makarony - przepisów 21421

  1. Makaron z kurczakiem i cukinią
    Makaron z kurczakiem i cukinią

    Makaron z kurczakiem i cukinią to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad gdzie nie mamy pomysłu i przede wszystkim czasu na coś wyszukanego. Ponadto kolorystyka tego dania przyciąga nawet największego niejadka do spróbowania go. Przepis i listę niezbędnych składników przedstawiam poniżej. Składniki: 350 g makaronu Tagliatelle 2 średnie cukinie 2 średnie marchewki 4 łyżki oleju do smażenia(...)piersi z kurczaka Sól Pieprz Kiełki soi 2 łyżki ketchup Makaron z kurczakiem i cukinią – przepis: Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu Umyj warzywa i pokrój marchewkę i cukinię w słupki, pokrój w kostkę pierś z kurczaka, Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka , gdy woda się wygotuje dodaj marchewkę, cukinię, kiełki soi, ugotowany makaron, pieprz i sól

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Makaron razowy z pesto bazyliowym
    Makaron razowy z pesto bazyliowym

    smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa. Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym(...)przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Woda po makaronie – jak ją wykorzystać?
    Woda po makaronie – jak ją wykorzystać?

    Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych zastosować, warto je znać zanim bo woda po makaronie może Wam się jeszcze przydać. Poniżej pokażę Wam kilka przykładowych zastosowań takiej wody. Być może z któregoś skorzystacie… Woda po makaronie(...)wykorzystać? Do podlewania kwiatów – po ugotowaniu makaronu zostaw wodę do ostygnięcia, a następnie podlej nią kwiaty. Ma ona w sobie bardzo dużą liczbę składników mineralnych i pierwiastków, które bardzo pozytywnie wpływają na rozwój kwiatów. Do pasty i sosów – dodając kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu do sosu lub pasty spowoduje, że wszystkie składniki doskonale się połączą, co więcej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Makaron z krewetkami i cukinią
    Makaron z krewetkami i cukinią

    Bardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany zaraz po przygotowaniu, więc jako potrawa na obiad do pracy nie będzie się nadawał. Do przygotowania makaronu z krewetkami potrzebujecie dosłownie kilku składników. Jednak kupując krewetki szukajcie tych świeżych (mogą być zamrożone(...)były wcześniej gotowane. Składniki (na 2 porcje) 12 dużych krewetek mała cukinia 2-3 ząbki czosnku szklanka makaronu np. razowego 4 łyżki śmietany 2 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz Makaron z krewetkami i cukinią – przepis Jeśli kupiliście zamrożone krewetki, to odmrażamy je w letniej wodzie, obieramy z pancerzyka. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Makaron ze szpinakiem i szparagami
    Makaron ze szpinakiem i szparagami

    Makaron ze szpinakiem i szparagami to niecodzienne połączenie „zielonych” składników. Tak, tak będzie tym razem to danie bez mięsa ale myślę, że nie nie będziecie żałować. Do przygotowania tej potrawy wykorzystamy makaron razowy dzięki czemu danie to będzie dużo bardziej zdrowsze. Oczywiście możecie wykorzystać dowolny makaron – rurki, albo świderki, pszenny albo pełnoziarnisty. Osobiście polecam Wam wykorzystanie(...)świeży szpinak. Jeśli nie musicie to nie przepłacajcie :) Danie to jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki (na 2 porcje) 200g mrożonego szpinaku mała cebula 8 szparagów 1,5 szklanki makaronu łyżka masła sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej ząbek czosnku 100 ml śmietany Makaron ze szpinakiem i szparagami – przepis Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu – al dente. Czyli powinien

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Makaron z boczkiem i parmezanem
    Makaron z boczkiem i parmezanem

    kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące się ze słoneczniej Italii – makaron z boczkiem i parmezanem. Spójrzcie na listę składników :) Makaron z boczkiem i parmezanem – składniki makaron do spaghetti oliwa kilka plasterków wędzonego boczku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz Makaron(...)boczkiem i parmezanem – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oliwy i czosnku podsmażamy wędzony boczek. Jak zacznie się robić delikatnie rumiany dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy aby makaron wchłoną cały aromat. Makaron układamy na talerzu i posypujemy sporą ilością startego parmezanu. Smacznego! Post Makaron z boczkiem i parmezanem pojawił się poraz

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Jak ugotować idealny makaron
    Jak ugotować idealny makaron

    Wydawać by się mogło, że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, z którą wiązałyby się jakieś szczególne problemy i pułapki. A skoro tak, to może nie ma o czym pisać? Praktyka pokazuje jednak, że nie do końca jest tak łatwo, zwłaszcza gdy biorą się za to osoby początkujące w kuchni. Nie chodzi bowiem o to, żeby ugotować makaron jakkolwiek(...)żeby zrobić to dobrze – z zachowaniem jego właściwości smakowych i mechanicznych. Z tego punktu widzenia często okazuje się, że z gotowaniem makaronu nie radzą sobie zbyt dobrze nawet niektóre na pozór doświadczone w kuchni osoby. Poniższe porady dotyczą zasadniczo takiego makaronu, jaki kupujemy w sklepie, choć wiele z nich będzie miało zastosowanie również do rzadko dziś wprawdzie spotykanego makaronu domowej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  8. Makaron z pieczonym kalafiorem
    Makaron z pieczonym kalafiorem

    Ponieważ makarony dają tysiące możliwości to już 70-ty przepis na danie z makaronu na moim blogu! Ten fakt chyba ani trochę nie dziwi moich stałych czytelników:) Na co dzień doceniam bowiem potrawy z makaronem nie tylko za ich szybkość i prostotę w wykonaniu, ale przede wszystkim za wartości odżywcze jakie posiadają. Moje najszybsze przepisy gwarantują smaczne i pożywne danie(...)bazie makaronu już w 15 minut, a te najdłuższe, takie jak lasagne czy makarony zapiekane, nie są wcale bardziej skomplikowane w przygotowaniu, wymagają tylko odrobinę więcej czasu. Moje początki z gotowaniem często związane były z makaronami. Bardzo często sięgałam po makaron typu spaghetti, na początku z wykorzystaniem gotowych sosów, później ucząc się robić je samodzielnie. Z biegiem lat poznałam wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga nietylkopasta.pl, prowadzonego przez nietylkopasta.

  9. Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!
    Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!

    Makaron, najstarsze danie w historii, które podbiło cały świat, podstawa kuchni włoskiej. Dzi ś  obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu!   Co ma makaron,  ż e tak urzekł cały świat i wiele osób, nie wyobraża sobie obiadu bez talerza spaghetti czy penne? Sophia Loren powiedziała kiedyś: "Wszystko co tutaj widzicie(...)zawdzięczam spaghetti". Makaron dla Włochów to nie tylko pokarm, ale synonim  jedności, domu, miłości i rodziny. Wypowiedziane przez Włocha "gotujemy makaron" to nic innego ni ż  wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza

    Przepis pochodzi z bloga La grande e la piccola cuoca, prowadzonego przez La grande e la piccola cuoca.

  10. O makaronie słów kilka
    O makaronie słów kilka

    Makaron – nie wiem czemu, ale makaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam(...)rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba

    Przepis pochodzi z bloga Kate's Kitchen, prowadzonego przez Kate's Kitchen.

  11. O makaronie słów kilka
    O makaronie słów kilka

    Makaron – nie wiem czemu, ale makaron kojarzy mi się z wiecznymi wakacjami. Jest go tak wiele rodzajów i kształtów, że znajduje w kuchni wyjątkowo szerokie zastosowanie. Poczynając od słodkich zup owocowych (brr), przez zupy mleczne (fuj), przez klasyczne spaghetti bądź rosołki, po pyszne dania z niecodziennymi dodatkami czy frymuśne sałatki. Teraz mamy wybór przeogromny, ja jednak z dużym sentymentem wspominam(...)rodzinnym domu na hasło „rosół” babcia własnoręcznie makaron robiła. Pamiętam jak zagniatała ciasto, dokładnie wyrabiała, następnie cieniutko rozwałkowywała i kroiła na cieniutkie niteczki. Potem rozkładała na śnieżnobiałej płóciennej ściereczce, żeby ciasto wysuszyć. Na moje pytania o proporcje do przepisu na tak pyszny makaron (a musicie wiedzieć, że to był najlepszy makaron na ziemi i jeszcze takiego nie znalazłam. No, chyba

    Przepis pochodzi z bloga Kate's Kitchen, prowadzonego przez Kate's Kitchen.

  12. Makaron z kurczakiem i gorgonzolą
    Makaron z kurczakiem i gorgonzolą

    Makaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to możecie przygotować praktycznie z każdym rodzajem makaronu – penne, świderki, tagliatelle… my użyliśmy makaronu razowego typu penne . Składniki i przepis jest poniżej, zapraszam do lektury i przede wszystkim do wypróbowania przepisu… Składniki(...)porcje) 1,5 szklanki makaronu 100g mrożonego szpinaku 1 duża pierś z kurczaka 200g śmietany 18% 1 ząbek czosnku 6 suszonych pomidorów 100g gorgonzoli 1 szalotka sól pieprz olej do smażenia Przepis na makaron z kurczakiem i gorgonzolą Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka . Jak będzie już miękki przekładamy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  13. Makaron razowy z pesto
    Makaron razowy z pesto

    razem będzie przepis na bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle czasu ile potrzeba jest na ugotowanie makaronu. My korzystamy z makaronu razowego bo jest znacznie zdrowszy i ma więcej składników odżywczych. Tym razem na obiad podamy makaron razowy z pesto… z całą pewnością będzie smacznie, zdrowo i szybko :) Już kilka razy podawałem Wam przepisy na różne potrawy(...)pesto. Poniżej kilka z nich: Spaghetti z zielonym pesto Risotto z zielonym groszkiem Makaron z pesto bazyliowym A teraz przyszła pora na dzisiejszy przepis na szybki obiad. Makaron razowy z pesto – składniki (na 2 porcje) 1 – 1,5 szklanki makaronu razowego np. rurek 3 garście świeżej bazylii 2 łyżki pestek dyni 5-6 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  14. Kolorowy makaron z kurczakiem
    Kolorowy makaron z kurczakiem

    Kolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak każdy przepis możecie go dowolnie modyfikować np. dodać mu odrobinę ostrości dodając papryczki chilli. Kolorowy makaron z kurczakiem – składniki: 2 filety z kurczaka 1 papryka (kolor dowolny) 2 szklanki kolorowego makarony np. muszelki(...)świderki 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody sól pieprz olej do smażenia Kolorowy makaron z kurczakiem – przepis: Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  15. Makaron z dynią i suszonymi pomidorami
    Makaron z dynią i suszonymi pomidorami

    wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z dyni jest „zupa krem z dyni” jednak wystarczy odrobina fantazji i możemy przygotować wyśmienity makaron z wykorzystaniem dyni. Aby to danie było zdrowe użyjemy do jego przygotowania makaronu razowego . Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – składniki (na ok. 4 porcje) 400g dyni 1 mała cebula 300g(...)makaronu razowego 12 suszonych pomidorów 2 garści rukoli sól pieprz Jak sami widzicie nie ma zbyt dużo składników – jednak danie będzie wyśmienite :) Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oliwie z suszonych pomidorów . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy aż będzie na pół miękka. Przełamujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

Wybierz stronę :