Ribollita – toskańska zupa fasolowa

Ribollita – toskańska zupa fasolowa

Ribollita – toskańska zupa fasolowa

Przepis na : obiad

Ribollita znaczy dosłownie “powtórnie gotowana”. Współcześnie jest to toskańska zupa z fasoli, chleba i czarnej kapusty, ale tradycyjnie do jej przygotowania wykorzystywano resztki zupy z poprzedniego dnia. Ribollita trochę przypomina minestrone, jest równie gęsta, ale nie gotuje się jej na wywarze i nie dodaje makaronu. Przypomina raczej zupę z pomidorów i chleba albo zupę z cukinii i chleba, na którą przepis pojawił się w lato, kiedy to na blogu królowała cukinia. Przepis na ribollitę ma wszystkie zalety wło... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu wiecejwarzyw.pl

Warto przeczytać

Jak uratować przesoloną zupę?

Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?

Czytaj dalej...

Skuteczne domowe syropy na przeziębienie

Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.

Czytaj dalej...

12 EXTRA pokarmów, które pozwolą ci być zdrowszym!

Według dietetyków istnieje kilka pokarmów, które obecne w naszej diecie ograniczają przyrost tkanki tłuszczowej.

Czytaj dalej...

Dieta Montignaca

Są to zasady żywieniowe specjalnie dla osób, które próbują schudnąć i utrzymać tą masę ciała, zapobiec cukrzycy oraz obniżyć ryzyko wszelkich chorób układu krwionośnego w tym serca.

Czytaj dalej...

Autor

Ksenia-wiecejwarzywpl

Nazywam się Ksenia. Jestem studentką dietetyki, która każdą wolną chwilę spędza w kuchni. Założyłam bloga wiecejwarzyw.pl, żeby dzielić się z Wami pomysłami na to jak wprowadzić do codziennego jadłospisu więcej warzyw, o których niestety często zapominamy.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

zupa, chleb, kapustą, cukinia, szpinak, ziemniaki, tarta, pieczywo, makaron, makarony, obiad, warzywa na patelnie, makaron ze szpinakiem, tani obiad

Inne przepisy z wiecejwarzyw.pl

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.