Tarte Flambée (Flàmmeküeche).

Tarte Flambée (Flàmmeküeche).

Tarte Flambée (Flàmmeküeche).

W sierpniowej Piekarni Amber piekliśmy T arte flambée, tradycyjny alzacki placek z cebulą i boczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano  w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli b... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Codziennik Kuchenny

Warto przeczytać

Wszystko co powinieneś wiedzieć o idealnym cieście do pizzy

Pizza jest to potrawa z kuchni włoskiej, zwyczajowo używa się ciasta drożdżowego, smaruje sosem pomidorowym i sypie się tartą mozzarellą i ziołami, całość następnie piecze się w nagrzanym mocno piecu.

Czytaj dalej...

Autor

Renata Karon-SlomczynskaRenata Karon-Slomczynska

Na blogu Codziennik Kuchenny dzielę się pasją do kulinariów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

tarta, placki, ciasto, chleb, ciasto na pizze, pizza , pizza przepis, przekąski, boczek, przekąska, przekąski na ciepło, pieczony boczek, bez pieczenia, placek z serem, ciasto na zimno, przekąski z ciasta na pizze, ciasta bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, chleb na drożdżach , serek wiejski

Inne przepisy z Codziennik Kuchenny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.