sernik - 18520 przepisów (strona:501/1235)

Sernik "złota rosa" 130

pojawią się na niej złote kropelki, z kolei jeśli za mało podpieczemy będą zbyt duże;) Mojemu serniczkowi, który widzicie na zdjęciu zabrakło pięciu minutek do ideału ;) 6. Aby sernik nie opadł, kiedy uznamy, że jest gotowy wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy go w ten sposób na jakąś godzinkę. Następnie wyciągamy go i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia(...)koniec do lodówki. Polecam :) PS. Kropelki pojawiają się dopiero, gdy sernik robi się zimny

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik marmurkowy bez pieczenia 2409

Uwielbiam serniki, szczególnie czekoladowe. Ten znalazłam na cincin już dawno temu i czekał na swoją kolej:)  Przepis - jak zwykle - trochę zmodyfikowałam. Spód: * 140 g ciasteczek digestive * 50 g masła * 50 g czekolady z orzechami laskowymi Masa: * 500 g sera do serników - u mnie President * 100 g fruktozy (dopisek: teraz używam ksylitolu) * ok. 200 g  jogurtu - użyłam Danone(...)kawie w kawiarni :D:D:D sowa_nie_sowa 2010/02/01 11:43:10 A to miłe skojarzenie czy raczej nie...?;) rain1drop 2010/02/03 10:17:26 Wygląda wspaniale. Bardzo lubię sernik na zimno i robię go często, ale z marmurkowym wzorem nie robiłam jeszcze nigdy. :) sowa_nie_sowa 2010/02/03 11:41:34 Wiesz, właściwie to powinnam zmienić nazwę

Zdrowa Kuchnia Sowy
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 488

Sernik, który króluje u nas praktycznie od zawsze. I mimo różnych eksperymentów, testowania innych serników, zawsze w końcu wracamy do tego. Serniczek idealny. Delikatny, puszysty, wprost rozpływający się w ustach. Na wielkie okazje ale także i bez nich, wtedy robię go po prostu w mniejszej blaszce, z 2/3 porcji, tj.z 1 kg sera. To jest porcja idealna na weekend(...)takiej żarłocznej rodziny jak moja. Ciekawe spostrzeżenie odnośnie sernika pieczonego z ksylitolem , bez dodatku cukru: mianowicie taki sernik może być dłużej przechowywany, nie zmienia smaku, ksylitol po prostu nie fermentuje tak jak cukier, ja zauważam coraz więcej zalet stosowania cukru brzozowego, tak więc baaardzo gorąco polecam . Można go także polać polewą czekoladową (roztopić czekoladę z kremówką) ale moja rodzinka

Smaczne Zdrowe
Sernik 213

słodkie popołudnie, idealnie do kawy... Powiększony sernik tradycyjny z rodzynkami Składniki: Na spód:  100g masła 200g kruchych ciasteczek  Ciasteczka kruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C.   Na masę serową:  2 kg twarogu sernikowego mielonego  14 jaj 2 szklanka cukru pudru(...)oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem, po czym partiami dodajemy zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę. Z lasek wanilii wyjmujemy ziarenka i dorzucamy do sernika. Ubijamy pianę z białek na sztywno. Pianę delikatnie dodajemy po łyżce do sernika i lekko mieszamy. Na koniec dorzucamy sparzone i obtoczone w mące rodzynki. Delikatnie mieszamy. Masę serową wylewamy

Sajkofanka smaku
Sernik na migdałowym spodzie z borówkami 130

Borówki amerykańskie mam w swoim ogrodzie, zebrałam dosyć sporo więc musiałam coś wykombinować.Padło na pyszny, lekki sernik na migdałowym spodzie z dodatkiem musu z borówek.Jest pyszny. Składniki: Spód 300 g migdałów mielonych 150 g masła Masa serowa 1 kg twaróg półtłusty 1,5 szk oleju 1 szk cukru 1 szk mleka 2 całe jajka 4 żółtka(...)obłożyć folią aluminiową (może w czasie pieczenia skraplać się masło i przypalać w piekarniku) i włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st na 60 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do wystudzenia. Mus: do borówek dodać konfitur fix cukier i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 min, zdjąć i wystudzić. Mus wylać na zimny sernik. Tortownica o średnicy

Ala piecze i gotuje
Sernik na zimno z galaretką z musem owocowym 514

Dzisiaj zaproponuję Wam kolejny sernik na zimno, tym razem z pyszną galaretką z dodatkiem musu z malin i jeżyn. Połączenie dwóch smaków słodki i lekko kwaśny uzupełniają się idealnie. Składniki: Spód 225 g ciastka digestive 100 g masła Masa sernikowa 1 kg twarogu z wiaderka 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji waniliowej 250 ml zimnej kremówki(...)sitko i przetrzeć. Jeśli mamy mniej niż pół litra musu uzupełnić wodą. Zagotować, zdjąć z ognia, wsypać galaretkę ,dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Sernik bardzo dobrze schłodzić. Tortownica o średnicy

Ala piecze i gotuje
Sernik z oreo i bitą śmietaną 222

delikatnie do masy serowej. Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około 70 min. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernika na 3 godziny w piekarniku. Wyjąć i ostudzić. Tortownica 25 cm.  Bita śmietana Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fix. Na serniku rozsmarować część bitej(...)śmietany posypać rozkruszonymi ciasteczkami i udekorować boki sernika bitą śmietaną

Ala piecze i gotuje
Miętowy sernik z czekoladą 171

gęstego serka , poniewa ż do masy dodajemy 90 ml syropu mętowego, który ją trochę rozrzedzi.  Trochę obawia ł am się tego syropu, bo to przecie ż woda w serniku…. W trakcie pieczenia serniczek ł adnie urós ł , by potem równie ła dnie opa ść … po upieczeniu osiągną ł zwartą i kremową konsystencję. Dodane groszki   czekoladowe”wieńczą dzie(...)syrop mi ę towy. W osobnym naczyniu ubić białka, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać groszek czekoladowy. Piec w 170 ° C 35 min. Uważać, aby wierzch sernika si ę nie przypalił. Ostudzić w piekarniku przy uchylonych dzwiach . Wstawić do lodówki na całą noc.  Udekorowac kleksem bitej śmietany i pokruszonym czekoladowym herbatnikiem i listkami mięty

Mia Cucina Sofieta
Sernik czekoladowo-orzechowy z mlekiem w proszku 211

proszku. Ciasto jest wilgotne, odpowiednio słodkie, autorka przepisu twierdzi, że smakiem przypomina batoniki Kinder Bueno. Mój mąż podsumował ciasto jednym słowem : obłędne! A skoro on tak powiedział o serniku (za którymi nie przepada) to znaczy, że jest naprawdę przepyszny:) Inspiracja     Spód: 220g herbatników w polewie czekoladowej, 100g masła, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych (użyłam BackMit).     Herbatniki(...)cukru pudru, 25g masła, 7 łyżek śmietanki 30%.     Miękkie masło utrzeć ze zmielonymi orzechami oraz cukrem pudrem. Następnie, stale ucierając, powoli wlewać śmietankę. Krem rozsmarować na wierzchu sernika. Przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Sernik z musem truskawkowym 255

serowa,,,, i słodki truskawkowy mus ... Na spód : 150 g pokruszonych herbatników 100 g stopionego masła Połączyć składniki i taką masą wysypać spód foremki. Masa serowa : 1 kg sera na sernik 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka 1,5 op budyniu  śmietankowego 300 ml śmietany kremówki 100 g rozpuszczonego i wystudzonego masła kilka kropli aromatu śmietankowego. Ser połączyć kolejno(...)Przelać do garnka , wsypać żelfix , doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty. ( należy ciągle mieszać , bo mus ma skłonność do przypalania ) Wystudzić . Polać musem lekko przestudzony sernik. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Ciasto styropian 585

cieście twaróg i prawdopodobnie właśnie ona skojarzyła się komuś ze styropianem, gdyż jest biała jak on. Faktem jest, że ciasto trochę smakuje jak sernik i wygląda jak sernik, choć nie jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g(...)pozostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia Ciasto styropian nie smakuje jak typowy sernik, zwłaszcza, że ilość cukru w masie śmietanowej jest zdecydowanie mniejsza niż ta, którą sypiemy do sernika. Na pewno też trochę inaczej będzie smakować ciasto upieczone z jogurtem. W moim cieście delikatnie wyczuwalny jest smak wiórków kokosowych oraz leciutko kwaskowaty smak śmietany, który może uchodzić za smak

Smakołyki Bereniki
Babeczki do święconki lukrowane. Sernik "pokoleniowy". Życzenia. 165

stopniach. Cukier puder dokładnie utarłam z sokiem z cytryny tak, aby powstał gęsty lukier. Pokryłam wierzch całkowicie wystudzonych babeczek i posypałam posypką. Odstawiłam do stwardnienia lukru. *********************************************   "POKOLENIOWY" SERNIK WANILIOWY. (od niepamiętnych czasów na stole wielkanocnym;) na dużą blachę 24 x 30 cm. 1 szklanka mąki 4 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostki margaryny kilka kropel ekstraktu z wanilii(...)musi być sztywna i lśniąca. Delikatnie wmieszałam ją porcjami do masy, ale koniecznie łyżką! Nie miksować. Wylałam tak przygotowany ser na spód. Piekarnik uprzednio rozgrzałam do 150 stopni. Piekłam sernik w tej temperaturze przez około półtorej godziny.  Uwaga! Zawsze pęka - obojętnie co byśmy nie robili. Jego urok ;] KOCHANI, W TYM WYJĄTKOWYM CZASIE PRAGNĘ ŻYCZYĆ WAM NAJWSPANIALSZYCH CHWIL

W kuchni Karmel-itki
Niewolnica Isaura? Nie, SERNIK ISAURA mojej Prababki. 218

pamięta jeszcze tę historię? Historię słynnej Isaury ? A nawet jeśli nie, to i tak zapraszam na pyszny sernik! Jednak w troszkę innej, przedwojennej wersji. Pochodzi od Prababki. SERNIK "ISAURA". /źródło: Prababka;/ ciasto: 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru 3 czubate łyżki kakao 1 kostka margaryny 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)Masło utarłam z cukrem, dodałam jajka. Następnie połączyłam z białym serem (u mnie był to niemielony twaróg chudy), dodałam wiórki. Tak powstałą masę wylałam na surowe ciasto czekoladowe.  Sernik wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piekłam przez 60 minut. Po wystudzeniu, posmarowałam go pozostała masą czekoladową i na min. 2 h wstawiłam do lodówki, aby polewa stwardniała

W kuchni Karmel-itki
Sernik na Zimno z Rabarbarem 165

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.  Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!  SPÓD: Upiec biszkopt z 2 jajek . (szukaj w kategorii "biszkopty") MASA SEROWA(...)lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik. Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje