chleb - 25827 przepisów (strona:500/1722)

Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 211

się idealnie na śniadanie, ale również na kolację. Można je podać z konfiturą, posypane cukrem pudrem lub polane syropem pomarańczowym. Francuskie tosty często przygotowuję mojemu synowi. On uwielbia smażony chleb wcześniej wymoczony w roztrzepanym jajku z mlekiem. Sama jadałam takie tosty jako dziecko przygotowane na śniadanie przez moją mamę, dlatego też przygotowywałam takie śniadanie mojemu synowi. To smaczne, szybkie, bardzo(...)pożywne śniadanie, do tego tanie. Do przygotowania tostów można oprócz chleba tostowego wykorzystać lekko czerstwy chleb, jedynie trzeba go dłużej moczyć w jajecznej masie. Przeważnie przygotowuję wytrawne tosty francuskie. Ale czasami przygotowuję tosty francuskie w wersji na słodko z sokiem pomarańczowym. W okresie zimowym i Bożego Narodzenia można wykorzystać sok ze świeżych pomarańczy, ale w porach roku, gdy pomarańcze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) 611

Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy z chleba to będzie to lekka dietetyczna sałatka typu light. Kolorowa Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light), polecam! Składniki: mix sałaty, 2 pomidory, 2 jajka(...)łyżeczka miodu, 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem, 1 łyżeczka – ocet jabłkowy, 2 łyżeczki – oliwa z oliwek + 1 łyżeczka do podsmażenia chleba 1 kromka chleba, Mix sałaty układamy do szklanek. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki, pomidora myjemy, osuszamy i kroimy w ósemki. Wszystkie składniki wykładamy na sałatę, polewamy sosem. Składniki sosu łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomysł na śniadanie - pieczywo na dwa sposoby. 441

takiego wymyślić, żeby było i smacznie i niezbyt nudno, a przy tym nisko kalorycznie? Otóż mam dwie propozycje. Podstawą każdej z nich jest pieczywo. Od jakiegoś czasu stosuję chleb tostowy pełnoziarnisty (do kupienia w każdym markecie). Wg. mnie najlepszy jest ten z mąką Graham. W 100g jest ok. 264 kcal, przy czym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja(...)GRZANKI Z POLĘDWICĄ Z KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka.  Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj są to pomidory i ogórki kiszone. Także polecam ten dodatek. Takie dwie

All My Fit Life
1494.Nocny chleb 139

Kilka potraw w nim już zrobiłam i jestem bardzo zadowolona...Na początek ..przepis na chlebek pieczony właśnie w takim naczyniu ..a przepis podpatrzyłam  tutaj. ..Nigdy wcześniej nie piekłam chleba w naczyniu żaroodpornym.....pierwsze 20 minut piekłam z pokrywką, a potem pokrywkę zdjęłam ..aby dalej chlebek się piekł i miał piękną i chrupiącą skórkę.. Zaczyn (nastawiamy wieczorem(...)żaroodpornym naczyniu wyłożonym pergaminem -papierem Saga . Naczynie włożyć do plastikowej torby, szczelnie zawiązać i włożyć na noc do lodówki, na 12godz.  Nazajutrz, pół godziny przed pieczeniem naczynie z chlebem wyjąć z lodówki, wyjąć z torby i zostawić w temp pokojowej na 30min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220st.C. Pieczenie: 20 min w 220st.C, następnie obniżyć temp

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb żytni 157

smaczny..nawet na drugi dzień..polecam..jest bardzo łatwy do zrobienia..a przepis na ten chlebek podpatrzyłam  tutaj. ..Ja dodatkowo dodałam słód jęczmienny ..moje ciasto zagniatał wypiekacz do chleba...zagniecione ciasto wyłożyłam do keksówki, tam "troszkę " rosło..i piekłam w keksówce, ale można także uformować bochenek i piec na blaszce lub kamieniu pizzy. 225 g mąki żytniej(...)stolnicę, ponownie lekko zagnieść i uformować okrągły bochenek, [ ewentualnie przełożyć do foremki]. Ułożyć  na blasze, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na ok. 30 min. Po tym czasie włożyć chleb do piekarnika rozgrzanego do 190 C na około 50 min. Dobrze wypieczony chleb z brązową skórką wyjąć z piekarnika i gorący posmarować odłożoną łyżką masła [ zapomniałam] . Wystudzić. W maszynie

Moje domowe kucharzenie
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 225

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Najlepszy chleb jaki dotychczas piekłam! Pyszny, mięciutki w środku z mnóstwem ziaren. Szybki w wykonaniu. Z przepisu wychodzą 2 duże chleby. Zachęcam do upieczenia własnego chleba, jest o wiele smaczniejszy i zdrowszy niż ten ze sklepu. Post Chleb wieloziarnisty na drożdżach pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb słonecznikowy z siemieniem lnianym na zakwasie 153

Kochani kolejny przepis na chleb na zakwasie, tym razem chleb z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Chleb przepyszny, wyrazisty w smaku. Charakterystyczny miąższ z duża ilością "dziurek" w strukturze.  Polecam! Składniki na dwie małe keksówki: ZACZYN: - 8 łyżek zakwasu - 150 g mąki - 100 g wody Składniki mieszamy w misce zostawiamy na 12 godzin. Po tym czasie, przechodzimy do przygotowania(...)olejem blaszek. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 godzin. Po tym czasie pieczemy 1 godzinę. Do piekarnika możecie wstawić, metalowy kubek z wodą, wydobywająca się para wodna, sprawi że chleb będzie bardziej chrupki. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Rybka inaczej - szansa dla Pascala. 176

jest fascynująca. Składniki: 4 pstrągi patroszone 4 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam oliwy z oliwek Biolevita 2 czerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone  1 ½ szklanki ryżu basmati(...)jeden posiekany ząbek czosnku. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie wrzucamy na nią czosnek i czerwoną cebulę, podsmażamy przez mniej więcej 2-3 minuty. Posiekany miąższ chleba wrzucamy do miski, odstawiamy. Czosnek i cebulę z patelni przekładamy do miski z chlebem. Za pomocą zestera lub tarki ścinamy skórkę z 2 cytryn, następnie sok z obu cytryn dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Domowe pieczywo. Grzyby. Chleb pszenno-orkiszowy z kurkami, na zakwasie 142

Domowy, pachnący chleb i do tego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych . Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest(...)przysnął tak mocno, że był dość niemrawy kiedy postanowiłam go użyć. Ale 2 dni podkarmiania i dopieszczania przywróciły go do pełnej sprawności i dał sobie radę z moim kurkowym chlebem. Wyobraźcie sobie teraz taką sytuację - stoi gliniany garnuszek z czymś w środku a nad nim stoi sobie baba, czyli Pyza, i gada czule do tego czegoś. Żarłoczek pękał ze śmiechu

Smaczna Pyza
Krokiety z chleba 12856

Pomysł na krokiety z chleba tostowego znalazłam na stronie kobiece inspiracje. Zrobienie krokietów jest bardzo proste. Ale powiem Wam, że w smaku są pyszne. Tymi krokietami na pewno zaskoczycie domowników. Możemy podać je na ciepło lub na zimno. Nam bardzo smakowały i na pewno jeszcze u nas zagoszczą. Składniki: 10 kromek chleba tostowego 10 plasterków żółtego sera 10 plasterków szynki(...)jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba odkroić skórki. Za pomocą wałka cienko rozwałkować ale uważać żeby chleb się nie rozwarstwił. Na każdej kromce położyć plasterek ser, szynki i zwinąć ruloniki. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju z wszystkich stron na średnim ogniu. Podawać z ketchupem, sosem czosnkowym na ciepło

Ala piecze i gotuje
Wytrawna bruschetta z truskawkami 187

podana z lekko musujacym biłym winem, będzie oryginalnym dodatkiem do aperitivu.   A tak na marginesie, to ta bruschetta, to całkiem „zmyślny wynalazek”. Wystarczy  podpieczona kromka chleba z ulubionymi dodatkami, czosnek i nitka oliwy. A jaki  dobry sposób na „wczorajszy chleb”. Dziś propnuję bardzo letnią wytrawną bruschettę z kozim serkiem i truskwakami. Serek do smarowania wybierzcie Wasz(...)bazylii. Tą  propozycją biorę udział w konkursie  „Blog ze Znakami Smaku” Wytrawna bruschetta z truskawkami Składniki na 2 osoby( 6 bruschette): 200 g truskawek kaszubskich 6 kromek chleba, lub francuskiej bagetki 200 g białego serka do smarowania 50 g szynki szwarcwaldzkiej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek parę listków bazylii pieprz Obieramy i kroimy na pół

Mia Cucina Sofieta
Chleb w jajku 134

moim rodzinnym domu na niedzielnym śniadaniem zawsze była jajecznica;)) Tak się jakoś przyjęło i tak jest do tej pory:) U mnie natomiast zdecydowanie częściej gości chleb w jajku, który uwielbia mój synek. To świetny i naprawdę smaczny pomysł na wykorzystanie resztek chleba. Ja podaję do niego kubek gorącego kakao:) Składniki: 4 jajka,  5 łyżek mąki pszennej,  1/2 szklanki(...)mleka,  pęczek szczypiorku,  cebula,  laska kiełbasy, ząbek czosnku,  3 łyżki śmietany 18%,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis),  czerstwy chleb.   Wykonanie Jajka ubić, dodać śmietanę, mleko, mąkę oraz posiekany szczypiorek, dokładnie wymieszać. Kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, wszystko razem podsmażyć. Dodać do masy jajecznej. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Z miłości do słodkości
Przekładany chleb z wędzonym serem i pieczonym czosnkiem 117

Akcja ogłoszona na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja" zainspirowała mnie żeby zrobić chleb którego nie tylko ja ale i inni blogerzy nie zrobili do tej pory. Poświeciłam sporo czasu przeczesując internet w poszukiwaniu takiego chleba. W końcu trafiłam na przepis nietypowy bo wcale nie wyglądał jak chleb, w dodatku bardzo łatwy i wyśmienity na każdą okazję od śniadania(...)mówią Ślązacy w ciepłej, aromatycznej, czosnkowo-ziołowej oliwie. Przepis pochodzi z tego blogu , ja zmieniłam nadzienie z boczkowego na serowe. Przepis dodaję do akcji "Upiecz Smakowity Chleb ", organizowanej przez blog Ireny i Andrzeja . Patronem akcji są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny Smakowita. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Francuski chleb z garnka 175

Dzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze , a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku . Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Litewska sałatka z domowym majonezem 762

Przepis dostałam od koleżanki - Litwinki - z krwi i kości. Pierwszy raz jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb(...)pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości     Sałatka z chlebem litewskim  Składniki : * 4 kromki litewskiego chleba  * 2 ząbki czosnku * puszka fasoli czerwonej * tarty żółty ser * majonez domowy Przygotowanie : Chleb kroimy w kostkę i robimy z niego grzanki

Magiczne Życie Marty

Proponowane wyszukiwania