wszelkich imprezach. Jest to doskonała propozycja na szybką, sytą i smaczną przekąskę. Możecie je podawać z ulubionym dipem/sosem lub w wersji solo - takie najbardziej lubię! 4 kromki chleba tostowego 4 plastry sera żółtego 4 plastry dowolnej wędliny 4 plastry pomidora 1 mała cebula Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej do głębokiego smażenia Kromki chleba tostowego (bez skórek) należy(...)rozwałkować. Na każdym kawałku położyć po plasterku: sera, wędliny, pomidora i dołożyć zeszkloną cebulkę. Chleb pozwijać w ruloniki i obtaczać w jajku oraz bułce tartej (pamiętać też o bokach). Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (do zarumienienia się). Odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Di gotujeBardzo smaczny a zarazem zdrowy chleb z mąki owsianej w połączeniu z mąką żytnią. Mimo, iż chleb jest na drożdżach nie wyrasta zbyt mocno, jest zbity i bardziej przypomina pieczywo na zakwasie niż na drożdżach. Nie mnie jednak chlebek jest przepyszny, chrupiący a w środku wilgotny i miękki. Składniki (na formę o bokach 12x 25 cm): 2 szklanki mąki żytniej(...)minimum 15 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 220 stopni. Delikatnie wyrośnięte ciasto smaruję ciepłą wodą i posypuję pestkami. Blaszkę z ciastem umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę chleb przez 55 minut. Gotowy bochenek studzę na kratce, kroję dopiero po całkowitym wystudzeniu. Ostudzone pieczywo owijam w bawełnianą ściereczkę i tak przechowuję przez kilka dni. Smacznego, Klaudia
Mango Papajabędą to środa i czwartek. O 10.15 w środę kiedy skręcałam się już z głodu paczka dotarła! I cóż w niej było??? Pierwsze śniadanie w formie s ałatki, jajek, chleba razowego i żółtego sera . Całość smaczna i dobrze zapakowana ale niestety dość sucha. Zabrakło mi tu choćby łyżeczki oliwy na sałacie i szczypty przypraw. Drugim śniadaniem był jogurt z chia
Dzieje kuchennej WiewióryPuszysta pasta z tuńczyka, suszonych pomidorów i kremowego serka. Szybka i prosta. Smakuje każdemu. Podałam ją na opieczonych kromkach chleba i posypałam szczyptą chili oraz świeżą rukolą. Sprawdzi się na weekendowe śniadanie lub jako przekąska w porze lunchu. Jeśli nie posiadacie lub nie chcecie korzystać z malaksera, możecie rozgnieść odsączonego tuńczyka widelcem i wymieszać ze startym na tarce(...)łyżki serka kremowego (mascarpone, Almette, Philadelphia) 1 ząbek czosnku 3 suszone pomidory sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DODATKOWO : chili w proszku ub w płatkach, rukola, kromki chleba - posmarowane oliwą i opieczone na patelni grillowej WYKONANIE Tuńczyka odsączamy z zalewy i wkładamy do pojemnika małego malaksera lub rozdrabniacza. Dodajemy suszone pomidory, czosnek i kremowy serek. Doprawiamy szczyptą soli
cool and mintySKŁADNIKI : 6 - 8 kromek chleba tostowego, razowego 1/2 brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki śmietany 18 % 4 jajka ugotowane na twardo 200 g kremowego twarożku 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 4 plastry pieczonego pasztetu sól, pieprz do smaku majonez 1 ogórek wężowaty liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji(...)przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę majonezu, sól, pieprz i rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy ogórka konserwowego, mieszamy. Brokuł łączymy z twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy
Kulinarne Fantazje MarioliChleb pieczony w domu można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj pomysł na pyszny chlebek z dodatkiem kabanosów. Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Taki chlebek zabieram na piknik lub dłuższe wyjazdy za miasto. SKŁADNIKI : 750 g mąki typu 650 1 czubata łyżeczka soli 50 g drożdży 350 ml ciepłej wody 150 g wędzonych kabanosów 4 łyżki oleju(...)smarujemy oliwą. Układamy w formie ciasto, tak aby było na całą blaszkę. Na wierzchu można poukładać kawałki kabanosów. Ponownie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 *C, przez około 25-30 minut, uważając aby nam się nie spiekł. Chleb studzimy, wykładamy z foremki i po całkowitym ostudzeniu kroimy. Podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliżółta papryka 1 ogórek obrany ze skórki 2 ząbki czosnku czarny pieprz niecała łyżka octu winnego białego 3-4 łyżki oliwy z oliwek 1-2 kromki chleba * u mnie bez chleba rukola sól kilka kostek lodu Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Następnie kroimy w grubą kostkę, ogórka pozbawiamy pestek ze środka(...)przecinając wzdłuż na cztery części - ścinamy pestki. Chleb odcisną z wody. Wszystkie składniki (oprócz rukoli) blendujemy. Następnie doprawić gazpacho solą i pieprzem, odstawić do lodówki na godzinę albo dodać kostki lodu
AZgotuj!postaci wymyślonych kiedyś ciepłych kanapek, nazwanych przez Synka jajankami. Ta nazwa przypomina mi sytuację sprzed wielu lat. Jedna z moich siostrzenic, zresztą kiedyś już wspomniana tu przy okazji "chleba naszego poprzedniego", miała kłopoty z wypowiedzeniem ciasno zgrupowanych głosek jot i jot, jąkała się przy nich po prostu. Żartowano sobie z niej troszkę przy tej okazji, więc któregoś razu(...)śniadanie często jadamy jajka, ja jadłam jajanki! Tak! Spróbujcie, może trafią w Wasz gust. Warto szczególnie, kiedy w domu zostaje czerstwe pieczywo. U nas rzadko odkąd sama piekę chleb, jednak czasem poniesie mnie i jest go za dużo. Kroję tyle kromek, ile potrzebuję. Wycinam w nich spore otwory dowolnego kształtu, wycięte kawałki odkładam, będą potrzebne za chwilę. Na sporej patelni
I tu będę miała takie teProsty w przygotowaniu chleb pszenny, który idealnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadania. W oryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ taką miałam i chleb wyszedł pszepyszny :) Z całego serca polecam. Przepis pochodzi ze strony przepisytradycyjne.pl Chleb pszenny Składniki: 500g przesianej mąki +trochę do podsypania 15 dag drożdży 250ml wody 1 łyżeczka soli szczypta
Tagebuch po polskuUwielbiam cieszyć się zapachem świeżo upieczonego chleba w mojej kuchni. Plusem domowego pieczywa jest to, że pozostaje świeże przez około 3 dni w chłodnym miejscu, nawet tydzień w lodówce, i tak długo jak chcesz w zamrażarce. Lubię piec kilka na raz, bo to ta sama praca jak pieczenie jednego (jeden zamrażam, jeden trzymam w lodówce, a jeden jemy na bieżąco(...)ochotę na świeży chleb czy bułeczkę to po prostu wyciągam z zamrażarki, wkładam do kuchenki mikrofalowej na dwie minuty i cieszę się zapachem i smakiem jak prostu z pieca. Na blogu przez ostatnie kilka lat zgromadziłam wiele ciekawych i sprawdzonych przepisów :) Sama się zdziwiłam, że jest ich aż 50 :) Zapraszam na kulinarną wycieczkę wśród domowych chlebów, bułek i drożdżówek :) WSZYSTKIE
Tradycyjna KuchniaDziś coś dla miłośników szybkich dań. Taka zapiekanka to świetny pomysł na kolację lub szybki obiad. Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki Ole ! Składniki: 1 opakowanie chleba tostowego około 20 plasterków szynki pół papryki czerwonej pokrojonej w plasterki 1 kule mozzareli 30 dkg starego żółtego sera 2 jajka 1 szklanka śmietany 18 Sól, bazylia oliwki czarne lub zielone pomidor(...)szczypiorek 1 cebula łyża oleju Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 260*C. Jajka mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i bazylią. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy warstwę chleba na to wylewamy troszkę sosu śmietanowego. Układamy szynkę i żółty ser. Przykrywamy kolejną warstwą chleba i wykładamy wszystko aż powstaną 3 warstwy. Na wierzch ostatniej układamy oliwki, plasterki pomidora, paprykę
Podróż w kulinariajadam często pieczywa, ale jeżeli już mnie ochota na nie weźmie, lubię je czasem upiec sama. Nie potrzeba żadnego zakwasu, chleb jest banalny w przygotowaniu, a w dodatku ma chrupiącą skórkę. Czego potrzebujemy? 350 g mąki orkiszowej 100 g otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego(...)ilość chrupiących dodatków, takich jak orzechy. Jednak fani słodkiego pieczywa mogą zamienić orzechy, siemię lniane i słonecznik suszoną żurawiną, rodzynkami czy nawet daktylami, jest równie smaczny! Do takiego chleba polecam własnoręcznie ubić masło - radość z jedzenia samego chleba z masłem jest ogromna
Pora na porastołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny i aksamitny. Podaliśmy(...)minut, co jakiś czas obracając, tak aby była lekko podsmażona i straciła krwisty kolor. Nie można jej przeciągnąć, gdyż stanie się twarda. Po usmażeniu odstawiamy do wystygnięcia. 7. NAMACZENIE CHLEBA (2 min) Czerstwe kromki chleba lub bułkę zalewamy wywarem z gotowania mięsa, tak aby całkowicie nim nasiąknęły. 8. ODDZIELANIE MIĘSA OD KOŚCI + MIELENIE (15 min) Wystygłe mięso ręcznie i dokładnie
Nerds Kitchenrestaurację. To właśnie w Stanach pastrami jest wytwarzane w największych ilościach. Kanapka z pastrami Czas przygotowania: 10 minut + czas parowania pastrami Składniki: 2 plastry pastrami 4 kromki razowego chleba listki rukoli 2 konserwowe ogórki majonez Wykonanie: Plastry pastrami układamy na nakładce do gotowania na parze wyłożonej folią aluminiową. Nakładkę wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy(...)parze przez minimum 60 minut. po tym czasie mięso będzie idealnie naparowane, delikatne i mięciutkie. Kromki chleba smarujemy majonezem, układamy na nich listki rukoli, plasterki pastrami, pokrojone w plasterki ogórki. Przykrywamy kromką chleba posmarowaną majonezem. Kanapkę lekko dociskamy i kroimy na pół. Jemy od razu, póki mięso jest gorące
Kulinarne przygody Gatityimprezą plenerową oraz strefą Food Truck serwującą potrawy ze wszystkich zakątków świata. Podczas wydarzenia można było wziąć udział w warsztatach gotowania, lub zobaczyć jak się robi sushi czy chleb. Naszym atrybutem było Stowarzyszenie Polska Ekologia które powstało w 2006 roku i skupia producentów, którzy podjęli produkcję żywności z surowców ekologicznych z przekonaniem, że produkty te są bardziej wartościowe(...)człowieka. Stoisko numer 35 , to właśnie tu można było zobaczyć pokaz wypiekania chleba z prastarych zbóż, jak i również skosztować produktów firmy Orzech jako nadzienie w pysznych rogalikach czy Burgerach wołowych. Na naszym stoisku były produkty najwyższej jakości które używaliśmy do robienia smakołyków. -chleb orkiszowy na zakwasie - Krem z dyni -Bigos z pyszną kiełbaską -Rogaliki z konfiturą
Różowa kuchnia