Testując przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej proponuję Wam tylko te, które w/g mnie są godne polecenia. Czasami mi się coś nie uda, albo mi nie smakuje lub też źle interpretuję przepis autorki. Oryginalny język, sposób wykonania, temperatura pieczenia, gdzie autorka nigdy nie podaje dokładnej temperatury pieczenia. Używa przy tym słów: piec miernie nagrzany lub piec gorący albo niezbyt gorący. To sprawia mi czasami nie lada problem:). Odnoszę się wtedy do ogólnie przyjętej zasady pieczenia różnych ciast w pieka... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...