makarony - przepisów 20104

  1. Makaron razowy z pesto bazyliowym
    Makaron razowy z pesto bazyliowym

    smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa. Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym(...)przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Woda po makaronie – jak ją wykorzystać?
    Woda po makaronie – jak ją wykorzystać?

    Makarony mają w Polsce wielu sympatyków, jednak niewiele z nas wie, że wylewanie wody po ugotowaniu makaronu to ogromne marnotrastwo. Taka woda ma bardzo wiele różnych zastosować, warto je znać zanim bo woda po makaronie może Wam się jeszcze przydać. Poniżej pokażę Wam kilka przykładowych zastosowań takiej wody. Być może z któregoś skorzystacie… Woda po makaronie(...)wykorzystać? Do podlewania kwiatów – po ugotowaniu makaronu zostaw wodę do ostygnięcia, a następnie podlej nią kwiaty. Ma ona w sobie bardzo dużą liczbę składników mineralnych i pierwiastków, które bardzo pozytywnie wpływają na rozwój kwiatów. Do pasty i sosów – dodając kilka łyżek wody po ugotowaniu makaronu do sosu lub pasty spowoduje, że wszystkie składniki doskonale się połączą, co więcej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Makaron z boczkiem i parmezanem
    Makaron z boczkiem i parmezanem

    kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące się ze słoneczniej Italii – makaron z boczkiem i parmezanem. Spójrzcie na listę składników :) Makaron z boczkiem i parmezanem – składniki makaron do spaghetti oliwa kilka plasterków wędzonego boczku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz Makaron(...)boczkiem i parmezanem – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oliwy i czosnku podsmażamy wędzony boczek. Jak zacznie się robić delikatnie rumiany dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy aby makaron wchłoną cały aromat. Makaron układamy na talerzu i posypujemy sporą ilością startego parmezanu. Smacznego! Post Makaron z boczkiem i parmezanem pojawił się poraz

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Jak ugotować idealny makaron
    Jak ugotować idealny makaron

    Wydawać by się mogło, że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, z którą wiązałyby się jakieś szczególne problemy i pułapki. A skoro tak, to może nie ma o czym pisać? Praktyka pokazuje jednak, że nie do końca jest tak łatwo, zwłaszcza gdy biorą się za to osoby początkujące w kuchni. Nie chodzi bowiem o to, żeby ugotować makaron jakkolwiek(...)żeby zrobić to dobrze – z zachowaniem jego właściwości smakowych i mechanicznych. Z tego punktu widzenia często okazuje się, że z gotowaniem makaronu nie radzą sobie zbyt dobrze nawet niektóre na pozór doświadczone w kuchni osoby. Poniższe porady dotyczą zasadniczo takiego makaronu, jaki kupujemy w sklepie, choć wiele z nich będzie miało zastosowanie również do rzadko dziś wprawdzie spotykanego makaronu domowej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  5. Makaron z pieczonym kalafiorem
    Makaron z pieczonym kalafiorem

    Ponieważ makarony dają tysiące możliwości to już 70-ty przepis na danie z makaronu na moim blogu! Ten fakt chyba ani trochę nie dziwi moich stałych czytelników:) Na co dzień doceniam bowiem potrawy z makaronem nie tylko za ich szybkość i prostotę w wykonaniu, ale przede wszystkim za wartości odżywcze jakie posiadają. Moje najszybsze przepisy gwarantują smaczne i pożywne danie(...)bazie makaronu już w 15 minut, a te najdłuższe, takie jak lasagne czy makarony zapiekane, nie są wcale bardziej skomplikowane w przygotowaniu, wymagają tylko odrobinę więcej czasu. Moje początki z gotowaniem często związane były z makaronami. Bardzo często sięgałam po makaron typu spaghetti, na początku z wykorzystaniem gotowych sosów, później ucząc się robić je samodzielnie. Z biegiem lat poznałam wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga nietylkopasta.pl, prowadzonego przez nietylkopasta.

  6. Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!
    Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!

    Makaron, najstarsze danie w historii, które podbiło cały świat, podstawa kuchni włoskiej. Dzi ś  obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu!   Co ma makaron,  ż e tak urzekł cały świat i wiele osób, nie wyobraża sobie obiadu bez talerza spaghetti czy penne? Sophia Loren powiedziała kiedyś: "Wszystko co tutaj widzicie(...)zawdzięczam spaghetti". Makaron dla Włochów to nie tylko pokarm, ale synonim  jedności, domu, miłości i rodziny. Wypowiedziane przez Włocha "gotujemy makaron" to nic innego ni ż  wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza

    Przepis pochodzi z bloga La grande e la piccola cuoca, prowadzonego przez La grande e la piccola cuoca.

  7. Makaron razowy z pesto
    Makaron razowy z pesto

    razem będzie przepis na bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle czasu ile potrzeba jest na ugotowanie makaronu. My korzystamy z makaronu razowego bo jest znacznie zdrowszy i ma więcej składników odżywczych. Tym razem na obiad podamy makaron razowy z pesto… z całą pewnością będzie smacznie, zdrowo i szybko :) Już kilka razy podawałem Wam przepisy na różne potrawy(...)pesto. Poniżej kilka z nich: Spaghetti z zielonym pesto Risotto z zielonym groszkiem Makaron z pesto bazyliowym A teraz przyszła pora na dzisiejszy przepis na szybki obiad. Makaron razowy z pesto – składniki (na 2 porcje) 1 – 1,5 szklanki makaronu razowego np. rurek 3 garście świeżej bazylii 2 łyżki pestek dyni 5-6 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  8. Kolorowy makaron z kurczakiem
    Kolorowy makaron z kurczakiem

    Kolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak każdy przepis możecie go dowolnie modyfikować np. dodać mu odrobinę ostrości dodając papryczki chilli. Kolorowy makaron z kurczakiem – składniki: 2 filety z kurczaka 1 papryka (kolor dowolny) 2 szklanki kolorowego makarony np. muszelki(...)świderki 200g pieczarek 1 cebula 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody sól pieprz olej do smażenia Kolorowy makaron z kurczakiem – przepis: Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę, paprykę kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  9. Makaron z dynią i suszonymi pomidorami
    Makaron z dynią i suszonymi pomidorami

    wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z dyni jest „zupa krem z dyni” jednak wystarczy odrobina fantazji i możemy przygotować wyśmienity makaron z wykorzystaniem dyni. Aby to danie było zdrowe użyjemy do jego przygotowania makaronu razowego . Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – składniki (na ok. 4 porcje) 400g dyni 1 mała cebula 300g(...)makaronu razowego 12 suszonych pomidorów 2 garści rukoli sól pieprz Jak sami widzicie nie ma zbyt dużo składników – jednak danie będzie wyśmienite :) Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oliwie z suszonych pomidorów . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy aż będzie na pół miękka. Przełamujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  10. Makaron z cukinią i kurczakiem
    Makaron z cukinią i kurczakiem

    Makaron z cukinią i kurczakiem to jedno z moich ulubionych dań. Jest niezwykle szybkie w przygotowaniu, a przy okazji po prostu smaczne. Makaron ten możecie zjeść zaraz po przygotowaniu – jest wtedy najlepszy, albo zabrać jako posiłek do pracy i podgrzać go w mikrofalówce :) W tajemnicy powiem Wam, że najbardziej lubię kiedy przygotowuje go Madzia :) Poniżej znajdziecie listę składników(...)przepis… smacznego :) Składniki (na 2 porcje) podwójna pierś z kurczaka 3/4 szklanki makaronu (dowolnego) łyżeczka curry sól pieprz oliwa cukinia 150 ml śmietany Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy go solą, pieprzem, curry i dodajemy odrobinę oliwy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby przeszedł aromatem przypraw. Jeśli nie lubicie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  11. # 2 Idealny makaron.
    # 2 Idealny makaron.

    Dziś  drugi post z serii podstaw gotowania.  O makaronie opowiem Wam :)   Jak może zauważyliście jestem fanką makaronów (co  niekoniecznie dobrze odbija się na mojej figurze ). Dziś doradzę Wam jak wybrać dobry  makaron, rady  dotyczące gotowania i w końcu - jak ugotować idealny  makaron.  Wybór makaronu.  Najlepszy  makaron będzie wykonany z mąki(...)różni się od innych  tym, że do  jej wykonania używa się także łupinki pszenicznej, dzięki czemu ziarna nie tracą tulu składników mineralnych, witamin i  błonnika. Makaron taki będzie miał żółty kolor, nie będzie się kleił i rozgotowywał. Koniecznie czytaj etykiety, gdyż często producenci jedynie dodają mąkę durum do zwykłej.  Do dań

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  12. Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami
    Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryką i pieczarkami

    przepis. Składniki: mięso mielone 500 g 1 duża cebula 3 ząbki czosnku pieczarki 250 g ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów obieranych ze skórki makaron spaghetti sól pieprz oregano, bazylia, zioła prowansalskie Żółty ser 50 g Spaghetti bolognese z mięsem mielonym, papryka i pieczarkami – przepis Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu(...)osolonej wodzie W trakcie gdy makaron będzie się gotował, zeszklij cebulę, czosnek i dodaj mięso mielone, Gdy mięso będzie już złociste dodaj obrane pieczarki, mieszaj co jakiś czas Gdy woda już odparuje wrzuć paprykę pokrojoną w kostkę i wszystko duś pod przykryciem, aż papryka stanie się miękka, Następnie dodaj pomidory z puszki , koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Na talerz

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  13. Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób?
    Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób?

    Polacy upodobali sobie kuchnię włoską przepełnioną słońcem, oliwą z oliwek, pomidorów, bazylii z oregano, twardych serów no i oczywiście makaronów o "egzotycznych" nazwach jak fettuccine, linguine, tagliatelle, farfalle czy fusilli. Co kryje się za tymi nazwami? Jak dobrać odpowiednią ilość makaronu do potrawy? Jak dobrać makaron do sosu? źródło: http://bit.ly/16wYz3b Makaron to produkt wytworzony z mąki(...)wody, niekiedy z dodatkiem jaj. Mimo iż za ojczyznę makaronów przyjmuje się Włochy i to z tym krajem najbardziej kojarzy nam się ten produkt, to najprawdopodobniej makaron przybył do nas z... Chin ! To właśnie tam znaleziono najstarszy makaron z czasów neolitu, różnił się od współczesnego tym, że był wytwarzany z dwóch rodzajów prosa, podczas gdy współczesny makaron pochodzi głównie

    Przepis pochodzi z bloga Pełna Lodówka, prowadzonego przez Pełna Lodówka.

  14. Jak gotować makaron?
    Jak gotować makaron?

    Makaron dodajemy praktycznie do większości dan przez nas spożywanych, zupa z makaronem nadaje jej głębi i staje się bardziej sycąca. Coraz częściej na polskich stołach znajdują się sałatki z makaronem, ale czy umiemy go dobrze ugotować? Jak gotować makaron? Wybierz makaron, który chcesz ugotować i przeczytaj informacje od producenta, w jakim czasie go przyrządzić, Wybierz odpowiedni garnek, 1 litr wody(...)makaronu, im więcej go gotujmy tym więcej wody powinniśmy nalać, wielkość garnka ma znaczenie, ponieważ makaron podczas gotowania pęcznieje, Zagotuj wodę, gdy zacznie wrzeć dodaj 1 łyżeczkę soli na 1 litr wody, Makaron wrzuć do gotującej się wody nie wcześniej, co jakiś czas mieszaj. Pokrywka powinna być lekko uchylona, Czas gotowania, znajdziesz na opakowaniu, niemniej jednak warto samemu sprawdzić

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  15. Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami
    Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami

    razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami – wyjątkowe danie, głównie dzięki odpowiedniemu połączeniu składników. Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać dowolny makaron – mogą to być świderki, rurki, kolanka… po prostu co chcecie :) Składniki cukinia 8 suszonych(...)pomidorów 1 podwójny filet z kurczaka 150 ml śmietanki 1 szklanka makaronu ulubione przyprawy do kurczaka (sól, pieprz, odrobina curry, słodka papryka) oliwa z oliwek Makaron z cukinią, kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Kurczaka myjemy, kroimy w większą kostkę, dodajemy odrobinę oliwy i przyprawiamy ulubionymi przyprawami. Smażymy na rozgrzanej patelni już bez dodatku tłuszczu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

Wybierz stronę :