sernik - 18520 przepisów (strona:495/1235)

Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 187

dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt - 36 zł Desery Sernik z białą czekoladą i laską wanilii na sosie malinowym z bitą śmietaną - wahałam się między sernikiem a Creme Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej strony, ale... ja robię lepszy! Naprawdę! I ciut za mało sosu malinowego, który był

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 170

zachwytów nad tym cudownym kremem cytrynowym i jakoś specjalnie nie ciągnęło mnie, aby zrobić Lemon Curd i go w końcu skosztować. Na szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu poznałam to cudo. Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato(...)Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze L) 170 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka

Moja Delicja
Sernik na zimno z truskawkowym musem 1162

Jako że zostało mi sporo składników z pieczenia mini serniczków z Nutellą , postanowiłam dziś przygotować sernik z mocno truskawkowym musem/galaretką na kakaowym spodzie. Połączenie intensywnego smaku kakao, delikatnie kwaskowych truskawek i lekkiej serowej masy okazało się strzałem w dziesiątkę! Zapraszam do przygotowań :) Składniki na spód (śr. 23 cm): 220 g kakaowych ciastek 100 g masła, roztopionego Składniki(...)wody, żeby całego płynu było 400 ml. Podgrzewamy, a następnie rozpuszczamy w nim truskawkową galaretkę. Odstawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. 4. Lekko tężejącą galaretkę delikatnie przelewamy na sernik. Ponownie wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Wyciągamy z lodówki na 15 minut przed podaniem. Smacznego

My Culinary Art
Sernik na kruchym spodzie z rodzynkami 192

Sernik na kruchy spodzie przypomina trochę ciasto drożdżowe (tzn. śląski kołocz :), ale ma taką zaletę, że dłużej trzyma świeżość, dlatego go lubię :) W przyszłości pewnie też zrobię go w wersji oryginalnej, czyli drożdżowej, a tymczasem przepis na kruchy serniczek ;) Ciasto: 12 dkg margaryny 1 szklanka cukru, 2 jajka, 2,5 szklanki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę(...)minutach zmniejszamy temperaturę do 180C i pieczemy około jeszcze 45 minut, tak aby całkowity czas pieczenia wyniósł 50 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik na około 10 minut.  Po upieczeniu serniczek wygląda mniej więcej tak: Oczywiście musiałam jeszcze ciepłe spróbować- taka tradycja- podobno zdrowe to to nie jest, ale jak dla mnie

Smakowy Raj
Radiowy sernik bez sera, bo z jogurtów naturalnych, na kruchym spodzie 202

Przepis na sernik pochodzi od jakieś babuni, która podała go w radiu. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa sprawa. Mimo braku sera posiada puszystą leciutką konsystencję, a sam przepis musze przyznać, że nie jest skomplikowany, a na pewno wart wypróbowania :) Polecam wszystkim, a nieznaną radiową babcie pozdrawiam i dziękuję za przepis :) Ciasto: 1 kostka margaryny 7 żółtek ½ szklanki cukru(...)dodajemy jogurty naturalne i całość jeszcze raz dobrze mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy na blaszkę i przykrywamy pozostałą 1/3 ciasta, którą można potrzeć na tarce lub po prostu ułożyć. Sernik pieczemy około godziny w temperaturze 180°C. R E K L A M A (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); var linkwithin_site_id = 1628261; linkwithin_text='Zobacz także

Smakowy Raj
Lekki sernik bez cukru 158

lekki jak pianka, rozpływający się w ustach. Wierzch udekorowałam bananami i borówkami (niestety mrożonymi). Zamiast twarogu sernikowego lepiej użyć zwykłego, trzykrotnie mielonego. Ja jestem leniem, więc poszłam na łatwiznę ;) Sernik najlepiej smakuje po całej nocy w lodówce, ale można go jeść już po 2-3 godzinach.  Składniki (10 porcji): Masa:     600 g sera białego twarogu(...)sernika (bez cukru!)     Puszka (400 ml) mleczka kokosowego - trzymaj kilka godzin w lodówce     100 g jogurtu naturalnego     3 łyżki syropu z agawy/miodu     2,5 łyżki żelatyny     100 ml gorącej wody Spód:     1 szklanka płatków owsianych     1/2 szklanki orzechów włoskich

Powiedz dietom nie
Malinowy sernik i owoce leśne 153

sernik przy gromnicy. Z pomocą przyszła mi druga para rąk, dzięki której uwinęłam się jeszcze przed północą. Beż żadnej grudki, z idealnym spodem, mam dla Was malinowy sernik, z garścią (niestety mrożonych) owoców leśnych.  Składniki na spód  200 g herbatników 100 g masła  na masę serową 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie budyniu

pink envelope
Sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami / 3 urodziny bloga 139

lata od momentu gdy zaczęłam się z Wami dzielić moimi przepisami. Dziękuję Wam bardzo, że tu zaglądacie i wracacie po więcej. W podziękowaniu mam dla Was przepis na pyszny sernik kokosowo-czekoladowy z jagodami. Częstujcie się <3 700 g zmielonego twarogu 2 łyżki syropu z agawy 100 g gorzkiej czekolady 70% 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego łyżka mąki

Mienta blog
Sernik na zimno 174

serowa: 3 żółtka 2 szkl śmietany kremówki 30/36%- 2op 200g lub 1- 500g 0,5 szkl cukru 2serki homogenizowane- mogą być waniliowe lub 1 naturalny i 1 waniliowy: wtedy sernik będzie mniej słodki. Serki mogą też być owocowe, czekoladowe lub straciatella.W zależności od tego na co mamy ochotę   1 małe opakowanie żelatyny- 90g 0,5 szkl wody(...)ostygnięcia, następnie dodajemy serki, żelatynę roztopioną w 1/2szkl wody oraz ubitą śmietanę. Ciasteczka kruszymy blenderem, mieszamy z masłem, wykładamy na spód tortownicy. Na tak przygotowany spód wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do lodówki na około 2 godzinki. P.S. Najlepsza do ubijania jest śmietanka łaciata36%, ja kupuje ją w kartoniku 500ml i po ubiciu zawsze zostawiam część do dekoracji:) wtedy

Luźna Kuchnia
Sernik kapitański 148

zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem

Luźna Kuchnia
sernik na zimno z malinami i herbatnikami kokosowymi... 193

masy serowej i dać biszkopty lekko je wciskając do sera schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem i odwrócić do góry dnem, zdjąć formę z sernika sernik jest orzeźwiający, nie za słodki i nie za kaloryczny............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 137

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru(...)cukier. Pianę bezową  wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy  je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka ciasta możemy dodać kakao,wtedy będziemy mieć kolorowy sernik :-) Pieczemy w  temperaturze 180 C około 45 minut

Przepisy i porady kulinarne
Sernik kasztanowy z figami i karmelem kakaowo-anyżowym 187

łyżce kasztanów z masłem, a potem łyżkę mąki ziemniaczanej po łyżce mąki, cały czas mieszając! Masę wylewamy na przygotowane wcześniej ciastka, uklepane na dnie foremki i obłożone plasterkami fig. Sernik pieczemy około godziny. Najpierw 15 minut w 180 stopniach, potem 45-55 minut w 160 stopniach. Powinien równo wyrosnąć (środek też), może pęknąć na wierzchu. Trudno. Wlewamy wodę(...)woda odparuje, cukier zacznie się topić. Może się też przypalać. Warto od czasu do czasu zakręcić garnkiem i rozkruszyć grudki cukru łyżką. Byle nie mieszać! I nie spalić zarazem! Sernik studzimy i polewamy karmelem. Możemy przyozdobić pokrojonymi w plasterki figami! Jedzcie i zataczajcie się niczym Pola Dwurnik w Berlinie

GRUBY WAŁEK
Truskawkowy sernik na zimno 163

Truskawkowe szaleństwo trwa:) Klasyczny, szybki i bardzo smaczny sernik na zimno w wersji truskawkowej. Serdecznie polecam:) Biszkopt: 2 jajka 4 łyżki drobnego cukru do wypieków łyżka mąki ziemniaczanej łyżka mąki tortowej łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:  Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodawać cukier, ciągle miksując. Następnie do piany dodać żółtka, cały czas miksując. Kolejno dodać(...)ubić na sztywną śmietanę kremówkę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Masę wylać na upieczony wcześniej biszkopt. Całość przyozdobić truskawkami, wsadzić do stężenia do lodówki na parę godzin. Gotowy sernik zalać tężejącą galaretką(rozpuścić w 250 ml gorącej wody

Krakowskie smaki Ani
Sernik na spodzie z płatków owsianych 196

naszym serniku spód jest według przepisu Karinki i jest rewelacyjny a masę serową wykonaliśmy według przepisu Oli i również jest rewelacyjna.   To połączenie dało sernik idealny.     Składniki na spód: -szklanka ( 250 ml ) płatków owsianych -1/2 szklanki miodu -3 łyżki mąki pszennej -8 dkg masła     Składniki na masę twarogową : -80 dkg twarogu(...)miksujemy.    Masę twarogową przekładamy na upieczony spód i wyrównujemy.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 40 minut.     Sernik jest gotowy, możemy teraz dowolnie go udekorować. Smacznego

Maminek kulinarny