makarony - przepisów 18259

  1. Makaron razowy z pesto bazyliowym
    Makaron razowy z pesto bazyliowym

    smakujące tak jak podane w najlepszej włoskich restauracji to musicie spróbować tego dania. W tym daniu połączyliśmy składniki, które są zdrowe i dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Brązowy makaron idealnie będzie się komponował z zielonym pesto, a kolorów w całym daniu dodadzą grillowane warzywa. Jeśli zatem poszukujecie szybkiego i bardzo zdrowego przepisu to polecamy Wam makaron razowy z pesto bazyliowym(...)przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis na blogu: http://www.pozytywnezywienie.pl Makaron razowy z pesto bazyliowym – składniki (na 2 porcje) 150g makaronu razowego 2 garście świeżej bazylii garść pestek dyni 10 pomidorków koktajlowych 1/2 żółtej papryki 4 łyżki oliwy sól pieprz oliwa do smażenia Makaron razowy z pesto bazyliowym – przepis: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Makaron z boczkiem i parmezanem
    Makaron z boczkiem i parmezanem

    kiedyś ile składników wystarczy aby przygotować szybki i smaczny obiad? Już odpowiadam… Potrzebujemy dosłownie kilku składników aby przygotować niezwykle aromatyczne i rodem wywodzące się ze słoneczniej Italii – makaron z boczkiem i parmezanem. Spójrzcie na listę składników :) Makaron z boczkiem i parmezanem – składniki makaron do spaghetti oliwa kilka plasterków wędzonego boczku 40g startego parmezanu świeżo zmielony pieprz Makaron(...)boczkiem i parmezanem – przepis Makaron gotujemy al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni z odrobiną oliwy i czosnku podsmażamy wędzony boczek. Jak zacznie się robić delikatnie rumiany dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy aby makaron wchłoną cały aromat. Makaron układamy na talerzu i posypujemy sporą ilością startego parmezanu. Smacznego! Post Makaron z boczkiem i parmezanem pojawił się poraz

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Jak ugotować idealny makaron
    Jak ugotować idealny makaron

    Wydawać by się mogło, że ugotowanie makaronu nie jest zbyt skomplikowaną czynnością, z którą wiązałyby się jakieś szczególne problemy i pułapki. A skoro tak, to może nie ma o czym pisać? Praktyka pokazuje jednak, że nie do końca jest tak łatwo, zwłaszcza gdy biorą się za to osoby początkujące w kuchni. Nie chodzi bowiem o to, żeby ugotować makaron jakkolwiek(...)żeby zrobić to dobrze – z zachowaniem jego właściwości smakowych i mechanicznych. Z tego punktu widzenia często okazuje się, że z gotowaniem makaronu nie radzą sobie zbyt dobrze nawet niektóre na pozór doświadczone w kuchni osoby. Poniższe porady dotyczą zasadniczo takiego makaronu, jaki kupujemy w sklepie, choć wiele z nich będzie miało zastosowanie również do rzadko dziś wprawdzie spotykanego makaronu domowej

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarna Pokusa, prowadzonego przez Kulinarna Pokusa.

  4. Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!
    Co powinniśmy wiedzieć o makaronie? Dziś świętujemy Międzynarodowy Dzień Makaronu!!!

    Makaron, najstarsze danie w historii, które podbiło cały świat, podstawa kuchni włoskiej. Dzi ś  obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu!   Co ma makaron,  ż e tak urzekł cały świat i wiele osób, nie wyobraża sobie obiadu bez talerza spaghetti czy penne? Sophia Loren powiedziała kiedyś: "Wszystko co tutaj widzicie(...)zawdzięczam spaghetti". Makaron dla Włochów to nie tylko pokarm, ale synonim  jedności, domu, miłości i rodziny. Wypowiedziane przez Włocha "gotujemy makaron" to nic innego ni ż  wspólne biesiadowanie, rodzinny posiłek przy talerzu gorącego makaronu. Kiedyś usłyszałam od włoskiego kucharza

    Przepis pochodzi z bloga La grande e la piccola cuoca, prowadzonego przez La grande e la piccola cuoca.

  5. Makaron razowy z pesto
    Makaron razowy z pesto

    razem będzie przepis na bardzo szybki obiad. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle czasu ile potrzeba jest na ugotowanie makaronu. My korzystamy z makaronu razowego bo jest znacznie zdrowszy i ma więcej składników odżywczych. Tym razem na obiad podamy makaron razowy z pesto… z całą pewnością będzie smacznie, zdrowo i szybko :) Już kilka razy podawałem Wam przepisy na różne potrawy(...)pesto. Poniżej kilka z nich: Spaghetti z zielonym pesto Risotto z zielonym groszkiem Makaron z pesto bazyliowym A teraz przyszła pora na dzisiejszy przepis na szybki obiad. Makaron razowy z pesto – składniki (na 2 porcje) 1 – 1,5 szklanki makaronu razowego np. rurek 3 garście świeżej bazylii 2 łyżki pestek dyni 5-6 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Makaron z dynią i suszonymi pomidorami
    Makaron z dynią i suszonymi pomidorami

    wiele sposobów możemy wykorzystać dynię w kuchni. Chyba najpopularniejszym daniem z dyni jest „zupa krem z dyni” jednak wystarczy odrobina fantazji i możemy przygotować wyśmienity makaron z wykorzystaniem dyni. Aby to danie było zdrowe użyjemy do jego przygotowania makaronu razowego . Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – składniki (na ok. 4 porcje) 400g dyni 1 mała cebula 300g(...)makaronu razowego 12 suszonych pomidorów 2 garści rukoli sól pieprz Jak sami widzicie nie ma zbyt dużo składników – jednak danie będzie wyśmienite :) Makaron z dynią i suszonymi pomidorami – przepis Makaron gotujemy al dente. Pokrojoną w kosteczkę cebulę szklimy na oliwie z suszonych pomidorów . Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i podsmażamy aż będzie na pół miękka. Przełamujemy

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. # 2 Idealny makaron.
    # 2 Idealny makaron.

    Dziś  drugi post z serii podstaw gotowania.  O makaronie opowiem Wam :)   Jak może zauważyliście jestem fanką makaronów (co  niekoniecznie dobrze odbija się na mojej figurze ). Dziś doradzę Wam jak wybrać dobry  makaron, rady  dotyczące gotowania i w końcu - jak ugotować idealny  makaron.  Wybór makaronu.  Najlepszy  makaron będzie wykonany z mąki(...)różni się od innych  tym, że do  jej wykonania używa się także łupinki pszenicznej, dzięki czemu ziarna nie tracą tulu składników mineralnych, witamin i  błonnika. Makaron taki będzie miał żółty kolor, nie będzie się kleił i rozgotowywał. Koniecznie czytaj etykiety, gdyż często producenci jedynie dodają mąkę durum do zwykłej.  Do dań

    Przepis pochodzi z bloga Jusia gotuje, prowadzonego przez Jusia gotuje.

  8. Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób?
    Tips & Tricks: Ile makaronu dodać do obiadu dla 2 osób?

    Polacy upodobali sobie kuchnię włoską przepełnioną słońcem, oliwą z oliwek, pomidorów, bazylii z oregano, twardych serów no i oczywiście makaronów o "egzotycznych" nazwach jak fettuccine, linguine, tagliatelle, farfalle czy fusilli. Co kryje się za tymi nazwami? Jak dobrać odpowiednią ilość makaronu do potrawy? Jak dobrać makaron do sosu? źródło: http://bit.ly/16wYz3b Makaron to produkt wytworzony z mąki(...)wody, niekiedy z dodatkiem jaj. Mimo iż za ojczyznę makaronów przyjmuje się Włochy i to z tym krajem najbardziej kojarzy nam się ten produkt, to najprawdopodobniej makaron przybył do nas z... Chin ! To właśnie tam znaleziono najstarszy makaron z czasów neolitu, różnił się od współczesnego tym, że był wytwarzany z dwóch rodzajów prosa, podczas gdy współczesny makaron pochodzi głównie

    Przepis pochodzi z bloga Pełna Lodówka, prowadzonego przez Pełna Lodówka.

  9. Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami
    Chrupiący i miękki makaron z ciecierzycą, czosnkiem i migdałami

    pamiątek kulinarnych. Wkrótce (pewnie w przyszłym tygodniu) przygotuję dla was fotorelację z wyjazdu i wskazówki dla chcących odwiedzić wyspę Hipokratesa. Dziś przygotowałam dla was oryginalny przepis na danie z makaronu, którego urok oparty jest na kontraście tekstur - chrupiącej i miękkiej. Pomysł na obsmażanie połowy makaronu wydał mi się niezwykły, a danie bardzo różne od tych, które kojarzę z kuchnią włoską(...)Przepis pochodzi z Apulii, a znalazłam go w książce Smaki południowej Italii . Makaron z ciecierzycą mógłby zostać flagowym przepisem mojego bloga, gdyż oliwa, czosnek i chilli pełnią w nim kluczową rolę. Połowę świeżego makaronu smażymy w aromatycznej oliwie z czosnkiem i chilli, a drugą tylko gotujemy. Do tego dodajemy ciecierzycę ugotowaną z czosnkiem, liściem laurowym i rozmarynem, która zyskuje dzięki

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  10. Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron
    Makaron czekoladowo- cynamonowy z wytrawnym sosem truskawkowym plus sposób jak zrobić ten makaron

    Uwielbiam tworzyć makarony, nadawać im nowy smak, wygląd. Tym razem postawiłam na smak czekoladowy a kto śledzi bloga wie, że kochamy cynamon, wiec i nie obyło się bez niego. Czekoladowo-cynamonowy smak aż prosił się o truskawkę. To będzie moja kolejna propozycja na "walentynki" Sos na taką okazję zrobiłam w sposób wytrawny. SKŁADNIKI: Makaron - 400 g semoliny - 4 jajka(...)szczypty soli morskiej - 2 łyżki kakao(ciemnego) - 1 łyżkę cynamonu - mąka do posypywania (405 pszenna)   Do dania użyłam 250 g makaronu świeżego (porcja na dwie osoby) -sól do gotowania makaronu 1 łyżeczkę - listki świeżej bazylii Sos  - truskawki (użyłam świeżych 1 op 500g) - ocet balsamiczny (ok. 1/3 szklanki na 25 dag truskawek, można też użyć wina czerwonego wytrawnego

    Przepis pochodzi z bloga Basia w kuchni, prowadzonego przez Barbara w kuchni .

  11. Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem
    Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem

    Różnego rodzaju makarony to jedno z najprostszych i chyba najbardziej klasycznych dań do przygotowania. Możemy przygotować niezwykle ciekawe i smaczne propozycje z wykorzystaniem dosłownie kilku składników. Sekretem dobrego dania jest odpowiednie połączenie poszczególnych składników (im mniej tym lepiej) tworząc idealną kompozycję. Tym razem pokażę Wam jak przygotować makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem . Danie szybki, proste i pyszne :) Sprawdźcie(...)Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – składniki makaron tagliatelle 12 pomidorków koktajlowych spora garść świeżej bazylii parmezan kilka łyżek oliwy 2 ząbki czosnku pieprz Makaron z bazylią, pomidorkami i parmezanem – przepis Zaczynamy od ugotowanie makaronu – gotujemy go al dente wg. przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Na patelnię dodajemy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Jak tylko oliwa się

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  12. Makaron z boczkiem i szałwią
    Makaron z boczkiem i szałwią

    czasu na gotowanie, długie stanie „przy garach”, również Piotrek był dzisiaj zajęty. Postanowiłam bez wahania przygotować ekspresowe danie dla zabieganych- makaron.Dzisiaj jest więc u nas makaron z boczkiem i szałwią, gdyby w domu był Rafał pewnie chciałby aby do makaronu wbić kilka jajek i zrobić makaron z boczkiem i jajkiem, ale bez szałwii. Makaron z boczkiem i szałwią(...)danie na szybko, które można przygotować w ciągu 15 minut. Potrzebujemy tylko kawałek wędzonego boczku (ok. 25 dag) , 200 g makaronu spaghetti oraz świeże listki szałwii. Gotujemy w osolonej wodzie makaron spaghetti. W czasie gdy makaron się gotuje kroimy w plasterki wędzony boczek, który następnie podsmażamy na dużej patelni, wytapiamy powoli, aby wytopił się tłuszcz z boczku, pod koniec smażenia

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  13. Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami
    Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami

    najwięcej świeżych ziół w czasie przygotowywania potraw. Po paście z czerwonej fasoli z suszonymi pomidorami i tymiankiem zapraszam Was na kolejny przepis z wykorzystaniem tego wspaniałego zioła - lekki makaron o wspaniałym, świeżym aromacie cytryny z dodatkiem tymiankowo-czosnkowych pieczarek . Ten makaron to idealne danie na wiosnę i lato. Robi się go bardzo szybko - gotujemy makaron, w tym czasie kroimy pieczarki(...)mieszamy z dodatkami. Gotowe w 10 minut:) Autorką tego przepisu jest, o dziwo, królowa dekadenckiej kuchni, Nigella Lawson . Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami jest według mnie jednym z jej najlepszych przepisów i chyba najlżejszym daniem jakie wymyśliła. Wiecie, pieczarki prawie nie zawierają kalorii, a to danie to w gruncie rzeczy makaron, pieczarki, cytryna i kilka przypraw.  - Czy pieczarek

    Przepis pochodzi z bloga Chilli Czosnek i Oliwa, prowadzonego przez Chilli Czosnek i Oliwa.

  14. Carbonara z domowym makaronem
    Carbonara z domowym makaronem

    Dziś u mnie w domu królowała kuchnia włoska, ale nieco ją udomowiłam. Carbonara, czyli prosty i szybki sos wywodzący się z okolic Rzymu podałam z domowym, własnoręcznie zrobionym makaronem. Jeżeli zastąpicie go gotowym makaronem, to danie można zrobić dosłownie w kilka minut, jest idealne na szybki obiad. Ja chciałam dziś zaskoczyć rodzinkę tym domowym makaronem i chyba mi się udało(...)Zajęło to trochę czasu, ale za to smak wynagrodził wszystko. Było pysznie i swojsko. Składniki: makaron: 3 szklanki mąki, 3 jajka, szczypta soli sos: 300 g wędzonego boczku, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 200 ml śmietany, 2 jajka, ok. 100 g startego sera (najlepiej parmezanu), pół pęczka natki pietruszki, sól, pieprz Przygotowanie makaronu: na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól

    Przepis pochodzi z bloga Smakołyki i koraliki, prowadzonego przez Kasiawa.

  15. Makarony spaghetti z czarnego ryżu, brązowego i gryki – Terrasana
    Makarony spaghetti z czarnego ryżu, brązowego i gryki – Terrasana

    Dzisiaj mamy Wam do przedstawienia trzy wersje makaronów jakie są ostatnio dość popularne w eko sklepach. Nie są to tanie produkty ale jedną paczkę otrzymałyśmy w prezencie od GlutenFreeBox , dlatego postanowiłyśmy chociaż dwie jeszcze dla Was zebrać i przetestować abyście nie mieli takiego wielkiego dylematu przed sklepową półką jaki miałyśmy my :D Nazwa: Makaron z ryżu czarnego Makaron z ryżu(...)brązowego z dynią i imbirem Makaron gryczany z batatami Firma: Terrasana Skład: Makaron z ryżu czarnego: mąka z ryżu czarnego* 60%, mąka z ryżu brązowego*, woda. Makaron z ryżu brązowego z dynią i imbirem: mąka z ryżu brązowego*, mąka z dyni* 5%, imbir*, woda. Makaron gryczany z batatami: mąka gryczana*, mąka ze słodkich ziemniaków* 5%, woda. * składniki ekologiczne Masa netto

    Przepis pochodzi z bloga Candy Pandas, prowadzonego przez Candy Pandas.

Wybierz stronę :