chleb - 25827 przepisów (strona:517/1722)

Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 129

Idealne od tak lub z ulubionym sosem, ketchupem itd. Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny(...)mielony pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Z chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję ją na 4 części lub paseczki, aby łatwiej później rolowało się kromki), całość posypujemy małą szczyptą Ziół Małgorzaty. Każdą kromkę rolujemy, maczamy

Słodkie okruszki
Chleb orkiszowy na zakwasie 119

dający siłę, spożywany był przez gladiatorów i zawodników biorących udział w igrzyskach. Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające. Jedzmy go zatem dużo i cieszmy się każdym dniem. Chleb orkiszowy jest pyszny, sprężysty, wilgotny, idealny, zachęcam do pieczenia. Chleb orkiszowy na zakwasie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem 151

Ostatnio niezbyt często za pieczywo się biorę, czas więc powrócić do korzeni. Bo ten blog powstał właśnie z myślą o domowym pieczywie, dopiero znacznie później ewoluował

Marder&Marder Manufacture
Szwedzki chlebek czyli Niedzielne Śniadanie odc.112 254

To idealna propozycja na czas popsutego piekarnika albo wakacyjnych wyjazdów. Przepis na te chlebki czy tez bułeczki znalazłam na blogu  Chilitonka . Nie dość, ze są

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb owsiany z siemieniem i słonecznikiem 127

Przepis na ten chleb pochodzi od Ewy Wachowicz. Piekła go ona w swoim programie emitowanym w telewizji kilka lat temu. Bardzo spodobał mi się przepis oraz proste wykonanie. Chlebek jest naprawdę smaczny i piekłam go już wiele razy. Zawsze się udaje a ja eksperymentuję używając różnych płatków i różnej mąki. Był już chleb z płatkami żytnimi klik oraz orkiszowymi klik

Kolorowa kuchnia Elki
Bruschetta z mozzarellą 221

Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który sprawdzi się idealnie na każdym spotkaniu ze znajomymi. Do przygotowania bruschetty możecie wykorzystać praktycznie każde pieczywo – może to być bagietka, chleb, bułka – po prostu co chcecie. Aby nie marnować pieczywa do przygotowania tej przystawki wykorzystajcie pieczywo, które jest już delikatnie czerstwe. Składniki pieczywo (np. bagietka) 2-3 pomidory 3 łyżki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami 125

Jeden z pyszniejszych bochenków które upiekłam. Chleb ma mięciutki miąższ, jest wilgotny a dodatek śliwek nadaje mu jedynego i niepowtarzalnego charakteru. Polecam spróbujcie go wypiec bo warto. Idealny do wędliny a także do miodu czy dżemu. Polecam gorąco. Chleb żytni na zakwasie z suszonymi śliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pasta jajeczna z porem (bezglutenowa) 161

Przedstawiam przepis na najprostszą pastę na chleb, oczywiście bezglutenową i do chleba bezglutenowego . Ale można też ją jeść prosto z talerzyka. Prosta i smaczna. W przepisie występuje majonez i ketchup, oczywiście jedno i drugie w formie bezglutenowej jest do zdobycia w sieci albo bezpośrednio do kupienia w dobrze zaopatrzonych sklepach. Serdecznie polecam :-) [przepis dostałam od mojej bardzo miłej sprzedawczyni dobrych

Kawa z mlekiem
Z cyklu: Domowe pieczywo - Chleb dyniowy (Pane di zucca) 138

wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Form ę  o wymiarach 25 cm x 11 cm smarujemy masłem oraz oprószamy mąką. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do formy. Wierzch chleba smarujemy rozmąconym jajkiem z 1 łyżką mleka. Chleb przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 15 minut. C hleb pieczemy ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym

La grande e la piccola cuoca
Chleb żytni z dynią na zakwasie żytnim 122

nadaje się do kanapek, grzanek i do zajadania tylko z masłem. Pracy z nim niedużo ale trzeba dokarmić zakwas aby był sprawny. Polecam, pieczcie razem ze mną ten pyszny chleb. Chleb żytni z dynią na zakwasie żytnim. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdzżach 105

czosnku. Pomidory powinny być niepryskane czyli bio, tak samo jak bazylia i czosnek. Tylko naturalne składniki sprawią że drożdże się urodzą, warto próbować zawsze. Rezultatem jest przeważnie pyszny bochen chleba czy nawet ciasto drożdżowe. Zachęciłam do pieczenia? Chleb żytni z suszonymi pomidorami na dzikich drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Cebulka a la chutney do śledzi i nie tylko – prosty przepis krok po kroku 121

Jeszcze przez chwilkę wszystko dusimy, aby całość się przegryzła. I to wszystko. Nasza cebulka jest już gotowa! Moim zdaniem, idealnie smakuje jeszcze ciepła, jako dodatek do domowego, świeżo upieczonego chleba (przepis na domowy chleb bezglutenowy znajdziecie TUTAJ ) Smacznego!   A jeśli szukacie inspiracji na pyszne ciasto, którym można uraczyć swoich gości, polecam mój sernik ! Artykuł Cebulka a la chutney

Okiem Blondynki by McBlondi
Chleb Dyniowy z Dodatkiem Słonecznika 97

dokładnie wyrobić. 4.Blaszkę o wymiarach 30cm x 12cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki, pozostawić do wyrośnięcia (u mnie jakoś koło 1-1,5godz). 5.Piekarnik rozgrzewamy i pieczemy chleb około godziny w temp.190*. Jeśli chcemy mieć miej przypieczoną górną skórkę polecam przykryć papierem. 6. Upieczony gorący chlebek polecam posmarować masełkiem po wierzchu. Mam nadzieję ze chleb będzie wam smakował

Dziś Ja gotuje
Suszony zakwas chlebowy 105

Parę miesięcy temu opublikowałem dość obszerny wpis o zakwasie . Jak zrobić, jak się z nim później obchodzić, itp. Pisałem tam również, że jak mamy już w

Marder&Marder Manufacture
Chleb z cukinią i pestkami dyni 108

wyłożonej papierem do pieczenia i znowu odstawić do wyrośnięcia na ok 45 minut.   Gotowe ciasto za pomocą pędzelka posmarować jajkiem, posypać resztą pestek z dyni.  Chleb wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut. Chleb studzimy wyjęty z formy. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania