chleb - 26176 przepisów (strona:455/1746)

Chleb na dzikich drożdżach z kaki 179

Chlebów na dzikich drożdżach upiekłam już sporo ale nie piekłam jeszcze na drożdżach wyhodowanych z kaki. Słyszałam na forach ze kaki ma w sobie sporo cukru i dlatego drożdże hodują się z niego dość szybko. Tak też zrobiłam, zalałam owoc persymony wodą i szybko miałam dzikie drożdże. Chleb z ich udziałem jest aromatyczny, sprężysty i ma głęboki smak, polecam(...)upieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z kaki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tost z awokado i jajkiem Benedykta 204

Jeśli kochacie awokado to koniecznie spróbujcie takiego śniadania. Tost z awokado i jajkiem Benedykta. Pycha! Tost z awokado i jajkiem Benedykta Drukuj Składniki 2 kromki chleba 1 dojrzałe awokado sok z 1/4 cytryny sól do smaku 2 świeże jaja 2 łyżki octu 1 łyżka nasion słonecznika Sposób przygotowania: Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Dodaj(...)cytryny, dopraw solą i rozgnieść  widelcem na gładką pastę. Chleb podpiecz na suchej patelni.  Jaja wbij do osobnych miseczek, tak żeby nie naruszyć struktury żółtka. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj ocet.  Zamieszaj wodę w rondlu, zrób w niej wir. Delikatnie wlej pierwsze jajko na gotującą się wodę z octem. Gotuj około 2-3 minuty

Rusty Fork
CHARLOTTE MALINOWA 181

pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez(...)francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego specjału, zastępując słodki chleb długimi biszkoptami, i wypełniając charlotte kremem bawarskim. Nowa wersja deseru została nazwana „charlotte parisienne” (charlotte paryska), a następnie zostało przemianowana na „charlotte russe” (charlotte rosyjską), ponieważ francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 359

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki

Podróż w kulinaria
Żurek Krakus z mini grzankami z chleba i chipsami z szynki 159

Żurek powstał na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i ma lekko wędzony posmak, dzięki czemu zachwyca wyrazistą nutą. Wystarczy doprawić szczyptą majeranku, dać jajko, białą kiełbaskę lub grzanki z chleba i chrupiące chipsy z szynki. W kilka chwil możemy cieszyć się smakiem wybornego żurku. 4  porcje: * Żurek Krakus- 1 litr (1 karton) * kromki chleba- 4 szt. * szynka szwarcwaldzka(...)plastrach- 8 szt. * masło klarowane- 2 czubate łyżki * suszony majeranek- 2 łyżeczki Chleb pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Plastry szynki zwinąć w rulonik i piec około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlać do garnuszka, dodać suszony majeranek, podgrzać i rozlać na talerze. Podawać z grzankami i chipsami z szynki. Smacznego! 😋 Wpis

Kraina Miodem Płynąca
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 174

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)łyżki suszonego) 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego) szklanka suszonych grzybów 4-5 łyżek śmietany 18% sól Do podania: jajka na twardo ugotowane ziemniaki lub chleb Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda

PatiGotuje
Chleb dyniowy 126

Domowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj

talerz przyjemności
CHLEBKI WYPIEKANE DO ŻURKU 150

minut. Stopień wyrośnięcia sprawdzamy palcem robiąc w cieście dziurkę ,jeśli ciasto nam "odbija " i nie zostawia dziurki to jeszcze jest niegotowe ,jeśli pozostawia dziurkę  to jest dobre. 8.Wsadzamy chleby do piekarnika nagrzanego!Po ich wsadzeniu piekarnik mocno spryskujemy woda albo wkładamy na spód 2 kostki lodu aby nam się wytworzyła para. 9.Po 10 minutach zmniejszamy temperature do 190 stopni(...)inny to pieczemy dalej. 11.Wykladamy chlebki na siatkę i jeszcze ciepłe odkrywamy dekielek z gałką ząbkowanym nożem. 12.Wybieramy miąższ zostawiając jego  ok 1cm.od skórki.po to by nam chleb szybko nie przemókł i zupa nie wyciekła.Miazsz ten ugniatamy palcami .Tak przygotowany chleb jest gotowy do podania go z zupa w środku.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba 526

Moja Książka Kucharska WIEJSKI SMALEC Z BOCZKIEM I CEBULKĄ - pyszne smarowidło do chleba. Jak zrobić prawdziwy wiejski smalec z cebulką, boczkiem i skwarkami? Sekretem smakowitego i aromatycznego smalczyku jest jego powolne wytapianie, obowiązkowo ze świeżej słoniny. Takie nie prędkie podgrzewanie, w niewielkiej temperaturze sprawi, że nasz smalczyk będzie nie tylko smaczniejszy, ale również klarowny, a po zastygnięciu także czysto biały(...)Uginający się pod ciężarem wyłożonych kiełbas, baleronów, boczków, szynek cieszy się popularnością wśród wszystkich smakoszy tradycyjnego, swojskiego polskiego jadła . Na wiejskim stole obowiązkowo powinien pojawić się także domowy chleb ze smalcem. Okazuję się, że wiejski stół świetnie wpasuje się również w klimat domowego przyjęcia, które może przybrać formę np. góralskiej biesiady. Sprawimy w ten sposób jedną z smaczniejszych niespodzianek naszym

Moja Książka Kucharska
Śniadanie – tosty z szynką i mozzarellą 250

Nie zawsze kanapka musi być jedynym rozwiązaniem na pyszne śniadanie. Ostatnio mieliśmy okazję zjeść pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu tosty z szynką i mozzarellą. Ich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śniadaniowa zapiekanka w chlebie. / Breakfast bread casserole. 164

pesto - 1/2 pomidora / 1/2 tomatoe - kilka plasterków prosciutto / a few slices of prosciutto - sól / salt - pieprz / black pepper - oregano  - grana padano - mozzarella szczypiorek / chives Sposób przygotowania: Ścinamy górę chleba i wydrążamy środek.  W misce umieszczamy 4 jajka, boczek, pesto, drobno pokrojonego pomidora, kawałki prosciutto, starty grana padano i rozdrobnione kawałki chleba, które wyjęliśmy ze środka (nie wszystko). Doprawiamy(...)padano. Pieczemy w temp. 190 ° C, do momentu aż jajko się lekko zetnie. Wyciągamy z piekarnika. Posypujemy solą, pieprzem i szczypiorkiem. Na wierzchu układamy kawałki prosciutto i mozzarelli. *Resztę chleba ze środka możemy zapiec z oliwą z oliwek, czosnkiem i grana padano. ** Dobrej jakości mozzarella nie roztopi się całkowicie podczas pieczenia. SMACZNEGO! Preparation: Cut out the top of the bread

DominikaDolci
Klasyczne zrazy wołowe 229

powinny być mięciutkie, kruche i aromatyczne, zanurzone w pysznym sosie pieczeniowym. Składniki: 8 plastrów wołowiny zrazowej 10 dkg wędzonego boczku 1- 2 ogórki kiszone 1-2 cebule skórka od chleba, najlepiej razowego 4-5 łyżek musztardy sól, pieprz około pół litra wody 1 łyżka mąki 1-2 łyżki śmietany opcjonalnie: kilka suszonych grzybków     *** Boczek wędzony, cebulę, ogórki(...)skórkę od chleba kroimy w kosteczkę *** *** Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Delikatnie solimy i pieprzymy. Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy oraz po łyżeczce krojonych ogórków, cebuli, boczku i skórki od chleba *** *** Mięso zwijamy dość ciasno w rolady, zakładając boki do środka by farsz nie wyleciał *** *** Następnie roladki spinamy wykałaczkami lub związujemy sznurkiem by się dobrze trzymały podczas

Blog z Apetytem
Chleb z serem i pieprzem 167

Chleba naszego powszedniego... Bochen z pieprzem, cebulą i serem żółtym, pokochacie od pierwszego kęsa... Składniki na jeden bochenek: - 45 dag mąki pszennej - 4 dag drożdży - 5 dag masła - 1/2 łyżeczki cukru - 2/3 szklanki ciepłego mleka - 2/3 szklanki ciepłej wody - 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar - 1 drobno posiekana cebula(...)resztą masła. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż ciasto wyrośnie wypełni formę. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Posypać resztą sera.  Piec 40-45 minut, aż chleb wyrośnie i się przyrumieni. Przełożyć na metalową kratkę, żeby chleb ostygł

Apetyczna babeczka
Gulasz wolowy z musztarda i marchewkami 163

zagotowaniu z wodą i tam było pysznie. Druga próba była zdecydowanie lepsza. Gulasz zachwycał smakiem, zapachem, mięso ani warzywa nie były rozgotowane. nam smakował i sam w sobie z chlebem, i z makaron i z kaszą. Gulasz wołowy z musztarda i marchewkami 900 g pręgi wołowej 500 g marchewki 2 cebule 120 ml sosu Worcestershire 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pasta z wędzonej makreli 214

Pasty kanapkowe to temat rzeka – bo na smaczne smarowidło do chleba można przerobić prawie wszystko – resztki mięsa z obiadu, przeróżne wędliny, jajka, rośliny strączkowe, twarde i miękkie sery, ryby… Kiedy znudzi nam się składanie klasycznych kanapek typu ser-szynka- majonez-sałata , pasta kanapkowa to coś, co potrafi zmienić każde pieczywo w coś wysublimowanego. Pasta z wędzonej makreli to tylko kilka(...)składników i całe bogactwo smaku – zrobicie ją w 10 minut! Pasty do chleba modne były tak naprawdę jakieś 20-25 lat temu – sama pamiętam je doskonale z książki „Nastolatki gotują”, z wycinków z Claudii i z innych kobiecych pisemek, które każda szanująca się pani domu powinna w tamtych czasach mieć na podorędziu. Podawane nie tylko do pieczywa i nie tylko

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania