awokado - przepisów 4665

  1. Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry
    Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry

    Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – to przystawka, która swoim wyglądem zachwyci nie jednego niejadka. Poprzez strukturę awokado nie jest to produkt, po który często sięgamy. Niemniej jednak poprzez dodanie jajka i sosu, możemy zbalansować te smaki i podać w jego skorupce. Poniżej przedstawiam listę składników i przepis. Składniki: 1-2 awokado ( w zależności od ilości gości) 2 jajka(...)ilości gości) Szczypta soli, pieprzu i czarnuszki Składniki na sos curry: ¼ szklanki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ cytryny 1 łyżeczka miodu akacjowego lub lipowego ½ łyżeczki curry w proszku Awokado zapiekane z jajkiem z sosem curry – przepis Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Wydrąż miąższ tak by zmieściło się jajko. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i w naczyniu

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  2. Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami
    Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami

    Pasta z awokado z jajkiem i kiełkami to zdrowa propozycja na kolację. Awokado zawiera w sobie całe mnóstwo zdrowych tłuszczy, które pomagają nam w spalaniu tkanki tłuszczowej ale również mają w sobie bardzo dużo właściwości zdrowotnych. Jak pokazują badania awokado zawiera ok. 20-30% tłuszczów, ale jak już wspomniałem są to zdrowe tłuszcze. Poza tym zawiera witaminę E oraz sporą(...)ilośc błonnika, który da nam uczucie sytości. Pasta z awokado to ciekawy pomysł na szybką kolację. Przygotowanie całości, nie licząc gotowania jajek, zajmie nam ok. 5 minut :) Poniżej lista niezbędnych składników i przepis. Składniki 2 jajka 1 dojrzałe awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka majonezu (może zastąpić 1 łyżką jogurtu naturalnego) sól

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  3. Niesamowite właściwości awokado
    Niesamowite właściwości awokado

    Historia awokado sięga epoki Neolitu. Wykopaliska sugerują, że krajem pochodzenia tego cudownego owocu jest Meksyk. Ma gruszkowaty kształt, otoczone grubą skórką o zielonoczarnym zabarwieniu. W środku kryje się nasiono, otoczone jasnozielonym kremowym miąższem. Właściwości zdrowotne Najważniejsze właściwości awokado to bardzo niska zawartość cukrów prostych, wysoka zawartość tłuszczy jednonienasyconych oraz kwasów z grupy omega. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka(...)się cudowna moc tego owocu. Zwiększa odporność Jego właściwości kryją się nie tylko w samym miąższu owocu, ale też w jego skórce, która ma właściwości antybiotyczne . Nierafinowany olej z awokado jest cenną skarbnicą substancji wspomagających narząd wzroku oraz układ sercowo-naczyniowy. Cechuje się silnym działaniem antyoksydacyjnym. Nie tylko chroni wspominany układ sercowo-naczyniowy, a także opóźnia procesy starzenia. Wykazuje również

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  4. Dietetyczna pasta z awokado i jajka
    Dietetyczna pasta z awokado i jajka

    Dietetyczna pasta z awokado i jajka świetnie sprawdzi się jako dodatek do świeżego, chrupiącego pieczywa. Taka pasta to świetny pomysł na wykorzystanie tego owocu. Pamiętajcie awokado, dzięki swoim właściwością jest niezwykle dietetyczne i zalecane w każdej diecie. Składniki dojrzałe awokado 2 jajka 3 łyżki oliwy sól pieprz 2 ząbki czosnku Dietetyczna pasta z awokado i jajka – przepis Jajka gotujemy(...)twardo, odstawiamy do przestygnięcia i ścieramy na tarce. Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Awokado mieszamy z jajkiem, dodajemy oliwę i przyprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną pastą smarujemy pieczywo. Smacznego! Artykuł Dietetyczna pasta z awokado i jajka pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  5. Kanapki z awokado i jajkiem
    Kanapki z awokado i jajkiem

    Kanapki z awokado i jajkiem to pomysł na urozmaicenie standardowych kanapek z jajkiem o awokado. Szybkie i pyszne śniadanie. Poniżej przedstawiam listę produktów i przepis. Składniki: 3 kromki chleba pszennego lub żytniego 2 jajka ½ awokado ½ cytryny Natka pietruszki 1 rzodkiewka ½ łyżeczki masła ¼ cebuli Sól i pieprz do smaku Przepis na kanapki z awokado i jajkiem Na patelni rozpuść masło, następnie(...)wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę Gdy cebula się zeszkli rozbij jajka, smaż tak by jajka mocno się ścięły Chleb włóż do piekarnika, w celu nadania im chrupkości Awokado obierz i usuń pestkę, rozgnieć widelcem i dodaj sok z cytryny, sól i pieprz Grzanki posmaruj pastą z awokado, nałóż jajka, posyp natką pietruszki i przyozdób plastrem rzodkiewki. Smacznego! Artykuł Kanapki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  6. Szybka pasta z awokado
    Szybka pasta z awokado

    Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty z awokado jest szybkie i bardzo proste. Potrzebujemy dosłownie 5 minuty. Składniki dojrzałe awokado 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki soku z cytryny Szybka pasta z awokado – przepis Musimy mieć bardzo dojrzałe(...)awokado . Kroimy na pół, obracamy połówki aby się rozdzieliły i wyciągamy pestkę. Delikatnie łyżką wyciągamy miąższ aby nie uszkodzić skórki. Do miseczki dodajemy miąższ z awokado, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny. Mieszamy. Przygotowaną pastę przekładamy na skórki z awokado. Smacznego! Artykuł Szybka pasta z awokado pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!, prowadzonego przez Grzes.

  7. Pieczone awokado z jajkiem + pasta kanapkowa z awokado :)
    Pieczone awokado z jajkiem + pasta kanapkowa z awokado :)

    serii: "Awokado w roli głównej" Wczorajsza kolacja to po prostu hit ! Nawet mój tato, który ostatnim razem zraził się do awokado zjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D   ~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~ Składniki: (2 porcje) awokado 2 jajka szynka(...)szczypiorek 2 kromki chleba przyprawy: pieprz, sól Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki

    Przepis pochodzi z bloga Kuchenny Skrawek Nieba, prowadzonego przez achtamanta.

  8. 3. POD LUPĄ 🔍 - awokado
    3. POD LUPĄ 🔍 - awokado

    Skoro temat tłuszczów został już poruszony w poprzednim wpisie o oleju kokosowym ( Pod lupą olej kokosowy ), postanowiłam go pociągnąć dalej i tym razem wziąć 'Pod lupę' awokado . Obe cnie zapotrzebowanie na awokado szybko rośnie ze względu na jego wysoką wartość odżywczą i zgłaszane korzyści zdrowotne . Zostało wpisane na listę 15-stu owoców , zajmując pierwsze miejsce pod względem najmniejszego stężenia(...)pestycydów i zanieczyszczeń ( Environmental   Working  Group ). Obecnie, awokado jest uważane za tzw. super food , czyli takie, które zawiera wyjątkowo dużo wartości odżywczych. Warto zaznaczyć, że najstarsze znalezisko datowane jest na 10 000 lat przed naszą erą. W 2004 r. światowa produkcja awokado wyniosła 3 222 069 metryk o wartości 606 608 000 USD. W 2007 r. przodującym

    Przepis pochodzi z bloga www.veganchives.pl, prowadzonego przez veganchives.

  9. Sałatka z awokado
    Sałatka z awokado

    Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku (dałam wędzony) - mały kawałek pora - starta skórka i sok z ½ cytryny - świeża papryczka chilli (ilość według uznania) - różowa sól himalajska - czarnuszka - olej z awokado (lub sezamowy) Umyte awokado przekrawamy na pół, chwytamy owoc po obu stronach

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  10. Sałatka z awokado
    Sałatka z awokado

    Awokado jest smacznym i ciekawym uzupełnieniem diety. Można je wykorzystywać do sałatek, deserów, zup, jako pastę do smarowania pieczywa… i nie tylko. Samo awokado ma dość mdły i niewyrażny smak, dlatego warto je wzbogacić dodatkowymi składnikami i przyprawami. Jak dla mnie idealnie pasuje sos sojowy, sok z cytryny, kropla – dwie oleju sezamowego i… to wszystko. Ale ja jestem smakoszem awokado(...)przeszkadza mi jego naturalny smak. Wersja wzbogacona – Sałatka z awokado. Składniki: - 1 dojrzały owoc awokado - 2 jajka ugotowane na twardo - 1 ząbek czosnku (dałam wędzony) - mały kawałek pora - starta skórka i sok z ½ cytryny - świeża papryczka chilli (ilość według uznania) - różowa sól himalajska - czarnuszka - olej z awokado (lub sezamowy) Umyte awokado przekrawamy na pół, chwytamy owoc po obu stronach

    Przepis pochodzi z bloga mojewypiekiinietylko, prowadzonego przez mojewypiekiinietylko.

  11. Twarde awokado – co zrobić by awokado szybciej dojrzało
  12. Dobre produkty. Awokado
    Dobre produkty. Awokado

    Piątek to czas na kolejny cykl tematyczny – Dobre produkty. Awokado to gwiazda pierwszego odcinka. Dlaczego akurat ono? Bo wygrało ostatnio w moim rankingu superfoods. Długo się zastanawiałam jaki produkt najczęściej gości w mojej kuchni, a tym samym jest wszechstronny i mega zdrowy. Padło na awokado. Już wyjaśniam dlaczego to taki hit Zróbcie sobie kubek dobrej herbaty, usiądźcie wygodnie(...)zapraszam do dalszej lektury Dobre produkty. Awokado Awokado to bez wątpienia owoc pełen dobra. Choć mogłoby się wydawać, że ze względu na jego kaloryczność powinniśmy go zdecydowanie unikać to jednak jest zupełnie inaczej Awokado jest dość kaloryczne jednak w swoim wnętrzu gromadzi mnóstwo cennych właściwości: Jest bogate w: witaminę A, witaminę C, cholinę, magnaz, potas i fosfor. Wspomaga odchudzanie

    Przepis pochodzi z bloga 365 dni dookoła kuchni, prowadzonego przez zielonaKuchnia.

  13. Trufle czekoladowe z awokado
    Trufle czekoladowe z awokado

    Bardzo lubię awokado. Bardzo lubię gorzką czekoladę. Jednak z bardzo dużą nieśmiałością podchodziłam do połączenia obu produktów. Już wcześniej spotkałam się z przepisami na mus czekoladowy z awokado…. ale mimo, że zawsze musy apetycznie wyglądały, to jakoś nie mogłam się przełamać do ich wypróbowania… Awokado ma specyficzny smak i nie przemawiało do mnie łączenie go z czekoladą(...)zobaczyłam trufle czekoladowe u Amber , to stwierdziłam, że od razu się na nie skuszę Okazało się, że połączenie awokado i czekolady w truflach jest wyśmienite. Na pewno jeszcze wrócę do tego przepisu. Może tylko zamiast porto dodam rumu albo obtoczę je w orzechach… No i następnym razem zrobię je z podwójnej porcji Trufle czekoladowe z awokado Składniki (na około

    Przepis pochodzi z bloga UgotujmyTo.pl, prowadzonego przez ugotujmyto.

  14. Dwie pasty z awokado
    Dwie pasty z awokado

    punkcie awokado oszalałam – wpadłam po uszy. Cieszę się, że mojemu Mężowi też smakuje. 100 g tego owocu ma ponad 200 kcal, jest bogate jest w witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy. Temu wszystkiemu towarzyszy wapń, potas (więcej niż w bananie), fosfor oraz niewielkie ilości magnezu, manganu, żelaza, cynku, fosforu oraz witamin(...)tego wszystkiego trzeba jeszcze dodać błonnik. To „kopalnia” tłuszczy nie nasyconych. Awokado jest po prostu zdrowe i przepyszne! Pasta pierwsza – Awokado z kolendrą Do przygotowania pasty potrzebujemy: – 1 awokado – sok z cytryny – sól, pieprz – garść kolendry Awokado umyć i obrać. Razem z kolendrą wrzucić do pojemnika i z przyprawami zblendować do utrzymania . Można

    Przepis pochodzi z bloga Szybko Tanio Smacznie, prowadzonego przez STS.

  15. Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami
    Jajka faszerowane awokado, wasabi i oliwkami

    Kolejna wielkanocna odsłona faszerowanych jajek, tym razem z awokado, oliwkami i wasabi. Jeśli ktoś obawia się wasabi - można w przepisie pominąć. Ale wasabi to nic innego jak chrzan, a jajka lubią chrzan :) Za to smaczliwka (mowa o awokado) jest obowiązkowe! :) Awokado jest idealnym ratunkiem dla osób z otłuszczoną wątrobą (czyli dla mojego taty) :)  Zostało mi trochę tego zielonego owocu(...)więc zrobiłam także  guacamole ale na swój własny sposób z serem pleśniowym, oliwkami oraz ogórkiem, podałam je w łupinach awokado. Wszystko to w kolejnych postach :) Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 awokado garść zielonych oliwek pół łyżeczki wasabi sól 1 łyżeczka soku z cytryny szczypiorek Ugotowane jajka obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka. Żółtka ucieramy

    Przepis pochodzi z bloga Bon Appetit Małgorzaty, prowadzonego przez Małgorzata Kwiatkowska.

Wybierz stronę :