chleb - 25827 przepisów (strona:519/1722)

Chlebek na zakwasie 127

zakwas, wlewany wodę z miodem i mieszamy. Odkładamy do litrowego słoika zakwas na kolejny raz (ok. 1/2) i możemy tak przechowywać od. 3 tygodni w lodówce do kolejnego wypieku chleba. Blaszki keksówki należny wysmarować olejem i wysypać otrębami pszennymi, silikonowe keksówki nie wymagają jednak tego zabiegu. Keksówki wypełniamy ciastem do ok. 2/3 wysokości i posypujemy ziarnami dociskając mokrą łyżką(...)ciepłe miejsce na 12 h przykryte ściereczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180-190 st.C przez około 1 godz. i 15 min. Na 10 minut przed wyjęciem chleb smarujemy oliwą, wtedy skórka będzie brązowa i chrupiąca. Chlebek przechowujemy w szafce lub chlebaku zawinięty w lnianą ściereczkę. Smacznego

Z notatnika
Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku 206

potem 24 godziny na zakwas i zabieramy się za ciasto chlebowe. Ciasto na 16 godzin do lodówki, formowanie i ponownie do lodówki. Potem upiec i delektować się pysznym chlebem. Na śniadanie znakomity do kanapek. Chleb mieszany wolnorosnący na zakwasie z wody ze śliwek, rodzynków i kminku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 206

waszej tradycji dzielicie się tylko samym jajkiem to nie ma problemu. Natomiast gdy każdy z uczestników życzeń świątecznych otrzymuje kawałek jajka, kiełbaski i chlebka to proponuje aby zminimalizować ilość chleba do symbolicznego okruszka. Śniadanie Podczas śniadania dominują głównie potrawy białkowe: jajka w przeróżnej postaci wędliny: biała kiełbasa, biały boczek, szynka, normalna kiełbaska, baleron... śledzie sałatki inne dodatki: chrzan, ćwikła, ogórek(...)Jadałem również żurek gdzie poza jajkiem i białą kiełbasą były dodatki warzywne - tu też patrzymy co dodajemy, by czasem nie wylądowało coś węglowodanowego jak ziemniaki. Oczywiście żurek jemy bez chleba. Żurek jest przygotowywany na zakwasie żytnim więc jest odrobinę węglowodanowy, więc: Skromnie! lub  bez.     W temacie dodatków sugeruje pamiętać o wszystkim co zbliża pH żołądka do bardziej

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zakwas na żurek 188

Żurek-ale tylko na domowym zakwasie. Mało pracy a smak zupy obłędny.  SKŁADNIKI: 2 czubate łyżki mąki żytniej 4 skibki chleba 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz w ziarnach 1,5 litra wody PRZYGOTOWANIE: Do kamionkowego garnka lub słoika kruszymy chleb, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pocięty w paseczki oraz resztę składników. Całość

Kopystką po garach
Grahamki z masłem czosnkowo -pietruszkowym 142

Przyszła pora na wypieki chleba . Często wracam do moich wcześniejszych przepisów na bułeczki , które co i róż zmieniam i ulepszam. Proponuję grahamki z masłem czosnkowo-pietruszkowym. Możecie sobie wyobrazić jakie były dzisiaj zapachy w mojej kuchni…wciąż są. Moje dziecko przyszło ze szkoły i od razu w drzwiach krzyczał co tak pachnie!…Pizza! Nie pizza tym razem(...)ładnie wyrośnięte z lekko chrupiącą skórką, która fantastycznie pęka, kiedy ją się lekko naciska. Jeszcze kilka lat temu nie myślałam, że będę taka zadzierżała piekarka. Przepadłam na amen! Pieczenia chleba sprawia mi dużą satysfakcję. Przepis na grahamki Składniki: na 16 bułek 800 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 1 łyżka soli 800 – 850 ml zimnej wody 1 łyżka

codojedzenia
Najprostszy chleb bezglutenowy... 208

prawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do jego wypieku używa się mniejszej ilości mąki gryczanej i nie dominuje ona w smaku. Przepis dostałam od koleżanki wraz z próbką chlebka na spróbowanie, ale dotarłam też do źródła przepisu (link tutaj , warto poczytać komentarze(...)odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny. Wstawić formę z ciastem do piekarnika rozgrzanego do 220 ° C i piec przez 50 min. Po tym czasie wyjąć chleb z formy i włożyć jeszcze na 10 minut do piekarnika

Domowa Cookierenka Agi
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finlandii 110

sercu. Wszystko zaczęło się od muzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu

Szybko Tanio Smacznie
Rieska. Ziemniaczane chlebki z Finalndii 96

sercu. Wszystko zaczęło się od muzyki (tak uwielbiam ciężką, fińską muzykę, ale zakochałam się w również w ich muzyce ludowej) a skończyło na kuchni. Tak więc kiedy zabrakło nam chleba, postanowiłam upiec ten ekspresowy fiński chleb, pod nazwą rieska. Prościzna do wykonania, ale za to ile radości. Chociaz z wyglądu przypomina słynne szwedzkie, chrupkie pieczywo – to chyba ze względu

Szybko Tanio Smacznie
Brownie z dyni (ciasto czekoladowe paleo) 267

niedostępna. Ostatniej jesieni, w listopadzie i grudniu, jedliśmy dużo dyni, udało się też wypełnić jedną szufladę woreczkami z odmierzonymi porcjami purée.Teraz, kiedy tylko mamy ochotę na smaczny dyniowy chleb ( Chleb dyniowy AIP ) albo ciasto z dyni, sięgamy po zapasy. W miseczce ubij jajka z roztopionym olejem kokosowym. Zwykle robię to ciasto z jajkami, ale raz zastąpiłem je żelatyną

PaleoSMAK
BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE 145

BAGIETKI PSZENNE NA ZAKWASIE.  BARDZO CHRUPIĄCE! U mnie znowu pieczywo ;-) Tym razem pyszne, chrupiące bagietki na zakwasie. Mocno się wkręciłam w pieczenie chleba i pieczywa w domu. Lubię tą czynność i uwielbiam ten zapach chleba w domu. Zresztą chyba nie ma nic lepszego jak kromka pieczywa z jakimś mazidłem, ja niestety nie jadam masła, więc u mnie to zawsze

SMYKWKUCHNI
Smalec grzybowy 146

Lubicie chleb ze smalcem? Kromka dobrego chleba, domowej roboty smalczyk, do tego pyszne, kiszone ogórki i aż ślinka leci na samą myśl o takiej przekąsce. Wiadomo, najzdrowsze to to może nie jest, ale ogólnie życie jest mało niezdrowe więc nie dajmy się zwariować. Co nas nie zabije to można jeszcze raz! Nie robię smalcu ze skwarkami często, ostatnio gościł

Smaczna Pyza
Chlebek pita - orkiszowy, pełnoziarnisty 147

Chlebek pita to jeden z najstarszych rodzajów chleba przygotowywany przez człowieka. Prawdopodobnie pochodzi ze starożytnej Syrii. Popularny w krajach arabskich i tak jest tam nazywany: libański, syryjski lub arabski chleb. Pita to placek z drożdżowego ciasta, który podczas pieczenia pęcznieje tworząc kieszonkę na farsz. Kieszonka napełniona farszem mięsnym lub warzywnym fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia. Chlebek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tosty z serem camembert i dżemem z rokitnika 129

łyżeczki dżemu z rokitnika Łowicz 1 łyżeczka masła Wykonanie: Buraczka umyć, osuszyć i obrać ze skróy. Następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki. Ser kamember pokroić w plastry. Kromki chleba tostowego  smarować masłem i dżemem z rokitnika ( jedna kromka masłem, druga dżemem ). Na kromce posmarowanej masłem układać 2-3 plasterki buraczka, plaster szynki oraz kawałki sera camambert. Przykryć kromką posmarowaną(...)dżemem z rokitnika. Kanapki opiekać w opiekaczu, aż chleb się zarumieni, a ser rozpuści. Upieczone tosty pokroić w trójkąty. Smacznego

kolorowotorcikowo
Chleb pszenny wieloziarnisty 111

Prosty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek z dyni

talerz przyjemności
bruschetta paleo (bez glutenu, zbóż) 142

mną bruschetty. Jedno z moich ulubionych przekąsek przed przygodą z paleo. Ach te śniadania z grzankami delikatnie skropionymi oliwą i czosnkiem Na blogu jest już przepis na chleb tostowy , który też się nadaje, aby przygotować z niego taką włoską grzankę. Ale akurat nie miałem mąki migdałowej i trzeba było próbować z tych składników, które mam w domu. I muszę(...)pieczenia. W drugim naczyniu blendujemy/mieszamy jajka z kremem kokosowym, a później przelewamy wszystko do miski z mąką i ponownie dobrze blendujemy/mieszamy. Tak przygotowaną masę wlewamy do foremki na chleb – u mnie taka o wymiarach (10x22cm) i wstawiamy na 15 minut do piekarnika, albo do czasu aż będzie złociste z wierzchu. Smacznego! przepis inspirowany paleoplan.com Artykuł bruschetta paleo (bez glutenu

PaleoLife

Proponowane wyszukiwania