Dzisiaj coś dla miłośników past jajecznych, w nieco nowej odsłonie. Pasta z awokado z jajkami do chleba, grzanek. Z chłodnika pozostały mi 2 jajka na twardo, do tego dojrzałe już awokado prosiło się o zjedzenie. Co było zrobić…tak powstała szybka pasta- idealna na śniadanko, kiedy nie mamy innego smarowidła na chleb. Dodatki tradycyjnie dowolne, u mnie kolendra, bazylia i połówką chili. Pasta jest lekka, nie jest tak ciężka jak tradycyjna pasta jajeczna z majonezem. Czuć tutaj bardzo wyraźnie jajka i ktoś... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...