Zakwas na żurek można teoretycznie kupić, chociaż gotowe produkty mają różną specyfikę i jakość – w praktyce trzeba je po prostu przetestować. Z drugiej strony łatwo jest zakwas przygotować samemu – wówczas możemy metodą prób i błędów przystosować go w 100% do własnych oczekiwań. Poniżej dość standardowy przepis na zakwas na żurek. Jest on zwykle gotowy po ok. 3 dniach, a po odcedzeniu stałych składników możemy nie tylko użyć go od razu, ale też przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce przez wiele tygodni... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...