wyszedł w smaku idealny no i te ziarna a w dodatku taki pachnący i mięciutki.. i jak tu nie skusić się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawniePokuśtykałam ze złamanym palcem do pracy.. już mi się naprzykrzyło siedzenie w domu.. Dzisiaj wspaniały pszenny chleb, pachnący koperkiem i bazylią.. Nie mogłam się doczekać kiedy wystygnie, żeby ukroić kawałek, tak pachniało w całym domu. Z podanego przepisu wyszły mi dwa bochenki Składniki: 750 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 550 g wody 1 łyżka oliwy(...)jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać pestkami dyni lub jakimiś innymi ziarnami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczone chleby studzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieTemperatura trochę odpuściła więc zabrałam się ochoczo za pieczenie. Początkowo miał być to inny chleb, lecz uznałam, że czas samej coś od siebie dodać. Bałam się, czy nie wyjdzie z mojej kulinarnej twórczości jeden wielki zakalec.. ale efekt końcowy przerósł moje najśmielsze oczekiwania. Wspaniały pachnący chleb o zwartej strukturze i chrupiącej skórce, to jest dokładnie
Na słodko lub wytrawnieKolejny zaległy przepis, który musiał poczekać na swoją kolej. Wspaniały pachnący chleb. Robiłam wszystko na "oko" podpatrując stare przepisy i wyszedł mi znakomicie :-) Polecam, naprawdę jest pyszny. Składniki: 400 g maki pszennej 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ½ szklanki płatków pszennych 2 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka nasion dyni 7 g suszonych drożdży 2 łyżki oleju 2 łyżeczki miodu(...)ciasto posmarować rozmąconym jajkiem zmieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 – 40 minut w temperaturze 190 stopni C. Po wyjęciu z piekarnika chleb wystudzić na kratce. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieNawet sobie nie wyobrażacie co ja przeżyłam przez ten konkretny keks. Naszło mnie na keks z maszyny do chleba. Przepis i składniki banalnie proste ! Do keksa wykorzystałam maszynę mojej bratowej oraz mieszankę keksową Skworcu Oczywiście mąkę pszenną typ 500 Młyn Kopytowa Trzymałam się idealnie miar i wag, włożyłam składniki do maszyny i niby za niecałe 2 godziny keks(...)medycynę ,zastosowanie jest szerokie. Moja mama rozcięła sobie paskudnie palec. Smarowała olejem kokososwym Zielony Nurt. Rana zagoiła się o wiele szybciej. Można nim smarować dłonie, można go jeść na chlebie, można smarować skórę głowy i włosy. Zabija i neutralizuje wirusy , które powoduja grypę, opryszczkę, odrę, wiruysowe zapalenie wątroby typu C, SARS, AIDS. Jego zastosowanie jest tak szerokie ...że tylko
Z Kuchni Do Kuchnilepszego niż domowy smalec do świeżo upieczonego domowego chleba. A do tego jeszcze kiszony chrupiący ogórek. Nie uważacie ? Wprawdzie nie jest to danie zbyt dietetyczne, ale co tam, raz na jakiś czas można zgrzeszyć. W końcu mamy Karnawał, zaszalejmy :-). Smalec do chleba Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 700 g grubej słoniny 2 cebule 1/2 jabłka świeżo
Kulinarne przygody Gatitysamym drożdże. Mówię Wam o tym, aby Was przestrzec przed popełnieniem tych samych błędów co ja. W każdym razie efekt jest na prawdę świetny, a domowy żur w chlebie w święta to błogosławieństwo. Dziś zapraszam po przepis na miseczki chlebowe, które spokojnie można zajadać jak tradycyjny chleb." Sposób przygotowania: 20 g świeżych drożdży 550 g mąki Szklanka wody
Słodkie Przyjemnościmade bread first time in my life and I have to tell you to make bread is a real challenge and real satysfaction. Zrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja. Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki
Kulinarna rozmowasię jeść. A przy antybiotykach ,to raczej nie mogę sobie pozwolić na żadne posty, bo zaraz mam dziurę w żołądku! Musiało być smacznie, szybko i syto ! Kanapki! Grzanki! Składniki -chleb lub bułka -Emmentaler ser topiony plastry Lactima -Gouda ser topiony Lactima -szczypiorek -parówka drobiowa -natka pietruszki -ketchup -pomidorki koktajlowe -oliwki zielone -imbir marynowany * do sushi(...)dostepny TUTAJ -glassa sojowa - Słoneczne Pola od Ziarenkowo Kromki chleba wysmaruj serkiem topionym Gouda, pokrój w plasterki parówkę. Posyp szczypiorkiem. Im więcej witamin tym lepiej. Na wierzch połóż plasterki Emmentalera, polej ketchupem. Dodaj pomidorki koktajlowe i ...do piekarnika, aż się stopia serki. Wyłóż na talerz. Szybko po wierzchu glassa sojowa. Dodatkowo zielona pietruszka. Marynowany imbir dobry
Z Kuchni Do KuchniDzisiejszy dzień zaczął mi się pracowicie ale potem wybywam zostawiając domowników samych czym się cieszę niezmiernie. Na śniadanie zaserwowałam swoim bliskim pyszny lekko słodki, lekko słony
Dzieje kuchennej WiewióryO wielkim rozczarowaniu związanym z trzykrotnie zwiększonymi od nowego roku cenami magazynu KUCHNIA wspominałam już na fb. Nadal nie mogę przeboleć szczególnie, że pojawił się już
Dzieje kuchennej WiewióryCzerwcowa piekarnia. Dawno nie piekłam z innymi Piekarkami ale w tym miesiącu udało mi się. Dzięki Ci Amber :) Wypiek to nietrudny, dość nietypowy, wilgotny i chrupiący
Dzieje kuchennej Wiewiórypergaminowym na rozgrzana blachę. Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego! Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem(...)olejem. Często formuję chlebki rękami, bez użycia wałka. Wpis dołączam do listy Na zakwasie i na drożdżach , prowadzonej na blogu Zapach Chleba
Stare Garyprzykryć i odstawić na 20 minut , aż bułeczki nieco podrosną. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 15 minut. w maszynie do chleba Ciasto można również wyrobić w maszynie do chleba. Wkładamy wszystkie składniki w kolejności podanej w instrukcji (mokre, suche, drożdże) Ustawiamy program
Stare GaryPrzepis na bułeczki wzięłam ze strony Moje Wypieki . Smaczne, delikatne bułki, idealne z marmoladą. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Składniki na 12 bułeczek: 450 g mąki chlebowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka drobnego cukru 50 g masła 15 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 280 ml ciepłego mleka + 1 łyżka do smarowania przygotowanie Mąkę(...)przy kryć ręczniczkiem i pozostawić znów do wyrośnięcia na około 20 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem (pominęłam) i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC. w maszynie do chleba Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki
Stare Gary