chleb - 25827 przepisów (strona:525/1722)

Wysokobłonnikowy chleb z bakaliami. 156

Jakiś czas temu trafiłam w Internecie na ten przepis i po prostu nie mogłam się nim z Wami nie podzielić. Po drobnych modyfikacjach powstał genialny chleb (albo jak kto woli ciasto), który świetnie sprawdzi się w roli śniadania lub szybkiej przekąski. To trochę takie musli w pieczonej formie, które w zasadzie bez żadnych dodatków jest już gotowe do jedzenia(...)widzicie sporą jego część stanowią bakalie, które możecie tak naprawdę dobrać według własnych upodobań. I według zaopatrzenia kuchni - to też dobry sposób na czyszczenie szafek z resztek. Co ważne, chleb zawiera spore ilości błonnika, dlatego tak naprawdę jedną czy dwoma kromkami spokojnie można się najeść. Składniki: 3 duże jajka 1/4 szklanki miodu 1/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki mąki pszennej białej

Powiedz dietom nie
Prosty chleb pszenny 148

ułożyć ciasto na blasze do pieczenia. Ja przykryłam ciasto miską, której brzegi natłuściłam olejem, aby nie przywarło ciasto. Można też ciasto przełożyć do blaszki lub koszyka do wyrastania chleba. Odstawić na około 30-40 minut w cieple. Przed pieczeniem wierzch chleba nacięłam ostrym nożem. Piekarnik nagrzać do temp. 210 i piec około 50 minut lub do momentu aż skórka zrobi

Niebieski kubek z kawa
Chleb Pszenno żytni ze słonecznikiem 170

Chlebek ze słonecznikiem z dwóch rodzai mąki -pyszny chleb z ziarnami  Składniki na jeden większy bochenek: 250 g mąki żytniej typ 720 Kłos-Pol 300 g mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 375 ml wody  30 g  drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru 1 szklanka słonecznika +2 garście do posypania na wierzchu(...)godzinę. Po godzinie wyrabiam jeszcze raz ciasto i przekładam je do naczynia żaroodpornego obsypanego wcześniej mąką. Rękę maczam w wodzie i smaruje wierzch ciasta chlebowego,posypuje słonecznik. Piekę chleb w 200 stopniach 45 minut. Studzę na sicie.Musiałam skosztować jeszcze cieplny z pyszną roladą z boczku

Różowa kuchnia
chleb wiedeński 136

składniki na zaczyn: 150 g mąki orkiszowej 3/4 łyżki drożdży, suchych instant 1 łyżeczka cukru 120 ml mleka, ciepłego 120 ml wody, ciepłej wykonanie: Drożdże oraz

Domowy Smak Jedzenia
Bliny buraczane na zakwasie ze śledziem, kawiorem i majonezem chrzanowym na oleju rzepakowym 170

tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Zwykle przygotowuje się je na drożdżach z mąki gryczanej lub mieszanki mąki pszennej i gryczanej. Wykorzystując moje zamiłowanie do wypieku domowego chleba zrobiłam bliny na bazie zakwasu żytniego, tego na którym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem

Smakowity Blog Kulinarny
Łatwy chleb z zakwasem 112

Blueberry Corner by "jagodzianka" Za chleb wzięłam się na poważnie. Prawie codzienne go piekę. Za każdym razem mieszam różne mąki w różnych proporcjach. Jak … Przeczytaj cały artykuł Post Łatwy chleb z zakwasem pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chleb pszenno - żytnio - cieciorkowy 155

rezultat : wyjątkowy i niepowtarzalny smak i aromat. Zakupcie mąkę z ciecierzycy i dodawajcie ją do potraw bo jest zdrowa i bezpieczna nawet dla bezglutenowców. Polecam dziś pyszny bochen chleba, zadowoli niejedno podniebienie. Chleb pszenno - żytnio - cieciorkowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bułki pszenne z automatu i ręcznie wyrabiane 260

drożdży instant 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru  Przygotowanie Jeśli korzystamy ze świeżych drożdży, to najpierw musimy przygotować zaczyn (tutaj przepis na zaczyn). W automacie do chleba Masło rozpuścić i jeszcze ciepłe dodać do mleka. W maszynie do chleba umieścić wszystkie składniki - najpierw płynne, następnie sól i cukier, później mąkę i na samym końcu zaczyn lub drożdże

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb z sezamem 128

Dziś chce wam pokazać przepyszny chleb z sezamem na drożdżach  świeżych, oraz zaprezentować wam produkty których użyłam do wykonania pieczywa. Składniki: Mąka Szymanowska typ 480 -500 g sól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 35 g woda ciepła 320 ml Polski olej rzepakowy 50 ml sezam jasny 1 szklanka Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę i sól(...)też przykryte ściereczką.Po godzinie ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy do naczynia żaroodpornego obsypanego mąką, zostawiamy do ponownego wyrośnięcia też koło 40 minut. Pieczemy w 190 stopniach kolo godziny. Chleb wyszedł pulchny i pyszny

Różowa kuchnia
Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim 162

Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.  Gorący chleb wystudź na kratce.   Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej 120 g gęstego jogurtu 50 g słonecznika(...)wyrośnięcia na 15 minut. Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut. Gorący chleb wystudź na kratce

SzczyptaSmaQ
Chleb dyniowy na drożdżach 184

Mięciutki, pyszny chleb z dodatkiem dyni, wilgotny, wyśmienity na śniadanie. Prosty w wykonaniu, szybko rośnie i jeszcze szybciej znika, polecam gorąco. Chleb dyniowy na drożdżach. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny ze słonecznikiem 117

jest chlebek pszenny ze słonecznikiem.Pyszny i  delikatny , słonecznik wyraźnie wyczuwalny. Składniki na zaczyn: 35 g drożdży świeżych woda letnia 200 ml cukier 1 łyżeczka   Składniki na chleb: mąka pszenna typ 650 550 m woda letnia 120 ml oliwa z oliwek 50 ml sól 1.1/2 łyżeczki słonecznik łuskany 1.1/2 szklanki Wykonanie rozczynu: Do szklanki z letnią(...)wyrosło. Po 30 minutach zdejmuje pokrywkę i wstawiam do nagrzanego pieca do 220 stopni. Zmniejszam temp do 190 stopni i piekę koło 45 minut spryskując co jakiś czas górę chleba woda( skórka będzie chrupiąca

Różowa kuchnia
Bezglutenowy chlebek z płatków owsianych 95

Postanowiłam upiec chleb na grilla. Chleb jest inspirowany przepisem z bloga Agnieszki Maciąg  i jest bezglutenowy :) Idealnie pasuje do pesto czy produktów z grilla.  Potrzebne składniki:  1,5 szklanki otrębów owsianych bezglutenowych 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżeczki majeranku i tymianku 1,2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 4 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki sezamu

Łycha smaków
Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami 151

Chleb aromatyczny, pachnący na drożdżach robi się szybko, pachnie w całym domu i smakuje wybornie. Każdy chciałby spróbować pajdę takiego chleba, polecam serdecznie. Orkiszowy razowiec z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chleb ciemny wieloziarnisty 102

zajadam jeszcze ciepłe kromki takie dla mnie są najlepsze. Zapraszam... Stopień trudności prosty nie trzeba długo wyrabiać tylko do połączenia się składników Skala smaku 10/10 Zachęcam do pieczenia własnych chlebów, powinno się zjadać minimum  dwie kromki pełnoziarnistego chleba dziennie, dostarczają  one  mnóstwa błonnika pokarmowego, który służy nie tylko naszej figurze ale także i zdrowiu. Składniki

Kubki smaku

Proponowane wyszukiwania