Śledzie na 1000 sposobów... już to przerobiłam. Ten jest pewnie 1001 :) Dodatek jabłka i awokado sprawia, że kwaśne śledzie stają się delikatniejsze. Dodałam również chrupiącą i lekko pikantną kalarepę. Można zastąpić ją rzodkiewką lub z niej zrezygnować, zwłaszcza że sezon już się kończy. Składniki: 5-6 marynowanych filetów ze śledzia 1 duże jabłko 2 awokado 1 kalarepa lub pęczek(...)łyżka musztardy 2-3 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka soku z cytryny Śledzie oczyścić, jeśli były w oleju, a takie polecam, opłukać i osuszyć, pokroić w kostkę. Jabłko, awokado i kalarepę obrać, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać ze śledziami, majonezem, śmietaną, musztardą i koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić ok. godziny. Podawać z pieczywem
Czerwień i błękitSkładniki: 2 duże filety z kurczaka 1 młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 3 jajka 5-6 łyżek mąki pół pęczka natki pietruszki sól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety(...)umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić w kostkę. Mięso wymieszać z cukinią, awokado, sokiem i skórką z cytryny, czosnkiem i ziołami. Dodać posiekaną natkę, rozkłócone jajka oraz mąkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać. Kłaść po łyżce masy na rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano z obu stron
Czerwień i błękitKolejny pomysł na dietetyczne śniadanie, wędzony łosoś, z jajkiem na miękko i obłędny krem z awokado! Idealne połączenie, rozkochałam się do całości. ;-) Jajko ugotuj na miękko. Plaster łososia skrop cytryną. Składniki na krem z awokado: - 1 awokado - 2 łyżki posiekanej bazylii - 20 szt migdałów - łyżka jogurtu greckiego light - sól morska i pieprz Wszytko zmiksuj na gładką masę
SMYKWKUCHNISkładniki: 1 dojrzałe awokado, 1 ząbek czosnku, 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżeczki świeżego koperku, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, pieprz kolorowy do smaku. Przygotowanie: Należy obrać awokado ze skórki, wyjąć pestkę i pokroić miąższ w kostkę. W moździerzu lub miseczce rozgnieść na pastę awokado, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem
Moniki Smakołykikule przypominają mi zachodzące słońce, taki schyłek lata, a początek pięknej złotej jesieni ;-) Dynię można przygotowywać na niezliczoną ilość sposobów! Jeden z nich bardzo proszę! ;-) Krem z dyni i awokado: - 1/2 dyni hokkaido - 1 awokado - 1 ząbek czosnku - świeża bazylia - bagietka pszenna - oliwa z oliwek - świeży pieprz kolorowy - 250-350 ml wody - świeży imbir Dynię kroimy na półksiężyce, układamy(...)oddzielamy miąższ od skórki. W garnku na oliwie z oliwek podsmaż czosnek i imbir, dodaj upieczona dynię, zalej wodą i gotuj około 20 minut. Zdejmij z ognia dodaj pokrojone awokado i przyprawy, za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Zagotuj i dopraw. Bagietkę kroimy w kosteczkę i na suchej patelni rumienimy, pod sam koniec skrop oliwą z oliwek udekoruj
SMYKWKUCHNIbyć zdrowo i smacznie więc będzie pasta z awokado i kiełkami. Taka pasta to ciekawa odmiana dla codziennych kanapek z szybką czy żółtym serem. Zapewne wielu z Was boi się potraw z awokado albo nie miało okazji go spróbować :) Więc chyba nadeszła już ta pora aby się przełamać i go spróbować… Pasta z awokado świetnie się sprawdzi zarówno(...)śniadanie jak i kolację. Składniki 1 dojrzałe (miękkie) awokado 3 jajka 1 ząbek czosnku sok z 1/4 cytryny 1 łyżka oliwy 2 łyżki majonezu odrobina dowolnych kiełków sól pieprz pieczywo Pasta z awokado i kiełkami – przepis Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Miąż z awokado kroimy w kostkę i skraplamy sokiem z cytryny. Mieszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!blenderze i po chwili możemy cieszyć się zupą. Żeby dodatkowo przyspieszyć proces przygotowania polecam wszystkie składniki porządnie schłodzić w lodówce. Do przygotowania 2 porcji chłodnika potrzebujemy: – 2 miękkie awokado – 1 ogórka wężowego – 500 ml maślanki – sól, pieprz, płatki chilli – 1 łyżkę oleju słonecznikowego – czosnek Awokado i ogórka obrać, umyć i pokroić w kawałki
Szybko Tanio Smaczniearomatyczny. Do przygotowania 4 zupy potrzebujemy: – 2 grillowane cukinie (użyłam grillowania żółtej i zielonej) – 1 duży kubek jogurtu naturalnego – czosnek – sól, pieprz – 1 awokado Awokado i czosnek obrać, umieścić w blenderze razem z jogurtem i przyprawami. Zblednować do otrzymania jedwabistej konsystencji. Schłodzić przez noc w lodówce. Podawać w miseczkach w towarzystwie bagietki
Szybko Tanio SmacznieMoja miłość do awokado była miłością trudną. Przypominała historię miłosną z „Przeminęło z wiatrem” – rozstania, powroty i okazjonalna histeria. Unikaliśmy się długo, patrząc jednocześnie z tęsknotą. Ono szeptało: „weź, spróbuj”, ja odwracałam głowę i uparcie ignorowałam podszepty. Nie, nie będę żarła czegoś, co jest tłuste i bez smaku! Potem okazało się, że po pierwsze – nie umiem kupować awokado(...)drugie – te zielone odmiany bywają w polskich sklepach podłe i ciulowe i trafienie na idealne awokado graniczy z cudem, zupełnie jak trafienie na idealnego faceta. I tak samo, jak z idealnym facetem, los w końcu zsyła nam idealne awokado. W moim przypadku była to odmiana Hass, o ciemnej i chropowatej skórce, lekko orzechowym i cudownie maślanym smaku. Wyobraźcie sobie
ladykitchenPrzepisów na guacamole w internecie jest cała masa. Każdy jest inny, każdy znajdzie swoich zwolenników. Dla mnie podstawą dobrego guacamole jest przede wszystkim dobre awokado. W Polsce możemy dostać głównie dwie odmiany awokado Fuerte (gładkie zielone) oraz Hass (pomarszczone i czarne). Mi zdecydowanie bardziej odpowiada ta druga odmiana, czyli Hass. Awokado tej odmiany ma bardziej wyrazisty, intensywny smak niż Fuerte(...)przy tym jest równie kremowe. Polecam spróbować obu odmian i wybrać to, które bardziej odpowiada naszym kubkom smakowym. Nie ważne, którą odmianę wybierzemy, wyznacznikiem tego czy awokado jest dobre jest jego miękkośc. Dojrzałe, ale nie przejrzałe awokado powinno być miękkie i po naciśnięciu go palcem powinno na jego powierzchni pojawić się delikatne wgłębienie. Jeśli tak się nie dzieje, awokado najlepiej
DefinicjaSmakuSzybka, efektowna i smaczna przystawka. Krewetki i majonez z awokado świetnie się uzupełniają. Polecam! składniki ( 3 - 4 porcje) ok130 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych) 4 łyżki majonezu z awokado garść świeżej kolendry 1/2 szalotki, drobno pokrojonej papryka ostra do posypania pieprz 4x 1/2 plasterki cytryny przygotowanie Krewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną
Stare GaryWprawdzie z oryginalną nutellą konkurować nie może, ale stanowi godnego przeciwnika. Kto raz spróbuje, ten zakocha się z pewnością. Składniki: 200 g daktyli (bez pestek) 1 dojrzałe awokado 100 g orzechów laskowych 30 g oleju kokosowego (tłoczonego na zimno) 2 płaskie łyżki kakao wysokiej jakości szczypta kardamonu Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut by zmiękły(...)Następnie odsączyć. Orzechy laskowe zemleć lub zetrzeć na proszek. Awokado obrać i wybrać miąższ. Wszystkie składniki włożyć do misy i dokładnie zmiksować na gładko blenderem. Krem przełożyć do miseczki/słoiczka i przechowywać w lodówce
Food SquareSkładniki: rukola sałata o karbowanych liściach 1 mango 1 awokado 10 pomidorków koktajlowych bazylia 1 cebula dymka ser Grana Padano 200 g polędwicy wołowej 1/2 łyżki pieprzu czarnego ziarnistego olej rzepakowy 1/2 cytryny Dressing: saszetka oleju Kujawskiego z pomidorem, czosnkiem i bazylią 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli Przygotowanie : Mięso: Pieprz kruszymy w moździerzu(...)mieszamy. W trakcie mieszania stopniowo dodajemy olej, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatka: Rukolę i sałatę myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy w plastry. Awokado przecinamy, usuwamy pestkę, wydrążamy miąższ, kroimy w paski i skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidorki kroimy na połówki. Układamy na talerzu przygotowane składniki sałatki. Wołowinę kroimy w plastry, układamy na sałatce
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1 awokado sok z cytryny 50 g szynki surowej lub polędwicy surowej 1 mandarynka sos: 1łyżka oliwki 1łyżka soku z cytryny 1 łyżka winiaku szczypta soli Awokado przekroić na pół ,wyjąć pestkę i z miąższu wydrążyć kulki. Skropić cytryną. Szynkę pokroić w cienkie paseczki. Mandarynkę obrać i podzielić na cząstki. Wszystko połączyć i skropić sosem .Odstawić na kilka minut
Kulinarny karnet ChristopheraKolorowa sałatka z awokado i szynką . Dzień dobry , dzisiaj z rana naszła mnie ochota na błyskawiczną sałatkę z awokado , pomidorkami i szynką szwarcwaldzką. Jest tam też trochę sałaty lodowej i kawałek ogórka, do smaku sól, biały pieprz i kilka kropel oliwy, a i znalazła się też rzeżucha którą posiałam jeszcze na Wielkanoc, a która sobie cały czas rosła i czekała(...)wykorzystam. Polecam inne przepisy na sałatki z awokado: sałatka z awokado, pomidorami i mozzarellą , Sałatka z awokado, boczkiem i jajkiem w koszulce ; Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado , Sałatka jarzynowa z awokado , Sałatka z awokado , granatem i mandarynkami . A Wy, jaką sałatkę lubicie? Polecam też nasz zbiór 50 przepisów na letnie sałatki . Składniki na miskę Kolorowej sałatki z awokado
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię