Jajka po Turecku z jogurtem sumaka . Nazwa potrawy pochodzi od zachodniego miasta Menemen, rolniczego serca Turcji w pobli偶u Izmiru na wybrze偶u Morza Egejskiego. Na pocz膮tku XX wieku 偶ywno艣膰 na tym obszarze kszta艂towali jednakowo greccy rolnicy, kt贸rzy mieszkali tam a偶 do powstania Republiki Turcji w 1923 r. Jak i Turcy, kt贸rzy nast臋pnie powr贸cili z greckiej wyspy Krety, wyposa偶onej w przepisy, w kt贸rych stosowano oregano, bazyli臋, rozmaryn i tymianek. Zio艂a te gotowano i spo偶ywano samotnie z oliw膮 z oliwek...
Jajka faszerowane to 艣wietna alternatywa dla zwyk艂ych jajek. Mo偶emy je nadzia膰 pieczarkami, pomidorami, czy te偶 r贸偶nego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale 艂atwe. Maj膮c ochot臋 p艂ynne 偶贸艂tko, cz臋sto si臋 zdarza, 偶e musimy si臋 zadowoli膰 jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwr贸t.
Czytaj dalej...Wydawa膰 si臋 mo偶e, 偶e ka偶dy potrafi ugotowa膰 jajko na twardo i potem je obra膰. Niestety najwi臋cej problem贸w jest z t膮 drug膮 czynno艣ci膮.
Czytaj dalej...Jajka s膮 dosy膰 bardzo popularnym sk艂adnikiem wielu potraw. Wykorzystuje si臋 je przy pieczeniu ciasta, robieniu sos贸w, plack贸w ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...