chleb - 26084 przepisów (strona:503/1739)

Kotlety mielone z marchewką 195

kuchni on dalej robi swoje :) Składniki: mięso na mielone (nie wiem ile miałam, ale myślę że coś ok.500-700g) 1 marchewka 1 cebula 2 duże ząbki czosnku 2 kromki chleba lub bułka  buka tarta   przyprawy : sól, pieprz, majeranek, bazylia (suszone) Przygotowanie: Chleb namaczamy w ciepłej wodzie ok. 5 min. Po tym czasie wyciskamy nadmiar wody. Mięso, chleb, obraną

charlotte gotuje
Sól kuchenna 188

Najstarszą i najbardziej znaną przyprawą, nazywaną "cesarzowa smaku", jest sól. To nie tylko uniwersalna, ale także niezbędna do życia substancja, która ponadto konserwuje żywność. W tradycji staropolskiej, wraz z chlebem, sól pozostaje synonimem zdrowia i dobrobytu. Nasi przodkowie zapraszali gości "na chleb i sól", ten piękny zwyczaj przetrwał aż do naszych czasów. Osoby wchodzące w progi "nowego życia", np. nowożeńcy(...)witani są chlebem i solą. Przetrwał także, mocno wrośnięty w staropolską tradycję, zwyczaj stawiania na stole solniczek, pomimo, ze moda na dosalanie każdej potrawy, na szczęście dla naszego zdrowia, dawno minęła. W jej miejsce zaczęto hojniej używać naturalnych przypraw smakowych i aromatycznych.  źródło: "Kuchnia Polska" Ewa Aszkiewicz, wyd. Publicat

Klaudynkowa kuchnia
Drożdżówka z automatu 170

Ostatnio zrobiłam się strasznie leniwa... i wyręczam się automatem do chleba...super sprawa..wystarczy wrzucić składniki , ustawić program ..i gotowe..tylko czekać.Przepis na drożdżówkę znalazłam  tutaj .. 400 g maki pszennej np. tortowej 200 ml mleka 1 jajko  70 g masła stopionego 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 20 g świeżych 2 szczypty soli 5 łyżek cukru 3 łyżeczki(...)prawdziwą wanilią  skórka otarta z 1/2 cytryny 1/3 szkl. rodzynek 1/3 szkl. orzechów włoskich  1/3 szkl.suszonych daktyli żółtko + 2 łykii mleka - do smarowania Do pojemnika maszyny do chleba wlać mleko, rozbełtane jajko, stopione masło, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypać mąkę i na wierzch rozsypać drożdże i skórkę z cytryny.Maszynę do wypieku chleba nastawić

Moje domowe kucharzenie
Kotleciki mielone 161

pietruszki. Zmienia to całkowicie smak i nadaje bardzo fajny charakter. Polecam i życzę smacznego :) SKŁADNIKI: 1 porcja mięsa mielonego lub 0,5 kg łopatki (mielonej) 1 jajko 2 kromki chleba przyprawa do mięsa mielonego sól, pieprz 1 pęczek pietruszki zielonej bułka tarta WYKONANIE: Najpierw namaczamy 2 kromki chleba w wodzie. Myjemy mięso mielone i dajemy do miski, dodajemy jajko, wyciskamy(...)wodę z chleba i dodajemy do mięsa. Następnie przyprawiamy mięso. Kroimy drobno pietruszkę zieloną i dodajemy do mięsa.  Wszystko razem mieszamy, formujemy małe kotleciki i panierujemy w bułce tartej, a następnie smażymy

Serce zamknięte w formie pyszności
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 190

szklaneczce, jak bananowiec ma być dziś numerem jeden.  SKŁADNIKI: - banany, 4 duże, 6 małych, - mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram, - mąka chleba świętojańskiego - KAROB ,  - jajka, 4 (8 przepiórczych). - masło, 1/4 kostki, - serek mascarpone. 1/3 opakowania, - cukier trzcinowy, pół szklanki, - cukier waniliowy domowy, odrobina, - mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki - ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj" - morwa biała(...)/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ . Oczywiście są tam też namiary (strona internetowa) sklepów w jakich można kupić smakołyki./ Dodatkowo: - słoiczki, 6-7 / mogą być też szklaneczki po "Nutelli", - dwa pojemniki wysokie z których łatwo będzie nalewać do słoiczków. - masło do posmarowania "foremek". WYKONANIE: 1. Żółtka ucieramy na parze

Wypisz Wymaluj
Karczek duszony i kilka słów o liściu laurowym 145

ziela angielskiego 2 cebule  1 1/2 łyżki musztardy (u mnie Dijon)  1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju (np. arachidowy) 1 łyżka masła sól, pieprz natka pietruszki kromka chleba na zakwasie* (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Plastry mięsa nacieramy pieprzem i solą. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w ćwiartki, grzyby myjemy, osuszamy i kroimy(...)pożądanej konsystencji - zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar wody, często mieszając (im gęstszy sos, tym częściej należy mieszać, aby sos się nie przypalił). Na tym etapie możemy dodać pokruszone kawałki chleba na zakwasie. Mięso wkładamy z powrotem do sosu i mieszamy. Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki. Smacznego! :) * Znajomy Szef Kuchni polecił mi, aby do sosu dodać kromkę chleba na zakwasie

My Culinary Art
TOSTY Z PATELNI 208

Tosty z patelni - to określenie, które wiele lat temu   jako mały chłopiec wymyślił mój syn, nazywając tak kromki chleba obtoczone w jajku, posypane różnymi dodatkami i smażone na patelni :) I kilka dni temu nastąpił powrót do dzieciństwa. Mamo, może zrobisz tosty z patelni? - usłyszałam... :)  Nie minęło 20 minut jak dwa talerze gorących kanapek stały na stole.  Może(...)końca zdrowe, nie całkiem niskokaloryczne, ale co tam! Wszystkim czasem należy się taki "Dzień Dziecka" prawda? :-) Składniki: kilka kromek chleba (może być z poprzedniego dnia) lub bułki (też najlepiej "od wczoraj") jajka szynka pomidor ser zółty lub ser tostowy w plasterkach pieprz, sól olej do smażenia Wykonanie: Jajka rozkłócamy w miseczce, solimy, pieprzymy. Szynkę i pomidora kroimy w drobną kostkę

Walijskie Pichcenie
Pieczone awokado z jajkiem + pasta kanapkowa z awokado :) 147

udziałem pieczonego awokado :D   ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy(...)każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę do chleba z wydrążonego wcześniej miąższu. Wystarczy rozetrzeć go widelcem na gładką masę, dodać sól i pieprz i posmarować nią kromki chleba

Kuchenny Skrawek Nieba
Zupa cebulowa 181

Składniki: 250 g cebuli oliwa lub masło 1 ząbek czosnku 100 ml wytrawnego białego wina ok. 400  ml bulionu (u mnie rosół) sól, pieprz 2 kromki chleba starty ser tymianek   Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie plasterki.  Czosnek posiekać.  W garnku rozgrzać odrobinę masła lub oliwy.  Wrzucić cebulę i smażyć przez kilkanaście minut lub dłużej(...)odkleić resztki cebuli z dna garnka.  Kiedy większość wina odparuje wlać bulion (rosół), doprawić do smaku.  Gotować przez około pół godziny.  W międzyczasie opiec kromki chleba.  Zupę przelać do żaroodpornych bulionówek.  Na wierzch położyć kromki chleba i posypać startym serem.  Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.  Zapiekać przez kilka minut

Sto kolorów kuchni
Herman - ciasto szczęścia 357

Jakiś czas temu dostałam od koleżanki słoiczek i karteczkę. Głosiła ona, że w słoiczku znajduje się Herman, zwany inaczej watykańskim chlebem szczęścia. W tym miejscu się zawahałam, bo "watykański" brzmi złowrogo, ale na szczęście to tylko jedna z jego wielu nazw ;) Dowiedziałam się, że ten łańcuszek jest baaardzo stary, wywodzi się z Niemiec, był swego czasu dość popularny na Śląsku(...)bardzo spodobał się - uwaga - Amiszom i jest to chleb przyjaźni. Albo szczęścia. Albo i tego, i tego ;) Podobno wolno upiec go tylko jeden raz w życiu. Podobno przed rozdaniem trzech części ciasta nie wolno go jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo

Kulinarne zapędy Kokosa
Jak wykorzystać czerstwy chleb? Dynia zapiekana z cukinią i serowymi grzankami 140

Składniki: 1/4 małej dyni hokkaido  1/2 cukinii  kilka kromek czerstwego chleba  kilka plasterków sera, pokrojonego w paski  2 łyżeczki suszonego oregano  1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku  sól  Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry i kroimy w kostkę, cukinię w półplastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temp(...)czasie chleb kroimy w kostkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, na wierzchu układamy chleb i posypujemy serem. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Roladki z udek kurczaków z pieczarkami. 216

Składniki: 5 udek z kurczaka wytrybowanych 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 kromki chleba tostowego Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, Olej i masło do smażenia. Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić. Cebulę i pieczarki  pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć  na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone(...)pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C -  20 minut.  Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia,  roladki odwrócić na drugą stronę

Kulinarny karnet Christophera
Paccheri z sosem romesco i wstążkami cukinii. 175

paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona 1 garść orzechów laskowych lub migdałów 2 kromki chleba oliwa sól, pieprz Cukinia. 0,5 cukinii sól chilli Zrobić sos. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie. Dodać posiekany czosnek i pomidory. Zmniejszyć ogień i dusić około 10minut,aż płyn(...)się zredukuje. Po 5 min. dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Orzechy laskowe (migdały) posiekać, uprażyć na suchej patelni i dodać do pomidorów. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na patelni i dodać do pomidorów. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Sos powinien być gęsty, taka jego uroda. Niektórzy nie dodają chleba, ale powinien być. Ugotować makaron w osolonej wodzie. Zahartować

Kulinarny karnet Christophera
Jak uzyskać na bezglutenowym pieczywie delikatną, rumianą skórkę? 138

Każdy, kto próbował piec bezglutenowy chleb czy bułki wie, że ciasto to ma tendencję do wysychania. Pieczenie w bardzo wysokiej temperaturze (220 -250 stopni C) sprawia, że  tworzy się na nim gruba, twarda i matowa skórka. Jest kilka sposobów jak temu zapobiegać: na czas rośnięcia i pieczenia ciasta przykryj foremkę folią aluminiową lub drugą foremką o takim samym wymiarze(...)odwróconą do góry dnem; przed wstawieniem do piekarnika spryskaj powierzchnię chleba wodą; do piekarnika wstaw puszkę z wodą -  ja wstawiam dwie duże (jak po brzoskwiniach), po jednej w każdym rogu na dole. Przy okazji wyeliminowało mi to problem przypalania tylnych narożników ciast, bo te miejsca nagrzewały się najsilniej. piecz bez włączania termoobiegu; po wyjęciu z pieca posmaruj skórkę oliwą

głodny alergik
Dodatki poprawiające jakość bezglutenowych wypieków 151

używać osoby z alergią na mięso wieprzowe. Mielone nasiona lnu – najlepiej stosować odtłuszczone, mielone złociste siemię lniane, w ilości około 1 łyżki na 2 szklanki mąki. W mieszance na chleb razowy zawartość siemienia może wynosić nawet około 10%. Do ciasta naleśnikowego lepiej dodawać małą ilość (1 łyżeczkę), bo siemię szybko pęczniej nawet w zimnej wodzie, ciasto robi się zbyt gęste(...)bakterie Xanthomonas campestri . Pęcznieje w wodzie tworząc roztwory o dużej lepkości. Dodajemy ją do mieszanek w ilości 1 łyżeczki ma 2 szklanki mąki/ skrobii bezglutenowej. Karob, guma karobowa , mączka chleba świętojańskiego – otrzymywana z owoców Szarańczynu strąkowego, rosliny z rodziny bobowatych.  Mielony karob ma brązowy kolor i korzenny zapach.  Jest używany jako zamiennik kakao. Dodany do ciasta nadaje jednak

głodny alergik

Proponowane wyszukiwania