Chleb bananowy warto upiec choćby tylko dla samego zapachu! Aromat jaki wypełnia całą kuchnię już podczas pieczenia jest bajeczny, a po otarciu piekarnika jest już tylko lepiej :) Chleb, który widzicie na zdjęciach piekłam z samymi orzechami, bo moi dzisiejsi goście nie przepadają za rodzynkami, wy możecie użyć dowolnych bakalii. Piekłam go w niewielkiej foliowej keksówce, zostawiając długie paski papieru(...)szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100 g masła 1 jajko 3 banany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii + dowolne bakalie: orzechy, rodzynki, migdały Jak zrobić chleb bananowy? Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Banany rozgniatamy na papkę widelcem lub miksujemy blenderem. Im bardziej dojrzałe i nakrapiane, tym słodsze będzie ciasto. Do masła dodajemy papkę z bananów, jajko
CiastkozercyDomowy chleb ostatnio cieszy się ogromną popularnością. Proponujemy więc kolejny przepis, tym razem z dodatkiem majonezu, który zdecydowanie poprawia strukturę chleba. Składniki: -40 dkg mąki 650 -czubata łyżka mąki żytniej -2,5 dkg drożdży -łyżka cukru -płaska łyżka soli -300 ml ciepłej wody -2 czubate łyżki majonezu Drożdże, cukier i połowę wody mieszamy. Dodajemy 4 łyżki mąki(...)Dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy ręcznie do połączenie się składników. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło. Delikatnie smarujemy blaszkę, przekładamy ciasto, wyrównujemy wilgotną dłonią, nie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Chleb wyrósł. Pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po upieczeniu od razu wyciągamy z blaszki. Smacznego
Maminek kulinarnyPierwszy raz w życiu jadłam chleb z kaszy gryczanej. Ba! Pierwszy raz w życiu sama go upiekłam 😀 chyba nigdy nie wpadłabym na to, że można upiec chleb z SAMEJ kaszy, wody, soli. Bez jakiejkolwiek mąki, bez zakwasu, drożdży…… Artykuł Chleb z kaszy gryczanej niepalonej – bezglutenowy pochodzi
Kolorowy PrzepisownikCzasami nie wiadomo co zrobić z kromkami czerstwego chleba. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest przygotować tosty francuskie. Dziś propozycja w wersji wytrawnej :) Na 1 porcję: 2 kromki dowolnego chleba 2-3 łyżeczki zielonego pesto plaster żółtego sera jajko łyżka mleka starty ser i szczypiorek do posypania łyżka masła do smażenia Kromki chleba smarujemy pesto, kładziemy plasterek sera i składamy. Zanurzamy
Smakołyki Asiktóre jednak gdzieś ktoś mógł dotknąć napawa mnie lękiem. Zdaję sobie sprawę, że takim podejściem nie pomogę piekarniom w przetrwaniu trudnego czasu, ale nic na to nie poradzę. Jedyny chleb na jaki jeszcze mogłabym się skusić, to ten od razu pakowany i sprzedawany w woreczkach, taki wiecie... bez dostępu do "pomacania" gołą ręką... Zdecydowanie pewniej czuję się jedząc, jak wiem(...)bynajmniej nie dlatego, że takie dobre, choć to też ;), ale właśnie ze względu na bezpieczeństwo moje i moich bliskich. Zapraszam Was więc na kolejne pieczywo w moim wydaniu- najzwyklejszy chleb na drożdżach, który swój kształt zawdzięcza wyrastaniu w specjalnym koszyczku. Śmiało jednak możecie do jego wypieku użyć dwóch form "keksówek". Normal 0 21 false false false PL X-NONE
Kuchnia w czekoladzieSzybka, prosta i pyszna pasta z makreli na kanapkę. Zawsze, jak kupowałam makrelę to jadłam ją z chlebem, do momentu, jak zrobiłam z niej pastę. Teraz pasty rybne goszczą na moim stole bardzo często i uwielbiam je jeść z świeżo wypieczonym chlebem na zakwasie. Jeśli lubisz pasty na kanapkę to wypróbuj też przepis na: - pastę jajeczną z łososiem - pastę(...)pognieć na jednolitą masę widelcem, dopraw solą. Pastę przełóż do słoika lub miski i wstaw na min. godzinę do lodówki. Pasta smakuje idealnie ze świeżym pieczywem lub grzankami z chleba. PS. Ta pasta to bogactwa wapnia! Powinna często gościć w diecie kobiet
SMYKWKUCHNIChleb z ziarnami bez drożdży Pyszny chlebek na szybko bez drożdży z dużą ilością nasion, przygotowałam go po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Przepis pochodzi z bloga Źródło Składniki: 1 kg mąki szadkowskiej 1/2 l ciepłej wody proszek do pieczenia 30 g ( 1 opak ) 1 łyżkę cukru 1,5 łyżki soli, 1 szkl różnych nasion(...)łyżki octu 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej 1/2 szkl nasion do posypania chleba płatki owsiane do posypania Sposób przygotowania : Wysypać mąkę do miski , dodać pozostałe suche składniki, wymieszać dokładnie. Do wymieszanych składników, wlewać po trochu ciepłej wody, mieszać mikserem. Następnie na końcu dodaj ocet, wymieszać ręką, dobrze wyrobić ciasto. Gdyby ciasto było za suche, dodać odrobinę wody, jeżeli
Kuchnia DanusiNaan to tradycyjny indyjski płaski chleb. To co go wyróżnia spośród wielu typów płaskiego pieczywa to szeroka gama smaków którą możemy uzyskać przygotowując to pieczywo. Kiedy mamy już podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie
naRuszciestartą czekoladą Tak przygotowanego banana zawinąć w folię i i grillować w temperaturze 150ºC 10-15 minut. Grillowane pianki Marshmallow z Nutellą 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella 4 kromki chleba tostowego 1 szklanka małych pianek marshmallow Nutellą nacieramy równomiernie dwie kromki chleba. Rozmieszczamy na nich równomiernie pianki Marshmallow umieszczamy na nich dwie pozostałe kromki chleba tworząc dwie kanapki. Grillujemy
naRuszciePieczywo bez drożdży Chleb z samych ziaren bez mąki Chleb bezglutenowy z ziarnami Chleb bezglutenowy Proziaki – bieszczadzkie bułeczki na sodzie Pszenno-owsiane pieczywo chrupkie z patelni Gofry z płatków owsianych Gofry bananowe Krakersy z kaszy jaglanej Łatwe do przygotowania batony owsiane Tarta ze szpinakiem Galette z grzybami Tarta z pieczarkami na chlebowym cieście Pizza jaglana Artykuł Pieczywo bez drożdży
Dorota Smakujegenialne! Można do nich dodać trochę ziaren, suszone pomidory lub inne dodatki. Każda z wersji będzie przepyszna. Zobacz ten przepis i rób krok po kroku! Zajrzyj też do: – chleb pszenny z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS
nietylkopasta.plmasłem i posypanej łupiną babki jajowatej lub otrębami. Piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. Smacznego! Makro w całości chleba: tłuszcze: ok. 262g białka: ok. 63g węglowodany: ok. 4g kcal ok. 2624 Makro w jednej kromce (chleb można
Saganekmnie keksówka 15×30 cm) wysmarowanej masłem. Piekę w nagrzanym do 180C piekarniku przez 35-45 minut (chlebek musi być rumiany). Po wyjęciu z piekarnika czekam, aż chleb wchłonie wytopiony w trakcie pieczenia tłuszczyk. Smacznego! Makro w całości chleba: tłuszcze: ok. 111g białka: ok. 28g węglowodany: ok. 3g kcal ok. 1129 Makro w jednej kromce (chleb można podzielić
Saganekcóreczka zadowolona, a tatuś jeszcze bardziej, bo kluseczki od córeczki są najsmaczniejsze:))) Na klopsiki 300 g mielonego mięsa wołowego 1 cebula 1 jajko 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 3 kromki chleba tostowego sól i pieprz olej do smażenia 3 łyżki mąki pszennej Na sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 200 g koncentratu pomidorowego posiekana natka pietruszki cukier sól(...)pieprz słodka czerwona papryka Na kluski: 1 kg ziemniaków mąka ziemniaczana (ok 250 g) jajko sól Tak Hanulka robiła kluseczki dla taty:)) Chleb namoczyć w zimnej wodzie.Do mięsa dodać odciśnięty namoczony chleb tostowy, cebulę i przyprawy . Dodać jeszcze jajko,i wyrobić na gładką masę. Formować klopsiki (mi wyszło 12 dość dużych klopsików). Klopsiki obtaczać w mące i podsmażać na patelni
Krylowa KuchniaPonieważ ma wkładkę w postaci mięsnych klopsików, z pewnością zasmakuje również każdemu Mężczyźnie, który preferuje treściwe dania. Składniki na zupę z klopsikami Klopsiki: 500 g mielonego mięsa 2 kromki chleba 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 1 płaska łyżeczka ostrej czerwonej papryki w proszku sól, pieprz olej do smażenia Zupa: 2 litry rosołu 750 g ziemniaków 3 marchewki(...)pietruszka 1 cebula 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Dodatkowo: 1 pęczek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Klopsiki: Chleb namoczyć w zimnej wodzie, pozostawić na kilkanaście minut, odcisnąć. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Do miski włożyć mięso mielone, namoczone i odciśnięte kromki chleba, dodać cebulę, czosnek, jajko i paprykę
niecodziennikpary