Zakwas żytni - starter

Zakwas żytni  - starter

Zakwas żytni - starter

Zakwas to  rodzaj dzikich drożdży. Podczas kwaszenia mąki są one pobierane z powietrza, a mąka służy im jako pożywka. Zakwas to naturalne drożdże więc ich działanie jest o wiele słabsze niż ich kupnych odpowiedników, jednak smak jest niezastąpiony. Wypiekanie chleba na zakwasie jest czasochłonne, ale nie pracochłonne, musimy jedynie zaplanować cały ten proces. Wyróżnia się dwa rodzaje zakwasów: żytni oraz pszenny (levain) znany głównie we Francji, do którego wciąż wzdycham z utęsknieniem, jednak zakwas... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Słodki Kompromis

Warto przeczytać

Dieta 1000 kalorii

Dieta, przeznaczona do 5 posiłków dziennie. Niewiele zasad, poza dokładnym liczeniem kalorii.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.