chleb - 25827 przepisów (strona:510/1722)

Pomysł na kanapki. Wędzony łosoś, awokado i suszone pomidory. 128

Dojrzałe awokado oraz wędzony łosoś na pełnoziarnistym chlebie to dobry pomysł na szybkie a zarazem wykwintne kanapki. Jak dla mnie to znakomite połączenie ponieważ są smaczne oraz zdrowe. Składniki: pieczywo pełnoziarniste (u mnie 8 kromek) dojrzałe awokado (2szt) łosoś wędzony (400g) dodatkowo pomidory suszone, ogórek Sposób przygotowania: Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę a następnie łyżką wyciągnij miąższ. Przełóż(...)miski i rozgnieć widelcem. Chleb pokrój, nałóż rozgniecione awokado a następnie plastry wędzonego łososia. Udekoruj posiekanym ogórkiem i pomidorami suszonymi

wysmienity
Chleb orkiszowy 87

Cześć! Dziś mam dla Was przepis na chleb orkiszowy z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Chlebek jest bardzo smaczny i długo zachowuje świeżość (choć u mnie zwykle znika w ciągu doby :D). Continue reading Chleb orkiszowy at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl

PysiaGotuje.pl
Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa 93

Lubicie pasty do chleba? Mnie naszło jakoś ostatnio na kanapkę z pastą, taką jak pamiętam z dzieciństwa. Taka pasta z tuńczyka świetnie sprawdza się jesli mamy dość już serów czy wędlin. Pastę z tuńczyka możemy zrobić z serem białym lub bez. Ja jednak preferuję wersję z serem. Nie wiem jak wy, ale ja wychowałam się w czasach, kiedy o wędliny(...)posiekaną zieleninę i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i pomidory. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Mieszamy. Artykuł Pasta z tuńczyka, pasta tuńczykowa pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zupa cebulowa z chrupiącą serową grzanką 75

czosnku – 1 łyżeczka tymianku – 1/2 łyżeczki soli – 1/2 łyżeczki pieprzu – 1/2 łyżeczki cukru – 2 liście laurowe Składniki na grzanki: – 4-5 kromek domowego chleba – 40g sera Gruyère lub innego sera typu parmezan W szerokim garnku roztapiamy masło i dodajemy pokrojone w piórka cebule. Ustawiamy średni ogień i smażymy cebulę bez przykrycia przez około(...)ostatnie 30 minut na malutkiej mocy palnika. Zupa powinna tylko lekko mrugać. Piekarnik rozgrzewamy na 210 stopni. Przelewamy zupę do głębokich żaroodpornych miseczek, na wierzchu każdej kładziemy po kromce chleba i posypujemy rozdrobnionym serem gruyère. Miseczki z zupą wstawiamy do piekarnika, zapiekamy, aż ser się stopi i zarumieni. Podajemy bezpośrednio po zapieczeniu. Smacznego! Artykuł Zupa cebulowa z chrupiącą serową grzanką

Be Fit Be Strong
Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym 130

drożdże i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek chleba. Przekładamy go do foremki ( keksówki ) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C. Na dno piekarnika wkładamy(...)naczynie z zimną wodą (około 1 szklanki). Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut do zrumienienia wierzchu. Po upieczeniu chleb wykładamy z foremki i układamy go na kratce do wystygnięcia

Qchnia po prostu
Chleb pszenno-kukurydziany na miodzie 110

posmarowanej olejem za pomocą pędzelka. Chlebek przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrósł. 3. Pieczenie: Następnie chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 45-50 minut. Ja stukam blaszkę od spodu, jak jest taki pusty dźwięk to chlebek jest upieczony. 4. Studzenie: Upieczony chleb wyjmujemy od raz z foremki

Izabelawkuchni
Prosty chleb pszenny z garnka, na drożdżach 82

czasie, kiedy rzadziej wychodzimy na zakupy, możemy podszkolić umiejętności pieczenia domowego chleba. Nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje! Wystarczy mąka, drożdże, sól, naczynie żaroodporne i..odrobina chęci :) Artykuł Prosty chleb pszenny z garnka, na drożdżach pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Pieczeń rzymska, klops 95

Niemczech. Podchodziłam do niego „z taką pewną nieśmiałością” A na serio, to pomyślałam : „w sumie czemu nie”. Mało roboty, a jest co położyć na chleb i niewielkim nakładem pracy, będę mieć dodatkowo obiad. Moi rodzice uwielbiali klops w wersji z jajkiem na twardo w środku. Jest na pewno bardziej efektowna od zwykłej pieczeni rzymskiej. Taka wersja(...)stopniach ok 1h. Pierwsze 40 min pieczemy pod przykryciem z folii aluminiowej, kolejne 20 min dopiekamy, do ładnego zrumienienia. Artykuł Pieczeń rzymska, klops pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Chleb codzienny pszenno-żytni na zakwasie 375

Chleb pszenny, z małą domieszką mąki żytniej i na zakwasie też żytnim. Jak każdy typowy zakwasowiec (taki bez dodatku drożdży) wymaga czasu. Ale nic to - smak i zapach świeżo upieczonego chleba z chrupiącą, rumianą skórką sprawią, że pomyślimy sobie: warto było czekać :-) Czytaj dalej

Arabeska waniliowa
Domowy zakwas na żurek 98

Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu skórka z 1 kromki razowego chleba Sposób wykonania: Do umytego i wyparzonego słoika wsypujemy mąkę. Zalewamy ją połową ciepłej wody i mieszamy. Dolewamy resztę wody, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i skórkę chleba

Mostek w kuchni
Domowy chleb z dodatkiem ziaren 70

Pyszny domowy chleb z dodatkiem ziaren 🍞 Chrupiąca skórka... Do tego masło, świeże warzywa i powstaje śniadanie idealne Składniki : 350 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g świeżych drożdży 1 jajko 80 g masła 1 szkl. ciepłego mleka 5 łyżek dowolnych ziaren (np. sezam, ziarna konopii, słonecznik, pestki dynii, mak) 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli Przygotowanie(...)przez kilka minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 50 min. Po upływie czasu piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja użyłam małej tortownicy) wysmarowanej olejem. Chleb nacinamy nożem. Posypujemy odrobiną mąki. Pieczemy

Czarnawisienka
Chleb bezglutenowy – sprawdzony przepis 91

Pieczywo to produkt, za którym chyba najbardziej się tęskni na diecie bezglutenowej. Postanowiłam zmierzyć się z kilkoma przepisami na chleb bez glutenu i w efekcie wypracowałam własny, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić. Artykuł Chleb bezglutenowy – sprawdzony przepis pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
Kilka wskazówek dotyczących drożdży 91

domowych wypiekach wykorzystuje się zazwyczaj proporcje 1:20, czyli na 50g świeżych drożdży bierzemy 1kg mąki. Nie polecam dodawania większej ilości drożdży. Widzieliście zapewne przepisy typu „upiecz domowy chleb w 5 minut albo pączki gotowe w kwadrans”. Owszem, gdy dodamy dużo drożdży, ciasto wyrośnie, wystrzeli wręcz… tylko później nie narzekajcie na intensywnie drożdżowy aromat takich wypieków i bóle brzucha:) Powiem(...)czyli 10g suchych drożdży to jak 25g świeżych, czyli na 10 g suchych drożdży dodajemy 500g mąki. No to do dzieła;) Ja właśnie nastawiłam rozczyn na pszenny chleb baton , do jego przygotowania użyłam 5g świeżych drożdży na 500g mąki. Już rośnie;) Udanych wypieków

Obiad gotowy
Chleb żytni z prażoną cebulką na zakwasie 83

Zapraszam na pajdę pysznego chleb. Do niego nawet nie musi być dodatków, on sam smakuje wybornie. Jest aromatyczny, jest mięciutki w środku, ma chrupiąca skórkę, jest pyszny. Chleb z prażoną cebulką. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania