chleb - 25827 przepisów (strona:536/1722)

Pieczone pomidory po prowansalsku 244

Dzień dobry, Co robicie z czerstwym pieczywem? Wyrzucacie, dajecie ptakom czy staracie się wykorzystać w kuchni? W moim rodzinnym domu marnowało się dużo chleba i zazwyczaj zanosiliśmy go ptakom z pobliskiego stawu. Z Mężem mamy inne podejście i próbujemy wykorzystać wczorajsze pieczywo do ostatniego okruszka. Najczęściej polewam je oliwą i opiekam w piekarniku lub na patelni grillowej. Takie grzanki(...)przepyszne, szczególnie z pastami do chleba , albo z dojrzałym pomidorem. Rozdrobnione czerstwe pieczywo dodaję także zamiast bułki tartej do kotletów mielonych i farszów, albo przerabiam na pangrattato , smażąc okruchy chlebowe na oliwie z czosnkiem, o czym pisałam już Wam przy okazji przepisu na sałatkę z fasolki szparagowej i pomidorów . Tym razem zainspirowałam się kuchnią francuską i przygotowałam wywodzące się

Chilli Czosnek i Oliwa
W ramach podboju dziewiczych terenów - curry z soczewicy:) 135

czosnku ok. 100-150 ml mleczka kokosowego kilka suszonych pomidorów z oleju przyprawy: sól, imbir świeży, kurkuma, chilli, curry, kolendra, kminek * w K5P nie używa się produktów mrożonych (oprócz chleba i masła), gdyż uważa się, że mrożenie pozbawia je energii. Ew. dopuszcza się sporadycznie mrożenie niezbyt głębokie i długie.  Słabo mi wychodzi stosowanie się do tego zalecenia;) Soczewicę zalałam(...)większość czyni wszystko, co zdrowiu przeciwne" Diogenes Komentarze margot11 2012/03/02 09:56:42 o mniam curry, uwielbiam . Prawda ,że szybko się robi , jeszcze z ekspresowa soczewicą Hm , masła i chleba w 5 przemianach tez się nie mrozi,a przynajmniej nie powinno , zresztą masło kuchnia 5 przemian raczej bardzo ceni(są rożne szkoły ,ale prawie wszystkie polecają ),a chleb już mniej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 176

się rozgrzać po ciężkim dniu lub jesiennym spacerze. Ziemisty smak soczewicy, podkręcony korzenną nutą kolendry i kminu, ożywiony kwaśnym sokiem z cytryny - tak opisałabym jej smak. Zupę podajemy z chlebem i cząstką cytryny , aby można było polać zupę sokiem tuż przed jedzeniem. Co do chleba, to w Egipcie byłaby to pita. Ale sprawdzi się tu każdy inny chleb, którym będziecie(...)mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego ( ja użyłam warzywnego ) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz

Chilli Czosnek i Oliwa
1477. Chleb drwala 115

Dawno nie piekłam chleba...i dlatego dziś upiekłam aż dwa....jeden z nich to chleb drwala  ..z gotowej mieszanki od Pana  Adama ..Takie mieszanki to super sprawa...wystarczy tylko woda i zawartość torebek...Ta gotowa mieszanka zawiera trzy torebki..jedną z mąką , drugą z drożdżami, a trzecią z dodatkami..czyli pestkami dyni i siemienia lnianego oraz ziarnami słonecznika(...)widać poniżej na zdjęciach , dolałam wodę itd..] ale potem wyjęłam ciasto z misy i zagniatałam ręcznie...robot coś miał opory.. Chlebek wyszedł pyszny.... mieszanka do wypieku  chleba drwala woda Sposób przygotowania w piekarniku: Zawartość średniej torebki wsypać do naczynia i zalać ciepłą wodą [310g/30 o C] na 2 godziny.  Po 2 godzinach dodać zawartość małej oraz dużej

Moje domowe kucharzenie
1517. Chleb na zakwasie 150

Dziś święto chleba ...i chlebek samodzielnie upieczony obowiązkowo musi być.. Przepis na ten chlebek znalazłam u  Danusi .. 230 g aktywnego zakwasu żytniego 150 g letniego mleka 70 g letniej wody 25 g oleju 140 g mąki żytniej jasnej 400 g mąki pszennej  1 płaska łyżeczka soli morskiej Prymat 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka drożdży(...)papierem,przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.Ja włożyłam do durszlaka wyścielonego ściereczką wysypaną mąką i przykryć.Jeżeli ciasto po naciśnięciu palcem szybko się odkształca to powinno jeszcze rosnąć.Wyrośnięty chleb można posmarować jajkiem  i obsypać ziarnami lub lekko obsypać mąką.Piekarnik nagrzać do 240 stopni C i wstawić na dno miseczkę z wodą.Do nagrzanego wstawić chleb.Piec 15 minut

Moje domowe kucharzenie
1521. Tosty francuskie z chleba dyniowego 151

Pyszne tosty z cynamonem...z chleba dyniowego ..polane pysznym syropem klonowym ..który można kupić w Anielskich Przysmakach ..Musicie zajrzeć tam koniecznie...bo znów jest promocja..Przy zakupie trzech konfitur,syropów,przetworów - konfiturka gratis.Taka PROMOCJA trwa do niedzieli włącznie.. Anielskie Przysmaki oferują się również do robienia paczek świątecznych...A to dobry pomysł na paczuszki z pysznościami dla najbliższych(...)mleka 1 jajko szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki cukru  chleb dyniowy Mleko roztrzepać z jajkiem, dodać cukier i cynamon.Wymieszać.Kromki chleba maczać  przygotowanej masie i smażyć z obu stron na maśle..Podawać np.z syropem klonowym

Moje domowe kucharzenie
1523. Chleb na zakwasie 147

Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba...wiadomo..że taki domowy najlepszy, ale nie zawsze jest czas na jego przygotowanie...Ten chlebek jest prosty do zrobienia, a na dodatek i to najważniejsze smaczny...Przepis podpatrzyłam  tutaj , a oryginał jest  tutaj. 500 g mąki pszennej chlebowej  150 g zakwasu żytniego  1 łyżka soli  1/2 łyżeczki suszonych drożdży(...)chlebek wyrośnie ,45-60 minut [ u mnie trwało to dłużej] . Piekarnik nagrzać do 210 st C, włożyć na spod foremkę z wodą i po osiągnięciu pożądanej temp włożyć chleb do piekarnika. Po 15 min obniżyć temperaturę  do 200 st i piec jeszcze około 1/2  godziny. Studzić na kratce. Chleb dołączam do październikowej  listy  Wisełki

Moje domowe kucharzenie
1551. Zrazy w panierce z chleba 141

kilka takich zrazów na spróbowanie..no i...zrazy okazały się smaczne... 50-60 dkg mięsa wieprzowego[ schab, szynka lub polędwica] kilka łyżek mąki 2-3 jajka kilka kromek czerstwego chleba wegeta sól, pieprz  musztarda natka pietruszki [ miałam  mrożoną] kilka parówek Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą.Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, posypać pokrojoną natką(...)pietruszki,położyć kawałek parówki. Zwinąć rulonik i spiąć wykałaczką.Panierować mące,w rozbełtanych i lekko doprawionych jajkach , a następnie w chlebie .Z chleba usunąć skórki, pokruszyć [ np.w malakserze lub blenderze] , dodać trochę przypraw i wymieszać. .Usmażyć z każdej strony

Moje domowe kucharzenie
Chleb "z kamienia" 179

Chleb ..pierwszy raz pieczony bez żadnej foremki...do tej pory nie odważyłam się do takiego pieczenia..ale skoro mam kamień do pieczenia pizzy  postanowiłam spróbować..no i ..obyło się bez żadnych problemów..Nie mam co prawda koszyczka do wyrastania chleba, ale jest i na to sposób..durszlak wyłożony ściereczką i posypany mąką...chlebek po wyrośnięciu wykładamy na nagrzany(...)posypany mąką].Nakryć i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.Kamień do pieczenia włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do 220 stopni .Wyjąć kamień [ ostrożnie bo gorący ] i przełożyć chleb z koszyka [ durszlaka] .Piec około 30-40 minut aż do uzyskania złotobrązowego koloru

Moje domowe kucharzenie
Chleb na zakwasie z dynią..ezoteryczne spotkanie przy piekarniku.. 191

Ezoterycznego spotkania przy piekarniku ciąg dalszy...Drugą propozycją Małgosi  był  chleb na zakwasie z dynią ..Mój chlebek nie był taki żółty jak  Moniki..ale był pyszny...smaczny chlebek, a do tego np. smalczyk..Ja co nieco pozmieniałam..dałam to co miałam..i może za to chlebek nie był żółty..ale to mało istotne ..zapomniałam tylko posypać chlebek(...)przed pieczeniem pestkami...ja akurat lubię takie pestki zapieczone na wierzchu chleba..I znów dziękuję za pyszny przepis i wspólne pieczenie...i jestem ciekawa co Małgosia znów wymyśli .. 2 szkl. mąki pszennej razowej [ dałam 1,5 szkl.pszennej graham] 1 szkl. mąki pszennej chlebowej [ dałam 1,5 szkl. zwykłej pszennej] 1 szkl. mąki żytniej chlebowej 1/2 aktywnego zakwasu żytniego 1 szklanka

Moje domowe kucharzenie
Croque monsieur i croque madame 148

Wypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek ..Jemy wspólne śniadanie..ale nikt nie wie co kto przyrządzi na to śniadanko.. .Ja co prawda piekłam bułeczki [ przepis wkrótce]..bo zabrakło chleba..ale miałam chleb tostowy i były tosty...o bardzo fajnej(...)nazwie..a dlaczego taka nazwa? poczytajcie sobie tutaj ..Prosto ...a jak smacznie..Jestem ciekawa co inni zrobili na nasze wspólne wirtualne spotkanie przy śniadaniu.. 4 kromki chleba tostowego 4 duże plasterki sera  4 plasterki szynki 2 jajka 2 łyżki masła sól,pieprz Na dwóch kromkach pieczywa położyć po plasterku sera – takiej wielkości,aby przykrywały całą kromkę

Moje domowe kucharzenie
Weizenbrot-niemiecki chleb pszenny wolnorosnący 107

Dawno nie piekłam chleba..a z racji gotowania z Formułą 1 na Grand Prix Niemiec, wydarzenia które utworzyła Daria , wynalazłam przepis na chlebek niemiecki. .prosty do zrobienia..tylko czas rośnięcia jest dość długi [ u mnie co prawda był krótszy niż w przepisie , bo coś około 30 godzin]..i na dodatek w lodówce..Warto zrobić..u nas zjedzony prawie od razu(...)minut. Potem przełożyć ciasto na wysypaną mąką stolnicę i ostrym nożem podzielić na dwie części. Nie niszczyć struktury wewnętrznej ciasta - nie wyrabiać i nie zagniatać! Lekko uformować podłużne chleby, po czym skręcić je dwukrotnie spiralnie (jak paluszki z ciasta francuskiego) [ zapomniałam skręcić] posypać mąką i przykryć ściereczką. Jeżeli będziemy piec na blasze, to umieszczamy chleby od razu na niej - posypanej

Moje domowe kucharzenie
Chleb pszenno – żytni 125

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z chrupiącą skórką. Nie trzeba go zagniatać, wystarczy wieczorem wymieszać wszystkie składniki i odstawić na 12 do 14 godzin. Na drugi dzień rano wystarczy upiec w piekarniku. Przepis bardzo prosty w wykonaniu. Chleb wychodzi bardzo smaczny, mięciutki w środku, u mnie(...)dodatkiem siemienia lnianego. Przepis pochodzi z kwestii smaku. Post Chleb pszenno – żytni pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light 144

Kolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni".    Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light(...)pieczarki zawsze puszczają trochę wody. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich pozostałe składniki. Miksujemy dokładnie. Masę przekładamy do małej keksówki*. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy około 35 minut. Chleb wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze przez około 10 minut na kratce. Upieczony chleb pozostawiamy w uchylonym piekarniku do przestygnięcia. *radzę użyć naprawdę małej keksówki, gdyż chleb nie rośnie. Jeśli

Mania Gotowania
Domowe pieczywo. Chleb pszenny razowy na zakwasie, ze słonecznikiem 242

pełni. Upał na dworze taki, że nie chce mi się nic gotować a już na pewno nie włączać piekarnik. Ale co zrobić kiedy zachciało nam się prawdziwego, dobrego chleba ? Ano trzeba się poświęcić i upiec. Poświęcenie zaowocowało tym, że wyszedł bardzo smaczny razowy chleb, który jedliśmy już na kolację ze świeżym masłem i dżemem z truskawek . To chlebek z rodzaju(...)mniej puszystych bo jest w nim dużo razowej mąki. Ale taki jest zdrowszy - oczywiście dla tych, którym nie szkodzi duża ilość błonnika i naturalny zakwas. Zobacz przepisy na inne chleby i bułeczki domowe . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza

Proponowane wyszukiwania