Amber w Kuchennymi drzwiami i u mnie w Kucharni . W gotowaniu na równi ze składnikami, a czasem nawet bardziej od nich, ważne są emocje. Zwykła-niezwykła kromka chleba posmarowana grubo masłem i podana z miłością bije na głowę najbardziej wymuskane dania haute cuisine . Zmierzyć się z kuchennymi emocjami to jak stanąć przed nadciągającym tornado i próbować go uspokoić(...)smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni i przesłany pocztą wężymord! Zajrzyjcie
KUCHARNIAdwudniowego wyjazdu przedstawiono nam ideę Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsza oraz jednego z mazowieckich szlaków kulinarnych - Mazowieckiej Michy Szlacheckiej. Pobyt rozpoczęliśmy od przepięknego Dworu Mościbrody (klik) , gdzie po powitaniu nas chlebem i solą (oraz niebiańskim tortem bezowym z truskawkowym musem), odbyła się prezentacja Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Idea Dziedzictwa Kulinarnego, czyli Culinary Heritage narodziła się w Szwecji,w Skanii(...)właścicielka Pasieki Mała Pszczółka (klik) Henryka i Stanisław Myszka - właściciele agroturystyki Chata pod Dębami (klik) Wojciech Radzikowski - współwłaściciel Piekarni Ratuszowej Radzikowscy , gdzie od pokoleń wypieka się doskonałe chleby metodą tradycyjną. Pochodzący stąd chleb zdobył wiele zaszczytnych nagród i wyróżnień, w tym m.in. Złotego Lauru Marszałka i Najciekawszego Produktu Regionalnego (klik) Bożena Polak-Stojanova - właścicielka Zaścianku Polskiego oraz sklepu
KUCHARNIAChleb tostowy powinien być pieczony w metalowej keksówce, tak żeby rósł tylko w górę. Ja mam już takie przyzwyczajenie, że wszystkie chleby piekę w silikonowych foremkach, dzięki temu nie muszę smarować foremek i nie mam problemu z wyciąganiem pieczywa z nich. Jeden minus jest taki, że chlebek rośnie wtedy też na boki i przez to nie ma takiego kształtu(...)chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, sezam do posypania. Przygotowanie: W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka i 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy
Aga w kuchniduży obrane i białe części pokrojone w plasterki - 3 ząbki czosnku posiekane lub przeciśnięte - spory kawałek masła - oliwa - 1 litr bulionu - sól, pieprz - posiekana natka pietruszki - 8 małych kromek chleba (może być czerstwy) - sos Worcestershire - ser (u mnie gouda i pecorino) PRZYGOTOWANIE: Do rondla z grubym dnem wlać trochę oliwy, masło i dodać czosnek. Wymieszać, dadć cebulę, pory, posolić(...)przywarła. Po tym czasie wlać bulion i doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 min. Doprawić jeśli ewentualnie trzeba i dodać natkę. Rozgrzać piekarnik, opiec kromki chleba z obu stron. Nalać zupę do żaroodpornych miseczek. Ułożyć chleb na ich wierzchu i lekko wcisnąć. Posypać startym serem i skropić sosem Worcestershire. Wstawić miski na blasze do piekarnika i zapiekać
w mojej kuchniokrągłego kształtu na natłuszczonej powierzchni. Smarujemy roztopionym masłem lub margaryną. Każdy placek nakładamy jeden na drugi tylko ostatni – smarujemy po bokach. Warstwy układamy na blaszce na której, będziecie piec chleb. 5. Bardzo ostrym nożem, wycinamy 8 trójkątów pozostawiając około 1,5 cm na końcu ciasta. Każdą z części odwracamy na zewnątrz. 6. Powtarzamy te same czynności, ze średnim kawałkiem ciasta(...)między „puste” miejsca z przodu Następnie odwijamy. 7. W środku umieścić najmniejszy kawałek ciasta. 8. Całość smarujemy zmieszanym jajkiem i mlekiem. Posypujemy sezamem, a środkowa kulę posypujemy makiem. 9. Chleb pieczony jest przez 10 minut w temperaturze 200 stopni, a następnie przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. W razie potrzeby (w zależności od piekarnika) przykryć chleb folią. Źródło: "Słoneczny
w mojej kuchniSkładniki na zaczyn, który robimy wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba. 25 g zakwasu aktywnego tzn. takiego który ma specyficzny zapach i "bąbelkuje" 300 g mąki żytniej typ 720 150 g jogurtu 150 g wody Składniki zaczynu łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do przefermentowania w temp. pokojowej na 12- 16 godz. Zaczyn powinien delikatnie urosnąć i opaść. Ciasto(...)czym wyjmujemy naczynie z wodą, zmniejszamy temperaturę do 220 *C dopiekamy przez 30-35 min. Na 10 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temp. do 200 *C Chleb po wyjęciu z piekarnika ma być rumiany, lekki i po stukaniu zgiętym palcem w spód bochenka, ma wydawać głuchy odgłos. Uwaga : Ważna jest początkowa temperatura i te 15 min, kiedy to chleb powinien
Proste Potrawyhicior nad hiciory! Pochodzimy ze Śląska. Tutaj CHLYB Z TUSTYM jest popularny i bardzo lubiany - nie tylko w domach górników ale chyba we wszystkich... Na wielkich imprezach podaje się chleb ze smalcem i ogórkami kiszonymi i każdy, kto jadł to choć raz w życiu wie, o co chodzi... :) My też lubiliśmy kiedyś chleb ze smalcem ale oczywiście przestaliśmy. Generalnie(...)miski, na wierzch polać jeszcze trochę olejem, który do jutra wsiąknie i - teoretycznie jemy jutro a w praktyce jeszcze ciepły SMALEC Z FASOLI :) smarujemy na równie jeszcze ciepły chleb "od Poloczka", zagryzamy ogórkami kiszonymi i... potem nie umiemy ruszyć się od stołu bo d*py ciężkie ;) Żadne zwierzę nie musiało zostać pozbawione życia, żebyśmy mogli zjeść coś smacznego a wartości
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpodałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do lekkiego zrumienienia. Grzanki gotowe, smacznego! *ja użyłam zamiast(...)tostowego zwykły, czerstwy chleb. Jeśli grzanki są niezbyt chrupiące, zostawić w naczyniu bez przykrywania na kilka godzin, aby się zasuszyły
KasiekGotujestopni Jak używać zakwasu? Z naszego pierwotnego zakwasu odkładamy 1/3 i umieszczamy go w nowym, wyparzonym słoiku w lodówce. Na 24 godziny przed planowanym wyrabianiem ciasta na nowy chleb dokarmiamy zakwas 100 gramami mąki żytniej i 100 ml ciepłej wody, mieszając tradycyjnie drewnianym patyczkiem; odkładamy do ciepłego miejsca. Po 24 h znowu zabieramy 1/3 i znowu w nowym słoiku(...)umieszczamy w lodówce. I tak na okrągło przed każdym zamiarem wypieku nowego chleba. Zakwas może stać w lodówce bez dokarmiania około dwóch tygodni, lepiej go dokarmiać rzadziej jeżeli nie będziecie go często używać. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style
BaRepasKochani dzisiaj serwuję wam fajną przekąskę, pomarańczowy chleb z bakaliami, jest obłędny! Idealny na śniadanie z masłem i powidłami, jako opiekany tost no i do kawy też jest świetny. Takie połączenie przypomina mi trochę o świętach Bożego Narodzenia i o zbliżającej się Wielkanocy. To tak jak z naszą pogodą za oknami raz wiosna raz zima(...)pomarańczy świeży sok z 2 pomarańczy ok 1/4 szklanki 50 g masła 2 jajka 1 szklanka mleka 200 g mieszanki keksowej Kochani idealne dodatki do naszego chleba możecie znaleźć w różnych sklepach pamiętajcie o promocjach :) Przygotowanie: Mąkę, sól, proszek dopieczenia i sodę połączyć ze sobą, dodać masło, jajka i zagniatać. Powoli dodajemy
Niezły MłynekSwego czasu upiekłem chleb mieszany z ostropestem , więc nie będę się powtarzał i nie będę rozpisywał się o wspaniałych właściwości nasion ostropestu. Pamiętam jednak, iż wtedy wspomniałem, że będę chciał coś upiec dodając nie mielone nasiona, ale całe. Kobyłka u płota, w zadek trzeba ją całować, i dziś prezentuję bułki z nasionami ostropestu. Jako że wcześniej przymierzałem się do bułek
Grahamka, weka i kajzerkaKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy mojego cezara :). Zapraszam i polecam na genialną kolację! Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15 minut Składniki: ok. 75g kurczaka przesmażonego w ulubionych przyprawach i pokrojonego w kostkę Garść świeżych liści szpinaku Kilkanaście kostek(...)pokrojonego chleba orkiszowego 1 jajko EKO Pół pomidora 25g startego sera typu Ementaler (lub podobnego typu szwajcarskiego) 2 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka śmietany kremówki 30%tł 2 łyżeczki majonezu kilkanaście kropli sosu Worcestershire Sól himalajska Czosnek granulowany Pieprz czarny Oliwa z oliwek Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy kostki chleba orkiszowego, podgrzewamy do wyschnięcia podlewając oliwą z oliwek
Kuchnia PROzdrowotnaDostałam od koleżanki zakwas na chleb i postanowiłam go wykorzystać. Tzn. upiekłam swój pierwszy w życiu chleb. Przepis jest uniwersalny, a smak pieczywa uzależniony jest od tego jakich użyjemy dodatków. Poniżej podaję przepis jaki dostałam razem z zakwasem, można z niego upiec dwa bochenki. Osobiście zastosowałam metodę "pół z tego" i w ten sposób uzyskałam ciasto na 1 chlebek(...)PIECZENIE: piec 15 min. w temp. 150 stopni, a następnie 50 min. w temp. 200 stopni około 1 godzinę.Kuchnia z termoobiegiem 180 stopni ok. 50 min. Po upieczeniu chleb wyjąć i odwrócić do góry nogami i wstawić do pieca na ok. 5-10 min., w zależności jak upiekł się spód.Wyjąc z pieca, posmarować zimną wodą w celu
Kuchnia w opałachracji braku obiadu (jeść się rodzince nie chciało), trochę bardziej obfita kolacja ;) A tosty robione na patelni, smakują równie dobrze jak z tostera. SKŁADNIKI: na jednego tosta 3 kromki chleba tostowego masło sałata pomidor czerwona cebula papryka wędzona pierś z kurczaka żółty ser oliwki sól pieprz suszone oregano ketchup majonez suszony pomidor (ilość składników w zależności od upodobań(...)zrobić: Chleb delikatnie posmarować masłem z jednej strony i poukładać plasterki sera żółtego. Tosty przełożyć na patelnię i podpiekać na bardzo małym ogniu, aż ser się rozpuści, a chleb przyrumieni. W tym czasie warzywa pokroić na plasterki. Gdy tosty będą gotowe, składamy kanapkę. Na pierwszą kromkę nakładamy warstwę majonezu (lub sosu czosnkowego), sałatę, plastry piersi z kurczaka
Kuchnia w opałachmiałam maturę z chemii, jestem wykończona psychicznie, ale zmotywowana do dalszego samodoskonalenia :) Przed długim dniem w szkole sycąca jajecznica smażona na maśle z pomidorami podana w liściu sałaty + chleb żytni z masełkiem i pomidorem :) ~ Jajecznica smażona na maśle z pomidorami ~ Składniki: 3 jajka łyżeczka masła pomidor sól, pieprz + liść sałaty pomidor masło chleb żytni Na zimną patelnię wrzucamy łyżeczkę(...)palnik i robimy jajecznicę, cały czas energicznie mieszając. Gdy jajecznica będzie prawie gotowa, dorzucamy do niej pokrojonego pomidora i przyprawy. Mieszamy i przekładamy do liścia sałaty. Podajemy z chlebem posmarowanym masłem i pomidorem
Kuchenny Skrawek Nieba