chleb - 26084 przepisów (strona:474/1739)

Cynamonowe bułeczki ze śliwkami i antonówką czyli Niedzielne Śniadanie odc.90 196

tygodniu przyszła pora na odpoczynek.  Dzieci odpoczywają bawiąc się, Małżon kończąc remont łazienki a ja spędzam ten czas w kuchni. Jest dobrze, znowu jest mi dobrze gdy zagniatam chleb, piekę bułeczki a na gazie pyrkocze zupa! Dzisiejsze bułeczki to wczorajsze wspomnienie. Miałam je upiec na drugie śniadanie a wyszedł z nich podwieczorek, nie zmienia to jednak faktu, że były

Dzieje kuchennej Wiewióry
Schab pieczony na chleb, pycha 158

Polecam Wam ten schabik. Super na chleb, podać można również na zimno z różnymi sosami. Schab umyć i osuszyć, odciąć tłuszcz i wyrzucić. W moździerzu zmiażdżyć wszystkie przyprawy i wymieszać z oliwą z oliwek. Natrzeć dokładnie mięso. Włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki. Co najmniej na 12 godzin. Taki schabik na przepysznym chlebku to niebo, mniam. Przepis(...)chlebek patrz chleb razowy pieczony w piekarniku Majonez wymieszać z keczupem, posmarować schab ze wszystkich stron. Włożyć schab do żaroodpornego, zamknąć. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 1.30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić w naczyniu, aż lekko przestygnie. Wyjąć z naczynia, zdjąć majonez i wypłukać. Zawinąć schab w folię spożywczą i wstawić do lodówki

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z chleba, jajek i sera 80

Czerstwy chleb, a więc może taka zapiekanka?  Składniki 8 kromek czerstwego pieczywa tostowego 150 g cheddara 50 g sera z niebieską pleśnią 4 jajka 500 ml śmietany 12 % 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżki masła pieprz sól     Przygotowanie   Kromki chleba zrumieniłem w piekarniku. Starłem cheddar, pokruszyłem ser pleśniowy. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem sery(...)przyprawy, wymieszałem. W płaskiej formie do zapiekania ułożyłem chleb, zalałem masą jajeczną, a na wierzchu ułożyłem wiórki masła. Zapiekałem 20 minut w 180 stopni

R'n'G Kitchen
Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem 133

Bardzo prosta sałatka do wykonania w kilka minut. Smażona w ziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości. Składniki (na 2 porcje): 1/4 główki sałaty lodowej 300 gram piersi kurczaka 50 gram sera feta 1/2 ogórka ćwierć czerwonej papryki 1 kromka żytniego chleba olej(...)łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Pierś kurczaka przyprawiam przygotowaną mieszanką i smażę na rozgrzanym tłuszczu po 2-3 minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę

Mango Papaja
Smakowite wakacje 201

kolorową czapeczką, w okularach i z uśmiechem :) Menu dość krótkie za to bardzo smakowite, ceny przystępne. Jako czekadełko pani kelnerka podała nam smalczyk, wiejska kiełbasę, małosolne ogórki i pajdy chleba, krojone niemalże na naszym stole. Gdy pierwszy głód został zaspokojony na stół podano dania, które zamówiliśmy. mój żurek i smażone ziemniaczki Córci naleśniki po meksykańsku, z bekonem  Małżon niestety

Dzieje kuchennej Wiewióry
Grillowane pianki Marshmallow – kilka pomysłów na wyjątkowy deser z grilla 261

startą czekoladą Tak przygotowanego banana zawinąć w folię i i grillować w temperaturze 150ºC 10-15 minut. Grillowane pianki Marshmallow z Nutellą 2 łyżki kremu czekoladowego Nutella 4 kromki chleba tostowego 1 szklanka małych pianek marshmallow Nutellą nacieramy równomiernie dwie kromki chleba. Rozmieszczamy na nich równomiernie pianki Marshmallow umieszczamy na nich dwie pozostałe kromki chleba tworząc dwie kanapki. Grillujemy

naRuszcie
Grzanki z mielonką 134

ręką  , z czego możemy wyczarować takie właśnie grzanki. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zapewniam że znajomi z domu wyszli najedzeni i bardzo zadowoleni. Składniki: 1 pszenny chleb kiełbasa lekko czosnkowa  "Spichlerz Rusiecki' 1 cebula 2 ząbki czosnku 15 dag żółtego sera pęczek pietruszki 2 łyżki majonezu masło  sól, pieprz Sposób przygotowania:  Cebulę kroimy(...)drobną kostkę. Szklimy na łyżce masła. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażamy. Chleb kroimy na kromki. Smarujemy masłem. Kiełbasę kroimy w plastry i wykładamy na chleb. Ser ścieramy na tarce. Pietruszkę drobno siekamy. Do miski wkładamy ser, natkę i cebulę z czosnkiem. Łączymy z majonezem. Solimy i pieprzymy do smaku. Tak przygotowaną masę wykładamy na kromki. Pieczemy w piekarniku

Pobite gary Barbary
Szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. 205

właśnie we Francji Bez względu na pochodzenie tego dania, jest ono naprawdę pysznym i słodkim początkiem dnia, który nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego(...)talerza wbijamy jajko, dodajemy cukier puder oraz mleko. Całość łączymy dokładnie widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło. Chleb tostowy maczam z obu stron (ja robię to podwójnie) w naszej jajeczno-mlecznej mieszance. Chleb smażymy na złoto na maśle. Podajemy ciepły z dżemem i plasterkami banana. Smacznego

Słodkie okruszki
Szybkie, słodkie śniadanie. Francuskie tosty z dżemem i bananem. 225

właśnie we Francji Bez względu na pochodzenie tego dania, jest ono naprawdę pysznym i słodkim początkiem dnia, który nastraja pozytywnie. Spróbujcie. Składniki: (na 3-4 tosty) 3-4 kromki chleba tostowego 1 jajko L 3 łyżki mleko 1 łyżka cukru pudru masło do smażenia dodatki: dżem truskawkowy (u mnie 100% Sympathica z Lidl ) oraz 1/2 małego banana Przygotowanie: Do głębokiego(...)talerza wbijamy jajko, dodajemy cukier puder oraz mleko. Całość łączymy dokładnie widelcem. Na patelni rozpuszczamy masło. Chleb tostowy maczam z obu stron (ja robię to podwójnie) w naszej jajeczno-mlecznej mieszance. Chleb smażymy na złoto na maśle. Podajemy ciepły z dżemem i plasterkami banana. Smacznego

Słodkie okruszki
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 199

samym chlebem człowiek żyje. Do wszelakiego typu dipów i sosów doskonale sprawdzają się domowe krakersy. W książce Anny Czelej " W piekarni Pięciu Przemian " ( tutaj możecie przeczytać fragment książki )  oprócz przepisów na bezglutenowe chleby, bułki i tarty znaleźliśmy m.in. informacje jak przygotować krakersy ziemniaczano - kukurydziane, krakersy z quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa(...)należy włożyć do specjalnego, wiklinowego koszyczka z przykrywką i dodatkowo przykryć serwetką, żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami. Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski Autor: Anna Czelej Wydawnictwo: Vivante Data wydania polskiego: maj 2015 Liczba stron

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
“Śniadanlove” – recenzja 132

miseczki. Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb żytni + banan + grapefruit + mięta, ale część wygląda bardzo smakowicie np. połączenie borówki(...)samo, bo nic nie mają w domu rano, ale myślę, że osoby, które dużo gotują, będą zawiedzione małym skomplikowaniem przepisów. Osobiście chciałabym też mieć więcej wytrawnych przepisów nie zawierających chleba. Za to bardzo przyjemnie ogląda się minimalistyczne, piękne zdjęcia. Nawet dla samego oglądania ilustracji, warto mieć tę książkę. Zwłaszcza jeśli któryś z domowników nie umie gotować. Śniadanlove Autor: David

Ugotowane pozamiatane
Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce 146

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kanapka z awokado i jajkiem w koszulce Składniki: -> 3 kromki wieloziarnistego chleba -> 3 jajko ( w koszulce) -> ½ awokado -> Sok z 1/3 limonki -> Sól, pieprz, -> ½ pomidora Wykonanie: Na gazie stawiamy dość szeroki i wysoki rondelek z wodą napełniony(...)obieramy awokado i przekładamy do miseczki. Dodajemy sok z limonki, sól oraz pieprz. Przy pomocy widelca miażdżymy owoc i wszystko ze sobą łączymy w pastę. Na suchej patelni podsmażamy chleb. Pomidory kroimy w plastry. Gdy wszystkie części mamy już gotowe. Chleb smarujemy pastą z awokado, układamy pomidora a na wierzch jajko w koszulce.  Smacznego

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany :) 157

Bezglutenowe wypieki dosyć często mogą stwarzać problemy podczas pieczenia. I niekiedy takim właśnie problemem może okazać się zwykły chleb. Mój chleb wyszedł, choć na pewno będę kombinować jeszcze nie raz, aby uzyskać jak najlepszy efekt smakowy i oczywiście nadal pozostać przy zdrowych i bezglutenowych składnikach. Pieczywo jakie postanowiłam zrobić zlepiłam z mąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco(...)miększej tekstury są nasiona chia i lnu. Chleb wyszedł dosyć ciężki, mimo to nie jest zakalcem :D Niby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem dobry, jestem zadowolona ze smaku  i konsystencji. Ale tak jak pisałam wcześniej, będę nadal

Zdrowie na języku :P
Liptauer - pasta do chleba z bryndzy. 186

rozwiniętego pasterstwa, a tamtejsza bryndza uważana była (i chyba jest) za najlepszą. Liptauer to właśnie pasta z bryndzy. Znana pod niemiecką nazwą i nawet często nazywana austriacką pastą do chleba. Nie ma się temu co dziwić, bo ziemie te podlegały niegdyś Wiedniowi, a tamtejsi restauratorzy i smakosze zrobili wiele, by wypromować przysmak. Jeżeli tak jak ja jesteście miłośnikami bryndzy(...)jeżeli nudzą się Wam czasami kanapki z plasterkiem czegoś, posmarujcie kromki świeżego chleba smakowitym liptauerem. Dodam tylko, że w polskich sklepach (i to na północy) można czasami dostać prawdziwą liptowską bryndzę. PS Kiedy ja myślę o Liptowie, to przypomina mi się doskonały serial (czechosłowacki jeszcze) "Tysiącletnia pszczoła". Ktoś pamięta? Składniki: 120 g bryndzy 1 łyżka masła 2 łyżki gęstej kwaśnej

zadanie-gotowanie
Wodzionka 119

obiad lub kolację) zarówno w rodzinach robotniczych, jak i chłopskich, biednych lub bardziej bogatych.  [źródło] Wpisana na listę produktów tradycyjnych od 2007 roku to zupa z wody i chleba. Proporcje na 2 porcje. 500 ml wody 1/2 łyżki smalcu 1 ząbek czosnku 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki pieprzu 2 kromki suchego chleba Wodę zagotować. Czosnek przecisnąć(...)przez praskę, zmieszać z solą, dodać do gotującej się wody razem z sola i smalcem. Doprawić resztą przypraw. Chleb pokroić/połamać do miseczek, zalać gorącą zupą. Podawać natychmiast. powodzenia, marcelina

Czerwony Gupik

Proponowane wyszukiwania