Pyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny, a kombinacji jest całe mnóstwo;)) Składniki: okrągłe biszkopty 2 opak. serka mascarpone (po 250 gram) 1 galaretka jagodowa 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka agrestowa około 1,5-2 kg jabłek Sposób przygotowania: Galaretkę(...)gotujemy do miękkości, blendujemy na gładki mus. Następnie wsypujemy galaretkę agrestową i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Lekko jeszcze ciepły mus jabłkowy wykładamy na nasz sernik i ponownie wstawiamy do lodówki, aby stężał
Kolorowy PrzepisownikSernik z posmakiem limonkowym na migdałowo-cynamonowym spodzie to prawdziwa gratka dla nietolerujących glutenu (brak tu mąki pszennej), ale nie tylko. Różnorodność jego smaku zadowoli zwolenników klasycznych serników ze spodem, a dodatek ksylitolu zamiast cukru pozwoli cieszyć się nim także diabetykom oraz osobom zwracającym większą uwagę na poziom cukru we krwi. Jednym słowem sernik dla wszystkich
Milion SmakówDziś zapraszam Was na pyszny tradycyjny serniczek. Sernik ten króluje w moim domu odkąd tylko pamiętam. Kiedyś piekła go moja mama, dziś piekę go ja. Sernik zawsze się udaje, jest delikatny i puszysty. SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki 5 dag masła, 5 dag margaryny, 3 żółtka, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego(...)sztywną pianę. Pianę dodaję do masy serowej. Delikatnie mieszam. 3. Masę serową wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Piekę 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Do przygotowania sernika użyłam rodzynek MIX JUMBO, które otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Rodzynki te, to jedne z najlepszych rodzynek jakie do tej pory jadłam. Są duże i idealne słodkie. Stanowią doskonały dodatek
Tradycyjna kuchnia KasiCzarny sernik z rabarbarem, to nic innego jak tradycyjny na kruchym cieście(...)domieszką kakao. Całkowita inspiracja pochodzi od Kwestii smaku. Marzę o tym, żeby kiedyś mój blog osiągnął taki status. Uwielbiam tę stronę i śledzę ją na okrągło. Sernik robiłam pierwszy raz i od razu taki sukces. Polecam wszystkim laikom, wbrew pozorom jest to bardzo prosty i do ogarnięcia temat. Uwierzcie mi, ja raczej nie jestem ciastkowa, zdecydowanie wolę
pieprzny smaczekpianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 60-70 minut. Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem. Uwaga: 1. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml. 2. Gdyby składniki ciasta nie chciały uformować się w kulę to można dodać
In my kitchenkońcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów. Składniki : 12 okrągłych biszkoptów 6 jajek 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy(...)Dodać pokrojone mango. Wymieszać. Białka utrzeć na sztywną pianę. Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia
Weekendy w domu i ogrodziedarmowe owoce zbierane na wsi nie zna granic. Dojadam właśnie ostatnie słoiki jeżyn w syropie, pamiętając minione lato i czekając na to, które nadejdzie. Z jednego z nich zrobiłem sernik. Jeśli macie jeżyny w swojej spiżarni, musicie go spróbować, jeśli nie – dodajcie przepis do ulubionych i poczekajcie do lata. Składniki: 1 kg serka mascarpone 1 szklanka cukru(...)ubitymi ciasteczkami i wstawiacie do piekarnika. Najpierw pieczecie w 180 stopniach przez piętnaście minut, potem w 160 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie wyłączacie piekarnik i zostawiacie sernik w środku do ostygnięcia. Po kilkunastu minutach możecie uchylić lekko drzwiczki. Grzeszcie tego lata! Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na przepyszny i mój ulubiony sernik Karakuł . Połączenie kruchego kakaowego ciasta z masą serową , myyy pycha :) myślę że ten sernik zadowoli podniebienie nawet najwybredniejszych smakoszy ciast :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 3 łyżki kakao
Sama słodycz i szczypta chilinareszcie, kolejny sernik doczekał się swej premiery, a już trochę czasu minęło od kiedy go zrobiłam, ale smak i tak jest niezapomniany. Polecam Wam sernik w kolejnej odsłonie, tym razem ze śliwka kalifornijską i bakaliami, czyli mocno nadziany :) Składniki: 1 kg twarogu 8 jaj 2 opakowania budyniu 250 gram masła 1,5 szklanki cukru 150 g śliwki
Ciasteczkowy PotwórPrzepis na sernik z borówkami znalazłam w książce z przepisami Siostry Anastazji (moja Babcia ma ich kilka na swojej półce), to takie typowo babciowe ciasto – tradycyjne, domowe i pyszne :) U mnie w nieco innej formie – jako małe serowe tarteletki (te śliczne foremki dostałam na urodziny i dotąd nie miałam okazji, żeby coś w nich upiec). Z podanych(...)margaryny 30 g masła 40 g cukru 1 żółtko 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu Składniki na masę serową: 500 g sera na sernik (ja wykorzystałam ten z wiaderka) 3 jajka 100 g cukru 100 g margaryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego + borówki Borówki myjemy
CiastkozercySernik bez sera, a na nerkowcach kusił mnie nie od dziś, w końcu zebrałam się, kupiłam to, czego brakowało i... ...I nawet nie sądziłam, że krem z nerkowców z dodatkiem jarmużu i limonki może być aż tak niesamowicie pyszny!!! :) Spód prosty i tradycyjny- z ciasteczek i masła, masa również prosta w przygotowaniu i jedyne 'ale', to to, że trzeba(...)oprószona kakao i ozdobiona limonką oraz maleńkim, zielonym maczkiem od Słodki Świat . Wzorowałam się na przepisie z bloga The Rawtarian - zmieniłam co nieco i w yszedł mi najlepszy sernik bez sera! :) Spód: * ciastka maślane- 300 g * kakao- 1 czubata łyżka * masło- 150 g Desernik: * nerkowce- 350 g * jarmuż- 50 g * syrop z agawy- 4 łyżki * olej kokosowy rozpuszczony
Kraina Miodem PłynącaKakaowy sernik z brzoskwiniami i bezą- mój ulubiony smak! Uwielbiam ten typ serników, kremowe z soczystymi i mokrymi brzoskwiniami, mięciutką pianką z bezy i kakaowym ciastem. Niewątpliwie mój smak z dzieciństwa! Polecam! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 350 g mąki pszennej - 175 g masła - 3 żółtka - 75 g cukru - łyżka kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - łyżka kakao Ciasto szybko(...)zagniatamy i schładzamy w lodówce. Na ser: - 1 kg gotowego sera na sernik - 3 jajka całe - 150 masła miękkiego - aromat cytrynowy - 150 g cukru - 1 czubata łyżka budyniu śmietankowego Białka ubij na sztywno. Masło, ser i żółtka zmiksuj blenderem. Dodaj cukier, budyń i ucieraj. Połącz pianę z białek delikatnie z serem. ponadto: - puszka brzoskwiń Na bezę: - 3 białka
SMYKWKUCHNIciasto wrzucić do jednej miski i wymieszać łyżką na gładką masę. Wlewać nado foremki silikonowej. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu ciasta przygotować pierwszą warstwę masy: sernik. Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, zamieszać i odstawić do przestygnięcia. Letnią żelatynę wlewać cienkim strumykiem do masy waniliowo-serkowo-mlecznej miksując na najwyższych obrotach przez cały czas.Przygotowan(...)masę wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na ok 1h do stężenia. Po tym czasie wierzch sernika udekorować truskawkami i galaretką. Oby smakowało:) Malinowe Zacisze
MarciochaKucharzySernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach(...)minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniasernik. Ten dzisiejszy to delicja, kawowy środek a wokół pełno borówek, znakomite połączenie. Dodałam do sera agar - agar zamiast żelatyny, a jeśli chcecie to możecie użyć żelatyny. Sernik kawowy z borówkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie