żeby było kolorowo. SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 1 jajko (L) 3 cebule 1 duża marchew 1 ząbek czosnku miąższ z 2 kromek chleba 1 papryka 15 dag małych pieczarek 2 łyżki majonezu 3 łyżki keczupu 10 dag drobno startego żółtego sera 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki łyżka(...)udusić do miękkości. 2. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w kosteczkę i każde z osobna poddusić soląc do smaku. 3. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. 3. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, marchewką, cebulą (część odkładamy do farszu). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. 4. Blachę
Kto ugości moich gości?domu bardzo dojrzałe banany i zastanawiacie się co z nich zrobić to ja zdecydowanie polecam tosty na słodko. Szybko i pysznie. Gwarantuję, że na śniadanie posmakują całej rodzince! Składniki : * chleb tostowy - u mnie z ziarnami * masło migdałowe * dojrzałe banany Przygotowanie : Banalnie proste. Kromki chleba wrzucamy do tostera bądź na suchą patelnie aż do podgrzania. Nie muszą się zrumienić. Smarujemy masłem(...)migdałowym i układamy plasterki banana. Dociskamy drugą kromką chleba. Rewelacja
Magiczne Życie Martyjuż się upiekło domowy chleb, który rewelacyjnie smakuje nawet z samym tylko masłem, to czasami człowiekowi chce się jednak czegoś więcej na tej kromce chleba… A nie ma nic lepszego do położenia na taką świeżutką kromkę niż własna domowa wędlina :)! Czy to będzie szynka pieczona czy boczek czy pasztet czy po prostu mięso w słoiku. Takie mięso w słoiku(...)łyżeczka pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego) 1-1.5 łyżeczki soli 6 owoców jałowca 1. Mięso opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Moje kawałki były za duże i źle się później smarowało chleb. Nie odkrawać tłustych kawałków. 2. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Liście laurowe i owoce jałowca rozdrobnić. Do pokrojonego mięsa dodać wszystkie przyprawy i chwilę całość wyrabiać. Przełożyć do słoika
UgotujmyTo.plChlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu
UgotujmyTo.plTaka rybka pod kruszonką chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie tylko smakuje ale i wygląda rewelacyjnie! Panade do mieszanka pokruszonego chleba,masła i ziół lub przypraw. Przykryte mięso lub ryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę(...)śmiało można wykorzystać każdą inną rybę np. łososia czy dorsza. SKŁADNIKI: ( na 4 porcje ) - filety rybne ( np. miruna ) – 500 g PANADE: - okruchy chleba – 50 g - masło – 125 g - musztarda – 2 łyżki - sok z cytryny – 1 łyżeczka - szczypiorek – 1 pęczek - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PANADE: Chleb drobniutko kruszymy
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej! SKŁADNIKI : *chleb pszenny ( tostowy ) – 8 kromek * mozzarella – 1 szt * masło – 2 łyżki * olej – 1 łyżka * mąka – 0,5 szkl * jajko – 2 szt * sól – do smaku(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mozzarellę kroimy w plasterki. Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką. Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy. Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach. Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron
Ostra na Słodkodotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe – ja sama nie mogłam sobie poradzić z dokończeniem każdego z dań. T. również ;) No i zaczęliśmy ucztowanie! Na przystawkę : * Pajdy chleba z wiejskim smalcem ze skwarkami * Grillowane warzywa z chrupiącymi grzankami * Smażone pierożki w 4 smakach Danie główne : * Defilada Zup Polskich – cztery rodzaje, zupa podawana w małych kokilkach * Koronne potrawy kuchni(...)pieczone ziemniaki, domowe sałaty Deser : * szarlotka z bitą śmietaną * sernik NASZA OFERTA WYGLĄDAŁA TAK : http://www.groupon.pl/oferty/krakow-extra/zbojcy-w-palacu/34496623 zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/ Na stół kolejno wkraczały kolejne dania. Na początku chleb ze smalcem. Wielbicielką tego przysmaku z całą pewnością nie jestem , ale dobrze wiem , że ma on wielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni. Świeży chleb , domowy smalec
Ostra na Słodkowszyscy szczęśliwi. Mi to oczy łzawiły jak przechodziłam obok tych wielkich beczek lub jakiegoś amatora rozgrzewki. Że to ludziom pachnie a nie śmierdzi? Co kto lubi. Poszliśmy po chleb. Na stoisku z chlebem sprzedawano pajdy z masłem, smalcem, ogórkiem, kiełbasą i boczkiem. Pachniało fajnie. Nie widać było sosów fanexu jak u innych. Jest dobrze. Zdecydowaliśmy się na pajdę z masłem(...)Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki, ściągamy folię i dajemy mu dojść w piekarniku. PS.: Z cebul, jabłka i czosnku tworzy się coś tak fajnego, że u mnie wyżerają to z chlebem i raz mnie mało nie zlinczowali jak chciałam to wywalić
ladykitchenzamachem 12 porcji dla całej rodziny. Czas na zapiekanie można wykorzystać zaś na poranne przygotowania do wyjścia. Ekspresowe śniadanie dla każdego. Polecam! Składniki (na 4 porcje): 4 kromki pełnoziarnistego chleba tostowego 4 jajka z wolnego wybiegu 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej, Serrano lub parmeńskiej 1 pomidor łyżka masła świeżo zmielony pieprz kolorowy sól morska 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany świeży szczypiorek(...)posypania starty parmezan lub Grana Padano do posypania Przygotowanie: Nastawić piekarnik na 200 °C. Kokile lub formy na muffiny posmarować masłem. Chleb również posmarować (z 1 strony). Każdą kromkę umieścić w osobnej kokili lub otworze, stroną z masłem do góry, robiąc miejsce na jajko na środku. Chleb zapiec w piekarniku przez 3 minuty. Wyciągnąć. Szynkę pokroić w plastry. Pomidory
Food SquareMała odmiana. Zrobimy sobie tosty bez użycia tostera. Potrzebne składniki: -kilka kromek chleba tostowego - kilka plasterków szynki -kilka plasterków żółtego sera -jajek tyle, ile tostów -prażona cebulka -ketchup -warzywa-kiszony lub świeży ogórek, cebulka i pomidor Warzywa kroimy w plasterki. Na blaszce z papierem do pieczenia układamy chleb tostowy. Na chleb plasterki żółtego sera. Na ser odrobinę
Maminek kulinarnyNasza zapiekanka -to sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa i resztek wędliny. Dodamy do tego parę drobiazgów i mamy danie dla czterech osób w zupełnie innym wydaniu. Składniki: -pół chleba -6 jajek -kawałek kiełbasy -10 dkg żółtego sera -kilka pieczarek -cebula -10 dkg masła -pieprz Chleb kroimy w kostkę,kiełbasę w plasterki,cebulę w półplasterki,pieczarki w plasterki(...)tarkujemy na dużych oczkach. Na patelni roztapiamy 3/4 przygotowanego masła, wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek. Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia kamionkowego. Na patelni rozgrzewamy resztę masła i podsmażamy na nim cebulę z kiełbasą a kiedy cebula się zeszkli dodajemy pieczarki i wszystko razem smażymy kilka minut. Jajka
Maminek kulinarnyFantastyczna, kremowa zupa cebulowa z grzankami z chleba. Bardzo prosta w przygotowaniu - wystarczy trochę cebuli, czerstwy chleb i kilka dodatków, które znajdą się w każdej kuchni. Na grzanki wykorzystaliśmy czerstwy chleb, pokrojony w kostkę i podsmażony na niewielkiej ilości masła. Składniki na zupę: -1 kg cebuli -2 ząbki czosnku -750 ml bulionu warzywnego -5 dkg masła
Maminek kulinarnyśrednich marchewek; Puszka groszku konserwowego (waga netto po odsączeniu 240 g); Kostka rosołowa; 1 litr zimnej wody; Pęczek natki pietruszki; 2 ząbki czosnku; Sól; Pieprz. Grzanki: 2 duże kromki chleba; 1/ 2 łyżeczki ziół prowansalskich; 1/2 łyżeczki oragano. 3 łyżki oleju/oliwy. Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Groszek konserwowy odcedzić z zalewy. Czosnek obrać, drobno posiekać(...)marchewka będzie miękka. W międzyczasie do gotującej się zupy dodać posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ugotowaną zupę lekko przestudzić i zblendować na gładki krem. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać olej/oliwę, dodać zioła i lekko rogrzać. Wrzucić pokrojony chleb i zarumienić, co jakiś czas przewracając grzanki łopatką. Zupę podawać gorącą, posypaną grzankami. SMACZNEGO
Gospodyni Miejskawięc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:) SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych - 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik ) - przegotowana woda - 4 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku (dla miłośników) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku(...)szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki - dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. - żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu
Basia w kuchnitego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat. Ile chlebów powstało? A kto to wie? Na pewno setki. Jedne lepsze, drugiej mniej udane. Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam(...)ciasto odgazować i podzielić na 2 równe części. Z każdej uformować bochenek. Przełożyć do kosza, nakryć i ponownie odstawić do wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni. Chleb przełożyć na blachę piekarnika (u mnie piekł się na kamieniu) i piec przez około 40 minut. Ostudzić na kratce
Sto kolorów kuchni