chleb - 25827 przepisów (strona:452/1722)

Zawijane tosty z wędliną, ogórkiem i żółtym serem 128

piękną słoneczną sobotę przedstawiam przepis na pyszne zawijańce z chleba tostowego. To doskonała przekąska na rodzinny piknik. Tosty z powodzeniem możemy również zabrać na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Do przygotowania tostów wykorzystałam pyszny Karczek Kruchy, który otrzymałam od firmy Hańderek.  SKŁADNIKI: 6 kromek chleba tostowego pszennego, 12 plasterków Karczku Kruchego Hańderek , 6 plasterków żółtego sera, 3 ogórki(...)kiszone, 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami. Wierzch roladek smarujemy miękkim masłem. 2. Zawinięte tosty układamy na blaszce. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. FOOD

Tradycyjna kuchnia Kasi
CHLEBEK NA SODZIE 166

zwykle w niedzielę brakło chleba i co gorsze drożdży w lodówce. Jakiś czas temu mignął mi przepis na chleb sodowy znany również irlandzkim. Poszukałam w sieci i zaraz zrobiłam. Ku mojemu zdziwieniu pięknie wyrósł i  wyszedł przepyszny. Delikatny, lekko wilgotny. Można go zjeść z wędliną jak i dżemem. Następnego dnia równie smaczny. Polecam zrobić, naprawdę warto :) SKŁADNIKI NA KEKSÓWKĘ(...)ciasto. Przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Posypujemy ziarenkami i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Wyciągamy z blaszki i studzimy najlepiej na kratce. Smacznego :) Polecam również prosty przepis na chleb na drożdżach, bez wyrastania, mieszany łyżką  KLIK

Pani na deser
Obiad na upały – chłodnik ogórkowy z Dijon 138

odświeżający i delikatny – a charakteru nadaje mu musztarda Dijon. Lekko kwaskowy, lekko ziołowy – bez oczywistej dominanty smakowej. Prosty, szybki i pyszny chłodnik z ogórka podałam z grillowanymi grzankami z chleba na zakwasie, posmarowanymi tradycyjną francuską musztardą, żeby jeszcze bardziej podbić jej smak w zupie. Ogórki myjemy – połowę obieramy, zostawiamy kilka plasterków na później, do dekoracji, a resztę kroimy na mniejsze(...)chłodnik do naczynia, próbujemy – pieprzymy i solimy do smaku, a następnie wstawiamy do lodówki. Kiedy już jesteśmy gotowi na obiad – a chłodnik nabrał odpowiedniej temperatury –szykujemy grzanki . Dwie kromki chleba smarujemy musztardą Dijon, nakładamy na każdą po plastrze sera i po dwa plastry gotowanej szynki. Zamykamy ‘czystą’ kromką, skrapiamy z wierzchu oliwą i grillujemy do rozpuszczenia sera. Porcje zupy dekorujemy

Karo in the Kitchen
Czwartek: Jeśli upał to gaspacho 111

czasów starożytnych i Rzymu z okresu podboju półwyspu Iberyjskiego. Przyznają się do niego Arabowie, Żydzi, Grecy i Hiszpanie. Zupa pierwotnie robiona była w ten sposób, że czosnek i suchy chleb ucierano w moździerzu na gładką pastę, którą rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Kiedy Kolumb przywiózł z Ameryki pomidory, ogórki i papryki, trafiły do gaspacho wchodząc w skład żelaznego zestawu(...)zupy wystudzonej, ale nie bardzo zimnej. Bardzo niska temperatura niestety zabija smak pomidorów. I jeszcze jedno: do zupy warto użyć pieczywa miękkiego, raczej białego, bez dodatków ziaren, czy przypraw. Chleb ma stanowić neutralną podstawę zupy, łatwo połączyć się z pozostałymi składnikami i utworzyć kremową, lekką zawiesinę. Dlatego nie może to być pieczywo charakterne o mocnym smaku. Dlatego też wreszcie chleb

Niedzielny kucharz
5 pomysłów na orzeźwiające sałatki dobre na upały 92

najlepszy sposób, żeby orzeźwić się w upał, a zarazem zjeść coś pożywnego! Danie do przyrządzenia w 10 minut. Libańska sałatka fattoush Sałatka fattoush – tradycyjne libańskie danie z czerstwym chlebem, delikatnym dresingiem i warzywami. Sycąca i orzeźwiająca! Panzanella z czerstwym chlebem Wystarczy chleb, garść pomidorków, sałata i oliwa. Wychodzi naprawdę pyszna mieszanka! Jak to we włoskiej kuchni – coś z niczego

Niedzielny kucharz
SZYBKIE BAGIETKI Z SAMOPSZY I PŁASKURKI 155

samopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę.  Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)archeologów to właśnie uprawa płaskurki stanowi początki polskiego rolnictwa.  Płaskurka jest popularna w Niemczech i we Włoszech, można tam kupić nie tylko mąki, ale także makarony i chleby przygotowane na jej bazie. W Polsce jest jeszcze dość mało popularna, ale być może już niedługo to się zmieni...  Współcześnie możemy spotkać trzy odmiany farro: farro grande czyli orkisz, farro

Smaczne Zdrowe
Tosty cukiniowo-łososiowe 117

tako powstał ten przepis. Efekt końcowy bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i z pewnością będę wracać do tego przepisu. Zachęcam Was do tego samego. Składniki na 6 porcji: 6 kromek chleba tostowego 1/2 średniej cukini 1/2 średniej cebuli 100 g łososia wędzonego 100 ml słodkiej śmietanki 30% ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cebulę i cukinię kroimy w kostkę(...)patelnię wrzucamy jako pierwszą cebulę, a następnie cukinię i smażymy na średnim ogniu. W międzyczasie na blaszkę wykładamy chleb, następnie wkładamy do piekarnika na ok. 4 minuty i pieczemy w temp. 180 stopni. Na patelnię wykładamy łososia i drobno pokrojony czosnek. Po 2 minutach dodajemy na patelnię śmietankę, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i smażymy jeszcze przez 3 minuty. Wyjmujemy

Pyszny Duet
Pasta z pieczonych warzyw – ZERO WASTE 191

pieczonych warzyw     Obok kalafior i papryki leżały też inne warzywa . Wyrzucać nie lubię, lubię za to wszystko wykorzystać do końca. Lekko „zdechłe” warzywa czy suchy chleb. Suchy chleb możesz przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Pastę , którą potem możesz wykorzystać do smarowania chleba

Kuchnia na wzgórzu
Pasta z jajek i szynki 548

weekendowe śniadanie: pasta z jajek i szynki do kanapek. Pasta jest szybka i prosta do przygotowania, a świetnie smakuje. Pasta jajeczna z szynką, cebulką i szczypiorkiem, podana na chlebie to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Taka pasta podana jako tartinka na okrągłym pumperniklu lub na małych krążkach wyciętych z chleba będzie doskonałą przystawką na przyjęciu. Polecam też inne przepisy(...)posiekane – ok. 1 łyżki sól i pieprz do smaku Jak przygotować pastę z jajek i szynki? Mieszamy wszystkie składniki w misce, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy na chlebie lub na grzankach. Dekorujemy zieleniną. Smacznego! The post Pasta z jajek i szynki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb orkiszowo - pszenny 126

Dziś mam przepis na kolejny chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Jest to chleb z 3 typów mąk : pszennej typ 500 i 750 oraz orkiszowej razowej. Chleb orkiszowo - pszenny Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Domowy chleb codzienny 150

kilku lat nie kupuje pieczywa w piekarni tylko sama przygotowuję. Uważam, ze najlepszy chleb to ten przygotowany w zaciszu domowym na zakwasie lub drożdżach. Robiąc chleb na zakwasie wymaga trochę więcej czasu, a ze ostatnio brak czasu przygotowałam pyszny chleb codzienny na drożdżach. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udaje. Kto ma ochotę zapraszam do wspólnego pieczenia

Kulinarne pyszności Molki
Tosty z serem pleśniowym, czereśniami i miętą 174

Ciepłe i chrupiące tosty z chleba z dodatkiem miękkiego i lekko roztopionego sera camembert, świeżych czereśni oraz listków mięty i płatków migdałowych, skropione słodkiem sosem balsamicznym- prosta, a zarazem wyborna propozycja. Konieczne do wypróbowania w sezonie czereśniowym 🍒 Z amiast czereśni można również wykorzystać inne owoce sezonowe, teraz fantastycznie sprawdzą się np. świeże brzoskwinie czy truskawki. 2 porcje: * chleb/bułka(...)kromek * ser brie- 2 opakowania * czereśnie- około 140 g * świeża mięta- po 3-4 listki na kromkę * płatki migdałowe- garść * sos balsamiczny- do polania Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 3-4 minuty. Ser brie pokroić na 4 plastry. Na lekko podpieczony chleb ułożyć plasterki sera brie

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z borówkami 106

Prawda jest taka, że nie przepadam za słodkimi obiadami. Wszelakie makarony z owocami jadałem jako dziecko i mi smakowały. Ale jako dziecko jadałem też chleb z wodą i cukrem i twierdziłem, że jest wyśmienity. Tak więc nie wszystko, co smakowało nam za młodu, taki sam zachwyt musi budzić teraz. Takie właśnie miałem podejście do słodkich makaronów. I ogólnie słodkich obiadów

Marder&Marder Manufacture
FRANCUSKIE TOSTY Z FRUŻELINĄ 137

Tosty francuskie są świetne na pierwsze lub drugie šniadanie.Łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.Najlepszym chlebem do ich zrobienia jest czerstwy chleb tostowy lub świeży , ale podopieczny na chrupko.Tosty możemy podać tak jak ja z fruzeliną np.jagodową lub inną własnej roboty , dżemem lub z miodem albo z serami ,każdy sposób jest wyśmienity.Zapraszam!.  2 jajka, 6 kromek(...)tostowego chleba 1/3 szklanki mleka, cynamon do smaku   1/2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka alkoholu ********************************  1 . W miseczce rozbić jajka ,dodać  mleko ,cynamon , cukier waniliowy i alkohol .Wszystko dobrze wymieszać. 2 .Na patelni rozgrzać spora ilość masła .Tosty maczamy w przygotowanej masie jajecznej z obu stron i smażymy z każdej strony na złoty kolor.Podajemy tosty gorące z ulubionym

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ormiańska pasta do chleba 145

Przepyszna pasta do chleba idealna o każdej porze roku. Smakuje do chleba znakomicie ale jest też super dipem do warzyw, polecam gorąco. Zabieramy się za miksowanie, szybko i sprytnie. Ormianie zajadają się tym przysmakiem. Ormiańska pasta do chleba. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania