chleb - 25827 przepisów (strona:441/1722)

Tarta z kakaowym kremem mascarpone i borówkami 79

Kolejna nasza weekendowa słodkość. Od pewnego czasu tak sobie zaczęliśmy dogadzać. W tygodniu nie bardzo odnajdujemy czas na cokolwiek, ledwie żeby jakiś szybki obiad zrobić, czasem jakiś chleb upiekę (bo z czegoś kanapki do fabryki trzeba zrobić). Ale gdy nadchodzi weekend… Wtedy wymyślamy sobie jakąś słodkość (zwykle Ania wymyśla) i bierzemy się do roboty. I na kilka dni rozpusty mamy

Marder&Marder Manufacture
Sałatka grillowa z papryczkami padron i grzankami 99

grilla ;) Możesz użyć starszego pieczywa, pamiętaj - nie marnujemy żywności! :)  Składniki: 3 duże garście pomidorków koktajlowych 3 duże garście papryczek padron 1/2 kostki sera feta 1 ogórek 3 kromki chleba (może być lekko czerstwy) 1 ząbek czosnku Sól  3 łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii Kilka kropel octu Sól, pieprz Przygotowanie: Pomidorki kroimy na pół, ogórki(...)octem, bazylią, oregano, solą i pieprzem. Pomidorki mieszamy z sosem, ogórkami i serem feta. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Większe papryczki kroimy na mniejsze kawałki, pozbawiamy je ogonków. Chleb kroimy w kosteczkę. Chleb i papryczki wrzucamy na patelnię. Przeciskamy czosnek. Posypujemy solą. Podsmażamy do momentu aż grzanki będą chrupiące. Dodajemy grzanki i papryczki tuż przed podaniem do sałatki (najlepiej

Czarnawisienka
Fougasse - chleb z Prowansji 115

kuchni francuskiej fougasse to rodzaj chleba zwykle kojarzony z Prowansją, ale spotykany - z różnymi odmianami, w innych regionach. Niektóre wersje są wyrzeźbione lub pocięte na wzór przypominający kłos pszenicy. Ten mój dzisiejszy ma kształt liścia, jest przepyszny, smakiem w tej samej grupie co włoska foccacia. Chrupiąca skórka i mięciutkie wnętrze. Posiłkowałam się przepisem Jacka z bloga Przepisy na domowy chleb(...)Francuski chleb z Prowansji. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pszenny chrupiący chleb 95

dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!!  Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej: https://allegro.pl/uzytkownik/ZlotyKlosMaka?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318 Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wychodzi lekko klejące i tak powinno być.  Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury(...)stopni. Przed włączeniem piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne. Po nagrzaniu piekarnika wyjmujemy naczynie i przekładamy do niego chleb. Nożem zrobić nacięcia. i włożyć do piekarnika. Pieczemy przez ok 60 minut. ( Dodatkowo aby chleb miał chrupiąca skórkę i pozostał dłużej świeży warto włożyć do piekarnika miseczkę z wodą). Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy

Kulinarne przygody
Przygotowywanie pożywnych posiłków rodzinnych. 80

dzieci, dodawanie ich, gdy tylko możesz, pomoże zwiększyć ilość błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych w diecie twojej rodziny. Wybierz produkty takie jak brązowy ryż, 100% makaronu pełnoziarnistego lub chleba. Zminimalizuj ilości przetworzonych ziaren, takich jak biały ryż, płatki owsiane, zwykły makaron lub biały chleb. Jeśli twoja rodzina nie jest fanem pełnych ziaren, spróbuj wymieszać połowę pełnych ziaren z bardziej(...)pomidorowy lub sos serowy do makaronu i sera. Do gotowanych, bardzo drobno pokrojonych warzyw dodaje się klopsiki, pieczeń lub burgery. Dodaj posiekaną marchewkę lub cukinię do babeczek, chleba lub naleśników. Gotujcie razem. Gotowanie z małżonkiem lub dziećmi to świetny sposób na zaangażowanie wszystkich w gotowanie i jedzenie zdrowszych posiłków. Będziesz mógł spędzić trochę czasu z członkami rodziny i wzmocnić swoje

ProstePesto.pl
SMAŻONE CIASTKA Z CHLEBA TOSTOWEGO 97

CZEGOŚ SZYBKIEGO TO TEN PRZEPIS JEST DLA CIEBIE. Dosłownie kilka składników i masz wspaniały deser. Chrupiące ciastka i słodycz miodu sprawia, że zapominasz o problemach.  Składniki: 14 kromek chleba tostowego 1,5 łyżki miodu 1 szklanka żurawiny i suszonych śliwek (w tym 1 łyżka wiórek kokosowych) 1/2 szkl. orzechów laskowych masło klarowane Z chleba tostowego odciąć skórkę. Rozwałkować(...)płasko każdą kromkę. Żurawinę, suszone śliwki oraz orzechy laskowe pokroić na drobne części. Bakalie wymieszać z miodem.  Na rozwałkowany chleb wyłożyć masę bakaliową. Zwinąć w rulon. Smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor

Kuchnia w oparach
Domowy chleb z garnka 65

czyli ok. 1 g) suchych drożdży 1/2 łyżeczki (2 ml) soli drobnej himalajskiej 1 1/2 szklanki (360 ml) gorącej wody z kranu (nie wrzątku!) Wykonanie: Do zrobienia tego chleba potrzebujemy garnek z przkrywką bez metalowych części oraz miskę, która o rozmiarze nie większym niż średnica garnka. Do większej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, sól i mieszamy. Dolewamy gorącej wody(...)rękawice kuchenne, wyciągamy ostrożnie garnek, ściągamy pokrywkę i wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez około 10-20 minut – w zależności od tego jak chrupką i zarumieniona skórkę chleba lubimy Podajemy z ulubionym domowym dżemem (polecam wiśniowy albo brzoskwiniowym ) i kubkiem ciepłego kakao. Ale ostrzegam, że ten chlebek pysznie smakuje również solo i może zniknąć bardzo szybko Smacznego! Spodobał

Lamarida.pl
Panini 114

Opis Panini: Panini, panino słowo to po włosku oznacza “mały kawałek chleba”. Jest to po prostu kanapka zrobiona z kromek chleba, najczęściej ciabatty. Kanapka zazwyczaj podawana jest na ciepło. Można przygotowywać ją w zaskakujących połączeniach, np. z mozzarellą, awokado czy z pastą z oliwek. W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów tej kultowej bułki. W Polsce zyskuje coraz większą(...)Ogromnym plusem tej bułki jest fakt, że możemy składniki łączyć dowolnie. Wszystko zależy od naszych upodobań. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki na ciepło . Składniki: 1 sztuka chleb typu panini 50 g szynki 60 g sera żółtego 1 pomidor 10 g rukoli Sposób przygotowania: Chlebki typu panini przekrawamy wzdłuż. Szynkę oraz ser kroimy w plastry, jeżeli jest taka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – bezglutenowy 154

Pierwszy raz w życiu jadłam chleb z kaszy gryczanej. Ba! Pierwszy raz w życiu sama go upiekłam 😀 chyba nigdy nie wpadłabym na to, że można upiec chleb z SAMEJ kaszy, wody, soli. Bez jakiejkolwiek mąki, bez zakwasu, drożdży…… Artykuł Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – bezglutenowy pochodzi

Kolorowy Przepisownik
Frittata z łodygą brokułu i czerstwym pieczywem 73

kupujemy. Oznacza to, że wyrzucając łodygę wyrzucacie połowę wydanych pieniędzy. ;) Możliwości na wykorzystanie brokułowej łodygi jest naprawdę dużo. Ja na początek proponuję frittatę, do której zużyłam także trochę czerstwego chleba. Pieczywo podpieczone na oliwie zyskało nowy smak i dodało przyjemnej chrupkości. A jak u Was? Wykorzystujecie łodygę brokułu? A może macie inny patent na niemarnowanie jedzenia? jaja, przekąska(...)przygotować Frittatę #lesswaste Piekarnik rozgrzać do 180°C. Łodygę brokułu pokroić na plasterki ugotować w niewielkiej ilości wody (lub na parze) na półtwardo. Cebulkę pokroić w piórka, szczypiorek posiekać. Chleb pokroić w kosteczki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kostki chleba, opiec do zrumienienia. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tę samą patelnię dolać oliwę, dorzucić cebulę zeszklić. Dorzucić

Pełny talerz
Chleb wiejski 147

Chrupiąca skórka i wspaniały smak domowego chleba pieczonego na mące jasnej żytniej i pszennej. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszny chleb wiejski , który upieczesz na zakwasie z dodatkiem drożdży.  - prosty przepis na chleb wiejski - na drożdżach suszonych lub świeżych - na domowym zakwasie lub zakwasie suszonym

AniaGotuje.pl
Chlebek pizza – pyszny i prosty do zrobienia 76

bazie suchych drożdży. Smakuje świetnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i posmarowany masłem, z wędliną czy serkiem kanapkowym, albo jako baza do tostów. Jest to nic innego jak zwykły chleb pszenny z pysznymi dodatkami w środku. U mnie były to produkty, które miałam akurat pod ręką: kawałek papryki, kukurydza konserwowa, ser żółty i suszone pomidory. Dodatki możecie modyfikować wg własnych(...)odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego

e-PrzepisyKulinarne
Dieta śródziemnomorska. Pyszna i zdrowa inspiracja 86

suszone. Co najmniej pięć porcji dziennie – więcej, jeśli możesz, najlepiej mieć szeroki wybór. Są to pokarmy bogate w niezbędne składniki odżywcze o niskiej zawartości kalorii. Wybierz pełnoziarniste odmiany chleba, ryżu i makaronu. Całe ziarna mają na ogół wyższą zawartość błonnika – jest to również dobre do trawienia. Ryby – białe ryby zawierają niską zawartość tłuszczu i kalorii(...)miej pod ręką migdały, orzechy nerkowca, pistacje i orzechy włoskie. Wybierz naturalne masło orzechowe (nie takie, do którego dodaje się tłuszcz i sól). Próbowałeś używać tahini (nasion sezamu) na chlebie? Używaj oliwy lub oleju rzepakowego jako zdrowego substytutu masła lub margaryny. Zalej warzywa kilkoma kroplami. Spróbuj dodać trochę oliwy z oliwek, czosnku i szczypiorku, aby przyprawić makaron. Lub zanurz chleb

ProstePesto.pl
Chleb na maślance 116

Chleb pszenno - żytni na maślance.    Składniki: 500 ml maślanki  50 ml wody  550 g mąki pszennej białej plus do podsypania   250 g mąki żytniej do wypieku chleba Łyżka cukru  Łyżka soli  25 g świeżych drożdży  Przygotowanie: Maślankę podgrzewamy lekko z wodą i cukrem, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Mieszamy żeby(...)stopni piernik razem z naczyniem. Wyrośnięte przekładamy do ciepłego naczynia nacinamy w 3 -4 miejscach, przykrywamy i pieczemy przez 35 minut później zdejmujemy przykrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut . Chleb jest gotowy jak uderzymy do od dołu i wyda pusty dźwięk

Lena Gotuje
Domowe bułeczki pszenne 168

Ostatnio wypiekałem domowe chleby, linki znajdziecie poniżej, to teraz przyszła kolej na domowe bułeczki pszenne. Świeże, pachnące, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie bułeczki świetnie się sprawdzą jako dodatek do porannego śniadania , ale i będziecie mieli świeże pieczywo do pracy. Bułeczki można upiec rano, a ciasto przygotować wieczorem. Ale szczegóły znajdziecie na końcu wpisu. Zobacz także: Szybki przepis(...)domowy chleb Zobacz również: Domowy chleb pełnoziarnisty U mnie szklanka to 250 ml. Przepis jest na 8 bułeczek. Składniki 7g drożdży instant 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 3 łyżki masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru szklanka letniego mleka Dodatkowo 1 jajko sezam, czarnuszka, pestki dyni Sprawdź: WIELKA wyprzedaż kosmetyków! Domowe bułeczki pszenne – przepis Masło rozpuszczamy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania