chleb - 26084 przepisów (strona:422/1739)

Chleb z miodem i płatkami owsianymi 105

minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Kolejny przepis na chleb, tym razem coś dla tych którzy lubią lekko słodkawe pieczywo. Przepis wzięłam od Doroty Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut. Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 142

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Wspaniały chleb o lekko słodkawym smaku z niesamowicie chrupiącą skórką. Polecam. Przepis wzięłam z tej strony z moimi modyfikacjami. W oryginale był to chleb pszenny, ja upiekłam pszenno orkiszowy. jest naprawdę pyszny(...)bochenków, każdy ponacinać, wysmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać makiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 – 35 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pszenny chleb na jogurcie z ketchupem i suszonymi pomidorami 135

Jejku.. jak ten chleb pachnie.. i do tego jeszcze ta chrupiąca skórka..  Wspaniały chleb o wyraźnym zapachu i smaku pomidorów. Polecam, naprawdę jest pyszny. Przepis wzięłam z tej strony z dosyć dużymi moimi zmianami. Z podanego przepisy wyszedł mi  jeden duży bochenek chleba. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 1/3 szklanka ciepłej

Na słodko lub wytrawnie
Chleb pszenno - żytni na piwie 114

jeździmy na zastrzyki i lasery a gdy wracamy to jest już bardzo późno.. Mam nadzieję, że uda nam się uratować pieska.. A teraz na temat czyli o chlebie :-) Wspaniały pachnący, jedyny w swoim rodzaju, taki jest ten chleb.. Gorąco polecam. Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam

Na słodko lub wytrawnie
Prosty pszenny chleb 119

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i  pozostawić na ok 1 godzinę do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika chleb wysmarować rozmąconym jajkiem zmiesznym z  łyżką mleka i posypac ziarnami ( ja dałam ziarna słonecznika). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut w temperaturze 230 stopni C, a następnie temperaturę zmniejszyć

Na słodko lub wytrawnie
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 223

Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy chleb z dyni 166

Chleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej

W poszukiwaniu inspiracji
Wariacja na temat najprostszego chleba na świecie 154

Uwielbiam domowe pieczywo. Dzisiejszy przepis jest wariacją najprostszego chleba na świecie. Przygotowany specjalnie dla mojej Babci, która musi uważać na swoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! " Składniki: szklanka maki pszenno(...)włączamy piekarnik na 250`C i wkładamy mosiężne, bądź odporne na wysoką temperaturę naczynie z pokrywką. W momencie gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy garnek w który przekładamy chleb. Pieczemy  25 minut w 230`C pod przykryciem. Następnie około 10 minut bez pokrywki, bądź do złotego koloru.  Smacznego

Słodkie Przyjemności
chleb z prażonym słonecznikiem 166

Pszenny chleb z prażonym i zmielonym słonecznikiem to 100% satysfakcji. POLECAM!!! - 200 g słonecznika - 500 g mąki - 300 g wody letniej - 15-20 g drożdży - łyżeczka soli Słonecznik upraż na gorącej patelni, często mieszaj aby nie przypalić. Gdy  ładnie zbrązowieje , ostudź i zmiksuj lub zmiel na drobno. Rozpuść w wodzie drożdże, dodaj przesianą mąkę, słonecznik i sól. Wyrób ciasto(...)minut. Po tym czasie uformuj jeden duży, lub dwa mniejsze bochenki. Pozostaw ma kolejne 30 minut. Piecz  góra-dół w 200-220 ° przez 35-40 minut. Aż spód chleba będzie zrumieniony i przy opukiwaniu , będzie wydawał głuchy odgłos. Taki chleb + świeże masło = MNIAMI SMACZNEGO > CMOK

Pasje Jolki
Chleb z orzechami i marchewką Jeffreya Hamelmana 136

następnie około 15 min. w temp. 200 C*. Ogólny czas pieczenia wyniósł 50 min. Przed włożeniem ciasta chlebowego do piekarnika można wrzucić 2 kostki lodu na spód piekarnika, a chleb z wierzchu naciąć. Chleb piekłam z połowy wszystkich podanych składników, tylko jeden bochenek :) Chlebek był bardzo wilgotny. Najlepszy był na drugi i trzeci dzień. Przepis z bloga Danusi - leśny zakątek(...)Moje uwagi : Marchewkę lepiej zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Danusia proponuje ten chleb na okazję świąt Bożego Narodzenia. Według mnie smakuje absolutnie o każdej porze . A teraz w okresie poświątecznym po przesycie ciastami będzie rewelacyjny

Proste Potrawy
Chleb żytni z mąką orkiszową 138

Przepis dostałam od znajomego, i od tamtej pory jest to jeden z najczęściej pieczonych przeze mnie chlebów. Jest bardzo smaczny, długo zachowuje świeżość, a przede wszystkim wymaga bardzo mało pracy  - nie trzeba go wyrabiać składnik i: 1 bochenek o wadze ok 1kg mąka pszenna typ 500     - 150g mąka orkiszowa typ 750  - 175g  * mąka żytnia(...)trochę się ogrzeje - dokarmić  ( dodaję zwykle ok 100 g mąki żytniej chlebowej i 100 g wody), odstawić do wieczora, można do piekarnika z włączoną żarówką  Wieczorem przygotowujemy chleb. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól, otręby pestki wymieszać , dodać zakwas  (zwykle daję więcej niż przepisowe 3 łyżki) wodę i wymieszać drewnianą łyżką. Formę na chleb posmarować cienko

Stare Gary
Fougasse – chlebek z oliwkami 124

wrzucając kilka kostek lodu, piec 20 minut na kamieniu do pieczenia, aż fougasse będą rumiane i chrupiące, ale nadal miękkie w środku. Smacznego Przepis J. Hamelmana z książki Chleb W marcowej piekarni udział wzięli: Aciri Bajkorada Aga W sezonie Amber Kuchennymidrzwiami.pl Ania Jswm AniaW Magnolia i rozmaryn Ankawell Życie od kuchni Alucha Nie -ład mAlutki Arnika Arnikowa kuchnia Asia Asia(...)Akacjowy blog Magda Konwalie w kuchni Marghe Po prostu Marghe Marzena Zacisze kuchenne MarcinH Grahamka,weka i kajzerka… Mimbla Pierogi ruskie raz! Renata Forks’n’Canvas Wisła Zapach chleba Żabka Healthy Craving   Post Fougasse – chlebek z oliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba 150

zaserwowałam nam na niedzielny obiad. Mimo , że może nie wygląda – danie jest bardzo syte. Soczysta polędwiczka … duża ilośc warzyw w maślanym sosie i chrupiąca pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na prawdziwym klarowanym masełku zachwyciła nasze podniebienia! Danie zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! Składniki : ( na 2 duże porcje ) Mięso : - średnia polędwiczka wieprzowa – 1 szt – musztarda ostra(...)marchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle – 2 szt – drobno starty parmezan – 2 łyżki Sposób przyrządzenia: Mięso : Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry. Lekko rozbijamy dłonią. Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną

Ostra na Słodko
Chleb bezglutenowy ryżowo jaglano gryczano kukurydziany – czosnkowy 122

natknęłam się na artykuł o książce „Pszeniczny brzuch” Dr Wiliama Davisa i to o czym tam przeczytałam bardzo do mnie przemówiło. W trosce o zdrowie swoich najbliższych... Chleb bezglutenowy ryżowo jaglano gryczano kukurydziany – czosnkowy is a post from: NIE BO PIEKŁO

Nie Bo Piekło
Pachnący chlebek 124

też tą odrobinę łagodności, której brakuje cebuli. Do tego koper włoski, który uwielbiam - a C. nie może pojąć, jak potrafię połączyć to uwielbienie ze szczerą niechęcią do lukrecji.  Chleb wyszedł idealny - mięciutki, z chrupiącą skórką, niezwykle aromatyczny. W dodatku łatwy i szybki do przygotowania. Czego chcieć więcej w sobotni poranek...? Chleb z porem i koprem włoskim Składniki: (na keksówkę(...)Dodać przestudzony por, dokładnie wyrobić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Odstawić na 20-30 minut. Posmarować chleb wodą, posypać zmiażdżonymi w moździerzu nasionami kopru, naciąć wzdłuż ostrym nożem.  Piec w 200 st. C. przez 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Mam ostatnio na głowie mnóstwo

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania