chleb - 25827 przepisów (strona:513/1722)

Pszenny chleb z siemieniem lnianym 53

widać mój chleb wyrósł… Chociaż miałam nadzieje,że naczynie wzięłam odpowiednio duże ;-) W związku z tym polecam użycia dwóch forma na taką ilość pieczywa :) Składniki Mąka tortowa 1kg Świeże drożdże 30g Sól 3 płaskie łyżeczki Cukier 1 The post Pszenny chleb z siemieniem lnianym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bardzo bananowy chlebek bananowy 169

Banany. Niektórzy je lubią inni się ich brzydzą. Ja jadam tylko te dojrzałe, Syncio lubi jedynie te jeszcze zielone, a Córcia wyczuje je wszędzie bo darzy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mój pierwszy chleb 129

Nigdy nie piekłam chleba, wydawało mi się to szalenie skomplikowane ;) Aż w końcu postanowiłam spróbować,  tym bardziej, że niedziele niehandlowe zdarzają się coraz częściej i człowiek czasami zostaje bez pieczywa. Przepis, najprostszy z możliwych, dostałam od mojej koleżanki  i przystąpiłam do działania. Za rekomendację wystarczyły mi słowa,  że jest to najprostszy przepis na biały chleb

Moja kraina smaków
Chleb Pszenny Na Zakwasie 74

odgazować, i ponownie zostawić na około 2 godzinki pod przykryciem. 2. Chlebek umieścić w koszyczku do wyrastania pieczywa, poczekać aż wyrośnie, przełożyć delikatnie na blaszkę, możemy wykonać nacięcia aby chleb nam nie pękał w pieczeniu. 3.Piec w temp. 230*, około 10 min,po tym czasie zmniejszyć temp. na 190*, polecam wstawić na spód blaszkę z wodą aby chleb był bardziej

Dziś Ja gotuje
Grzanka z serem cheddar z mangoldem i cukinią 185

było takie dobre, że z pewnością będziemy do tego wracać. Mangold nie jest zbyt łatwo dostępny, ale spokojnie możecie go zamienić na pęczek botwinki.  Składniki:  2-4 chleb pełnoziarnisty/razowy, 50 g ser cheddar, pęczek botwinki lub zamiennie mangold, 1/2 cukinia, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz suszone płatki chili, oliwa Chleb kroimy na kromki i grillujemy / przesmażamy

Plate of Joy
PASTA NA CHLEB Z SARDYNEK 99

Pasta z sardynek w oleju. Pasta z sardynek - przepis na pyszne śniadanie.       Prosty i szybki przepis na pyszną pastę z sardynek do chleba. Wyjątkowa pasta z sardynek z dodatkiem posiekanych oliwek, pomidora, świeżego kopru i szczypiorku. Pasta doprawiona chrzanem i śmietanką. Absolutnie pyszne smarowidło do chleba. Pasta z sardynek w oleju świetnie smakuje z podpieczoną na rumiano

Moja Książka Kucharska
Chleb 100

Dawno nie piekłam chleba, tak więc jest, a raczej był, bo został tylko kawałeczek. 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy 350 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka soli 300 g wody Do naczynia miksującego wlać wodę, wsypać drożdże i cukier. Podgrzać 3 min/37*C/obr.2.  Dodać resztę składników. Wyrobić 3 min/Interwa(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1 godzinę.[u mnie zostało w naczyniu miksującym]. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładzić dłonią zwilżoną wodą. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.Chleb naciąć w dowolny sposób, posmarować wodą ,poczekać az podrośnie. Piec ok. 50 min w temperaturze 180 stopni

Moje domowe kucharzenie
Gazpacho według Gordona Ramsay’a 102

poleca się na lato! Składniki: 1 kg pomidorów śliwkowych 1 ogórek 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 2 ząbki czosnku 2 cebulki dymki (ze szczypiorkiem) 75 g czerstwego, białego chleba 2 łyżki octu ryżowego sól, pieprz oliwa Sposób wykonania: Wszystkie warzywa myjemy. Pozbywamy się szypułek z pomidorów i gniazd nasiennych z papryk. Ogórka i czosnek obieramy. Warzywa oraz chleb kroimy

Mostek w kuchni
Kanapki z awokado i łososiem 221

Kanapki z awokado i łososiem to zdrowe, bardzo dietetyczne śniadanie. Awokado i łosoś zawierają w sobie cenne i zdrowe składniki odżywcze. Łosoś zawiera dobrze przyswajalne i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Orkiszowe bułki z biboszem 107

terminologii piekarskiej bibosz to zaparka z gorącej wody i czerstwego chleba. Potem tą zaparkę łączy się z pozostałymi składnikami aby wyrosły pyszne i zdrowe buły. Idealnie nadadzą się na II śniadanie do szkoły czy pracy, polecam gorąco. Bułki z orkiszu na zaparce z chleba. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Domowe bajgle 103

Uwielbiane w Stanach Zjednoczonych już dziś mogą zagościć w Waszym domu i możecie zrobić je zupełnie sami Spróbujcie! Składniki Na zaczyn: 1 łyżeczka suchych drożdży 500g mąki do wypieku chleba 625 ml wody Na ciasto: ½ łyżeczki suchych drożdży 480g mąki do wypieku chleba 2¾ łyżeczki soli 1 łyżka jasnego, brązowego cukru lub miodu Do gotowania: 1 łyżka jasnego, brązowego cukru

Mostek w kuchni
Szparagi z okruchami na maśle. Do szczęścia naprawdę nie trzeba nic więcej! PRZEPIS 142

najlepszych sposobów na podanie szparagów. Po prostu zrób je ze zrumienionymi na maśle okruchami. Palce lizać! Przepis na szparagi z okruchami Składniki: pęczek szparagów, dwie garści okruchów z chleba, ćwierć kostki masła, sól. Zrób tak: szparagi umyj i odetnij lub odłam zdrewniałe końcówki, następnie gotuj na patelni w niewielkiej ilości osolonej wody. Po około 5-8 minutach będą gotowe(...)można ich rozgotować, najlepsze są, gdy nadal leciutko chrupią – kliknij po więcej porad dotyczących gotowania szparagów . Szparagi zdejmij z patelni, wodę wylej. Rozgrzej masło. Dwie kromki chleba (u nas zwykły pszenno-żytni), najlepiej czerstwego, porwij na drobne okruchy, następnie zrumień, wyłącz ogień, dorzuć szparagi i obtocz. Od razu podawaj. Rada: niektórzy w podobnych przepisach używają bułki tartej, przekonasz się

Kulinarna Polska
Chleb pszenny na zakwasie z melasą i otrębami 126

Dziś szybki i pyszny bochen mam do pokazania. Chleb jest prosty w wykonaniu, potrzebuje jednak trochę czasu na wyrośnięcie. Jeśli macie mocny zakwas to kwestia 3 - 5 godzin. Zaczynamy zatem wypiekanie, zapraszam. Prosty chleb z melasą, na zakwasie. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z soczewicy z paprykowymi grzankami 83

cebula – 1 łyżka sosu sojowego – 1 łyżka oliwy – 2 liście laurowe – 2 ziela angielskie – 3 ziarna pieprzu – sól Składniki na grzanki: – chleb żytni razowy – oliwa – czosnek w proszku – papryka ostra w proszku Dodatkowo: posiekany szczypiorek Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, płuczemy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytego pora i wlewamy(...)oliwę. Gotujemy pod uchylonym przykryciem przez 40 minut. Soczewicę płuczemy i dodajemy do bulionu , gotujemy około 20 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie zabieramy się za grzanki: Chleb kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą, posypujemy papryką z czosnkiem i podpiekamy na patelni na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będą chrupkie. Po 20 minutach zawartość garnka blendujemy

Be Fit Be Strong
Chleb z trzech mąk 97

Zaczyn: 1/2 szklanki zakwasu zmieszać z 1/2 szklanki mąki żytniej i 1/2 szklanki ciepłej, ale niegorącej wody. Wymieszać drewnianym patyczkiem i pozostawić pod ściereczką na 2 godzinny. Chleb: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki pszennej typ 550 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka ciepłej niegorącej wody zaczyn 1 łyżeczki soli   Wszystkie składniki wymieszać. Ciasto zagniatać ok 10 minut(...)mąką, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni godzinę przed pieczeniem. Piec 10 minut w 250 stopniach i 35 minut w 200 stopniach. Chleb studzić na kratce

Między kuchnią a pokojem

Proponowane wyszukiwania