chleb - 26084 przepisów (strona:484/1739)

Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem 171

Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Dobry dla osób uczulonych lub unikających glutenu, ale nie tylko! Polecam upiec taki każdemu, bo nie tylko jest wyjątkowo zdrowy, ale także wyjątkowo prosto się go robi – wystarczy wymieszać składniki łyżką. Nie ma potrzeby zagniatania. Jedyna niedogodność to czekanie na wyrośnięcie i upieczenie. A jaki jest(...)jest bezglutenowy. Mąka gryczana nadaje mu charakterystyczny smak, ale mi przypadł on nawet do gustu – jeszcze bardziej spodobał się mojemu mężowi, który po nocy podjadał jeszcze ciepły bochenek. Chleb bezglutenowy z siemieniem i słonecznikiem: 2 i 1/2 szklanki mąki gryczanej 1 i 1/2 szklanki mąki ryżowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (skrobi) 2 szklanki lekko ciepłej wody 1/2 szklanki ziaren

Poezja smaku
Chrupiący lunch z sadzonym jajkiem i warzywami w ziołowo-musztardowym sosie (na bazie oleju lnianego) 164

wszystko po przegryzieniu uzupełnia płynne żółtko. Jak dla mnie jest, to wspaniała propozycja na lunch, śniadanie, kolację... Spróbujcie i Wy, zapraszam. Składniki: (na 2 kanapki) 6 kromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej(...)soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy na czas przygotowania kanapek. Przygotowanie kanapek: Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach

Słodkie okruszki
Dynia hokkaido z nadzieniem chlebowo mięsnym 140

dynia hokkaido 300 g mięsa mielonego pół cebuli 3 ząbki czosnku 4 kromki chleba ok 75g 100 g sera żółtego (twardego) szczypta mięty szczypta lubczyku szczypta oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka przyprawy tureckiej lub innej do mięs mleko do namoczenia chleba Dynię umyć, odciąć korzonek tworząc przykrywkę. Wyciąć miąższ by dostać się do gniazda nasiennego. Wyjąć przy pomocy łyżki(...)wszystkie ziarna i oczyścić wnętrze. Mięso włożyć do miseczki, dodać przyprawy, starty ser, posiekaną cebulę i czosnek. Troszkę miąższu dyni który uzyskaliśmy przy wycinaniu również zetrzeć na tarce. Chleb namoczyć przez chwilę w mleku i nie odciskać. Ugnieść dobrze mięsno chlebową masę i nadziać dynię do pełna. Przykryć pokryweczką z korzonkiem, następnie całą dynię nasmarować oliwą i zawinąć w folię

Gotowanie jest łatwe
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z figami i śliwkami 149

minut potem dodać owoce. Piec w piekarniku o temp. 220 st C około 40 minut. Gotowe ciasto po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować. Mieszanki mączne do samodzielnego przyrządzenia chleba i ciast bezglutenowych  W 1984 roku firma CELIKO jako pierwsza w Polsce uruchomiła produkcję pełnej gamy mieszanek dietetycznych takich jak: mieszanka do wyrobu chleba i ciast  (wyprodukowane specjalnie(...)planem, 7.Opracowanie i prowadzenie dokumentacji systemu HACCP dotyczącej etapów jego wprowadzania oraz ustalenia sposobu rejestrowania i przechowywania danych oraz archiwizowania dokumentacji systemu. **** Godny polecenia bardzo bogaty asortyment mieszanek bezglutenowych: chleb ryżowy - torebka 200 g; ciasto drożdżowe - torebka 200 g; ciasto makaronowe - torebka 200 g; ciasto biszkoptowe - torebka 200 g; ciasto kruche - torebka 200 g; proszek do pieczenia - torebka

ClauditteMissCooking
Mole Poblano z czerwonym ryżem 163

przerazone, poniewaz byly to bardzo beidny zakon i siostry nie wiedzialy co przygotowac na przyjecie wielebnego. Ostecznie wrzucily  do garnka to co mialy, czyli papryczki chili, przyrpawy, stary chleb, orzechy i nieco czekolady, nastepnie zabily i ogotowaly starego indyka i polaly go powstalym sosem. Ponoc arcybiskup zajadal sie tym przysmakiem, ktory bardzo mu smakowal. Nowoczesne mole jest potrawa(...)lyzeczka mielonego cynamonu, można uzyc pol laski 2 ziarenka ziela angielskiego 0,25 lyzeczki tymianku 0,25 łyżeczki majeranku puszka krojonych pomidorów 250g przecieru pomidorowego (passata) 2 kromki chleba 75g gorzkiej czekolady (74%) 200ml bulionu z kurczaka sol 2 lyzki sezamu do posypania dwie piersi z kurczaka lub indyka, mogą być tez inne kawałki kurczaka np. udka upieczone, usmażone

Codzienne Gotowanie
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 159

mięsa mielonego (u mnie z szynki)   1 jajko   1 duża cebula   1 marchew   1 ząbek czosnku   miąższ z 2 kromek chleba   1/2 papryki   15 dag pieczarek 5 dag drobno startego żółtego sera   2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego SKWORCU 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżka majonezu 2 czubate łyżki keczupu(...)łyżki posiekanej papryki czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk

Kto ugości moich gości?
Chleb dyniowy z garnka żeliwnego 133

ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę Piekę go praktycznie co drugi dzień.  Mam  nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni, bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko(...)przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy

Delicious Titbits
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 201

jest pyszne, to oryginalnie powinno się shakshukę jeść ręką. Odrywając kawałki płaskiego pieczywa moczy się je w sosie nabierając nimi małe kęsy. Można jeść oczywiście widelcem, ale nabierane chlebem smakują jakoś inaczej, smakowiciej po prostu. Potrawę przygotowuje się w dużym płaskim rondlu lub patelni i w nim podaje się na stół. Potem można nakładać sobie porcje na własny talerz(...)żółtko stwardnieje od spodu. W razie potrzeby więc podważyć zbyt długo ścinające się białko by to przyspieszyć. Gotową potrawę posypać posiekana natką pietruszki lub kolendry. Podawać z płaskim chlebem (lub innym). U mnie z tureckim płaskim chlebem pide. Jak go zrobić znajdziesz tutaj . Patelnię z duszonymi pomidorami i papryką oraz z sasadzonymi w nich jajkami wystawiłam na dwór. Wpadli dziś

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zapiekanka chlebowa z boczkiem podana z nutą meksyku 158

idealna propozycja na każdą porę dnia. Ja swoją przygotowałam w ramach drugiego śniadania. Sycąca, łatwa i tania propozycja. Spróbujcie. Składniki: (dla ułatwienia składniki na 1 zapiekankę) 3 kromki chleba tostowego * 1 grubszy plaster boczku wędzonego - około 1 łyżki po pokrojeniu w kostkę 1 czubata łyżeczka sosu salsa mexicana Folwark 1 jajko klasy M 1 łyżeczka posiekanej pory * do przygotowania nadaje(...)się zarówno świeży, jak i czerstwy chleb tostowy (u mnie czerstwy) Przygotowanie: Bierzemy 3 kromki chleba tostowego, obcinamy skórki i lekko rozwałkowujemy kromki. Kromkami obkładamy dno i boki foremki do większych babeczek. Boczek kroimy w kostkę. Następnie układamy go w środek chlebowej babeczki. W miseczce mieszamy sos salsa mexicana z jednym jajkiem. Następnie wylewamy naszą masę na boczek. Powinna przykryć

Słodkie okruszki
Smalec śliwkowo-rozmarynowy 98

Smalec. Bohater każdej naszej domowej imprezy. Uwielbiamy smalec. Zwłaszcza ze świeżo upieczonym domowym chlebem. Z ogórkiem kiszonym (lub małosolnym). Zawsze jak zawitają do nas znajomi to smalec, chleb i inne dodatki wjeżdżają na stół. A jak znajomi wyjeżdżają to pozostaje nam już tylko posprzątać okruszki. A ci co bardziej spragnieni domowych frykasów to nawet okruszki na drogę zabierają :) Tak, smalec(...)piwa zjeść - zamawiamy smalec. Jak chcemy zrobić komuś prezent na urodziny/święta/awans/bar micwę - dajemy słoiczek smalcu. Czekamy już tylko momentu, gdy w kinie zamiast popcornu będą sprzedawać chleb ze smalcem. Ostatni Madzia przygotowała dwa smaki smalcu: ten tytułowy śliwkowo-rozmarynowy i lekko pikantny jabłkowy. Oba wyśmienite. Jako, że lubimy rozdawactwo i dzielenie się naszymi smakołykami kilkanaście słoiczków zniknęło

Marder&Marder Manufacture
Chleb dyniowy 142

daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody(...)mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania. Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez

My Chcemy Jeść
Chleb wieloziarnisty 107

Chleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką 161

Kolejny pyszny, puszysty i aromatyczny bochen. Polecam gorąco i chyba po raz kolejny nie muszę nikogo przekonywać że chleb pieczony w domu jest pyszny i zdrowy. Zapraszam do pieczenia. Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety mielone w stylu włoskim 142

proponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka(...)panierowania kotletów - olej do smażenia   Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie

mojewypiekiinietylko
Zapiekane jęczmienno-jabłkowe śniadanie osłodzone melasą z chleba świętojańskiego 170

Poranki są coraz zimniejsze, dlatego warto je rozpocząć od pożywnego, ciepłego posiłku. Dziś zapraszam Was na kolejną zdrowszą odsłonę śniadaniową. Zapiekane jęczmienno-jabłkowe śniadanie osłodzone melasą z chleba świętojańskiego doda nam energii na cały dzień. Spróbujcie. Składniki: (na 1 sporą porcję) 2 łyżeczki melasy z Chleba Świętojańskiego 10 łyżek błyskawicznych płatków jęczmiennych 1 średnie jabłko (soczyste i słodkie(...)szklanki mleka Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wlewamy mleko, gotujemy na małym ogniu. Do mleka dodajemy 2 łyżeczki melasy z chleba świętojańskiego, mieszamy. Następnie dodajemy łyżka po łyżce płatki jęczmienne i gotujemy całość około 3-4 minut. Po tym czasie wyłączamy gaz i dodajemy do naszych płatków pocięte w kostkę jabłko, zostawiamy na 2-3 minuty. Tak przygotowane płatki

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania