Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub w specjalnych formach do babek i posypywane są cukrem pudrem lub polane lukrem. W zależności od kraju i regionu, tradycyjna babka piaskowa ma wiele odmian. Różnią się między sobą dodatkami, które zmieniają smak, czyli np. aromaty różnego rodzaju lub suszone(...)porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 1 godz. Kalorie 245 kcal Babka piaskowa to rodzaj ciasta przygotowywanego z mąki, masła, jajek i cukru. Zazwyczaj pieczone są w formie do chleba lub formy do babek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 250 g masła lub margaryny 200 g cukru 4 jajka 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Cukier
ProstePesto.plporcjowania Swiss Modern z 22 cm ostrzem od Victorinox . Zero łez, poszło tak szybko, że nawet nie zorientowałam się, kiedy skroiłam cały kilogram. Do krojenia bagietki użyłam noża do chleba i ciast z ząbkami Victorinox . Jeżeli pieczywo pojawia się u Was tak samo często jak u mnie (czyli codziennie lub prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż(...)odpowiednimi ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast. Zamiast grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii. Jeżeli chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej odrobinę startego na tarce imbiru lub spooorą szczyptę chili. Składniki na 4-5 porcji
Czarnawisienkapartiami. Do sałatki warzywnej na ciepło niezbędne też będą jarmuż, pomidorki koktajlowe, orzechy włoskie, czosnek i parmezan, tradycyjny lub wegański. Sałatka warzywna na ciepło świetnie smakuje z opieczoną kromką chleba natartą ząbkiem czosnku i skropioną oliwą pisze w swojej książce Anna Jones. Bardzo smaczna warzywna sałatka podawana na ciepło. Przepis z książki Jeden garnek, jedna planeta. Szybka sałatka na ciepło(...)jarmużu 50 g orzechów włoskich 2 ząbki czosnku otarta skórka i sok z jednej małej cytryny szczypta gałki muszkatołowej 20 g sera parmezan, może być wegański opieczony chleb lub grzanki Sałatka warzywna na ciepło przepis 1. Fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Jarmuż oczyść z łodyg i porozrywaj na mniejsze kawałki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki. Otrzyj skórkę
Cztery Fajerysztandarowym daniem naszych sąsiadów. Żeby przygotować rozgrzewającą zupę czosnkową będziesz potrzebować ogólnie dostępnych i tanich produktów. Wśród składników czeskiej zupy czosnkowej znajdziesz czosnek, ziemniaki, zrumieniony i pokrojony w kostkę chleb i rosół. Smak zupy czosnkowej możesz urozmaicić dodając starty żółty ser albo lekko rozmącone jajko, które zetnie się w zupie na kształt nitek. W oryginale zupa powinna być klarowna(...)jednym ząbku do każdej porcji, 1,5 litra bulionu z kurczaka lub bulionu wołowego lub na wędzonce, 1 łyżka suszonego majeranku, sól i pieprz do smaku, 2-3 kromki chleba na grzanki, możesz też dodać około 150 g szynki lub podsmażonego wędzonego boczku, 100 g twardego żółtego sera - warto go dodać, bo świetnie podkreśla smak, natkę pietruszki
Cztery FajeryDzięki uprzejmości oraz zaufaniu firmy Polskie Młyny otrzymałam przesyłkę pełną znakomitych produktów z których powstało pyszne ciasto francuskie ze szpinakiem. Składniki: 330 ml wody 500 g mieszanki do wypieku chleba Chleb Baltonowski POLSKIE MŁYNY 12,5 g drożdży 150 g świeżego szpinaku Przygotowanie: Szpinak miksujemy, aż uzyskamy jednolity i gładki mus. Do miski rozkruszamy drożdże, dodajemy mieszankę do wypieku(...)chleba , wyrabiamy ciasto, formujemy w kulę, dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy szpinakowy mus, wyrabiamy. Następnie ciasta odkładamy do osobnych misek, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości na około 30 min. Wyrośnięte ciasta wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji formujemy wałki, o długości około 60 cm. Zaplatamy dwu kolorowy chlebek. Upleciony chlebek przekładamy
Podróż w kulinariakukurydzy 180 g żółtego sera 1 łyżka masła 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 4 łyżki ketchupu 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki kilka kromek chleba tostowego sól pieprz świeży szczypiorek Wykonanie Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni roztapiamy masło. Następnie przesypujemy cebulę i podsmażamy. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czerwoną paprykę pozbawiamy(...)papryką słodką, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na patelnię do cebuli i papryki. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, dodajemy ketchup oraz kukurydzę. Całość dusimy kilka minut. Chleb tostowy kroimy w kosteczkę i przesypujemy do naczynia żaroodpornego. Na chleb wykładamy zawartość patelni. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie posypujemy nim zapiekankę. Całość wstawiamy do piekarnika
Alle Dobre!Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Równe, gmina Dukla, powiat krośnieński W naszej lokalnej kulturze smalec traktowany był jako wyjątkowo wartościowy specjał. W skromnej chłopskiej kuchni chleb ze smalcem był przysmakiem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Ponieważ sam w sobie smalec nie ma zbyt intensywnego smaku, na kromce ze smalcem kładziono plastry cebuli albo kiszone ogórki. Z czasem(...)koniec smarowidło doprawiano solą i pieprzem. Kwaśne jabłko nadawało smalcowi nutkę orzeźwienia, która doskonale komponowała się z lekko słodką cebulką i odrobiną soli. W połączeniu ze swojskich chlebem takie smarowidło nadal uchodzi za rarytas i ma swoich wiernych fanów. Przepis znalazłam w publikacji Gminy Dukla pt. „Dukielskie specjały. Kto, gdzie i jak”. Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka Smarowidło z jabłkiem
Trzeci talerzZnacie taki sposób pieczenia chleba? Mało przy nim pracy, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość :) Składniki: - 500 g mąki orkiszowej jasnej - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki cukru - 1 i 1/2 łyżeczki soli - 30 g drożdży świeżych - 500 ml ciepłej wody - 4 łyżeczki oleju - 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wodę. Mieszamy(...)wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nastawiamy go na 250 C. Gdy piekarnik jest już nagrzany wyjmujemy ostrożnie naczynie, wkładamy do niego chleb i do piekarnika. Równocześnie zmniejszamy temperaturę na 200 C i pieczemy tak przez 30 minut. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie
Zainspirowana w kuchniHummus z dodatkiem, tak bym nazwała najprościej moją dzisiejszą pastę. Zakupiłam przepysznego wędzonego pstrąga i zmiksowałam go z ciecierzycą. Rezultat: miała być pasta do chleba a zniknęła szybko tak ze do chleba niewiele zostało. Polecam gorąco nie tylko do chleba, z ryżem czy makaronem będzie znakomita. Pasta z wędzonego pstrąga. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie