóle bajka. Bardzo nam posmakował, zarówno jako dodatek do karkówki z grilla , jak i do poczciwych kanapek do pracy. Bardzo polecam! Składniki na chleb pszenny na drożdżach z płatkami owsianymi i czarnuszką:  na dwie keksówki 1 kg mąki pszennej 70 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki wody(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na pół, chwilę wyrabiamy, formujemy podłużne bochenki, przekładamy do form wysmarowanych masłem, blaszki przykrywamy ściereczkę i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na około 20 minut. Gdy chleby rosną nagrzewamy piekarnik do temperatury około 180 stopni C. Gotowe bochenki smarujemy mlekiem, posypujemy makiem i pieczemy do zarumienienia około 45-50 minut. Po wyjęciu z formy i postukaniu

Rozpustne gotowanie
Chleb 156

Przepis na ten chleb miałam zapisany oj dawno temu..ale robiąc porządki w swoich zapiskach przypomniało mi się o nim ..i tak oto jest..pyszny...prosty do zrobienia..w takiej upalnej temperaturze ciasto bardzo szybko wyrosło..polecam..bo chlebek pyszny..przepis pochodzi stąd .. ja użyłam świeżych drożdży..i tak podaję w przepisie..Pyszny chlebek..a do chlebka domowy smalec [ przepis(...)ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto i uformować bochenek- formować ciasto na kształt prostokąta i dwa boki zwinąć do środka. Ułożyć  chleb na blaszce/tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć  ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.Naciąć i wstawić do piekarnika. Chleb piec około 55 minut w 180 stopniach

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą 124

już dawno nie pisałam nic o nowych chlebkach. Ja cały czas chleby wypiekam tak już od 8 dobrych lat pewnie będzie, nawet nie pamiętam. Są to chleby różne na zakwasie lub na drożdżach w zależności od tego ile mam czasu. Ten bochen dzisiejszy jest na drożdżach i jest pyszny i zdrowy a to za sprawą amarantusa i pokrzywy. Nie trudno(...)upiec dlatego zachęcam, może ten to właśnie Twój chlebek. Chleb pszenno - żytnio - amarantusowy z pokrzywą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
łatwy chleb z jajkiem i ziarenkami selera... 182

dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Recenzja książki "W piekarni Pięciu Przemian" Anna Czelej 118

wspaniały zbieg okoliczności, lepiej nie można było trafić. Ale wróćmy do tematu. Książka zawiera około 80 przepisów (w tym ponad 60 bezglutenowych). Jest podzielona na 5 rozdziałów: 1. Chleby bezglutenowe. 2. Bułeczki bezglutenowe. 3. Tarty, ciasta i polenty. 4. Chrupki, krakersy i podpłomyki. 5. Chleby z glutenem. Książkę przyjemnie się czyta i przegląda. Jest przejrzysta i schludnie wydana. Ale najbardziej(...)powinna być minimalna. Tą zasadę stosujemy u siebie na blogu i tą samą zauważyliśmy czytając książkę Pani Anny. Widać, że zdjęcia przedstawiają gotowy wypiek i mamy pewność, że nasz chleb (czy inny wypiek) będzie wyglądał tak samo. Nie sprawia nam bowiem przyjemności gotowanie pełne rozczarowań. Bo je się nie tylko oczami, więc ładnie obrobione zdjęcie nie jest wyznacznikiem dobrego smaku

Marder&Marder Manufacture
4. Chleb orkiszowy 147

najlepszy chleb, jaki do tej pory upiekłam. I najlepszy jaki do tej pory jadłam! Może to brzmi trochę nieskromnie, ale tak jest. Chleb niezwykle długo zachowuje świeżość, przez cały tydzień nie zmienił się praktycznie wcale jego smak, a może nawet nabrał charakteru. Skórka pozostała lśniąca i miękka, ale jędrna, miąższ bardzo smaczny, wyrazisty, lekko wilgotny. Przy tym robi się(...)ostatnim składaniu ciasto włożyć do keksówki i przykryć ściereczką, odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Mój chlebek rósł 2 h. Po tym czasie włożyłam chleb do piekrnika nagrzanego z parą do 210°C, piekłam 10 minut, usunąłam blachę z wodą i zmniejszyłam ogień do 180°C, piekłam dalsze 30 minut. Studziłam 10 minut w blaszce, potem

Kuchnia Prezydentowej
Chleb pszenny z młodym zielonym jęczmieniem na kefirze 114

karotenu niż marchew. Młody zielony jęczmień ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwwirusowe. No więc skoro jest on taki zdrowy to czemu go nie stosować w kuchni? Tutaj jako dodatek do chleba ale nie za dużo bo ma on specyficzny zapach rozmoczonego zboża a nie wszystkim on pasuje. Taka ilość jaka tutaj w chlebie nie jest specjalnie wyczuwalna a swoje robi. Chleb

Moje Małe Czarowanie
Chleb z siemieniem lnianym 97

jest nasz chleb powszedni. Właściwie to nie nasz tylko mojego męża i dzieci bo ja od pewnego czasu musiałam wykluczyć ze swojej diety gluten. Dla siebie piekę inny chleb. Przepis jest dość prosty i nie wymaga długiego czasu oczekiwania. Jak się z rana za niego zabierzemy do obiadu powinien być upieczony. Pod warunkiem, że w pomieszczeniu w którym wyrasta jest(...)mnie w domu jest mniej więc się posiłkuję piekarnikiem. Wstawiam ciasto na czas wyrastania do piekarnika i włączam oświetlenie. Ilość ciepła od żarówki wystarczająco podnosi temperaturę. Chleb ładnie wyrasta. Jest wilgotny po upieczeniu i się nie kruszy. Utrzymuje świeżość 3-4 dni. Można go zamrażać.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą (z automatu i nie tylko) 175

Przeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie chleba" Lindy Doester. Składniki: 100 ml letniej wody 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżka roztopionego masła 280 g mąki pszennej 1 drobno posiekany ząbek czosnku 1 łyżeczka zmielonej kolendry(...)łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonych drożdży (instant) olej słonecznikowy (do smarowania) Przygotowanie: W automacie do pieczenia chleba:  Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia).  Gdy automat zakończy pracę, wyłączyć

Domowa Cookierenka Agi

Proponowane wyszukiwania