Przepis na : śniadanie
Składniki: 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego 4 jajka 4 plastry żółtego sera sól ziołowa, ostra papryka w proszku Sposób wykonania: Cztery kromki chleba układamy na dużej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdą z nich układamy plaster sera. Z pozostałych czterech kromek wykrawamy otwory (np. małą szklanką). Przykrywamy nimi ser żółty. Do wyciętych otworów wbijamy jajka. Każdy tost oprószamy solą i papryką ostrą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekam... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...