chleb - 25827 przepisów (strona:431/1722)

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka 217

Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka Lokalizacja: Równe, gmina Dukla, powiat krośnieński W naszej lokalnej kulturze smalec traktowany był jako wyjątkowo wartościowy specjał. W skromnej chłopskiej kuchni chleb ze smalcem był przysmakiem, na który mało kto mógł sobie pozwolić. Ponieważ sam w sobie smalec nie ma zbyt intensywnego smaku, na kromce ze smalcem kładziono plastry cebuli albo kiszone ogórki. Z czasem(...)koniec smarowidło doprawiano solą i pieprzem. Kwaśne jabłko nadawało smalcowi nutkę orzeźwienia, która doskonale komponowała się z lekko słodką cebulką i odrobiną soli. W połączeniu ze swojskich chlebem takie smarowidło nadal uchodzi za rarytas i ma swoich wiernych fanów. Przepis znalazłam w publikacji Gminy Dukla pt. „Dukielskie specjały. Kto, gdzie i jak”. Smarowidło z jabłkiem - kuchnia podkarpacka Smarowidło z jabłkiem

Trzeci talerz
Chleb z gara 88

Znacie taki sposób pieczenia chleba? Mało przy nim pracy, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość :) Składniki: - 500 g mąki orkiszowej jasnej - 250 g mąki pszennej - 2 łyżeczki cukru - 1 i 1/2 łyżeczki soli - 30 g drożdży świeżych - 500 ml ciepłej wody - 4 łyżeczki oleju - 1 łyżka siemienia lnianego Przygotowanie: Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wodę. Mieszamy(...)wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nastawiamy go na 250 C. Gdy piekarnik jest już nagrzany wyjmujemy ostrożnie naczynie, wkładamy do niego chleb i do piekarnika. Równocześnie zmniejszamy temperaturę na 200 C i pieczemy tak przez 30 minut. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie

Zainspirowana w kuchni
Hummusowa pasta z wędzonym pstrągiem 56

Hummus z dodatkiem, tak bym nazwała najprościej moją dzisiejszą pastę. Zakupiłam przepysznego wędzonego pstrąga i zmiksowałam go z ciecierzycą. Rezultat: miała być pasta do chleba a zniknęła szybko tak ze do chleba niewiele zostało. Polecam gorąco nie tylko do chleba, z ryżem czy makaronem będzie znakomita. Pasta z wędzonego pstrąga. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Klasyczna sałatka Cezar 120

Cheddar, Grana padano 2 małe lub 1 duża sałata rzymska (ewentualnie sałata lodowa) 2 jajka ugotowane na twardo 250g pomidorów koktajlowych lub zwykłych 100g pieczywa na grzanki do wyboru: chleb żytni lub pszenny, bagietki 1 ząbek czosnku łyżka masła 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy do marynowania kurczaka tłuszcz do obsmażenia kurczaka (oliwa, smalec gęsi) do smaku: sól, świeżo zmielony(...)posypuję 1 łyżeczką słodkiej papryki. Kurczaka obtaczam w marynacie i odstawiam na 30 minut, aby mięso przeszło smakiem przypraw. Kawałki kurczaka zamarynowane. W tym czasie ulubione pieczywo (kromki chleba lub bagietka – ja użyłam czerstwego chleba żytniego na zakwasie) kroję w kostkę. Ząbek czosnku siekam drobno. Następnie smaruję pieczywo masłem i obsypuję posiekanym czosnkiem. Na tej samej patelni

Ania gotuje
Precle jerozolimskie i recenzja książki Mąka i woda Sabiny Francuz 59

lepszego od zapachu i smaku domowego pieczywa. I tej ogromnej radości kiedy z dumą możemy zaprezentować swoje wypieki. Ja mam już na swoim koncie kilkanaście chlebów i drożdżowych i na zakwasie oraz różnych bułeczek. Ciągle się jednak uczę jak robić doskonałe domowe pieczywo. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piekarnictwem i takich osób jak ja, które chcą się(...)Dowiecie się z niej jak wyhodować domowy zakwas (co zawsze wydawało mi się strasznie skomplikowane, a po lekturze wiem już, że takie nie jest) oraz jak przygotowywać pyszne, chrupiące chleby, bułki, bagietki, chałki. Wszystkie receptury opisane są bardzo przystępnie i maksymalnie prosto, tak, że każdy bez trudu poradzi sobie z nimi. Autorka prowadzi adeptów piekarnictwa za rękę wprowadzając do smakowitego

Cynamonowe szczęście
Bruschetta do piwa 52

wracam teraz ponownie do niej… Czyżby moja historia z gotowaniem zatoczyła koło… Okaże się wkrótce 😉 Wracam do Bruschetty do Piwa. Skąd w ogóle taki pomysł? Ta kromka chleba z oliwą z oliwek, ma bardzo długą i szlachetną historię. Według niektórych historyków pochodzi od Etrusków lub Starożytnych Rzymian. Jedno jest pewne, przez wieki służyła jako przekąska, posiłek i wykorzystanie(...)czerstwego chleba dla osób ciężko pracujących. Pierwsze Bruschetty to czerstwe kromki chleba opiekane nad ogniem z palonego drewna i skropione oliwą z oliwek. Później zaczęto dodawać dodatki. Najbardziej znana wersja to oczywiście pomidory, czosnek bazylia, oliwa i sól. Ale na przykład w Toskanii zjesz Bruschette z wątróbką lub jarmużem. W Abruzji z lokalnym salami. Na Sardynii istnieje wersja z super

RafalCook
Tosty z grilla z oscypkiem i kaczką 56

innej odsłonie bo z grilla z piersią z kaczki, gruszką i morelą. Do tego oscypek z grilla i wyszło pyszne połączenie.         6 kromek chleba tostowego 3 morele 1 gruszka 2 piersi z kaczki 6 oscypków sól, pieprz olej rzepakowy 1 łyżeczka majeranku   sos malinowy: 150 g malin 1 łyżka sosu balsamico 50 ml wina czerwonego(...)kaczki nacinam od strony skóry na krzyż. Posypuję solą, pieprzem, majerankiem i odstawiam na godzinę. Mięso układam na grillu i smażę po około 7 minut z każdej strony.  Chleb tostowy układam na grillu i grilluję z każdej strony po około minutę. Morelę kroję na pół usuwam pestki. Gruszkę kroję na plastry 0,5 cm. Ruszt smaruję olejem żeby owoce

wesoła kuchnia
Grzanki z ricottą – hitowy przepis z TikToka 59

każdy posiłek. Grzanki z ricottą są równie proste w przygotowaniu, a pozwalają na jeszcze więcej kombinacji niż te z awokado. Grzanki z ricottą to nic innego jak chrupiące kromki chleba (najlepiej na zakwasie) z dodatkiem oliwy, posmarowane ricottą i posypane rozmaitymi dodatkami. Jakimi? Wszystko zależy od Waszej inwencji i upodobań smakowych. Ricotta to bardzo wdzięczny ser i świetnie pasuje(...)pomysł na zdrowe śniadanie, ricotta, ricotta toast, rukola, śniadania, szybkie śniadanie, tosty, zdrowe śniadanie, zdrowy lunch Całkowity czas przygotowania 10 min. Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 6 kromek chleba na zakwasie 250 g sera ricotta sól, pieprz oliwa Wersja 1 – z pomidorami 2 pomidory szczypta płatków chilli garść świeżych liści bazylii 1 łyżeczka

Na-talerzu.pl
Precelki 37

niesamowite pieczywo, składniki w zasadzie takie jak na zwykłe bułki, ale smak zupełnie inny! Wiecie skąd wziął się kształt tego pieczywa? Pewien włoski mnich, a może francuski, wypiekał chleb i po przygotowaniu bochenków zostało mu trochę ciasta. Postanowił zrobić przekąskę dla dzieci, które nauczyły się właśnie nowej modlitwy. Zwiną ciasto na kształt złożonych... Read More Artykuł Precelki pochodzi z serwisu

SprawdzonaKuchnia.pl
Portugalskie bułeczki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami czyli Chleb Boga 55

Portugalii te małe bułeczki z owocami i kokosową kruszonką zwane są Chlebem Boga. Portugalski Chleb Boga czyli Pao de deusz to raj dla podniebienia. Polecam gorąco do wykorzystania przepisu. Portugalski Chleb Boga. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka? 76

ręki. Dodatkowo posypałam sałatkę grzankami. Te opiekam na suchej patelni, a kiedy już się zrumienią dodaję odrobinę oliwy. Posypuję sałatkę grzankami tuż przed podaniem. Do grzanek można wykorzystać czerstwy chleb. Polecam levain . Sałatkę można też przyrządzić w wersji niskowęglowodanowej , wtedy zamiast grzanek można dodać prażone nasiona. Do sałatki polecam tuńczyka w zalewie z wody. Letnia sałatka z tuńczyka 2 porcje(...)Składniki: 1 mała główka rzymskiej sałaty 10 cm ogórka ½ papryki, u mnie pomarańczowa i żółta 1 dymka ze szczypiorem 2 jajka, ugotowane na pół miękko 1 kromka, np. chleba na zakwasie zioła do posypania, u mnie koper, pietruszka, mięta 100 ml sosu Cezar, tutaj przepis Pokrój sałatę w paski, niezbyt drobno. Papryki oczyść z gniazdek i pokrój w podłużne cienkie

codojedzenia
Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) 67

idealna wegańska brioszka na zakwasie! Delikatne, lekkie, z odrobiną słodyczy. Pokroiłam w plastry, posmarowałam dżemem brzoskwiniowym i zalałam syropem i masłem orzechowym. Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne! Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości

rabarbarowo
Pintxos 118

dodatki. Z tym, że nie zawsze jest to pieczywo sensu stricte. Czasem jest to oblat, czasem naleśnik, czasem ziemniak. Idealne danie, żeby uczyć się kreatywności.  Składniki: - jakieś parówki - chleb - ziemniaki - kwaśne jabłka - mąka - kapusta kiszona - musztarda - ketchup - czosnek - olej Wykonanie: Zacznę od najprostszych do wykonania: 1. Na mały kawałek chleba kładziemy podsmażoną parówkę. Przy czym istotne jest to, żeby(...)nabój dum-dum i smażymy. Czosnek otaczamy w oleju i pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni Celsjusza. Wkładamy czosnek w rozłożoną parówkę przebijamy razem i dokładamy kawałek chleba. 3. Jabłka oraz ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Obtaczamy w oleju i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, razem z pociętymi parówkami. Problem w tym, że Parówki

Kryzysowa Książka Kucharska
Co zjeść rano przed bieganiem? 47

rano, np. przed śniadaniem. Zjedz śniadanie – pełnowartościowe. Co to znaczy? Niech znajdą się w nim węglowodany, ale też białko. Może być i trochę tłuszczu. Lubisz masło? Posmaruj nim delikatnie chleb. Możesz też zjeść jajecznicę. Do tego kromka chleba. Z ilością posiłku na śniadanie nie przesadzaj – zwłaszcza, jeśli Twój bieg/trening ma być w najbliższych kilku godzinach. Organizm musi mieć energię(...)niczego ciężkostrawnego. Lubisz kiełbaskę czy boczek? Mimo wszystko odpuść sobie przed biegiem. A najlepiej unikaj takiego jedzenia w ogóle. Przykład mojego dobrego śniadania przed biegiem? Dwie lub trzy kromki chleba (raczej białe pieczywo) z masłem orzechowym. Tutaj uwaga – wybieraj raczej masło orzechowe bez cukru lub z minimalną jego zawartością. Być może ma mniej słodkich walorów smakowych, ale jest zdecydowanie zdrowsze

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania