chleb - 25827 przepisów (strona:518/1722)

GRZANKI Z FIGAMI, KOZIM SERKIEM I MIODEM 106

serka koziego do smarowania 2 dojrzałe figi 2 łyżeczki siekanych orzechów (użyłam włoskich) miód do polania tymianek lub inne świeże zioło do podania  WYKONANIE : Kromki chleba umieść w opiekaczu. Kiedy chleb się odpowiednio zrumieni wyjmij go i każdą kromkę posmaruj masłem i grubą warstwą serka.  Na wierzch poukładaj pokrojone w plasterki figi, całość posyp posiekanymi orzechami i listkami

Słodko-Słony Świat Ilony
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 118

Hummus po raz pierwszy kupiłam dobrych parę lat temu na targu regionalnym. Świeżutki, robiony na oczach klienta. Ta pasta z ciecierzycy jest świetnym smarowidłem do chleba czy może stanowić dip do warzyw czy czipsów. My lubimy ją wcinać, maczając w niej chleb pszenny lub jakąś bułę. Dobrze doprawiona, nie musi odrzucać od siebie nawet tych, którzy alergicznie reagują na słowa

Mieszam w Garnku
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 152

każdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub mieszanki różnych rodzajów mąki. Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak(...)nagrzewać się do około 500 stopni. Osiągnięcie takiej temperatury w warunkach domowych jest niemożliwe, ale 250 stopni też wystarczy, żeby uzyskać wyśmienitą pitę. Poniżej znajdziecie przepisy na dwa warianty chlebów pita, ten drugi jest bardziej chrupiący. Proporcje na 6 chlebków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Miejski bochen chleba 109

pięścią. Dzięki temu chlebek będzie bardziej puszysty. Po tych kilkunastu godzinach ciasto przełożyć do prostokątnej formy o wymiarach 25x30 cm, wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Chleb można posypać mąką (opcjonalnie, ja lubię, gdy po upieczeniu mąka jest na skórce). Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3-4 godziny do garowania. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do temperatury(...)niezwykle chrupiącą skórkę). Piec przez około 45 minut. Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika, następnie z formy i przenieść na kratkę do odparowania. Smacznego! Źródło: książka Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa Piekarnia

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb pełen ziaren, bezglutenowy 134

samych ziaren. Przepis na niego dostałam od swojej trenerki i piekę go dla siebie prawie co weekend. Jest pyszny i mega sycący. Do tego wiadomo co jem. Chleb się nie kruszy. Zróbcie koniecznie. Składniki (na małą keksówkę o wymiarach: 26x12x7 cm): - 180 g ziaren słonecznika - 180g sezamu - 180g pestek dyni - 180g siemienia lnianego - 2 jajka - szczypta soli Wszystkie składniki wymieszać(...)misce do połączenia się ziaren z jajkiem. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Zostawić do wystudzenia. Chleb przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Smacznego

CookYourself
Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą 128

Mój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty , do których idealnie nadają się chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże(...)Upieczone placki zawiń w ściereczkę do wystygnięcia. Pieczywo można zamrozić. Chlebki idealnie pasują do hinduskiego curry . Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Jest chleb będzie żarcie-chlebki z ciecierzycą appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Chleb bez zagniatania pieczony w garnku 147

Chleb  bez zagniatania dla początkujących, nie wymagający dużo pracy, zawsze się uda i jest pyszny 1/4 łyżeczki suchych drożdży 1 1/2 filiżanki ciepłej wody 3 szklanki mąki, plus nieco więcej do posypania. Można użyć żytniej, pszennej, mieszanej lub dowolnej 1 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: 1.  Do dużej miski wlać wodę, rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę, sól(...)trochę swój kształt to wstrząsnąć 1-2 razy garnkiem. 5.  Przykryć garnek i piec 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę i piec kolejne 15 do 20 minut, aż chleb się zarumieni. Wyjąc z garnka studzić 1h przed krojeniem

Anioły w kuchni
Chleb na dzikich drożdżach z czarnej porzeczki 126

Kolejny pyszny bochen na dzikich drożdżach wyrósł w mojej kuchni. Bardzo aromatyczny, rósł jak szaleniec, w rezultacie pyszne kromki chleba na śniadanie zajadałam. Koniecznie upieczcie sobie taki chlebek, zdrowy, pachnący i mało przy nim pracy. Chleb na dzikich drożdżach z czarnej porzeczki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Crostini z pastą z bobu, zielonego groszku i ricotty 152

bazylii 1 mały ząbek czosnku 50 g migdałów, całych lub w płatkach 1 cytryna 100 g ricotty 1 łyżeczka oliwy + do polania sól, pieprz do smaku 8 kromek chleba (u mnie ciabatta) do podania: świeżo starty parmezan (można pominąć) Przygotowanie pasty z bobu i groszku: Jeżeli używasz mrożonego groszku, wrzuć go do wrzącej wody na 3 minuty, następnie odcedź(...)zmiksuj. Dodaj migdały, skórkę oraz trochę soku z cytryny,  ricottę i oliwę i zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem, ewentualnie dodaj więcej soku z cytryny. Kromki chleba opiecz na patelni, aż będą chrupiące. Ja lubię polać je odrobiną oliwy i opiekać na patelni grillowej - mają wtedy złoty kolor i apetycznie przypieczone paski. Nałóż na pieczywo pastę

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb na zakwasie z kwasu chlebowego z melasą z karobu 131

Głęboki smak kwasu chlebowego, cudowny zapach, ciemna, wręcz czarna skórka i piękny kolor miodu gryczanego, karmelu oto wynik mojego eksperymentu. Chleb jest rewelacyjny, polecam gorąco zabawić się w jego upieczenie. Kwas chlebowy zakupiłam od regionalnych wytwórców będąc na wycieczce w Inowrocławiu. Zachęcam do kupienia kwasu chlebowego w sklepach ze zdrową żywnością za kilkanaście złotych za litr a nie takiego(...)marketu za 2 zeta, zakwas może nie wyjść bo nie chodzi tutaj o substancje pomocnicze w owym kwasie ale czysty kwas chlebowy. No to zaczynamy pieczenie. Chleb na zakwasie z kwasu chlebowego z melasą z karobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Mini tosty w stylu Caprese 202

Ilość: 14 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: – 1 opakowanie chleba tostowy 4 ziarna – 3 -4 łyżki margaryny Optima Omega3 – 5 mini kulek sera mozzarella – 12 sztuk pomidorków koktajlowych (czerwonych i żółtych) – listki świeżej bazylii Sposób przygotowania: 1. Kulki mozzarelli kroimy w plasterki, pomidorki myjemy i dzielimy na pół. 2. Kromki chleba tostowego smarujemy margaryną

Podwójnaporcja
Orkiszowy chleb bez zagniatania i "Ironia losu" 164

Chleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen  użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g  pełnoziarnistej

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb orkiszowy z syropem klonowym 153

Chleb pieczony na dwóch rodzajach mąki: pszennej chlebowej oraz jasnej orkiszowej. Na zakwasie, choć z małą pomocą świeżych drożdży, których jest naprawdę malutko :). Drobnej słodyczy dodaje tu syrop klonowy, z którym ostatnio mam bardzo dobre relacje- stosuję go na przykład jako zamiennik miodu. Chlebuś wygląda niepozorne, ale jego konsumowanie zajęło mi dosłownie chwilkę- taki był pyszny! Niewątpliwie moje smaki(...)szczerze mówiąc pieczenie chleba to już moje obsesyjne zajęcie ;). Zachęcam do rozpoczęcia przygody z domowym pieczywem, tym bardziej na zakwasie. Najlepiej ciasto przygotować wieczorem, a kolejnego dnia rano upiec świeży bochenek dla rodziny.   Składniki: (na jeden bochenek) Ciasto: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki orkiszowej jasnej 100 g mąki pszennej chlebowej 1,5 łyżeczki soli 4 łyżki

Nastoletnie Wypiekanie
Chleb z oliwkami 178

Mój dzisiejszy wpis będzie dotyczył chleba. Z całą pewnością mogę powiedzieć, że chleby zrobione w domu, są równie smaczne. Ten jest z oliwkami. Mało przy nim pracy. Właściwie sam się robi 😉 . Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Puszyste bułeczki pszenne 82

zachowują swoją świeżość. Sekretem ich puszystego miąższu jest dodatek ziemniaków. Jeśli lubicie taki typ pieczywa, przepis jest koniecznie do wypróbowania. Z tego przepisu można także zamiast bułeczek upiec bochenek chleba. I jest on również doskonały. Lekki i puszysty. Wspaniały do kanapek, na śniadanie i kolację. Wypróbowałam go także w wersji tostowanej. To przepis, jak widać, uniwersalny!   Składniki(...)wyrastania na 40 minut – bułki powinny zdecydowanie urosnąć. Piekarnik nagrzać do 200 st C. Bułeczki posmarować żółtkiem, posypać ulubionymi ziarnami. Piec 30min do zrumienienia. Prezentowany na zdjęciu chleb posypany jest siemieniem lnianym i płatkami owsianymi. /przepis pochodzi ze strony www.pracowniawypiekow.pl/ Artykuł Puszyste bułeczki pszenne pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania