Jajka po Turecku z jogurtem sumaka . Nazwa potrawy pochodzi od zachodniego miasta Menemen, rolniczego serca Turcji w pobliżu Izmiru na wybrzeżu Morza Egejskiego. Na początku XX wieku żywność na tym obszarze kształtowali jednakowo greccy rolnicy, którzy mieszkali tam aż do powstania Republiki Turcji w 1923 r. Jak i Turcy, którzy następnie powrócili z greckiej wyspy Krety, wyposażonej w przepisy, w których stosowano oregano, bazylię, rozmaryn i tymianek. Zioła te gotowano i spożywano samotnie z oliwą z oliwek...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...