moje kolejne podejście do chleba - bardzo udane:). Czy może być coś lepszego niż domowy chleb, świeżo wyjęty z piekarnika? Najlepszy jest oczywiście na pierwszy dzień, ale kolejnego smakuje równie dobrze choć inaczej niż te, które znamy z piekarni. 250g mąki żytniej typ 720 300g mąki pszennej 400-450 ml letniej wody 1 opakowanie suchych drożdży(...)łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 100g ziaren słonecznika + 50g do posypania chleba 1. Wszystkie składniki łączymy (zaczynamy od wlania 400 ml, resztę wlewamy kiedy ciasto będzie zbyt twarde) i wyrabiamy do powstania gładkiego ciasta. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h. 2. Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia
Szefowa kuchniSkładniki: – 1 średnia dynia (ok. 1,2kg) – 4 marchewki – 1 pietruszka – 100ml śmietanki kremówki – przyprawy do kremu: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir, chili – chleb żytni – 1 łyżka masła klarowanego – przyprawy do grzanek: sól, bazylia, oregano, tymianek Przygotowanie klasyczne: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Umieszczamy je w garnku(...)taką ilością, aby zakryła wszystkie warzywa. 3. Gdy będą już miękkie przekładamy warzywa do blendera i miksujemy na gładki krem. 4. Dodajemy śmietanę i przyprawy. 5. Podajemy posypane grzankami (chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle klarowanym z przyprawami). Przygotowanie w multicookerze: 1. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. 2. Umieszczamy je w misce multicookera i zalewamy
Podwójnaporcjatradycyjnym Brownie! Przepis ostatnio wyszukałam w "Szybko, świeżo, prosto" Donny Hay, na okoliczność wizyty mego brata w czwartkowe popołudnie gdy wiedziałam, że po powrocie z pracy będę musiała upiec chleb, zrobić obiad, odebrać Syncia z piłki no i chciałam upiec pyszne ciasto. Ekspresowe brownie Donny Hay 150 g masła 250 g drobnego cukru po 75 g kakao i mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórybazylia. Polecam też włoską sałatkę makaronową. Składniki na sałatkę chlebową: Sałata rzymska świeża bazylia pomidorki koktajlowe żółte i czerwone ser sałatkowy w stylu feta sól i pieprz grzanki z chleba ( 3 kromki chleba bez skóry, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki oleju i 2 szczypty oregano, podsmażyć na suchej rozgrzanej patelni) sos winegret: 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)octu winnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka siekanej w paski świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Jak przygotować sałatkę chlebową? W oddzielnej misce mieszamy kostki chleba, z oliwą i oregano, przesmażamy na patelni. W drugiej misce układamy porwane liście sałaty rzymskiej, dodajemy pokrojone pomidorki, ser sałatkowy pokrojony w kostkę, posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem, polewamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyśmienicie smakują również zwykłe parówki z żółtym serem. Gorąco polecam. Są bardzo apetyczne i świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach jako szybka i pożywna przekąska dla wszystkich. 20 kromek chleba tostowego 10 parówek 20 plasterków sera żółtego 3 jajka bułka tarta sól, pieprz, naturalna vegeta olej do smażenia Z każdej kromki chleba tostowego należy odciąć skórki, a następnie rozwałkować. Parówki(...)pół, po czym szykujemy dwie miseczki - do jednej wbijamy jajka, dodajemy pieprz, sól i szczyptę naturalnej domowej vegety, a do drugiej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy plasterek żółtego sera, połówkę przekrojonej wcześniej parówki i zwijamy w krokiet. Następnie obtaczamy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Wybornie smakują zarówno na ciepło
Krokusowy DomDziś dietetyczna wersja na pyszne śniadanie!. 2 kromki chleba pszennego sałata chudy biały twaróg odrobina chrzanu Koperek orzechy włoskie ****************************** Kromki chleba i kroić ze skórki.Upiec je na złoty kolor na patelni z obu stron i pokroić na małe kanapeczki.Twaróg utrzeć z odrobiną chrzanu.Sałatę i koperek opłukać ,pokroić i porwać na kawałki.Podpieczone kawałki chleba ułożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 cebula 2 – 3 ząbek czosnku 200 g boczku wędzonego 5 – 6 kromek chleba sól mielony czarny pieprz suszony rozmaryn 20 dag żółtego sera np. gouda olej Przygotowanie: Chleb pokroić w małą kostkę i przyrumienić na oleju. Obrać cebulę i czosnek, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać boczek pokrojony w kostkę. Zrumienić(...)przestudzić. Podsmażone składniki wymieszać z pokrojonymi ogórkami kiszonymi i pokruszonym chlebem. Przyprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Przełożyć do formy. Na koniec posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Zapiekać około 10 minut w temperaturze 180 stopni
Ciastka - domowe słodkościgrzanki, mówię Wam istna bajka. Składniki: 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) kilka pomidorów koktajlowych 3 ogórki puszka fasoli konserwowej Jamar ok 1/2 szklanki oliwek 3 kromki chleba 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego 2 ząbki czosnku(...)Paprykę kroimy w ćwiartki i pieczemy w 180 st. C ok 15-20 minut, aż skórka zrobi się czarna. Upieczoną obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Przygotowujemy grzanki, chleb kroimy w drobną kostkę, oliwę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem, a następnie z chlebem i pieczemy w piekarniku aż się zarumienią. Ogórki obieramy i siekamy w kostkę, pomidory koktajlowe kroimy
Cynamonowe szczęściepłynie inaczej, wolniej, a wszechobecne słowo bukra (pol. jutro) najlepiej oddaje charakter mieszkańców Półwyspu Arabskiego. Hummus w krajach arabskich, to nie tylko dodatek do falafela, warzyw czy płaskich arabskich chlebów. To podstawa codziennej diety, to wspólne biesiadowanie i długie godziny rozmów, wczesnym rankiem lub nocą, kiedy słońce nie jest już tak dokuczliwe. Idealny hummus powinien być jedwabiście gładki, z wyczuwalną(...)łyżką zrobić niezbyt głębokie rowki do których będzie spływała oliwa, polać oliwą, posypać kashmiri chili lub ostrą mieloną papryką albo udekorować plasterkami świeżego ogórka lub natką pietruszki. Podawać z chlebem z chlebem markook, pita lub tandoori, jako dodatek do falafeli, krakersów
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataśniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy na łyżce oleju. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz papryką wędzoną. Kcal(...)tuż przed podaniem. Kcal: 200 B: 15 g; W: 34,2 g; T: 0,2 g. Kolacja KANAPKI Z SERKIEM WIEJSKIM - serek wiejski - pomidor - 2 kromki razowego chleba - sól, pieprz Pomidora kroimy w kostkę i wrzucamy do serka wiejskiego. Całość przyprawiamy i mieszamy. Podajemy na kromkach razowego chleba. Kcal
Health-Fit-Lifekarmelizowaną cebulą i tosty z indykiem, żurawiną i brie. Pycha! Scroll down for recipe in English Tost z łososiem, awokado i mozzarellą (1 porcja) Składniki: 2 kromki ulubionego chleba 1/2 łyżki serka śmietankowego 1/4 awokado, pokrojonego w plastry 2 plastry wędzonego łososia 2 łyżki startej mozzarelli masło do posmarowania chleba Przygotowanie: Wysmaruj masłem obie kromki chleba, posmaruj jedną kromkę serkiem
karmelowypietruszki, palce lizać!. Dziś przy okazji wycieczki do chaty w górach zboczyłam nieco ze szlaku co zaowocowało sporym zapasem kurek oraz pięknymi młodymi borowikami, a że wczoraj zrobiłam żytni chleb to nie mogłam sobie podarować grzanek, a jutro jeszcze będzie zupa. Składniki: - 4 kromki domowego chleba - 4 garście małych jędrnych kurek - 1 czerwona cebula - 10 dag sera żółtego, może być(...)bieżącą wodą. Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy kurki z drobno pokrojoną cebulą, przyprawiamy solą oraz pieprzem i zgarniamy na talerz. 2. Na pozostałym maśle na patelni obsmażamy chleb, następnie nakładamy na kromki kurki z cebulą, posypujemy startym serem i wstawiamy do piekarnika z funkcja grzałki od góry. Gotowe grzanki posypujemy zieloną natką pietruszki. Nie jestem zwolennikiem dużej ilości sera
Apetyczna babeczkawarzywnego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 300 g szpinaku garść bazylii sól, pieprz do smaki 1 łyżka soku z limonki (albo cytryny) na wierzch: pokrojone w kostkę kawałki chleba (lub bułki) 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku sól Instructions Por pokroić w kawałki, czosnek posiekać. W garnku w grubym dnem rozgrzać olej, dodać pora, chwilę poddusić i dodać czosnek(...)gotować aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać szpinak i gotować chwilę aż zmięknie. Na koniec dorzucić bazylię - całość zblendować, doprawić solą i pieprzem, dodać sok z limonki. Chleb pokroić w kostkę, czosnek posiekać Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i podsmażyć 1 minutę, dodać chleb i smażyć aż się lekko zarumieni, grzanki lekko posolić i podawać do zupy
Cooking for Emilykokilek. Podawać z posiekaną świeżą kolendrą i ziarenkami czarnego sezamu. 1 porcja to ok. 125kcal ; węglowodany: 7g; białko: 6g; tłuszcz: 8g SMACZNEGO! Do tej smakowitej pasty polecam kromeczkę chleba. Świetnie będzie pasować do chleba z pesto. Przepis znajdziesz tutaj: OLIWKOWY CHLEB Z PESTO
Dietologwprawdzie pożywną, ale dość ubogą wersję tej potrawy. W jej pierwotnych założeniach leży jednak to, aby można było ją przygotować „szybko i z byle czego”. Innymi słowy, wziąć kawałek chleba i „rzucić” na niego kawałek szynki, sera i szybko usadzone jajka. Wziąwszy to po uwagę możecie przyjąć, że przepis poniżej to opcja niemal luksusowa Wciąż jednak jej przygotowanie nie powinno(...)szybka w przygotowaniu, u nas w „bogatej” wersji na tostach z kolorową i zdrową sałatką. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 4 duże (L) jajka 4 kromki mieszanego chleba tostowego 2 duże / 4 małe plastry ulubionej szynki 4 plasterki topionego sera kilka liści sałaty (masłowej, rzymskiej) 2 łyżki masła 2-3 łyżki oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Sałatka
Kulinarna Pokusa