regularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :) Pieczywo(...)zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie nie zabierając czasu. Przepisy na chleb na zakwasie już wkrótce
Milion Smakówrobią ;) Odważyłem się i będę teraz powtarzał za innymi - zróbcie to! Jeżeli chcecie poznać coś nowego, a jednocześnie stworzonego ze składników dostępnych pod ręką, to oto jest przepis :) Składniki: chleb pszenny (bułka paryska) 1 szklanka rodzynek 1/3 szklanki płatków migdałowych 200 ml cukru muscovado 600 ml wody 6 goździków 4 laski cynamonu masło 1 szklanka startego żółtego sera Wykonanie: Chleb(...)goździki i cynamon. Gotować na małym ogniu 25 minut. Odstawić do ostudzenia. Wyjąć przyprawy. Migdały uprażyć na patelni. Naczynie żaroodporne natłuścić masłem i ułożyć na dnie warstwę z kromek chleba. Posypać 1/3 rodzynek, migdałów i startego sera. Zalać równomiernie 1/3 syropu. Powtórzyć operację dwukrotnie do wypełnienia naczynia trzema warstwami wszystkich składników. Przykryć naczynie (np. folią aluminiową) i wstawić do piekarnika
zadanie-gotowanienoża - lekko posiekane 850 ml esencjonalnego wywaru jarzynowego lub mięsnego (podgrzanego) liść laurowy sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku świeża zielenina do dekoracji dodatkowo: 4 kromki chleba ciabatta masło do posmarowania kromek około 75g sera gruyere lub cheddar, startego PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Rozgrzewamy rondel z grubym dnem, podsmażamy w nim pokrojoną w kostkę słoninę, aż stanie się(...)rondla wlewamy gorący wywar, zagotowujemy, płomień zmniejszamy i jeszcze gotujemy całość przez około 10 minut . Krok 4. w czasie, gdy zupa nabiera smaku i aromatu, przygotowujemy tosty: kromki chleba ciabatta prażymy na gorącym grillu przez 2-3 minuty, do uzyskania jasnobrązowego koloru, smarujemy masłem i posypujemy startym serem, kroimy na niewielkie kawałki. Krok 5. Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz
Moja Książka Kucharskamasła 1,5 l bulionu drobiowego 200 ml śmietanki kremówki (opcjonalnie) 50 g serka topionego (opcjonalnie) sól, biały pieprz Zasmażka: 20 g masła 40 g mąki Dodatkowo: kilka kromek chleba na grzanki łyżka masła 2 ząbki czosnku 1 op. boczku parzonego w plastrach Nie obrane ze skórki główki czosnku przecinamy w ich górnej części, tak by widoczne były wszystkie ząbki(...)wówczas wstępnie roztapiamy go w garnuszku z dodatkiem gorącej zupy, a następnie dodajemy do garnka z resztą zupy przed blendowaniem. Na koniec doprawiamy solą oraz białym pieprzem. Z chleba odkrawamy skórkę i sam miąższ kroimy w kosteczkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła i smażymy chleb na rumiano. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Boczek podsmażamy na suchej patelni
Smaki Na Talerzuśniadanie. Kanapka jest bardzo pożywna i świetnie nadaje się na brunch czyli w moim wypadku drugie śniadanie… Bruschetta z dynią i feta Składniki: 1 porcja 2 kromki chleba 100 g pieczonej dyni 30 g sera feta kilka liści sałaty 1 łyżka oliwy, opcjonalnie Do pieczenia dyni 1 dynia piżmowa 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych płatków(...)nagrzanym na 175ºC piekarniku przez około 40 minut. Dynia powinna być miękka ale al dente. Wyjmij upieczoną dynię i skrop octem. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Przygotuj dwie kromki chleba. Chleb można opiec w tosterze. Nie masz tostera, możesz to zrobić na patelni lub w piekarniku. Na każdej kanapce ułóż pokrojoną sałatę. W miseczce zgnieć widelcem feta i podziel
codojedzeniaciepło, bo zawsze używałam ją na surowo. Bardzo nam to smakowało i na pewno na stałe wejdzie do naszego śniadaniowego menu. Składniki na 4 sztuki: 8 kromek chleba tostowego 4 plastry szynki 4 plastry sera żółtego 3 jajka 1 marchewka 1 cebula kawałek główki sałaty lodowej sól, pieprz majonez ketchup masło do smażenia Sałatę pokroić w drobniutkie(...)kwadratową ale nie musi być). Na obu patelniach rozgrzać masło. Na jedną (jeśli mamy to na tą kwadratową) wlać jajka z warzywami i usmażyć omlet. Na drugiej zrumienić kromki chleba i plasterki szynki. Omlet pokroić na cztery części. Na cztery kromki nałożyć po plasterku szybki, na to omlet a na wierzch plaster sera. Polać majonezem i ketchupem według uznania. Przykryć
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWitam w leniwą i zimną niedzielę :) Wiele osób pisze do mnie wiadomości z prośbami o podanie przepisu na mój chlebek. Postanowiłam spełnić Wasze prośby. Przepis dostałam od mojej mamuśki. Chleb robi się bardzo łatwo i szybko. Zresztą.. zapraszam do zapoznania się z przepisem. Przepis jest na dwa bochenki chleba, takie jak widzicie na zdjęciu. Składniki: 1kg mąki(...)foremek posmarowanych olejem. Wierzch ciasta przesmarujcie delikatnie wodą, aby była chrupiąca skórka, czym więcej wody dacie, tym skórka będzie twardsza. Więc radzę przetrzeć mokra ręką wierzch ciasta. Chleb pieczemy 1h w 180 stopniach. Smacznego ! Dajcie koniecznie znać, jak Wam wyszło
My World by Dagmara RekKolejny chleb własnego wypieku łatwy w przygotowaniu, który jest długo świeży i na pewno zdrowszy niż ze sklepu. Składniki: 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 200 g mąki żytniej chlebowej typ 720 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki płatków owsianych 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 50 g drożdży 1 łyżka miodu 2 szklanki wody płatki owsiane(...)posypania chleba W ciepłej wodzie rozpuścić miód i drożdże , dodać 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej i po wymieszaniu odstawić w ciepłe miejsce do porządnego wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z siemieniem lnianym, solą i płatkami owsianymi, dodać olej i wyrośnięte drożdże, wymieszać. Przy pomocy miksera z końcówką w kształcie haka wyrabiać ciasto kilka minut (ciasto będzie klejące). Przykryć ściereczką i odstawić
talerz przyjemnościsosy. TYP 550: (mąka luksusowa) dobra do wyrobów smażonych, np. pączków, a także do makaronów. mąka gryczana, źródło: badapak.pl TYP 750-850: (mąka chlebowa) dobra na ciasto na chleb lub pizzę. TYP 1850: (mąka graham) ciemna i gruba. Idealna do ciast dietetycznych, ze względu na wysoką zawartość błonnika. TYP 2000: (mąka razowa) mieszana z innymi typami mąk. Wykorzystuje się(...)wypieku chleba pełnoziarnistego. GLUTEN: mieszanka białek występujących w ziarnach niektórych zbóż. Nadaje ciastom porowatą strukturę. Niektóre osoby są uczulone na gluten. Rozróżniamy kilka rodzajów mąk, które nie zawierają glutenu, m. in. - z pestek słonecznika - kokosowa - sezamowa - z ciecierzycy - arachidowa - z pestek dyni Mąka ryżowa, źródło: chinskieprzepisy.pl Oprócz tego rozróżniamy także inne rodzaje mąk: - mąka ziemniaczana: zagęszcza potrawę lub sprawia
Gotuję TestujęChleb prawie jak ze sklepu, ale domowej roboty.Zwarty,chrupiący i bardzo smaczny.Dobry na śniadanie dla domowników.Czyż nie miło by było wspólnie z rodziną zasiąść do śniadania przy stole gdzie pachnie świeżo upieczonym chlebem ,posmarować go grubo prawdziwym masłem i popić ciepłym kakao.? 40 dag.mąki 20 dag.otrębów owsiane firmy Kupiec 2 szkl.wody 4 łyżki oleju 4 da.dro(...)rozkruszone mieszamy z mąką oraz z otrębami owsianymi firmy Kupiec ,dodajemy ciepłą wodę ,olej i sól.Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 1 godz. w ciepłe miejsce. Formujemy okrągły bochen chleba i pieczemy na blasze wysmarowanej tłuszczem ok.5o min.Musimy sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiZrazy=rozbite kawałki wołowiny plus ogórek kiszony, cebula, chleb i boczek. Klasyczny zraz-dla mnie jedyny, reszta to rolady. Dobrego nie należy ulepszać :) SKŁADNIKI: 8 plastrów wołowiny zrazowej 8 kawałków chleba 8 kawałków ogórka kiszonego 8 kawałków boczku 8 kawałków cebuli Musztarda (najlepiej stołowa) Majeranek Ew. sól Pieprz Bulion wołowy Masło klarowane (ew, smalec) PRZYGOTOWANIE: Plastry wołowiny rozbijamy(...)żeby nie uszkodzić mięsa.. Każdy plaster smarujemy odrobiną musztardy, pieprzymy, posypujemy majerankiem. Na najszerszym miejscu płata układamy po kawałku chleba, cebuli, boczku i ogórka. Całość zawijamy-jeżeli trzeba spinamy wykałaczką. Do brytfanny z grubym dnem wkładamy masło klarowane, kiedy jest wystarczająco gorące wkładamy zrazy-zawsze zawinięciem do dna.Piekarnik nagrzewamy na 190 stopni. Kiedy obsmażymy zrazy, zalewamy bulionem (zrazy powinny
Kopystką po garachNAJSZYBSZY, NAJZDROWSZY CHLEB NA ŚWIECIE SKŁADNIKI: 2 żółtka 6 białek 2 duże łyżki mąki kokosowej duża szczypta soli 1/3 łyżeczki sody czarnuszka do posypania Białka ubić z solą na sztywną pianę, dodać żółtka i dalej ubijać, zmniejszyć obroty do minimum i dodawać po trochu mąki i sodę. Wlać ciasto do małej foremki posypać ziarnami i wstawić do nagrzanego piekarnika
harrisazwiązków tak drogocennych dla zdrowia jak: potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mikroelementy, kwas foliowy, witamina C oraz witaminy z grupy B. Zakwas kiszony z dodatkiem żytniego chleba – potrzebuje około 4 – 5 dni aby dojrzeć. Zakwas bez chleba 1- 2 dni dłużej. Barszczyk czerwony kiszony Składniki Buraki (tyle aby wypełniły słój lub kamionkę w 3/4 części) Sól (1 łyżka(...)kamionki, dodajemy pokrojony na małe kawałeczki czosnek, liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy ugotowaną, wystudzoną i osoloną wodę tak aby całe buraki były przykryte. Na górę możemy położyć małą piętkę chleba. Jeżeli mamy jeszcze resztkę ukiszonego poprzednio barszczyku dodajemy 1 łyżkę (przyspieszy kiszenie). Przykrywamy naczynie talerzykiem lub gazą. Od czasu do czasu odkrywamy słoik i mieszamy buraki i ściągamy łyżką pojawiającą
Moja Mama Gotujekombinuje. Lubię eksperymentować ze smakiem. Jajecznicę można zrobić na milion sposobów. I wszystkie są jednakowo dobre. Poniżej przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i bazylią, w towarzystwie domowego chleba. Dobrze tak rozpocząć dzień. Jajecznica z suszonymi pomidorami i bazylią (porcja dla 2 osób) Składniki: 4 jajka "zerówki" 2 suszone pomidory, pokrojone na małe kawałeczki 1 mała cebula 4 kromki(...)pełnoziarnistego chleba ( np. takiego ) 1,5 łyżki masła klarowanego świeże listki bazylii pieprz sól Przygotowanie: Jajka mieszamy w miseczce. Dodajemy, pokrojoną na bardzo małe kosteczki cebulę, Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy nasze jajka. Doprawiamy solą (ja używam różowej soli himalajskiej). Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Pod sam koniec smażenia jajecznicy dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory i oprószamy świeżo mielonym
Moja Mama Gotujesiemienie lniane i suszoną żurawinę. Bułki są puszyste w środku, a na wierzchu mają chrupiącą skórkę. Z masełkiem, żółtym serem, soczystą szyneczką…Ślinka cienkie. Domowe wypieki chleba sprawiają mi niemało przyjemności. Uwielbiam piec chleb! Co tu dużo mówić. Świeże pieczywo ma wspaniały aromat i smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam
codojedzenia