chleb - 26084 przepisów (strona:498/1739)

Kanapki z awokado 193

Uwielbiam ten smak: awokado z jajkiem i aromatyczną oliwą z oliwek, na chrupiących kromkach żytniego chleba razowego, posypane kiełkami brokuła :) ~ Tosty z awokado, jajkiem, oliwą ziołową i kiełkami brokuła ~ Składniki: kromki chleba razowego jajko awokado kiełki oliwa z oliwek sól, pieprz dowolne zioła Chleb wsadzamy do opiekacza i czekamy aż się lekko przyrumieni. Jajko wsadzamy do garnuszka z zimną wodą

Kuchenny Skrawek Nieba
Zakwas na biały barszcz 172

szklanka mąki pszennej typ1850, użyłam Młyn Kopytowa 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie oraz słój lub kamienny garnek Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba(...)gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje
Prosty chleb na zakwasie dla zapracowanych 141

Zakwas gotowy? No to pieczemy chleb. Najlepiej żytni. Mam bzika na punkcie żytniego chleba. To dla mnie od dłuższego czasu najlepszy rodzaj pieczywa. Słowianie mają go we krwi. Pola środkowej i wschodniej Europy nie były przyjazne dla uprawy pszenicy, więc wyspecjalizowaliśmy się w pieczeniu z mąki żytniej. I chwała nam za to. Poniżej przepis na smaczny chleb dla zapracowanych. Zaczyn

W kuchni wieczorem
WISHLISTA marzec - książki kulinarne 152

Jestem również fanką wydawnictwa Phaidon, które swoimi publikacjami w dziedzinie kulinariów robi na mnie ogromne wrażenie. To książka, o której najbardziej marzę ostatnimi czasy. Książkę Petera Reinharda na temat chleba odnalazłam po dość krótkim researchu, więc nie jestem jeszcze pewna czy to na pewno to. Muszę wybrać się do księgarni i ją obejrzeć. Mam nadzieję, że ją znajdę. W gruncie(...)rzeczy poszukuję dobrej publikacji o wypieku chleba, o jego historii, o mąkach i o wielkiej sztuce wypieku pieczywa. Pieczenie chleba jest dla mnie dużą lekcją pokory i w bezlitosny sposób odsłania braki podstawowej wiedzy w tym temacie. Łaknę wiedzy z tej dziedziny. Może macie jakieś polskie książki do polecenia? Na sam koniec blogerki . W pierwszej kolejności Eliza Mórawska, czyli Liska

W kuchni wieczorem
Śledzie po szwedzku 249

solonych filetów śledziowych, porządnie wymoczonych 400 twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego sok z 1 cytryny 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku 2 łyżki żelatyny świeżo zmielony pieprz Podstawa: 8 kromek chleba żytniego ½ kostki masła Sposób przygotowania: Masło rozpuścić w rondelku i zostawić do przestygnięcia. Chleb wraz ze skórką rozdrobnić do uzyskania drobnych okruszków. Połączyć z masłem, tworząc elastyczną masę. Do ok.100(...)twarogiem, suto doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Do masy wlewamy ostudzoną żelatynę i raz jeszcze dokładnie mieszamy. Dużą keksówkę wykładamy w całości folią aluminiową. Na dnie układamy masę z chleba, starannie ugniatając, aby tworzyła solidną podstawę. Na wierzch wykładamy masę serowo – śledziową, wyrównując. Wstawiamy do lodówki na ok. 4 godziny. Terrinę podajemy pokrojoną w kwadraty, na każdym układając piórko cebuli

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Puszysty omlet + masło z awokado 125

Dobry omlet nie jest zły, a do tego pyszny żytni chlebek z masłem z awokado :) ~ Omlet z pomidorem, szczypiorkiem  + chleb żytni z m asłem z awokado i kiełkami ~ Składniki: 2 duże jajka łyżka wody mały pomidor łyżeczka oliwy sól, pieprz +chleb żytni masło z awokado kiełki Patelnię stawiamy na palnik, wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora i czekamy(...)dłużej i lepiej rozbełtane, tym bardziej puszysty i delikatny wyjdzie omlet). Powstałą masę wylewamy na patelnię, smażymy omleta po kilka minut z każdej  strony i przekładamy na talerz. Chleb smarujemy masłem z awokado, kroimy w kosteczkę i podajemy z kiełkami

Kuchenny Skrawek Nieba
Tapas VII - Antipasto, przekąski 1455

podobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu, są przepyszne i polecam je. Zaczynamy :  Składniki na tostowe kanapeczki: 4 kromki tostowego chleba serek typu philadelfia 4 listki sałaty lodowej plasterki łososia plasterki szynki 2 plasterki sera topionego w plastrach folia przezroczysta , kuchenna Wykonanie: Z chleba odcinamy skórki. Bierzemy wałek i lekko wałkujemy(...)Smarujemy chleb serkiem. Na serek do połowy układamy sałatę i łososia. Skręcamy w rulon i zawijamy w folię spożywczą. Drugą kromkę smarujemy serem, nakładamy sałatę , na to szynkę- nie na całość- ale na 3/4 kromki, na to ser topiony. Zwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki. Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem : 1 zielony ogórek

Smaki Edyty
Fefernuski kociewskie, czyli lukrowane pierniczki z Kociewia 252

wodę. Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo , aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba lub na ruszcie do piekarnika. Warto podstawić jakąś podkładkę (mata silikonowa, papier do pieczenia, a nawet płaskie talerze) na ociekający lukier. Jak już fefernuski ciut podeschną, można tym lukrem, który

Grahamka, weka i kajzerka
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 182

jest delikatny, co też było dla mnie dużą niespodzianką, Bałam się dodawać większą ilość, by nie przesadzić z aromatem, ale następnym razem będę bardziej hojna. Podawana z grubą pajdą chleba i posypana serem Corregio , była, tak dla mamy, jak i dla mnie oraz wszystkich zajadających domowników jak manna z nieba. Raz, dwa, trzy wypełniła dom niezwykłym zapachem,a nasze brzuchy(...)białe i jedna czerwona (lub Waszego wyboru) łyżka masła klarowanego i oliwa z oliwek litr wywaru warzywnego i litr wywaru wołowego 1 łyżka octu balsamicznego ser Corregio  pajda chleba Przygotowanie: Obierz cebule i posiekaj je na krążki. Rozgrzej w dużym garnku łyżkę masła klarowanego i trochę oliwy z oliwek. Wrzuć cebulę, pomieszaj, przykryj garnek i duś na maleńkim ogniu

Gotowanie to kochanie
Szynka w Więzach Marynowana w Miodzie czyli ostatni świateczny post retrospektywny 229

choć podobno jest wiosna. Ja mam dość, szczególnie po takiej nocy jak dzisiaj, okropnej po tylu prawie przespanych... dobra narzekać nie wypada gdy w perspektywie ma się pieczenie Czekoladowego Chleba (i to nie w samotności ale w wirtualnej kuchennej przestrzeni z wspólpiekarkami!), ślub dawno niewidzianego kolegi w dniu jutrzejszym oraz wspomnienie pieczonej szynki. Przepis

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łosoś 5 smaków, Kokosowy Ryż i Surówka z Pora czyli Środowe Rybki odc.10 126

więc i pora tylko na wspomnienie ubiegłej środy. Rybnej, inspirowanej 15to minutowym obiadem wg Jamiego podpatrzonym w tv. Trochę orientu, chrupkości i pikanterii. Macie ochotę??? A wieczorem magiczne "pieczenie chleba w ciemno" ... ryba

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bakewell Slice czyli poWeekendowe Łakocie odc.11 ale w niedzilę :) 151

Zanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem. kruchy spód: 1 szkl. mąki 6 łyżek zimnego masła

Dzieje kuchennej Wiewióry
Coca i to nie cola czyli Espania Ole w kuchni u Wiewiórki 129

Coca rodem z Hiszpanii. Piękny, smakowity i bardzo aromatyczny przepis z bloga Lo. Zakochałam się w tym daniu bez pamięci. U nas to zakończenie piekącej soboty. Po śniadaniowym chlebie na zakwasie, rogalikach drożdżowych i muffinach kardamonowych z rabarbarem zjedliśmy to cudo ze wielkim smakiem. Coca z papryką Coca

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rillettes au porc oraz Pizza ze szparagami, łososiem i fetą czyli trochę inne Niedzielne Śniadanie odc.14 129

dobra, to nie będzie tradycyjnie śniadaniowy post! Powody są dwa. Po pierwsze na śniadanie jedliśmy chleb upieczony w ramach blogowego pieczenia i post mogę opublikować dopiero w czwartek (Słodki Czwartek!!!). Po drugie, na jedną z części śniadania jadłam własnej produkcji pasztecior do smarowania i właśnie przepis na niego chcę tu zamieścić. Znalazłam go, i tu niespodzianka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety z jajem 153

kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajek na 6 kotlecików: 3 ugotowane na twardo jajka 1 jajko surowe przylepa chleba, namoczona i odciśnięta sól, pieprz świeże zioła, posiekane olej

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania