chleb - 26084 przepisów (strona:527/1739)

Chlebki orzechowo-owsiane 195

Ni to ciastka, ni to pieczywo. Małe chlebki w sam do przegryzienia. Owsiane więc mocno sycą :) orzechowe więc bardzo smakują. Lekko słonawe i mało słodkie. 

Dzieje kuchennej Wiewióry
Koszyczki chlebkowe z serem żółtym 157

witamin A i D – dlatego warto go pić codziennie, by wzmocnić siebie i swoje kości. I jak sama reklama kiedyś mówiła: Pij mleko, będziesz wielki". Koszyczki chlebkowe 1 opakowanie chleba tostowego 1 opakowanie SERA ŻÓŁTEGO 2 pieczarki 1/2 cebulki 1/2 pomidora 4-5 plasterków szynki 1/3 laski kiełbasy pół puszki tuńczyka pęczek szczypiorku Chleb tostowy wyjąć z opakowania (ewentualnie wykroić

Gotuję Testuję
Koszyczki tostowe z Bieluchem 175

TRUDNOŚĆ: średnie   -CZAS: 30-60 min    -PORCJE: 12   Koszyczki tostowe z Bieluchem 12 kromek chleba tostowego 1 opakowanie serka Bielucha 1/3 słoiczka papryki czerwonej marynowanej 1/3 słoiczka papryki żółtej marynowanej 10 dag pieczarek pieprz, sól 7 jajek Kromki chleba tostowego wyjąć z opakowania i rozwałkować wałkiem. Każdą kromkę włożyć do foremki na muffinki, wcześniej wysmarowaną

Gotuję Testuję
Focaccia z oliwkami 161

wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, wcisnąć w nie oliwki i całość polać delikatnie oliwą. Włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować spryskując go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i piec chleb około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Chleb zaduszny - polskie tradycje świąteczne 224

Dzisiaj opowiem Wam o pięknej chociaż już prawie zapomnianej tradycji. O tradycji pieczenia chleba zadusznego. Co to jest ten chleb zaduszny i dlaczego się go piekło? Przeczytajcie bo to bardzo ciekawe. Przełom października i listopada to przecież nie tylko halloweenowe przebieranki, strachy i lampiony z dyni. Dla mnie dużo ważniejsze są zupełnie inne klimaty. To czas refleksji nad przemijaniem, zaduma

Smaczna Pyza
Chlebek pszenny, ziołowy z cebulą i serem 161

Taki ziołowy chleb jest pyszną przekąską. Pachnie i smakuje wyśmienicie. Pokrojony w grube kromki można zajadać tak po prostu bez żadnych więcej dodatków. Może być też wsparciem do kremowej zupy jarzynowej lub pieczonych warzyw czy gulaszu. Dobrze smakuje z wędliną lub pomidorami. To Wy decydujecie jak go podać i z czym zjeść. Najważniejsze żeby smakował, prawda? Zamiast chleba możecie upiec

Smaczna Pyza
Bezglutenowy chlebek bananowy 154

odczuciu są one zdrowsze. Poza tym chcę pokazać ludziom, że nawet jeśli nie jedzą glutenu, to nadal mogą jeść smacznie i w dodatku nie odmawiając sobie takich produktów jak chleb, ciasto czy wczorajsza granola z kaszy gryczanej . Długo zastanawiałem się z jakiej mąki zrobić chlebek bananowy, który w dodatku ma być bezglutenowy. W moim mąkowym arsenale mam większość dostępnych

Blendman
Bezglutenowy chleb korzenny 188

Dzisiaj mamy dla Was przepis na bezglutenowy chleb korzenny który pochodzi z książki „Moja kuchnia bez glutenu”. Słodki chlebek w swoim smaku przypomina

Kuchenne Wariacje
Chleb niemiecki dyniowy 146

okazji dzisiejszego dnia - Akcji World Bread Day 2016 czyli Światowego Dnia Chleba i jego 10 edycji postanowiłam upiec bardzo popularny w Niemczech c hlebek dyniowy, czyli Kürbiskernbrot . Prosty, pyszny chleb z dużą ilością pestek dyni. A że j ednocześnie trwa sezon na dynię jest to idealny przepis na jej wykorzystanie. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chleb żytnio-razowy na zakwasie BIO 120

naczynie żaroodporne obsypujemy maka i przekładamy ciacho chlebowe. Nacinamy je ostrym nożem , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy do wyrośnięcia 1/2-1 godzina.Piec nagrzewamy do 200 stopni i wstawiamy wyrośnięty prawie chleb. Pieczemy w 200 stopniach przez 45 minut , podczas pieczenia spryskujemy chleb z 4 razy, skórka dzięki temu będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 172

mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;))  W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami są kiszone lub marynowane warzywa, sałatka Coleslaw, cebula i duża ilość sosu BBQ. PULLED PORK SANDWICH Marynowana karkówka ułożona na cebulach(...)łyżki oleju +1 łyżka do skropienia mięsa Przepis na sos barbecue znajdziesz w poprzednim poście na moim blog. Do podania mięsa (do wyboru): bułki, lub chleb wiejski na zakwasie dymka lub cebula ogórki kiszone, pikle sałata Przygotowanie: Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Natrzeć karkówkę marynatą, przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika, odstawić

Codziennik Kuchenny
Chleb bezglutenowy 163

Chleb bezglutenowy -nie ma w nim mleka ani sztucznych dodatków. Bardzo smaczny i z chrupiącą skórką. U mnie z dość jasną skórką, ale chlebek w środku wypieczony :)  Z dziurami, z dodatkiem ziaren: słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego. Bardzo prosty w wykonaniu, szybki i bez zagniatania. Składniki wystarczy wymieszać łyżką.  To mój pierwszy wypiek bezglutenowy i chyba(...)wymiarach dolnych 8 x 27 cm wysmarować tłuszczem, oprószyć mąką bezglutenową. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 20 - 25 minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja. Piec w temperaturze 230 *C przez 50 - 60 minut. Wyjąć, przestudzić na kratce.  Użyłam mąkę

Proste Potrawy
Grasz w zielone? 112

gdziekolwiek w otoczeniu przyrody najlepiej lubię grillować. Sezon na grillowanie wciąż trwa. Gorące kiełbaski, soczyste mięsiwa i aromatyczne warzywa. Ślina leci do kolan :D No i jeszcze opiekany chleb! Najlepiej ciepły posmarować masłem, mniam! Ostatnio jednak postanowiłam zastąpić zwykłe ( jakże pyszne) masło czymś zielonym :D Jest tłuste, zawiera likopen, potas, worek witamin i kwas oleinowy, który pomaga zwalczyć zły cholesterol(...)oraz przeciwdziała powstawaniu niektórych nowotworów. Prawie, jak superman, a mieści się w dłoni :) Awokado, bo o nim mowa, jest podstawą pasty do chleba ( najlepiej tego z grilla, albo ogniska, ale i jako grzanka z tostera, czy piekarnika się sprawdzi ;) ), którą przedstawiam i polecam ogromnie poniżej. Cała zielona :D Pasta z awokado z rukolą Potrzebujesz: 1 dojrzałe awokado dużą garść rukoli

Kuchnia w Słońcu Skąpana