chleb - 26176 przepisów (strona:532/1746)

CHLEB WIELKANOCNY. Debiut. 190

Zapach świeżego chleba o poranku. Ciepła pajda z masłem wiejskim, prawdziwym. I plastrem pomidora. Rozpływający się kęs. Jeszcze, jeszcze trochę chcę. Właśnie taki poranek pamiętam. We wspomnieniach z babcią w roli głównej. To ten chleb. Ten, który tak pachniał co rano. CHLEB WIELKANOCNY. (Babciny.; na dwie porcje; ) 1 kg mąki pszennej 1 szklanka otrąb pszennych 1 szklanka siemienia lnianego

W kuchni Karmel-itki
OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 175

niawet nie wspominała tej receptury na blogu. Ale uważam, że wymaga uwiecznienia i zamieszczenia tutaj, gdyż jest to przepis z górnej półki. OKRASA Z PSTRĄGA WĘDZONEGO NA ŻYTNIM CHLEBIE Z SAŁATKĄ Z OGÓRKA Z MIODEM. /przepis: Adam Chrząstowski;/ okrasa: 700g mięsa obranego (pozbawionego ości) z wędzonego na gorąco pstrąga 2-4 łyżki żubrówki 150g masła utartego "na biało " 4 łyżki(...)oliwy (np. z oliwek ) 1/2 szklanki "brązowego masła" sałatka z ogórków: 4 ogórki zielone 6 łyżek octu winnego 4 łyżki miodu pęczek posiekanego koperku sól, pieprz do podania: żytni chleb cienko porkojony 12 łyżek śmietany ukwaszonej (najlepiej 36%) 100g kawioru z łososia sól, pieprz Przygotowujemy "brązowe masło", czyli rozpuszczamy masło na delikatnym ogniu, a gdy jest płynne, zwiększamy ogień

W kuchni Karmel-itki
CHLEB Z KWIATAMI NASTURCJI, MIĘTĄ I JOGURTEM NATURALNYM. 175

uwaga! Nie mogą nasturcji jeść (w żadnej postaci) dzieci do lat czterech, osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz z zaburzeniami funkcjonowania nerek. (źródło: Sielskie Życie, czerwiec-lipiec 3/2013) CHLEB Z JOGURTEM NATURALNYM, NASTURCJĄ I MIĘTĄ. /inspiracja: Sielskie Życie 3/2013/ chleb (najlepiej razowy lub żytni) jogurt naturalny cukier listki świeżej mięty pieprzowej kilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę(...)bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać jak cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę. Najlepiej smakuje w ogrodzie, gdy poranne słońce rozbudza naturę do życia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. 211

szukając czegoś na wegetariański obiad, trafiłam do niej. Poza pysznym daniem, wróciły przemiłe wspomnienia. Ach, uwielbiam jeść coś, co ma historię w tle. SPAGHETTI Z SOSEM Z CHLEBA I ORZECHÓW WŁOSKICH. /źródło: W Krainie Smaku ./ dla 4-6 osób 2,5 szklanki bulionu warzywnego 200 g chleba pszenno-żytniego 3 ząbki czosnku 250g orzechów włoskich sok z 1 cytryny sól(...)żadnej receptury na bulion warzywny, który w kuchni wegetariańskiej jest podstawą wielu dań. Ale zawsze korzystam ze sprawdzonej receptury, jaką znajdziecie tutaj:  BULION WARZYWNY. Bulion zagotowuję. Chleb rozrywam na małe kawałki, namaczam w bulionie. Wrzucam orzechy, obrane ząbki czosnku i miksuję na gładki sos,  konsystencji ciasta naleśnikowego. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję sok z cytryny. Podgrzewam.  Makaron gotuję

W kuchni Karmel-itki
Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką 253

ardzo dobry chlebek bazujący na wypróbowanym już przeze mnie kilkukrotnie przepisie na chleb wieloziarnisty ze strony mojewypieki.com . W poniższym przepisie podaję swoje modyfikacje. Ilość składników wystarcza na przygotowania jednego bochenka. Chleb orkiszowy z suszonymi pomidorkami, bazylią i czarnuszką PRZEPIS Temperatura: 210 o C (piekarnik gazowy) | Czas pieczenia: 1h Składniki na 1 bochenek 40 dkg mąki orkiszowej, t1850 10 dkg mąki(...)ciepłej wody Przygotowanie Wszystkie składniki umieścić w jednej misce, drożdże rozkruszyć w dłoniach, całość dokładnie wymieszać (można mikserem).  Czarnuszki zostawić tyle co do posypania na wierzchu chleba wg uznania. Ciasto może mieć nieco luźną konsystencję, przy czym chlebek wyszedł mi smaczniejszy gdy ciasto było dość gęste. Po wymieszaniu składników, ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

coolinarnastrefa.blogspot.com
Norweski chleb górski 274

Lawson "Jak być domową boginią". Sama autorka namawia do wypróbowania różnych mąk i ziaren. Zachęcona tymi słowami, postanowiłam wykorzystać swoją ulubioną mąkę orkiszową. Poniżej efekt tego eksperymentu. :) Mimo, że chleb był smaczny to jednak nie pobił on na głowę mojego, póki co, faworyta ... Norweski chleb górski PRZEPIS   (źródło: Nigella Lawson "Jak być domową boginią") Temperatura piekarnika: początkowo(...)natłuszczonej formy lub wyłożonej formy papierem do pieczenia i wstaw do zimnego piekarnika. Nastaw go na 110 o C , a po 30 minutach zwiększ temperaturę do 190 o C . Chleb piecze się ok. 1h - 1h 15 min. (zależy od piekarnika).  Ja piekłam 1h 15 min. Smacznego all photos made

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chleb z garnka na zakwasie - garniak 209

Dzisiaj chleb z garnka. Był chleb patelniak to może być i garniak, prawda ? Jeden pieczony na patelni a drugi z garnku, takim żeliwny garnku z pokrywą. To prosty przepis, w którym ciasta nie trzeba wyrabiać a chleb wychodzi bardzo smaczny. Przepis mam od kolegi z FB. Nieco zmieniłam ilości składników na swoje potrzeby, ale idea i proporcje pozostały. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Chleb ze słonecznikiem, na zakwasie 194

Znowu zakwas Stefan w akcji i kolejny łatwy chleb z jego udziałem - tym razem także ze słonecznikiem. Spodobało mi się robienie chleba w garnku i coś czuję, że często będę tak właśnie piec. Bochenek trzyma formę i jest dobrze wypieczony więc póki dobrze nie nauczę się wyczuwać ciasta to będę korzystać z form i właśnie moje żeliwnego gara. Przepis(...)mój pierwszy chleb z garnka czyli garniak, zamieściłam kilka dni wcześniej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb żytni z czarnuszką, na zakwasie 226

lepiej. Na szczęście w budce z pieczywem można zawsze ją kupić - jest pełnoziarnista i gładsza. Pełnoziarnistą żywi się Stefan i to dzięki niej i mojemu nowego Przyjacielowi powstają kolejne chleby. Dzisiejszy jest w całości z mąk żytnich, do których dosypałam trochę paproszków dla smaku i urozmaicenia. Zobaczcie też przepis na chleb zwyczajny albo chleb pieczony w garnku - już sama

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo - Chleb tygrysi - wypiekanie na śniadanie 345

chleb nazywa się tygrysi chociaż wzór bardziej przypomina cętki lamparta albo żyrafy. Kiedy go upiekłam Żarłoczek powiedział, że ładne żółwie mi wyszły :D Spotkałam się też z nazwą "chleb Tygryska" i taka bardzo mi się podoba. Jak zwał tak zwał, ale muszę przyznać, że to ciekawy wypiek. Gruba, popękana i chrupiąca skórka a pod nią mięciutki, słodkawy miąższ(...)przypominający raczej bułkę niż chleb. No i ten zapach, który nadał całości olej sezamowy. Z podanych niżej składników można upiec jeden duży bochenek albo tak jak ja - dwa mniejsze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Domowe pieczywo. Chleb pszenny z suszonymi grzybami i olejem rzepakowym, na zakwasie. 206

Kolejny mój chleb pachnie lasem. Ma chrupiącą skórkę i bardzo aromatyczny miąższ. Jeszcze ciepły doskonale smakował tylko ze świeżym masłem. Smakował tak dobrze, że zjedliśmy prawie cały bochenek i to bez żadnych innych dodatków. Jeśli lubicie grzyby, ich smak i zapach, to upieczcie sobie taki chleb bo jest wspaniały. Ja na pewno będę do niego wracać. Zobacz też przepis(...)Chleb z suszonymi pomidorami i cebulą ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb ziarnisty z żurawiną na zakwasie 186

Samodzielne pieczenie chleba rzeczywiście dużo zmienia. Odkąd udało mi się z pierwszym bochenkiem, testy poleciały pełną parą i teraz nie wyobrażam sobie kupowania tego sklepowego, kiedy nowych opcji jest tyle ile wyobraźnia nam podpowie. Prędzej więc skończę jako spasiony ludzik Michelin niż zrezygnuję z produkcji ;). Dzisiejszy chleb jest pełen ziaren i słodko-kwaśnej żurawiny - jego smak nie potrzebuje zbyt wielu(...)dopełnień, wystarczy dobrej jakości masło. Mistrzostwo świata! Składniki (2 chleby): pół szklanki zakwasu żytniego 2,5 szklanki mąki żytniej razowej 2 szklanki letniej wody szklanka żurawiny 3/4 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/3 szklanki pestek dyni 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżka soli morskiej       Zakwas wyjmujemy i dokarmiamy 8 godzin wcześniej, niechaj szaleje. Wszystkie składniki

sama złodycz
Chleb na zakwasie z suszonymi śliwkami 193

Pieczywo z dodatkiem suszonych śliwek jest dobre nie tylko ze względu na fakt, że robiliśmy je sami ;) Drugim powodem jest większa wilgotność, dzięki czemu chleb dłużej zachowuje świeżość. Przy mojej, hurtowej ostatnio produkcji doceniam to tym bardziej - chociaż bardzo byśmy się starali, nie da się wsunąć dwóch sporych bochenków w ciągu dnia. Składniki (2 chleby): 2,5-3 szklanki mąki(...)pół szklanki zakwasu żytniego 2 łyżki oliwy łyżka miodu łyżeczka soli     Zakwas standardowo wyjmujemy z lodówki i dokarmiamy co najmniej 8 godzin przed przygotowaniem ciasta na chleb.        Płatki owsiane i sezam delikatnie podprażamy na suchej patelni teflonowej, zostawiamy do przestygnięcia, śliwki natomiast kroimy na mniejsze kawałeczki. W dużej misce mieszamy ze sobą wszystkie

sama złodycz
Chleb cebulowy 206

Pyszna, aromatyczna wariacja na temat chleba. Uwielbiam smak i zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy , zapożyczony z bloga z cukrem pudrem . Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić. Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę   Wpuszcza się w ten sposób bąbelki

Grunt to przepis!
Chrupiący i pachnący chleb z kminkiem - gotowy w niecałe 3 godziny! 205

Chlebowych eksperymentów ciąg dalszy. Wzorując się na podstawach prezentowanej wcześniej receptury na chleb pszenny z boczkiem i papryczką chilli upiekłam wersję,w której zastąpiłam część mąki  pszenną razową (dzięki temu zyskał na kolorycie i dodatkowym smaczku)  a użyte tam dodatki wymieniłam na kminek. Uprościłam również sam proces wypieku. Wyszło pachnąco, chrupiąco i pysznie. Nawet nie miał szans(...)porządne wystudzenie. Rozszedł się w ekspresowym tempie, niczym świeże bułeczki;)) Chleb z kminkiem Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka do podsypania blachy ( do wypieku chleba zalecana jest mąka pszenna typ 750 lub 850 ja jednak użyłam tą, którą miałam w domu tj. poznańską typ 500) 1 szklana mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml wody 1 łyżeczka suszonych drożdży

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała