Obłędnie smaczny sernik! Lekki jak mgiełka, delikatny, kremowy. Pięknie wygląda, tak cudnie bieluśki z odrobiną pomarańczowego kremu ;) Nie jest pracochłonny, ale trochę trzeba się naczekać przed degustacją ;)) Nasze kubki smakowe oszalały! Polecam ;) Składniki na biszkopt: 2 duże jajka 40 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta szczypta soli Białka oddzielić(...)stopni, po 8 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec około 80 minut. Polewa śmietankowa - do miski przełożyć śmietanę, cukier waniliowy i aromat śmietankowy, dokładnie wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, na wierzch ciasta wyłożyć polewę śmietanową. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 10-12 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego :) Przepis dodaję
Domowa cukiernia EwyBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)pieczenia. Na papier, ścieramy na tarce o dużych oczkach całą kulę ciasta i rozkładamy równomiernie. Na ciasto wykładamy ser, a następnie na ser ścieramy mniejszą kulę ciasta. Sernik pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przepis pochodzi z gazetki "Przyślij przepis". Przepis podała pani Marzena Sławińska ze Strzygów
Czerwona Porzeczkamasy serowej i mieszam łopatką do połączenia się składników. Gotową masę przekładam na spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10 minut. Po tym czasie wyjmuję sernik i posypuję po wierzchu pozostałym ciastem kakaowym. Ponownie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180°C i piekę jeszcze 30-40 min. Wyłączam piekarnik i zostawiam ciasto
Ciasteczkowy PotwórSernik z dodatkiem kawy cappuccino to bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny deser. Zarówno dzieci, jak i dorośli na pewno będą zachwyceni. Nawet mojej najmłodszej pociesz strasznie posmakował(...)Może nie wygląda powalająco, ale na pewno smakuje o wiele lepiej niż wygląda :D Polecam !!! Spód: 1/2 opakowania herbatników 1/2 kostki masła Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 1 1/2 szklanki cukru 10 jaj 3 pełne łyżki kawy cappuccino o smaku orzechowym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła Wykonanie: Ciastka traktuję blenderem , łącze z miękkim
Ciasteczkowy PotwórCiasto jest pracochłonne, ale gra warta świeczki:) Kto go upiecze, nie powinien żałować, bo sernik jest przepyszny i amatorom sera i truskawek będzie bardzo smakował:) Polecam. - Upiec biszkopt z 3 jaj. Masa truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe; 2 szklanki zmiksowanych truskawek; 2 łyżki cukru kryształu; 20-30 dkg truskawek; Wykonanie: Zmiksowane truskawki mocno podgrzać, dodać cukier i mieszać(...)masę ułożyć umyte truskawki, lekko je wciskając. Ciasto dobrze ostudzić. Masa serowa: Przepis na masę serową znajdziesz tutaj . Wykonanie masy serowej i składniki są takie jak w przepisie na sernik na zimno. Nie wykorzystujemy z tego przepisu jedynie galaretki. Tężejącą masę wyłożyć na zimne truskawki, równo rozsmarować. Masa śmietanowa: 300 ml śmietany 30%, dobrze schłodzonej; 1 cukier waniliowy
In my kitchenGospodyni tej edycji WC - Olcika , to jeszcze przez przypadek kupiłam gazetkę, w której swoim bystrym okiem natychmiast wypatrzyłam przepis. A jakby tego było mało, to Wam powiem, że wszystkie serniki uwielbiam, a owoce w nich zaostrzają mój i tak ogromny apetyt na słodycze:) Ciasto okazało się bardzo dobre, apetyczne i zdaje się, że jego pieczenie powtórzę sobie jeszcze(...)temperaturze 180 o C. Na upieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową i posypać cynamonem. Ciasto przestudzić, a potem chłodzić w lodówce przez 30 minut. Udekorować według własnego uznania. Mój sernik posypałam przyrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi
In my kitchenbułki tartej; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C. Masa krówkowa: 200 g masła; 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej); 2 łyżki spirytusu; Masło utrzeć na puszystą(...)masę. Cały czas ucierając dodawać po trochę masę krówkową, na koniec dodać spirytus. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika. Posypka słonecznikowa: 200 g łuskanego słonecznika; 2 łyżki masła; 2 łyżki cukru kryształu; Na gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć
In my kitchenpołowę masy serowej, na niej układać ptasie mleczko pozostawiająca małe odstępy między nimi zlać pozostałą masą serową. Na wierzchu położyć biszkopt kakaowy, i polać polewą . Wstawić do lodówki aby sernik stężał. rrarossa@gmail.com
RAROSSAłyżce dodajemy ser. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Wsypujemy skórkę pomarańczy, rodzynki i orzechy włoskie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Sernik(...)pieczemy ok. 60 minut, aż środek będzie sprężysty, a krawędzie zarumienione. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 3. Wszystkie składniki na polewę dokładnie ze sobą mieszamy. Wykładamy na wystudzony sernik, wyrównujemy, ewentualnie dekorujemy skórką pomarańczy i/lub migdałami. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary Artciasto kisielowe. Pieczemy w temp. 160 st. C ok. 1 godz. składniki na polewę czekoladową: 50 g masła 1/4 szkl cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki mleka Upieczony sernik polewamy polewą czekoladową i dekorujemy wg uznania
Domowy Smak JedzeniaWiem, że są osoby które nie przepadają za sernikami - są i je szanuję, ale nie rozumiem! Sernik to jedno z ciast które smakuje mi zawsze. W każdej postaci, z twarogiem, mielonym serem z kubełka czy z homogenizowanym serkiem. Dziś propozycja z tym ostatnim. Waniliowy, mięciutki a jednocześnie chrupiący dzięki słodkiej kruszonce. Kto się skusi na kawałek albo
Słodkie PrzyjemnościKarmelowy sernik na zimno, na cieście biszkoptowym. Bardzo wysoki i puszysty. Użyłam blaszki 23x32. Bez obaw można użyć trochę większej, gdyż masy serowej wychodzi naprawdę dużo. Ciasto: biszkopt kakaowy z 4-5 jajek wg dowolnego przepisu Masa Serowa: 1 kg serka naturalnego 1 - 1,5 szklanki cukru 200 g masła 250 g margaryny mlecznej 1 opakowanie (50g) żelatyny(...)ciasto biszkoptowe, posypać połamanymi herbatnikami. Pozostałą część masy zmiksować z masą krówkową, wyłożyć na herbatniki. Wyrównać powierzchnię, włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa serowa dobrze stężeje udekorować sernik rozpuszczoną czekoladą
Praktyczna plSkładniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm bądź 2 kokilki- 2 serniki o średnicy około 11-13 cm) 450-500 g Twaróg dwukrotnie mielony (bądź twaróg mielony z wiaderka) 40-60 g cukru pudru- do smaku 3-4 czubate łyżki peanut butter (masła orzechowego - z orzechów ziemnych) 1 łyżka soku z cytryny 4-5 czubatych łyżek kajmaku(...)ciepłą czekoladę nałożyć na wierzch sernika. 7. Na ciepłą czekoladę położyć orzeszki ziemne. 7. Polać płynnym miodem, bądź opcjonalnie rozpuszczonym na małym ogniu kajmakiem. Chłodzenie: Gdy czekolada ostygnie. Włożyć sernik do zamrażalnika na około 3-4 godziny. Po czym przełożyć do lodówki. Podawać na zimno. Smacznego
KreatywnePinyDelikatny, aksamitny, wilgotny sernik z ziemniakami z dodatkiem rodzynek to świetna propozycja na deser lub podwieczorek. Przygotowanie sernika nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych i zapewniam że wypiek uda się nawet laikowi kulinarnemu. składniki na tortownicę 23 cm 1 kg zmielonego twarogu 25 dag ugotowanych ziemniaków 150 g masła 1,5 szklanki cukru kryształu garść rodzynek 5 jajek przepis Miękkie(...)końcu wrzucamy rodzynki i jeszcze raz mieszamy. Do tortownicy posmarowanej tłuszczem przekładamy masę serową, wyrównujemy wierzch i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C.około 40- 50 minut. Wystudzony sernik możemy polać czekoladą , najlepiej smakuje schłodzony
Smakowite Daniacałkowicie struktury piany. Na końcu do masy serowej wrzucamy rodzynki i całość delikatnie łączmy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folia aluminiową wlewamy masę serową i dokładnie rozprowadzamy. Sernik pieczemy 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C. Po upieczeniu studzimy. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier oraz kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Masę(...)zdejmujemy z ognia wbijamy do niej jajko i bardzo intensywnie mieszamy aż masa stanie się szklista. Tak przygotowaną polewą smarujemy wierzch wystudzonego sernika. Ciasto pozostawiamy w chłodnym miejscu ( ale nie w lodówce ) do zestalenia się polewy
Smakowite Dania