Chleb mieszany na zsiadłym mleku bochenek upieczony z mąki żytniej "żurkowej", oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. Składniki 0,5 kg mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika(...)jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek ( lub bochenki) i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy, ze stolnicy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40-45 minut, aby mieć pewność ze spód bochenka dobrze się wypiecze, przed nagrzaniem, wkładamy do piekarnika kamienną płytę, i na niej później układamy chleb
Miód i pieprzsmakuje? i zadała mi następujące pytania: 1. Co cię skłoniło do prowadzenia bloga? To akurat jest znana historia. Jakieś 6-7 lat temu kupiliśmy automat do wypieku chleba. Prawdę mówiąc sam nie wiem po co. Wówczas raczej woleliśmy fast fooda i dobrą najebkę w piątkowy wieczór niż domową kuchnię. Nie wiem więc czym się kierowaliśmy. Ale kupiliśmy. Ta maszyna(...)się spodobała, że stwierdziłem, że nie mogę tego trzymać tylko dla siebie, muszę się tym dzielić z ludźmi. I tak powstał ten blog. Pierwotnie z przepisami na chleby z maszyny. Po kilku latach do prowadzenia bloga przyłączyła się Madzia i przekształcił się on w ogólnokulinarny. 2. Jak długo przymierzałeś się do blogowania? W ogóle się nie przymierzałem, to była absolutnie
Marder&Marder Manufacturetego na co weszliśmy i co tam porabialiśmy. Tymczasem dzieciaki pojechały zdać relację babci, a ja postanowiłam dołożyć sobie do pieca i powrócić do dawnej roli kuchcika :) Piecze się chleb, na kolację będzie Ostra sałatka a na deser ciasteczka z kleiku ryżowego i kruche czekoladowe w cukrze... może zrobi mi się lepiej? o ile przetrwam tę temperaturę! JA CHCĘ
Dzieje kuchennej WiewióryPrawdziwy żurek. Taki na autentycznym zakwasie (nie żadnym z butelki kupionym w supermarkecie). Na dobrej białek kiełbasie i żeberkach. Podawany w miseczce z chleba. Żurek pachnący majerankiem o najlepszą kuchnią babci. I wiecie co? Ja nigdy nie lubiłam żurku. Dopóki sama go nie zrobiłam ;) Składniki: – 1 litr zakwasu* – 3-4 l wody – 3 marchewki(...)angielskie – opcjonalnie okrągły chlebek do podania żurku – jajko ugotowane na twardo – opcjonalnie 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej Zakwas: – 1 szkl. żytniej mąki razowej – skórka chleba razowego (upewnijcie się, że jest pieczony na zakwasie, inaczej rozczyn może spleśnieć) – 5 ząbków czosnku – 1 cebula – sól Wykonanie: Zakwas: Do szklanego (chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami
Pociąg Do Kuchnibyła karteczka: Ręce precz od parówek! Parówki, super - pomyślała Mageli. Wyjęła z lodówki talerz z dziesięcioma kiełbaskami - dla każdego po dwie - i tubkę majonezu. Z chlebaka wzięła stos kromek chleba tostowego i postawiła wszystko na blacie kuchennym. Ułożyła trzy parówki na jednej kromce chleba, wycisnęła grubą warstwę majonezu i przykryła drugą kromką tosta. W ten sam sposób przygotowała sobie kolejne(...)dwie kanapki, jedną z nich wzięła w obie ręce i odgryzła wielki kęs. Miękki chleb, chrupiące kiełbaski i majonez, pycha!" Katrin Lankers "Spojrzenie elfa", str. 26 Osobiście nie pochłonęłam tak dużej porcji jak Mageli, no ale ostatecznie ona okazała się być elfem, a tymczasem ja jestem tylko człowiekiem ;-) Za to moje kanapki były bogatsze, bo dodałam sałatę i pomidor
Passions hobbies lifelepszego. Dlatego dziś zapraszam Was na pyszne, proste do zrobienia, pulchniutkie bułeczki. Są idealną propozycją na śniadanie lub letni piknik. A ich smak dodatkowo wzbogaca przyprawa do pieczenia chleba firmy Raflex , z którą mam okazję współpracować. Spróbujcie, bo warto. W kilka chwil można wyczarować wspaniałe domowe pieczywo. Składniki: (przepis na 5 większych lub 7-8 mniejszych bułeczek) 400 g mąki(...)mleka + 1 łyżka do posmarowania bułeczek 2 czubate łyżeczki naturalnego serka homogenizowanego (u mnie serek 0% tłuszczu) 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła 3 łyżeczki przyprawy do pieczenia chleba Raflex Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wlewamy mleko i dodajemy 2 łyżki masła. Podgrzewam na małym ogniu, aż do rozpuszczenia masła, mieszając. Zdejmujemy z ognia do lekkiego przestudzenia
Słodkie okruszkidania na śniadanie to przygotujcie tartę z piersią kurczaka i szpinakiem lub parówki owinięte z serem i boczkiem . Składniki na porcje dla dwóch osób: 4 jajka 8 kromek chleba tostowego 2 plasterki żółtego sera 4 plasterki boczku sól, pieprz odrobina masła Z chleba odciąć skórki. Następnie każdy kawałek rozwałkować. Spłaszczone kromki chleba ułożyć w kokilce lub formie do pieczenia
UgotowaćJest powiedzenie, że nie ma chleba bez mąki :), a tu proszę czeka gotowy. Pyszny, zdrowy, lekko wilgotny, długo utrzymuje świeżość, ja jestem na TAK!. Rewelacyjna alternatywa dla mącznych wypieków, dla osób na diecie bezglutenowej pod warunkiem, że płatki owsiane nie powodują u nich dyskomfortu, z tego co się orientowałam to chleb na płatkach owsianych mogą jeść również osoby chore(...)posypać sezamem, dynią lub słonecznikiem. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 50 minut, aż boki i spód będą rumiane, a papier do pieczenia łatwo odchodzi od chleba. Po upieczeniu przełóż na kratkę kuchenną do wystudzenia
Apetyczna babeczkaOmlet z serem korycińskim Składniki: - 3 jajka - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 2 łyżki mleka - przyprawy: sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszona bazylia i oregano dodatki: - 2 kromki chleba bez skórki - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - cebula czerwona, pomidor i sałata do dekoracji - margaryna do smażenia Przygotowanie: W misce roztrzepuję jajka z mlekiem(...)mąką oraz przyprawami. Z chleba oraz sera korycińskiego wycinam serca. Na patelni z rozpuszczoną margaryną podsmażam chleb. Gdy się zarumieni, przewracam na drugą stronę. Pomiędzy układam ser i zalewam całość masą jajeczną. Podczas smażenia podnoszę boki, aby całość płynna się podsmażyła. Na talerzu rozkładam sałatę, na to przekładam gotowy i ciepły omlet. Na środek kładę plaster pomidora, a na serze
Kuchnia co dniaOmlet z marynowanymi grzybkami Składniki: omlet: - 3 jajka - 2 łyżki mleka - 1 czubata łyżka mąki pszennej - szczypta suszonej bazylii - sól Trufle Royal Brand dodatki: - 3 kromki chleba - marynowane grzybki - szczypior - margaryna roślinna do podsmażenia Przygotowanie: Z chleba odkrawam skórki i wycinam małe trójkąty. Podsmażam go na rozgrzanej patelni z margaryną. W tym czasie jajka wrzucam do miski i dodaję(...)resztę składników na omlet . Jaja roztrzepuję trzepaczką. Zarumieniony chleb przewracam na drugą stronę i zalewam masą jajeczną. Co jakiś czas podważam boki, by spłynęło tam nieścięte jeszcze jajko. Wierzch posypuję grzybkami marynowanymi. Gotowy omlet przekładam na talerz i dekoruję szczypiorem
Kuchnia co dniaŚniadanie na ciepło w 10 minut. Jajko sadzone na zapiekanej kromce chleba. Składniki na 1 porcję: 1 kromka chleba 1 jajko 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Czosnek obrać, przekroić na pół i natrzeć nim kromkę chleba. Skropić oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika i piec 8 minut
Moja Galeria SmakuKopik z Browaru Kigpin i Paweł Lachowicz z Kukbuk. Ciekawe odkrycia tegorocznych Targów Książki Kulinarnej ;): Anima z Birrficio Belgrano i piwa z browaru Kingpin. Piotr Kucharski, autor książki "Chleb. Domowa piekarnia", opowiadał o tym jak udoskonalić pieczenie chleba naszego powszedniego, rozdawał autografy, uśmiechy, chleb z masłem i zakwas :) Jak pić prosecco i z czym je podawać na przykładzie
SzczyptaSmaQChleb z dodatkiem ricotty długo zachowuje świeżość, dlatego często wracam do tego przepisu. Mięciutki, wilgotny .... wspaniały :) Ostatnio coraz częściej mam w kuchni pomocnika ;) przepis Liski Składniki 500 g mąki pszennej typu 650 20 g świeżych drożdży 250 g sera ricotta, schłodzonego 100 g miękkiego masła 25 g cukru + 1 łyżeczka 1 duże jajko 1,5 łyżeczki soli(...)przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Spryskać wierzch oliwą. Odstawić do wyrastania na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Piekarnik zaparować (spryskać go wodą) Wyrośnięty chleb naciąć wzdłuż ostrym nożem. Wstawić do piekarnika. Piec 40 minut. Chleb wyjąć z keksówki i studzić na kratce
Delicious Titbitstypu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się w razowy chleb lub wafle ryżowe. Do smarowania możesz użyć awokado, na to plaster pomidora, ogórka i trochę przypraw. Unikaj konserw, mielonek, pasztetów czy gotowych past kanapkowych. To bezwartościowe jedzenie, które sprawi że zamiast(...)jabłka - to błyskawiczna przekąska, idealna na podróż czy szybkie drugie śniadanie przed zwiedzaniem. Serek wiejski - otwierasz wieczko i możesz jeść prosto z opakowania, do tego np. 2 kromki chleba razowego i śniadanie mamy z głowy. Płatki owsiane - zalej ja wieczorem mlekiem, rano tylko dodaj owoce i gotowe - nie musisz gotować Bakalie - kup paczkę mieszanki studenckiej i podjadaj w ramach przekąski
Powiedz dietom nienaczynie i umieszczamy w nim ciasto łączeniem do góry. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15- 20 minut aż chleb ładnie się zarumieni. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego! :) Chleb inspirowany jest przepisem ze strony ' Przepis na chleb
My Culinary Art