Dzisiejszy wpis to zmodyfikowany przeze mnie podstawowy przepis Julii Child na chleb, bułki, pizze lub bagietki. Z tego przepisu robiłam już pizze , a tym razem postanowiłam upiec chleb metodą amerykańską, czyli w garnku . Ten chleb może być idealnym dodatkiem nie tylko do codziennego śniadania, ale także świątecznego. Chleb jest prosty, nie wymaga żadnych skomplikowanych receptur i dla wszystkich, którzy
Bernika - moj kulinarny pamietnikPrzepis dostałam od koleżanki - Litwinki - z krwi i kości. Pierwszy raz jadłam ją właśnie u Niej , do wódeczki idealna. Chleb litewski jest dostępny w Tesco. Postanowiłam,że właśnie na sobotni wieczór zrobię coś innego niż Gyros. Do sałatki dodałam majonez domowej roboty. Do tej sałatki nic więcej już nie trzeba , jako samodzielne danie jest bardzo sycąca , właśnie przez chleb(...)pieprz oraz sok z cytryny dolewam szklankę oleju wszystkie składniki blendujemy około 2-3 minut do połączenia się wszystkich składników i do uzyskania odpowiedniej gęstości Sałatka z chlebem litewskim Składniki : * 4 kromki litewskiego chleba * 2 ząbki czosnku * puszka fasoli czerwonej * tarty żółty ser * majonez domowy Przygotowanie : Chleb kroimy w kostkę i robimy z niego grzanki
Magiczne Życie MartyZapach świeżego chleba roznosi się po mieszkaniu, wypełnia wszystkie zakamarki. W sercu robi się cieplej na samą myśl domowego pieczywa. Zmierzwione włosy, ręce oblepione ciastem, podłoga i szafki przysypana cienką warstewką mąki, niczym ziemia wczesną zimą. Ciepło bucha z piekarnika, a uśmiech nie schodzi z twarzy. Pełnia radości, dawka miłości i kromka gorącego jeszcze pieczywa. Jestem szczęśliwa. PEŁNOZIARNISTY CHLEB DROŻDŻOWY(...)zostawiłam, aż jeszcze chwilę podrośnie. Piekłam ok. 40 minut w 220 stopniach. Kiedy po wyjęciu z pieca, stukany od dołu wydaje głuchy dźwięk, znaczy o jego gotowości. Można chleb zamrażać. Pozdrawiam! I zachęcam byście piekli swój chleb, jest o niebo lepszy od kupnego. I Wasz. Własny, domowy, pełen miłości. Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZapach świeżego chleba, który wypełnia całe mieszkanie,działa kojąco, relaksująco. Od razu moja wyobraźnia intensywnie zaczyna pracować. W głowie pojawiają się sielskie obrazy. Wieś, piękna i czysta, nie dotknięta ludzką obłudą. Biegające wolno kury i kaczki. Zielone łąki, złote od zbóż pola i pracujący na nich rolnicy. Wyobrażam sobie, jak promienie słońca kłują mnie delikatnie, jak letni wiatr bawi się(...)moimi włosami. Słyszę muczenie krów, a w oddali brzęk metalowego wiadra. Czuję zapach świeżego mleka, a tym samym wiem już, że do właśnie co upieczonego chleba idealnie pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje
W kuchni Karmel-itkisię sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknie ciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze. Karmel-itka po prostu nie miała pod ręką bułki tartej, a z nieruchomą stopą do sklepu przecież nie pójdzie. Trzeba było sobie radzić(...)znalazła w szafkach. A poradziła sobie śpiewająco! KOTLECIKI Z KASZY GRYCZANEJ PRAŻONEJ I CHLEBA ŻYTNIEGO Z ŻÓŁTYM SEREM. / całkowicie autorski;/ na 10-12 kotlecików 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej 4 kromki chleba żytniego 2 jajka 200g startego Emmentalera 100g mielonego lnu 2 posiekane pęczki koperku sól, pieprz Gotuję kaszę w lekko osolonej wodzie, wg instrukcji na opakowaniu
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko 15 minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Przepis oryginalny od Pastelle , gdzie chleb nazywa(...)otrębami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki. Studzimy na kratce. Post Szybki chleb pszenny pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuolejny wypiek chleba, tym razem z mąki graham. Przepis jest bardzo prosty a smak chleba naprawdę dobry, miodowy. Chleb graham, klasyczny PRZEPIS /źródło: A. Fiedoruk "Chleb domowy wypiek"/ Temperatura pieczenia: 19 0 o C Czas pieczenia: 1 h Składniki 40 dag mąki Graham, typ 1850 10 dag mąki pszennej chlebowej, typ 850 3 dag świeżych drożdży 1 łyżka cukru
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam(...)metody pewnie jeszcze nie raz. W przepisie wykorzystałam 3 różne mąki, ale spokojnie można użyć jedynie mąki chlebowej. Chleb z orzechami włoskimi PRZEPIS /na 1 bochenek/ Temperatura: 220 o C (10 min), 190 o C (25-35 min) Czas pieczenia: 35-45 min. Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej, typ 750 65 g mąki orkiszowej jasnej
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo prosty przepis na chleb ze.... sproszkowanym zakwasem (to taka moja przymiarka przed wyhodowaniem swojego własnego zakwasu). ;) Z dodatkiem czarnuszki, kminku i sezamu. Ale można dodać swoje ulubione dodatki. :) var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail = 0;var pfDisablePrint = 0;var pfCustomCSS = '';var pfBtVersion='1';(function(){var js, pf;pf = document.createElement('script(...)pf.type = 'text/javascript';if('https:' == document.location.protocol){js='https://pf-cdn.printfriendly.com/ssl/main.js'}else{js='http://cdn.printfriendly.com/printfriendly.js'}pf.src=js;document.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); Chleb pytlowy PRZEPIS Temperatura pieczenia: 230 o C (10 min.), 210 o C (30 min.) Czas pieczenia : ok. 40 min. Składniki 2 szkl mąki pszennej chlebowej. typ 750 2 szkl mąki żytniej pytlowej 3 szkl. wody ciepłej 1 szkl
coolinarnastrefa.blogspot.comardzo smaczny chleb z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dodatek ziemniaków przedłuża świeżość chleba. Następnego dnia chleb jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Z podanej porcji wychodzą 2 bochenki upieczone w standardowej formie keksowej i jeden mały chlebek jak poniżej na zdjęciu. Polecam. Chleb z ziemniakami PRZEPIS Temperatura pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comChleb za żytnim zakwasie, mąki mieszane a do tego jabłko i miód. Brzmi dobrze, ale czy się uda ? Ja nie jestem chlebowa, uważam się za osobę, której zdecydowanie brak talentu piekarniczego. W swojej "karierze" udało mi się zamordować 2 zakwasy i zniechęcić na jakiś czas do pieczenia. Ale znowu mnie naszło i może udany jakimś cudem chleb spowoduje(...)będę walczyć z tematem ? Zobaczymy i nadzieja jest bo chleb jaki opiszę niżej wyszedł pyszny ! Swój skromny chlebek dołączam do akcji Zorry w Światowym Dniu Chleba 2013 , jej 8-mej edycji. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaStefan ma się dobrze, ładnie rośnie i chętnie współpracuje. A ja staram się pamiętać o dokarmianiu go żeby był aktywny. Staram się też żeby w domu był domowy chleb. Mój ostatni wypiek to chleb z mieszanki mąki orkiszowej i pszennej, z dodatkiem orzechów włoskich - pyszny i zdrowy. Ten chleb powinien się nazywać Brzydal bo wierzch zdecydowanie nie grzeszy urodą(...)ściereczką. Musiałam posypać ścierkę zbyt małą ilością mąki bo przy przekładaniu okazało się, że ciasto przywarło a podczas odklejania porwało się nieco .... Jednak takie rzeczy mnie nie zniechęcają - chleb ładnie wyrósł, jest bardzo smaczny i chrupiący i przecież najważniejsze jest wnętrze, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaCzyli przygodę z domowym pieczywem czas zacząć! Moją przygodę z domowym pieczywem rozpoczęłam od chleba. Koleżanka z dawnej pracy przyniosła kiedyś słoik z tajemniczą substancją i instrukcją wykonania chleba, postulując aby „ktoś go upiekł i oddał jej odświeżony zakwas w rewanżu, bo ona nie ma czasu teraz piec i zakwas jej się zmarnuje”… No to upiekłam. I tak piekę(...)już regularnie drugi rok. Chleb jest banalnie prosty w wykonaniu, rewelacyjny w smaku i co najważniejsze – ZAWSZE wychodzi! Na skuteczne sfinalizowanie przepisu składają się następujące elementy: Wielki Gar Długa Łycha Silna Ręka Pana Męża Słój z Wielce Tajemniczą Substancją – czyli Zakwas Reszta składników Zakwas w świecie idealnym zdobywa się od zabieganej koleżanki. W rzeczywistości nie tak już doskonałej, zakwas trzeba
Grunt to przepis!odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Kiedy ciasto odpowiednio podrośnie do piekarnika nagrzanego do 200 st wstawiamy pusty żeliwny garnek lub naczynie żaroodporne, w którym będziemy piec chleb. Naczynie nagrzewamy w tej temperaturze około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy je na blat stołu (uwaga - jest bardzo gorące) i przekładamy delikatnie nasze ciasto. Wierzch nacinamy i przykrywamy(...)pokrywką lub górą od naczynia żaroodpornego, i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 200 st na 30 minut. Po tym czasie chleb odkrywamy i dopiekamy jeszcze 20 minut. Upieczony wykładamy na kratkę i studzimy
Walijskie Pichcenieulubione przyprawy do kurczaka mąka krupczatka bułka tarta lub panko 1 duże jajko sól, pieprz Dodatkowo: 1/2 główki kapusty pekińskiej 150-200 g pomidorków koktajlowych garść orzechów 4 kromki chleba tostowego oliwa do smażenia zioła prowansalskie Sos: 1/4 szkl. oleju 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz do smaku(...)panierujemy w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej lub panko. Smażymy na rozgrzanej na patelni oliwie. Po przestudzeniu kroimy na paseczki. Kapustę pekińską szatkujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Chleb tostowy (bez skórki) kroimy w kostkę, oprószamy ziołami prowansalskimi, rumienimy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oliwy, do zarumienienia. Składniki na sos łączymy ze sobą. Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej
Smaki Na Talerzu