Cz ęsto piszecie do mnie i pytacie, czy znam sposoby na przygotowanie makaronu idealnego. Pytacie: jak go ugotować, żeby był al dente, kiedy dodajemy s ó l, jak wybrać dobrej jakości makaron, jak to jest z tym olejem, dodawać czy nie? Jakiś czas temu na blogu zamieściłam krótki przewodnik , w którym opowiedziałam Wam co nieco o włoskim makaronie. Skoro dzi ś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Makaronu, chciałam odpowiedzieć na wszystkie Wasze pytania dot. gotowania makaronu i podzielić się rad... czytaj dalej...
Mam na imię Magda. Odkąd pamiętam, kuchnia zawsze była mi bliska. Jako mała dziewczynka uwielbiałam podglądać moją mamę i babcię w kuchni, których przepyszne dania znikały w mgnieniu oka. To one nauczyly mnie podstaw tradycyjnej, domowej kuchni.
Moja pasja kulinarna na dobre rozwinęła się po przeprowadzce do Włoch. To we Włoszech gotowanie pochłonęło mnie całkowicie.
W swojej kuchni stawiam na zdrowe, domowe posiłki oraz sezonowość produktów aby zawsze jeść to co najswieższe, najzdrowsze, pełne swoich własciwości. Uwielbiam kuchnię włoską, niezapominając o kuchni polskiej i tak często na naszym polsko-włoskim stole króluje jednocześnie polski bigos i talerz spaghetti.
Kiedyś gotowałam sama, teraz gotuję z moją kuchareczką, moją Córką. To Emma była moją inspiracją do stworzenia bloga, stąd jego nazwa "La grande e la piccola cuoca" w tłumaczeniu "Duża i mała kucharka".