chleb - 25827 przepisów (strona:433/1722)

Ryba w zalewie 44

macie ochoty całą wigilię stać przy garach i chcecie przygotować sobie przynajmniej niektóre potrawy wcześniej to jest przepis dla Was. Ryba idealnie będzie pasować do świeżo pieczonego wiejskiego chleba lub ziemniaków. Polecam osobą, które planują robić dużą Wigilię oraz dla tych, którzy nie przepadają za karpiem. To danie może być też świetną alternatywą na pozostałości po Wigilijnej smażonej rybie. Wystarczy(...)wymieszać wszystkie warzywa. Do dużego naczynia przełożyć warstwowo rybę i warzywa, a następnie całość zalać wystudzoną zalewą. Odstawić do lodówki na całą noc. Taką rybę podawać na zimno z chlebem lub z ziemniakami. Polecam : Chleb pszenny Krok po kroku: 1. Zrobić zalewę 2. Opanierować i usmażyć rybę 3. Wymieszać pokrojone warzywa 4. Przełożyć warstwami rybę i warzywa 5. Zalać całość

KuchniaWeDwoje.pl
Fattoush sałatka 50

Fattoush, czyli sałatka chlebowa Fattoush  to sałatka, o której można by powiedzieć, że jest chlebowa, ponieważ jedno czy dwudniowy chleb pita dostaje drugie życie. Sałata Fattoush jest bardzo popularna na bliskim wschodzie, a pochodzi prawdopodobnie z północnego Libanu. Libańscy rolnicy podsmażają na oliwie z oliwek czerstwą pokrojoną pite, mieszają ją z warzywami i polewają dresingiem z oliwy, soku(...)dostaniesz w sklepie internetowym Dom Oliwny . Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi życzę Ci smacznego.  👥 – 2-4 ⏰ – 20 minut 🇱🇧 – Liban Oczywiście potrzebujemy kilku składników 2-3 chleby pita Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego 1 łyżka sumaka Zielona sałata Ogórek zielony Słodkie pomidorki koktajlowe Szczypiorek Rzodkiewki Świeża pietruszka Świeża mięta Dressing Oliwa z oliwek

RafalCook
Kotlety Mielone Pod Pieczarkową Kołderką 52

CZERWONEJ KAPUSTY PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE POD PIECZARKOWĄ KOŁDERKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g mięsa mielonego (wieprzowe/drobiowe) 2 jajka 1 łyżka musztardy 1 mała cebula 2 kromki jasnego chleba sól pieprz 250 g pieczarek 150 g sera żółtego 2 łyżki majonezu Wykonanie Kromki chleba moczymy w mleku, a następnie odciskamy jego nadmiar. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę(...)Jajka roztrzepujemy w miseczce, dodajemy do nich musztardę, mieszamy. Do mięsa mielonego dodajemy jajka, namoczony chleb, sól oraz pieprz. Całość mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z gotowego mięsa formujemy małe, płaskie kotleciki i układamy na blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, grzanie góra-dół na 25 minut. Podczas pieczenia kotletów przygotowujemy pieczarkową kołderkę. Pieczarki

Przepiski.pl
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 67

totalnie włoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię(...)które zdejmuje się tylko przy stole na czas konsumpcji przygotowanych na warsztatach dań. Będę szczera. Tym razem menu zupełnie nie trafiło w mój gust, bo opierało się na ziemniakach, chlebie i cieście z serem, beszamelem i pod serem. To wszystko oczywiście było bardzo smaczne, jednak dużo węglowodanów, dużo tłuszczu, no i ser na serze pod serem – połączenia trudne

Dietolog
Bread pudding, czyli najpyszniejszy sposób na czerstwe ciasto drożdżowe 57

się w ustach i jest moim ulubionym pomysłem na wykorzystanie resztek babki wielkanocnej czy chałki . Kiedy resztki stają się pysznym deserem Przepis na bread pudding, czyli dosłownie pudding z chleba, po raz pierwszy pojawił się w angielskiej książce kucharskiej „ The Compleat Housewife ” z 1727 roku. To była naprawdę przełomowa publikacja – to w niej pojawił się pierwszy przepis(...)keczup! Wracając jednak do puddingu. W oryginalnym przepisie głównym składnikiem nie było ciasto drożdżowe, a zwykły, tani chleb. Do niego dodawano rodzynki, bardzo dużą ilość masła i słodką śmietankę, aromatyzowaną wodą z kwiatu pomarańczy. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Obecnie wariacji na temat bread pudding jest mnóstwo – z klasycznym ciastem drożdżowym, panettone, chałką, z dodatkiem różnych suszonych i kandyzowanych owoców

Na-talerzu.pl
Mozzarella na ciepło na kremie z kalafiora – warsztaty we Włoskiej Akademii Kulinarnej 71

totalnie włoska atmosfera, gościnność i otwartość. Niestety tym razem trochę się zawiodłam co do menu. Wiecie, kuchnia włoska może być różna, a taka typowo domowa włoska jest oparta o chleb, ziemniaki, ser, zatem sporo węgli i tłuszczu. Generalnie oni tak jedzą, a ja lubię wybierać takie smaczki, które nie zaburzą zanadto moich glikemii. Dlatego kocham lekkie caprese czy lazanię(...)które zdejmuje się tylko przy stole na czas konsumpcji przygotowanych na warsztatach dań. Będę szczera. Tym razem menu zupełnie nie trafiło w mój gust, bo opierało się na ziemniakach, chlebie i cieście z serem, beszamelem i pod serem. To wszystko oczywiście było bardzo smaczne, jednak dużo węglowodanów, dużo tłuszczu, no i ser na serze pod serem – połączenia trudne

Dietolog
Grecki chleb Lagana 71

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci. Składniki:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody łyżeczka drożdży suszonych łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sezam Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier(...)czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Po drugim wyrastaniu zrobić w chlebie wgłębienia palcami, z pomocą kuchennego pędzelka posmarować wodą i posypać obficie sezamem

wyzwania kuchenne
Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe 77

Historia tego wypieku jest niejasna, jak wielu innych słynnych ciast i deserów. Różne są opowieści na temat inicjatora tego wyjątkowego chleba. Il pane to po włosku chleb, a panettone to forma jakby zgrubienia tego słowa. Ot, mamy tu takie chlebisko. Zatem różne są wersje dotyczące pochodzenia, ale nie ma wątpliwości, że to włoski wypiek, prawdopodobnie z  Mediolanu, a pierwsze(...)baby. W przededniu pieczenia baby zaczyna się zabawa. Na początek biga, czyli rodzaj zaczynu drożdżowego. Jego bardziej płynna wersja zwie się poolish, obie są często elementem różnych ciast na chleb i bułki. W miseczce łączę mąkę, cukier, wodę i delikatne wkruszam drożdże. Te należy wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Wszystko rozcieram łyżką i mieszam do uzyskania jednolitej masy

I tu będę miała takie te
PANIEROWANE TOSTY Z SEREM I SZYNKĄ 57

przekąska imprezowa , podana z ketchupem czy sosem czosnkowym. Przepyszne są zarówno na ciepło jak i na zimno.  Składniki na 2 panierowane tosty z serem i szynką : * 4 kromki chleba tostowego * odrobina masła * 4 plasterki sera * 2 plasterki szynki wędzonej * 1 jajko * panierka sezamowa od AlePanierka  (dostępna na Allegro -->  kliknij tutaj ) * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Każdą(...)kromkę chleba posmarować po jednej stronie masłem. Na 2 kromki posmarowane masłem położyć plasterek sera, na to plasterek szynki i plasterek sera. Całość zakryć kromkami chleba (posmarowaną częścią na ser). Tosty lekko docisnąć.  W jednej misce rozklepać całe jajko, w drugiej wsypać panierkę. Tosty panierować w jajku, następnie w panierce. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tosty z obu stron

Zrób to smacznie
Bułki bezglutenowe w diecie – pomysły na szybką bezglutenową kolacje, śniadanie i obiad 76

obiad bezglutenowy Obiad to główne danie, które powinno dostarczać nam najwięcej składników odżywczych i węglowodanów. Moim ulubionym daniem w ostatnim czasie jest zupa krem z marchwi podana z bezglutenowym chlebem lub bułeczką. Zupa jest bardzo lekka, a przy tym pożywna, bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Przepis zawiera składniki na dwie porcje zupy, a do jej sporządzenia potrzebne nam będą(...)bulionu curry (ważne aby sprawdzić na opakowaniu czy jest bezglutenowy, ponieważ przy jego produkcji w niektórych firmach może się on tam pojawić) kurkuma szklanka mleka 2 kromki chleba bezglutenowego lub 2 bezglutenowe bułki Warzywa pokroić w kostkę. Rozgrzać garnek, na dnie zeszklić por z czosnkiem. Dorzucić resztę warzyw i smażyć przez 10-15min. Zalać wszystko bulionem, dodać łyżeczkę curry

Via Gusto
Śledzie po islandzku 105

tłuściutki i słony śledź. Pławi się lubieżnie w buraczkowym różu i wyleguje przy poduszeczkach ze śmietany. I kiedy połączysz te wszystkie smaki w jednym kęsie, na kromce ulubionego, żytniego chleba - dzieje się magia i całkiem możliwe, że maczają w tym palce jakieś islandzkie trolle ;) Śledzie w tym wydaniu są niezwykle delikatne i jednocześnie zachwycają bogactwem smaku. Jako członkini rodziny miłośników(...)czarnego pieprzu 25g brązowego cukru lub łagodnego miodu 40ml octu jabłkowego Do tego: marynowane lub kiszone buraczki ze słoika kapary jabłko cebula biała kwaśna śmietana  świeży koperek ulubiony chleb żytni Sposób przyrządzenia: 1. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w słoiku. 2. W garnku zagotuj sok z buraków z chrzanem, anyżem, zielem angielskim i pieprzem. 3. Zdejmij marynatę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek 63

wykonanie pasty nie powinno zająć więcej niż 25 minut, więc nie jest to bardzo czasochłonne, a z podanych składników wyjdzie spora miseczka, która wystarczy na wysmarowanie szeregu kromek chrupiącego chleba, bułek czy bagietek.   Składniki na pastę z makreli na kanapki: duża wędzona makrela (około 350 g) 4 jajka (rozmiar M) cebula dymka (albo pół niewielkiej żółtej czy czerwonej(...)przygotowaniu lub schłodzić w lodówce. Pasta z makreli i jajek – pyszny przepis na smarowidło do kanapek   Zobacz inne przepisy na pasty rybne do kanapek: Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Szybka pasta z tuńczyka i serka wiejskiego Pasta na kanapki z sardynkami Sałatka z rybą w oleju

e-PrzepisyKulinarne
Wieniec drożdżowy z pesto 51

pieczenia na blaszkę, a następnie piecz w temperaturze 220 stopni przez 25 minut. Podawaj po przestudzeniu. Zobacz też inne przepisy na pieczywo Domowe bajgle Szwedzkie bułeczki z cynamonem Chleb ze śliwkami Bułki bez drożdży Wiejski chleb bez wyrabiania Chleb tygrysi Zobacz też nowe przepisy Wieniec drożdżowy z pesto Deser z musem orzechowym Sałatka z tortellini i awokado Szarpana wieprzowina

okolicepalnika.pl
Sałatka Cezar po Grecku 63

oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego 250 g majonezu własnej roboty 50 g parmezanu 2 łyżki soku z cytryny Skórka z cytryny Pietruszka świeża Grzanki 5 kromek białego tostowego chleba pokrojonego w kostkę 1-2 łyżki oliwy z oliwek Sól Pieprz świeżo zmielony Ząbek czosnku rozgnieciony Suszony tymianek z Domu Oliwnego 20 g masła Do miski Salata lodowa Parmezan Jeśli(...)zajmie to jakieś 3-5 minut, na ostanie 2 minuty dodaj masło i pozwól mu się dość mocno rozgrzać.  W międzyczasie włóż świeże zioła do foremki od pieczenia chleba, piernika, następnie przelej cała zawartość patelni do foremki i wstaw ją do piekarnika na jakieś 20-25 minut.  Po drugie zrobimy sos  Anchovies, czosnek i oliwę z oliwek

RafalCook
Greckie Souvlaki – Σουβλάκι 56

Souvlaki – Σουβλάκι, czyli starożytny i chyba pierwszy na świcie fast food. Souvlaki to synonim greckiego jedzenia, mięso nadziewane na patyk, grillowane czy też smażone, czy to w bułce, chlebie czy z Grecką Pitą, pomidorami, cebulą i sosem na bazie jogurtu greckiego.  Greckie Souvlaki sięgają czasów starożytnych, Homer, Arystofanes, Ksenofont, Arystoteles i wielu innych pisało o – obeliskos(...)daniu z chleba, nadziewanym kawałkami grillowanego mięsa. Sposób podania jest bardzo podobny do dzisiejszych Souvlaki i zostało również poświadczone w dziele „Deipnosophistae” spisanym przez Atenaeusza. Badacz historii George Katsos tak napisał w swoim dziele „Poznaj starożytne Greckie życie” … Według badań archeologicznych starożytni Grecy jako pierwsi ludzie na świcie pokroili i usmażyli, upiekli, kilka rodzajów mięsa

RafalCook

Proponowane wyszukiwania