Jajka pieczone w awokado to idealny przepis na śniadanie z fantazją lub lekką, elegancką kolację. Jest bardzo prosty, ale wygląda i smakuje bajecznie! Czar : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Zaskocz swoją drugą połowę i przygotuj jajka pieczone w awokado! Awokado to pyszny kremowy owoc, ale po zapieczeniu z jajkiem dodatkowo zyskuje na smaku i jest jeszcze bardziej(...)aksamitne. Od Ciebie zależy, jak mocno będzie wypieczone jajko. Obserwuj co dzieje się w piekarniku. Jajka pieczone w awokado zrobione na twardo potrzebują około 20 minut. Jeśli spodobały Ci się jajka zapiekane w awokado, koniecznie wypróbuj przepis na jajko w koszulce z awokado, z którego dowiesz się jak w prosty sposób zrobić idealne jajko w koszulce. Składniki: 2 awokado
Niedzielny kucharzSkładniki: 10 łyżek kaszy jaglanej szklanka mleka 1,5% 2 łyżki miodu 1 łyżka stewii 1 łyżeczka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 1 awokado, pozbawione skórki i pestki suszone daktyle do podania, świeże lub suszone owoce, orzechy Kaszę jaglaną opłukujemy wodą, zalewamy mlekiem i gotujemy około 20-22 minuty, do miękkości. Następnie dodajemy kakao, miód i stewię. Całość dokładnie mieszamy(...)przekładamy do blendera razem z obranym awokado i miksujemy na gładki mus. Po wszystkim krem czekoladowy przekładamy do pucharków i podajemy z owocami, orzechami, z czym lubimy... :) Taki krem czekoladowy świetnie się sprawdzi również jako nadzienie do naleśników lub tarty
Mango Papajagłodna. Potrzebuję małe co nieco. Coś na szybko zaraz zmontuję, bo przecież nie zasnę :-) Co my tu mamy, hmmm...będzie pasta, na kanapkę. Dzisiaj tylko jedna :-) Składniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy
pieprzny smaczekSkładniki: awokado 4 nieduże, ząbki czosnku 2 duże, papryczka chilli 1/2 sztuki, oliwa z oliwek 2 łyżki, sól morska - do smaku, ogórki konserwowe 1 większy, pomidory 1 mały dojrzałe awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić na kawałki włożyć do rozdrabniacza, dodać ogórek konserwowy, pomidor, czosnek, sól morską, oliwę i wszystko zmiksować na pastę przełożyć do miseczki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: awokado 4 średnie, jajka ugotowane na twardo 5 sztuk, majonez tradycyjny 1 łyżka, musztarda delikatesowa 1 łyżeczka, koperek 1/2 pęczka, sól morska - do smaku, pieprz czarny świeżo mielony - do smaku awokado dojrzałe obrać i pokroić na kawałki, włożyć do pojemnika rozdrabniacza dodać obrane ze skorupki jajka na twardo pokrojone na pół i wszystko zmiksować na pastę, przełożyć do miski
W Mojej Kuchni Lubięoliwek. Też będzie pysznie! Składniki (na dwie porcje): garść rukoli 4-5 plasterków szynki parmeńskiej 60 gram sera koziego, twardego jeden pomidor rzymski garść migdałów, w całości 1/2 awokado 4-5 rzodkiewek Na rozgrzanej patelni prażmy migdały z dodatkiem szczypty soli, następnie siekamy. Na talerzu układamy umytą rukolę oraz "porwane" kawałki szynki parmeńskiej. Ser kozi kroimy w kostkę i również(...)układamy na rukoli. Pomidora i rzodkiewki kroimy najpierw na ćwiartki, następnie w ósemki. Awokado kroimy na mniejsze kawałki wedle uznania, wszystko układamy na talerzu i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe
Mango Papajadwie porcje): 100 gram kaszy gryczanej, gotujemy według przepisu na opakowaniu, najlepiej bez soli 60 gram sera feta 1 burak, pieczony (1h, 180 stopni) garść orzechów włoskich 1/2 awokado sól pieprz cebula dymka Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie buraka oraz awokado kroimy w kostkę a orzechy włoskie drobno siekamy. W misce mieszamy ze sobą ostudzoną kaszę
Mango PapajaJeśli znudziły Ci się klasyczne sałatki majonezowe i szukasz lżejszej i zdrowszej alternatywy, mam dla Ciebie pyszny przepis na sałatkę z awokado i jajkiem. Spróbuj, a może – tak jak ja – pokochasz to połączenie smaków i sałatka ta wejdzie na stałe do Twojego jadłospisu. Awokado to owoc, który ma tyle samo wielbicieli, co przeciwników. Wszyscy chyba zdajemy sobie sprawę(...)dobroczynnych właściwości awokado (jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) , jednak nie każdy lubi konsystencję i smak tego owocu. Wielu zniechęca jego mdły, oleisty posmak. Wielbiciele awokado uważają tę cechę za pozytywną, ponieważ pozwala ona na różnorakie wykorzystanie awokado w kuchni. Ten nie narzucający się smak stanowi wspaniałe uzupełnienie do bardziej wyrazistych. Warto wspomnieć o kilku wspaniałych duetach smakowych z awokado
WiszniówkaJajko w awokado to jeden z tych przepisów, do których będziecie często wracać. Jego przygotowanie zajmuje minimum czasu, a efekt zawsze zachwyci. Jajko w awokado najlepiej podać ze świeżym pieczywem oraz lekką sałatką. Ja przygotowałam do mojego awokado sałatkę z kolendry, papryki i czerwonej cebuli, na którą przepis znajdziecie niżej. Do jajka w awokado najlepiej użyć jajek przepiórczych(...)wgłębienie po pestce awokado zmieściło się również białko. Zobacz też: Pełnoziarniste placuszki z borówkami Cukinia zapiekana z jajkiem i serem Śniadaniowe muffinki jajeczne Placuszki z banana i płatków owsianych Szakszuka z soczewicą Kanapki z awokado | 3 proste przepisy Przepis na jajko w awokado z piekarnika Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut Składniki awokado 2 jajka sól i pieprz
Kuchnia BazyliiSałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado. Synek ostatnio przysłał mi z Niemiec paczkę, w której oprócz słodkości znalazłam kilka sztuk różnych owoców: awokado, mango i granat. Bardzo mnie te produkty ucieszyły, będą to dodatki do sałatek. Jest listopad, a za oknem oszronione dachy bo jest mróz, więc postanowiłam przygotować pyszną, słoneczną sałatkę. Jednym z jej składników było awokado. Sałatka(...)kurczakiem, pomarańczą i awokado to przepyszne połączenie, które z pewnością będzie każdemu smakować. Sos na bazie syropu klonowego i soku z pomarańczy idealnie podkreśla smak wszystkich składników sałatki, a prażone pestki dodają chrupkości. Polecam inne przepisy z awokado: – Sałatka jarzynowa z awokado – Jajka faszerowane pastą z awokado i szynką – Pasta z avocado i sałaty Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAwokado albo smaczliwka (Persea Scheffer) to daleki kuzyn gruszki. Uchodzi za jeden z najbardziej wartościowych darów natury. To prawdziwa skarbnica cennych składników i najlepsze „paliwo” dla mózgu. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które powinny się znaleźć w naszej diecie. Sałatka z awokado, chia i pieczonej papryki. Składniki na 1 osobę: - 1 dojrzały owoc awokado - 1 pieczona papryka (przepis(...)limonki - nasiona chia - uprażone pestki dyni - suszone wiórki z pestki awokado - olej sezamowy Awokado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy każdą połówkę w przeciwną stronę i „otwieramy” owoc. Wyjmujemy pestkę. Jeżeli mamy z tym problem, wbijamy ostry nóż w pestkę, obracamy go i wyjmujemy pestkę. Z połówek awokado zdejmujemy skórkę. Pestkę myjemy, wycieramy papierowycm ręcznikiem do sucha. (O samej pestce będzie osobny wpis
mojewypiekiinietylkoawokadożerca, jestem zmuszona pokazać opcje, które stosuję. Szybko, obłędnie smacznie i zdrowo. Oczywiście mój zielony przyjaciel musi być bardzo dojrzały, inaczej nie smakuje, najczęściej dojrzewa 4 dni po zakupie. Awokado przecinamy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skóry. Gdy jest idealnie dojrzały, nie sprawia to absolutnie żadnego problemu. Następnie kroimy jak nam się chce i delikatnie solimy, oraz skrapiamy
Pasje JolkiGuacamole Przepis na meksykańską pasta z awokado. Guacamole, pasta z awokado doprawiona sokiem z cytryny lub limonki należy do najpopularniejszych meksykańskich dań. Ta prosta pasta z awokado jest świetnym dodatkiem do imprezowych przekąsek na Sylwestra czy imieniny. Guacamole możesz posmarować krakersy lub pokrojoną na kromki bagietę i przybrać gałązką natki z pietruszki lub kolendry. Jeśli nie masz czasu(...)przepisem na guacamole. Jeśli pastę guacamole zamierzasz przechowywać przez kilka dni, to połóż na wierzchu plastry cebuli i zamknij pojemnik pokrywką, dzięki temu nie ściemnieje. Meksykańska pasta z awokado czyli guacamole Guacamole pasta z dojrzałych awokado 3 dojrzałe awokado, najlepsze są Hass 3-4 łyżki soku z cytryny lub limonki, tutaj opisałam Jak kroić i wycisnąć
Cztery FajeryJakie są Wasze ulubione przepisy z awokado? Uwielbiam awokado i jem je prawie codziennie. Zazwyczaj dodaję je do sałatek i na kanapki aby wzbogacić ich odżywczą wartość. Awokado jest zdrowe, pełne wartościowych tłuszczów, witamin i minerałów. Często uważane jest za warzywo, a tak naprawdę jest owocem. Awokado jest idealnym uzupełnieniem każdego posiłku. Świetnie się komponuje z warzywami, pesto i jajkami(...)ziołowej sałatce . Awokado odkryłam dawno temu i od tej pory nie ma dnia, w którym nie włączyłabym ten owoc do moich przepisów. Z żywieniowego punktu widzenia awokado to prawdziwa bomba zdrowia. Zawiera sporo witaminy E. Dzięki dużej zawartości tłuszczów pomaga organizmowi wchłonąć więcej składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Awokado zawiera więcej potasu niż banany. Warto miksować z nich koktajle bogate
codojedzeniaWiedziałam, że się im nie oprę. Z maki gryczanej i jeszcze zawrotnie połączone z zieloniutkim awokado, bananem i orzechami! Przyznacie, że połączenie arcyciekawe. Częściowo zjedliśmy je w niedzielne popołudnie, a jeden babeczek trafił do Śniadaniówki Córciowej. Przepis pochodzi z bloga Marty (ach ja lubię tam zaglądać!!!), no i dzieciaki na ich punkcie zbzikowały :) 1/4 szklanki mąki
Dzieje kuchennej Wiewiórydodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne. Składniki: garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy na pół 1/2 awokado, kroimy w kostkę garść prażonych pestek słonecznika oliwa z oliwek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą. Gotowe
Mango Papajalimonki. Idealnie nadaje się do pracy lub szkoły. Składniki: 30 gram makaronu sojowego, zalewamy wrzącą wodę i odstawiamy na kilka minut 1/6 świeżego ananasa, kroimy w kostkę 1/4 awokado, kroimy w kostkę 1/2 papryki słodkiej, kroimy w paski sok z 1/3 limonki Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, skrapiamy sokiem z limonki i gotowe. Sałatkę można zrobić dzień wcześniej i następnego
Mango PapajaAwokado to wspaniały owoc o wszechstronnym wykorzystaniu, bardzo smaczny i zdrowy. Jest idealny do kanapek – rozdrobniony z dodatkiem soli, pieprzu i oliwy z oliwek, a także niezastąpiony jako składnik sałatek – pokrojony, np. w plasterki. Skórka z awokado również da się wykorzystać w kuchni. Jest ona oryginalną „misą”, w której serwować można sałatki, pasty do kanapek(...)kawałki serów, a nawet krewetki. Awokado to podstawowy składnik słynnego guacamole, czyli pikantnej pasty do chipsów z tortilli, a także dodatek do koktajlu z krewetek i sushi. Należy jednak pamiętać, że awokado nie toleruje wysokich temperatur. Gotowane lub pieczone nabiera gorzkiego smaku.” Spring rolls z awokado i krewetkami. Składniki: - papier ryżowy – ilość według potrzeb (dałam arkusze o średnicy
mojewypiekiinietylkoPróbowaliście kiedyś grillować awokado? Ja Tak! Hamburgery z grillowanym łososiem i awokado okazały się pysznym daniem. Postanowiłam więc wybróbować grillowane awokado z halloumi. Halloumi to mój ulubiony ser solankowy , który również świetnie nadaje się do grillowania. Faktem jest, że ten ser dopiero po termicznej obróbce nabiera smaku. Razem z awokado tworzą niezłe duo. Przysłowiową kropką nad i w tym daniu(...)jest słodko kwaśny sos, który je orzeźwia. Grillowane awokado świetnie się z nim komponuje. Pyszne danie na kolację lub lekki lunch. Kolorowe i pożywne! Grillowane awokado Składniki: na 2 porcje 2 awokado 125 g halloumi 1 brokuł 100 g baby szpinaku 3 dymki garść kiełków Sos słodko kwaśny 2 łyżki musztardy gruboziarnistej ostrej 1 łyżeczka chili płatków szczypta czarnego pieprzu
codojedzeniaAromat i bogactwo składników odżywczych "leśnego masła" z Meksyku nie mają sobie równych. Owoce awokado oprócz cennych dla zdrowia wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych zawierają również sporo witaminy B, E oraz składniki mineralne: żelazo, wapń i potas. Nic więc dziwnego, że niepozorne, mniej lub bardziej pomarszczone awokado było czczone przez Majów i Azteków, jako cudowny owoc" i uprawiamy przez ponad(...)bogaty w tłuszcze owoc zawdzięcza swoją nazwę właśnie Aztekom ahuacatl czyli "leśne masło". Dojrzały okaz awokado powinien być miękki, jego łupina powinna uginać się pod naciskiem palca, tylko takie awokado ma kremową konsystencję i uwalnia aromat, inne będą mdłe i gorzkawe. Jeśli nie uda nam się kupić dojrzałego awokado, wkładamy je do papierowej torebki razem z jabłkami lub bananami
Słodki KompromisChyba nic nie robiłam do tej pory z czerwonej kapusty. Zwykłą też rzadko używam, najczęściej to jeszcze włoską do zup. Ale jak zobaczyłam na straganie taką
Zdrowa Kuchnia Sowy