chleb - 26084 przepisów (strona:459/1739)

Podpłomyki 123

się czasami, że brakuje w domu pieczywa. Szewc bez butów chodzi, mądre powiedzenie. Zakwas siedział sobie wygodnie w lodówce. Domowi piekarze wiedzą, co to znaczy. Podpłomyki, to taka namiastka chleba, całkiem przyzwoita. Kolejny przysmak dzieciństwa Jadłam je ze śmietaną, konfiturą a najczęściej bez niczego. Jak mąka, woda i sól są w domu, głód nam nie grozi! Podpłomyki piecze się(...)dwojaki sposób. Dawniej nazywano tak placek upieczony z ujętego ciasta na chleb średnicy dużego talerza. Próbny wypiek. W ten sposób sprawdzano czy piec opalany drewnem jest już na tyle nagrzany by upiec w nim chleb. Z kawałka ciasta chlebowego robiono placek, który przed włożeniem do pieca był posypywany grubą solą, kminkiem lub makiem. Dodatkowo w cieście były małe dołki, zazwyczaj

Leśny Zakątek
Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu 117

liściach chrzanu. W końcu to bardzo stary przepis, a takie na ogół są najlepsze Motywacją stały się pestki dyni, które otrzymałam od firmy Helio . Co prawda nie upiekłam chleba, bo to właśnie chleb najczęściej piecze się w takich liściach, ale przygotowałam bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu. W Polsce korzeń chrzanu jest bardzo popularny, zwłaszcza na Wielkanoc, ale mało(...)jego liście są również jadane. Mają one co prawda gorzkawy, zielny smak, ale do pieczenia nadają się idealnie. Możemy na nich upiec chleb, bułki, czy nawet rybę Bułeczki z pestkami dyni w liściach chrzanu Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 15 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju 2 łyżki pestek

PatiGotuje
Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem 155

Kasza gryczana to samo zdrowie i warto ją włączyć w codzienne menu. Można z kaszy zrobić kotlety, można zrobić placuszki, sałatki a można upiec chleb który jest pyszny i zdrowy. Pracy bardzo mało, jedynie czego nam potrzeba to czasu. Potem bezglutenowy chleb zajadamy ze smakiem, dla chorych na celiakię to ważna informacja. Tutaj znajdziecie przepisy na potrawy z kaszy - Kasze(...)Chleb z kaszy gryczanej z chia, jagodami goji i złotym lnem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na zakwasie pieczony w garnku 115

Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej chlebowej, który pieczemy w żeliwnym garnku, dzięki czemu nabiera on rustykalnego wyglądu i uzyskuje niezwykłą chrupiącą skórkę. Jest to najlepsza metoda pieczenia, którą do tej pory poznałam. Trzeba jednak pamiętać, aby przed pieczeniem usunąć plastikowe elementy z garnka, aby nie stopiły się w piekarniku pod wpływem wysokiej temperatury.  Składniki: 3 szkl. mąki(...)godziny. Pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 250 stopni. Wstawić do niego garnek razem z pokrywką, aby się dobrze nagrzał.    Zdjąć pokrywkę, ostrożnie przełożyć chleb do garnka, przykryć i piec 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać kolejne 20 minut, aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca. Wyjąć chleb z garnka i wystudzić

wyzwania kuchenne
Jajka zapiekane w chlebie 125

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na muffiny z jajkiem i chlebem. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 4 małe kromki chleba - 4 małe jajka - starty ser cheddar - szczypiorek - sól i świeżo mielony pieprz - olej 1. Formę do muffinek natłuszczamy odrobiną oleju. 2. Chleb rozwałkowujemy na cienkie kromki i wciskamy go w formę do pieczenia. 3. Na dno każdej muffinki przekładamy

Bez Cebuli
Ogórki małosolne 102

skórką, 1 – 2 łodygi kopru z kwiatem i niewielka ilością listków, 1 listek laurowy, ½ łyżeczki ziarenek białej gorczycy, 3 ziarenka ziela angielskiego, kawałeczek korzenia chrzanu (opcjonalnie) malutka piętka chleba. Sposób przygotowania ogórków małosolnych: Ogórki myję i obcinam im końce z obu stron (dzięki temu szybko i równomiernie się kiszą i zawsze są chrupkie) i układam(...)glinianym naczyniu, początkowo „na sztorc” a resztę zwyczajnie na wierzchu. Przygotowane do zalania naczynie z ogórkami Miedzy ogórki wciskam koper, czosnek, chrzan, i piętkę chleba, dorzucam gorczyc, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowuję wodę z solą, po wyłączeniu odczekuję około 10 – 15 sekund i zalewam nią ogórki. Kładę na ogórki talerzyk tak żeby prawie cały był

Gotuj Się Kto Może
SERNICZKI BURACZKOWE Z CHŁODNIKA 99

bazie chłodnika WINIARY o smaku buraczkowym Czego potrzebujemy: 1 opakowanie CHŁODNIKA WINIARY BURACZKOWEGO 500 ml jogurtu typu greckiego szczypiorek jajka żelatyna sok z cytryny sól pieprz 1 op. chleba pumpernikiel. Jajka gotujemy na twardo. Chodnik rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Gdy ostygnie dodajemy jogurt typu greckiego i mieszamy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody. Dodajemy ją do naszego(...)chłodnika i mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Formę w której będziemy przygotowywali nasz chłodniczek serniczek wykładamy chlebem. Wylewamy na chleb naszą masę serowo-chłodnikową. Wkładamy do lodówki na ok 4-5 godzin. Po tym czasie podajemy nasze serniczki z jajkiem Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym 129

Płaskurka - gatunek pszenicy który był jako jeden z pierwszych uprawianych w dziejach ludzkości. Jest bardzo zdrowa i idealna do wypieków zarówno chleba jak i zdrowych ciast. Polecam zainteresować się tą zdrową pszenicą, która nie uczula. Samopsza to równie stara i równie zdrowa pszenica jak płaskurka. Aby powstała z niej mąka musi być pozbawiona łusek i dopiero wtedy zmielona. Chleb jest(...)pyszny, mega zdrowy, polecam. Chleb z płaskurki i samopszy z amarantusem na zakwasie pszennym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z kaki 163

Chlebów na dzikich drożdżach upiekłam już sporo ale nie piekłam jeszcze na drożdżach wyhodowanych z kaki. Słyszałam na forach ze kaki ma w sobie sporo cukru i dlatego drożdże hodują się z niego dość szybko. Tak też zrobiłam, zalałam owoc persymony wodą i szybko miałam dzikie drożdże. Chleb z ich udziałem jest aromatyczny, sprężysty i ma głęboki smak, polecam(...)upieczenia. Chleb na dzikich drożdżach z kaki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tost z awokado i jajkiem Benedykta 184

Jeśli kochacie awokado to koniecznie spróbujcie takiego śniadania. Tost z awokado i jajkiem Benedykta. Pycha! Tost z awokado i jajkiem Benedykta Drukuj Składniki 2 kromki chleba 1 dojrzałe awokado sok z 1/4 cytryny sól do smaku 2 świeże jaja 2 łyżki octu 1 łyżka nasion słonecznika Sposób przygotowania: Awokado obierz ze skórki, usuń pestkę i pokrój na kawałki. Dodaj(...)cytryny, dopraw solą i rozgnieść  widelcem na gładką pastę. Chleb podpiecz na suchej patelni.  Jaja wbij do osobnych miseczek, tak żeby nie naruszyć struktury żółtka. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj ocet.  Zamieszaj wodę w rondlu, zrób w niej wir. Delikatnie wlej pierwsze jajko na gotującą się wodę z octem. Gotuj około 2-3 minuty

Rusty Fork
CHARLOTTE MALINOWA 166

pochodzi z Anglii. Stworzony w XIX wieku na cześć niemieckiej księżniczki Zofii Charlotty Mecklenburg-Strelitz , królowej Wielkiej Brytanii , żony Jerzego III, ten smakowity deser był pierwotnie przyrządzany ze słodkiego chleba, przypominającego współczesny chleb tostowy, na którym układano mus z jabłek, gruszek lub śliwek. Pieczona w piekarniku charlotte była podawana na gorąco. Dzisiejsza wersja charlotte została wymyślona w 1800 roku przez(...)francuskiego cukiernika Antoine’a Carême’a. Stworzył on własną wersję angielskiego specjału, zastępując słodki chleb długimi biszkoptami, i wypełniając charlotte kremem bawarskim. Nowa wersja deseru została nazwana „charlotte parisienne” (charlotte paryska), a następnie zostało przemianowana na „charlotte russe” (charlotte rosyjską), ponieważ francuski cukiernik pracował również na dworze rosyjskiego cara Aleksandra I. Dziś charlotte jest przyrządzana z różnego rodzaju owocami

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
,,Wielkanocny żurek w chlebie’’ 345

Prawdziwy domowy żurek, najlepiej podany w chlebie, jest smakiem świąt wielkanocnych. Mocno rozgrzewający, kwaśny, aromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki

Podróż w kulinaria
Żurek Krakus z mini grzankami z chleba i chipsami z szynki 139

Żurek powstał na naturalnym zakwasie z mąki żytniej i ma lekko wędzony posmak, dzięki czemu zachwyca wyrazistą nutą. Wystarczy doprawić szczyptą majeranku, dać jajko, białą kiełbaskę lub grzanki z chleba i chrupiące chipsy z szynki. W kilka chwil możemy cieszyć się smakiem wybornego żurku. 4  porcje: * Żurek Krakus- 1 litr (1 karton) * kromki chleba- 4 szt. * szynka szwarcwaldzka(...)plastrach- 8 szt. * masło klarowane- 2 czubate łyżki * suszony majeranek- 2 łyżeczki Chleb pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym. Plastry szynki zwinąć w rulonik i piec około 7-8 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Żurek wlać do garnuszka, dodać suszony majeranek, podgrzać i rozlać na talerze. Podawać z grzankami i chipsami z szynki. Smacznego! 😋 Wpis

Kraina Miodem Płynąca
Żurek z białą kiełbasą i suszonymi grzybami 159

Wielkanoc żurek lub barszcz biały to podstawa. U mnie w domu na świątecznym obiedzie króluje właśnie żurek. Najczęściej podany w chlebie lub taki jak ten, z dużą ilością dodatków Do świąt pozostał już tylko tydzień, zatem czas najwyższy nastawić zakwas na żur (który znajdziecie klikając ten link ), by w święta móc cieszyć się jego cudownym smakiem. Żurek z białą kiełbasą(...)łyżki suszonego) 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego) szklanka suszonych grzybów 4-5 łyżek śmietany 18% sól Do podania: jajka na twardo ugotowane ziemniaki lub chleb Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy około 2 litrami zimnej wody i zaczynamy gotować. Kiedy woda

PatiGotuje
Chleb dyniowy 114

Domowy chleb w pięknym kolorze dzięki dodatkowi puree z dyni, które nadaje również wilgotności, a chleb długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj

talerz przyjemności

Proponowane wyszukiwania