szybko? Można je robić z rożnymi owocami. Miałam akurat świeże borówki, więc na nie padł wybór. Pysznie i chrupiące na zewnątrz. Wszyscy się nimi zajadali. Składniki: 8 kromek chleba tostowego serek biały naturalny (u mnie padło na serek śmietankowy Łaciaty) cukier borówki 1 jajko cynamon cukier puder Z chleba tostowego obcinamy wszystkie skórki. Wałkujemy je wałkiem
Malinowe Pocałunkizwykły posiłek stanie się prawdziwą ucztą. Może zostać przygotowany z ulubionymi składnikami. Doprawiony wedle uznania. Mój wyglądał właśnie tak! Do przygotowania jednego torciku będziemy potrzebowali: 3 kromki chleba tostowego serek biały kremowy, (z przyprawami, warzywami....) wędlina (u mnie szynka) masło szczypiorek warzywa do dekoracji Z 3 kromek wycinamy takie same kółka. 1 kółko smarujemy masłem i dowolnym(...)serkiem twarogowym z dodatkiem np szczypioru i posiekanej szynki. Układamy na tym kolejną kromkę chleba posmarowaną masłem i znów smarujemy to dowolna kombinacją serka z dowolnymi przyprawami. Wszystko zależy od naszego gustu i upodobania. Przykrywamy ostatnią kromką i całość obsmarowujemy serkiem, obsypujemy boki np zielonym szczypiorkiem. Górę dekorujemy tak jak nam się podoba. Dość szybkie danie ale efekt wizualny powala
Malinowe PocałunkiPajda zaskoczyła mnie tym, iż można z niej wyczarować nie jedną i nie dwie potrawy. Jest bardzo wszechstronna i niezwykle smaczna! A więc Smakowita Pajda to kulinarna frajda! Składniki: Chleb tostowy 6 kromek Smakowita Pajda Salami 3 plastry Jajko olej do smażenia Wykonanie: Z chleba odcinamy skórki i wałkiem wałkujemy je na płasko. Smarujemy Smakowitą Pajdą i kładziemy
Malinowe PocałunkiKiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych. Składniki: 150 g mąki żytniej razowej 260 g mąki pszennej chlebowej(...)czasie zrobiłam na bochenku 3 nacięcia. Piekłam 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (na dolny poziom piekarnika wstawiłam naczynie z wodą). Upieczony chleb studziłam na kratce
Kulinarny Pamiętnikciasto o wysmarowanej tłuszczem foremki .Całość odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce .Piecz godzinę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni .Przełóż na kratkę kuchenną .Zostaw do ostygnięcia .Chleb kroić dopiero po 4 godzinach . /źródło ,,upiecz swój chleb
Anioły w kuchnimałymi partiami .Ciasto odstaw na pół godziny żeby urosło .Ręce posmaruj olejem i wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę aby opadło .Podzielna pól i wygniatając na połówki uformuj dwa chleby .wierzch można posypać Pestami dyni .Piecz godzinę w piekarniku w temperaturze 200 stopni .Przełóż na kuchenną kratkę do ostygnięcia . Jaga /źródło ,,upiecz swój chleb,,/ Przepis bierze udział w durszlakowej akcji
Anioły w kuchniChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja dodałam kolendrę i pietruszkę/ 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno rodzynek Jajka gotujemy na "półmiękko". Rozgniatamy widelcem, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. /źródło http://whiteplate.blogspot.com
Anioły w kuchniPieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich . Składniki ; 5 dag drożdży 3 łyżeczki cukru 1 kg mąki pszennej szklanka otrębów pszennych Po 3 łyżeczki soli, siemienia lnianego, sezamu, pestek dyni i ziaren słonecznika Drożdże rozetrzyj z cukrem i rozrób ciepłą wodą. Mąkę przesiej, dodaj pozostałe sypkie składniki i wlej zaczyn(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto powoi objętość, przełóż do posmarowanych tłuszczem form. Piecz godzinę w 180 C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaoczywiście musiałam przetestować te dobroczynne nasiona o których czytałam dużo pochlebnych opinii. Tak więc kto ma ochotę niechaj wypróbuje:) Oto moje ziarenka Chia, a poniżej składniki na chleb: 10 dag drożdży 120 ml wody do rozpuszczenia drożdży 4 łyżki miodu szklanka wrzątku do rozpuszczenia miodu 1 i 1/4 kg mąki pszennej 1/4 kg mąki razowej 700 ml letniej wody(...)zostaw do wyrośnięcia, (ta ilość wystacza na trzy średnie keskówki ). Kiedy ciasto urośnie w foremkach włóż je do nagrzanego piekarnika do 190C i piecz ok 50 minut. Gorący chleb przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do ostygnięcia
Apetyczna babeczkaPokusiłam się o nowy smak chleba z kuchni włoskiej. Jest aromatyczny i przepyszny, po kilku dniach jest nadal świeży, przepis wart dalszego przekazania:) Składniki: 1 i 1/5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 4 dag świeżych drożdży 400 ml ciepłego mleka łyżka puree z pomidorów 5 łyżek oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami 5 łyżek oliwy(...)papierze do pieczenia. Przykryj i odstaw na 45 minut. Piecz ok 1 godziny w piekarniku rozgrzanym do tem. 190C. Przełóż na kratkę kuchenną. Zostaw do ostygnięcia. źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaJest to tradycyjny szwedzki chleb chrupki o wspaniałym smaku żytniego pieczywa. Otwór w środku tego chlebka to pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu. Przepis na 8 chlebków: 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału(...)nakłuć widelcem. W środku każdego krążka wykroić otwór foremką o średnicy 4 cm. 5. Piec 15-20 minut, aż chlebki się przyrumienią i będą chrupkie. źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaChwilę wyrabiaj, kiedy składniki dobrze się połączą przykryj miskę ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i przełożyć na blaszkę, wierzch chleba posmaruj olejem i posyp ziarnami sezamu. Odstaw na 20 minut, żeby ponownie wyrosło. 3. Piekarnik rozgrzej do 180 C i piec przez ok. 60-70 minut. Gotowy chleb przełóż
Apetyczna babeczkaJest to okrągły chleb z zawiniętym czubkiem, pochodzący z hiszpańskiej Galicii. Dzięki oliwie z oliwek ma miękką skórkę, a ziarnom prosa oraz pestkom dyni i słonecznika zawdzięcza chrupiący środek. Po oliwę najwyższej jakości zajrzyjcie do Hiszpańskich delikatesów . Składniki na jeden bochenek: 115 g = 1 szklanka mąki razowej 350 g = 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli(...)minut, by wyrosło i podwoiło objętość. 5. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 220 C, piec ok. 40 minut. Przełożyć na metalową kratkę, by ostygł. Źródło ,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkasamym najbardziej szczęśliwym narodem. Produkowana jest czekolada najwyższej jakości, o różnych smakach i w różnych zestawieniach. Zainspirowana tymże faktem postanowiłam połączyć moją miłość do wypieku chleba z dużą ilością czekolady. I tak oto powstał pszenny bochen z dużą ilością czekolady w trzech różnych smakach. Zapach ciepłego bochenka nie da się z niczym porównać, rodzina była zachwycona tą kompozycją(...)przygotowanej foremki. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. 4. Piekarnik rozgrzać do 180 C i piec bochenek ok. 50 minut, aż się ładnie przyrumieni. Gotowy, upieczony chleb przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygł
Apetyczna babeczkaPyszny i łatwy do zrobienia chleb, smak bananów i świeżego imbiru wiruje po kuchni!. A do tego można go zrobić w kilka chwil, a smakuje wybrnie. Składniki; 40 dag bananów 30 dag mąki pszennej łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki świeżo startego imbiru 13 dag stopionego masła(...)imbir, roztopione masło. Dołóż ubite jajka. Dokładnie wymieszaj. Natłuść formę i przełóż ciasto. Piecz godzinę w tem 170 C. Jest smaczny na ciepło i na zimno. źródło inspiracji książka ,,Chleb
Apetyczna babeczka